Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρώσεις σε βάρος Κούρδων ανταρτών
  • [02] Δεκτική η Τεχεράνη σε νέες συνομιλίες με ΗΠΑ για Ιράκ
  • [03] Συνομιλίες Αθηνών-Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για το όνομα της ΠΓΔΜ
  • [04] H τροπική καταιγίδα Νοέλ κινείται προς Φλόριντα
  • [05] Νέα μείωση επιτοκίων απ' την Φέντ
  • [06] Ποινές φυλάκισης για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004
  • [07] Ο Martin Luther King και οι Έλληνες

  • [01] Κυρώσεις σε βάρος Κούρδων ανταρτών

    01-11-2007

    Η Τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των Κούρδων ανταρτών και των υποστηρικτών τους. Τα μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αυτόνομη Κουρδική διοίκηση του βορείου Ιράκ.

    Στο μεταξύ, o υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι αυξήθηκε ο αριθμός σημείων ελέγχου στο Ιράκ με στόχο την διακοπή των οδών ανεφοδιασμού του ΠεΚαΚα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την ανεύρεση 8 Τούρκων στρατιωτών που απήχθησαν από Κούρδους αντάρτες σε ενέδρα στην νοτιοανατολική Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

    Εξάλλου το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χορηγεί στην Άγκυρα απόρρητες πληροφορίες για Κούρδους αυτονομιστές για να διευκολύνει το έργο του Τουρκικού στρατού που θέλει να λάβει μέτρα σε βάρος τους. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χορηγούν όλο και περισσότερες απόρρητες πληροφορίες στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

    [02] Δεκτική η Τεχεράνη σε νέες συνομιλίες με ΗΠΑ για Ιράκ

    01-11-2007

    Χοσιάρ Ζεμπαρί και Μανουχέρ Μοτάκι στη Βαγδάτη

    Θετική ήταν η ανταπόκριση του υπουργού εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτάκι, στο ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στο Ιράκ. Ο κ. Μοτάκι δήλωσε ότι το Ιράν θα εξετάσει την πρόταση, αλλά ζήτησε παράλληλα απ' το Ιράκ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 5 Ιρανών διπλωματών που συνελήφθησαν απ' τις Αμερικανικές δυνάμεις τον Ιανουάριο στο Ιρμπίλ για παράνομες δραστηριότητες.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι το Ιράν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αμέσως, να τερματίσει την εισαγωγή ξένων μαχητών στο Ιράκ και να σταματήσει να επιτίθεται στις Αμερικανικές δυνάμεις και αθώους Ιρακινούς.

    [03] Συνομιλίες Αθηνών-Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για το όνομα της ΠΓΔΜ

    01-11-2007

    Το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα συζητήσουν σήμερα στην Νέα Υόρκη με τον ειδικό διαμεσολαβητή των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των Σκοπίων.

    Ο κ. Νίμιτς συγκάλεσε αυτή τη συνάντηση εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αρχικές αυτές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε εκτενέστερες και εντατικότερες διαπραγματεύσεις και έναν αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό για το θέμα. Και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει ειλικρινή επιθυμία για εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο κ. Νίμιτς. Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο.

    [04] H τροπική καταιγίδα Νοέλ κινείται προς Φλόριντα

    01-11-2007

    Προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα εκδόθηκε στις νοτιοανατολικές ακτές της Φλόριντα, καθώς στην περιοχή πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Νοέλ, που τώρα βρίσκεται ανοιχτά των ακτών της Κούβας. Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι σήμερα η Νοέλ θα κινηθεί βορειότερα και θα ανακτήσει ισχύ μέχρι την Παρασκευή.

    Επίσης προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα έχει εκδοθεί και στις κεντρικές και βορειοδυτικές Μπαχάμες, ενώ έφτασε τους 60 ο αριθμός των νεκρών απ' τις πλημμύρες που προκάλεσε η Νοέλ στην Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου και την Αϊτή. Η Νοέλ είναι η 14η τροπική καταιγίδα της φετινής σαιζόν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

    [05] Νέα μείωση επιτοκίων απ' την Φέντ

    01-11-2007

    Εξετάζοντας το ενδεχόμενο διολίσθησης της οικονομίας και της πιθανότητας αύξησης του πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την μείωση για άλλη μια φορά του κύριου δανειοδοτικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 4,5%. Η παρέμβαση αυτή της Φεντ ήταν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συνεπειών απ' τα προβλήματα στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων που πλήττουν το τελευταίο καιρό την Αμερικανική οικονομία.

    Πάντως έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν την ανακοίνωση της Φεντ για την μείωση των επιτοκίων, αναφέρει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας σε ποσοστό 3,9%. Αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δήλωσε ότι είναι πιθανή η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης εκφράζονται φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού μετά από νέο ρεκόρ της τιμής του πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο μαύρος χρυσός ξεπέρασε τα 94 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Ποινές φυλάκισης για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004

    01-11-2007

    Ραμπέι Οσμάν Σαγέντ Αχμέντ

    Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε 21 άτομα για τις βομβιστικές επιθέσεις του 2004 σε τραίνα στη Μαδρίτη, αλλά αθώωσε τον καταγγελλόμενο ηγέτη της συμμορίας, εξοργίζοντας τις οικογένειες των θυμάτων. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 40ετούς φυλάκισης στους Μαροκινούς, Τζαμάλ Ζουγκάμ και Οσμάν Ελ Γκνάουι και στον Ισπανό, Εμίλιο Σουάρεζ.

    Επίσης ελαφρύτερες ποινές επιβλήθηκαν εναντίον άλλων 14 κατηγορουμένων, ενώ 7 αθωώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του Ραμπέι Οσμάν Σαγέντ Αχμέντ, που θεωρείτο εγκέφαλος των επιθέσεων. Ο Αχμέντ βρίσκεται σε φυλακές της Ιταλίας κατηγορούμενος για άλλες τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    [07] Ο Martin Luther King και οι Έλληνες

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-11-2007

    Martin Luther King

    Ένα από τα πιο αγαπημένα κειμήλια που κράταγε στο γραφείο του ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος ήτανε μία φωτογραφία που είχε βγάλει το 1965 στη Σέλμα της Πολιτείας Αλαμπάμα, όταν βάδισε στο πλευρό του μεγάλου αφρο-Αμερικανικού ειρηνιστή και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Martin Luther King κατά την ιστορική πορεία με την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική. Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, όπως μας είπε ο ίδιος όσο ζούσε, θαύμαζε τον Martin Luther King για τους εξαίρετους οραματισμούς του.

    Παρόμοιο θαυμασμό έτρεφε και ο Martin Luther King για τους Έλληνες κλασσικούς. Τον εκδήλωσε ξεκάθαρα στον τελευταίο λόγο του, αυτόν που εκφώνησε στις 3 Απριλίου 1968, δηλαδή την παραμονή της δολοφονίας του. Εκείνο το απόγευμα στην Μέμφιδα της Πολιτείας Τενεσή ο Martin Luther είπε πως ήθελε να αφηγηθεί ένα 'Όραμα από την Βουνοκορφή' και πως θα ξεκινούσε αφήνοντας την σκέψη του να πλανηθεί στον Όλυμπο κι έπειτα στην Αθήνα για να δει τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη συγκεντρωμένους στον Παρθενώνα να εξετάζουνε τα αιώνια θέματα της ανθρωπότητας.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Το μήνυμα του Martin Luther King είναι διαχρονικό και όπως παρατήρησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς 'ξεπερνά γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα κι αφήνει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην συνείδηση του κάθε ανθρώπου'. Ο κύριος Μαλλιάς μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, το βράδυ της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, για την ενίσχυση του Ιδρύματος ανέγερσης εθνικού μνημείου για τον Martin Luther King στην καρδιά της Αμερικανικής πρωτεύουσας, σε ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στις όχθες του Ποταμού Ποτόμακ, όπου βρίσκονται και πολλά άλλα μεγάλα εθνικά μνημεία.

    Carolyn Cheeks Kilpatrick

    Συνδιοργανωτής ήταν ο άλλοτε Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Andrew Young, που είναι κι ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές του κινήματος για φυλετική ισότητα. Άλλες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η Βουλευτής Carolyn Cheeks Kilpatrick, η οποία προεδρεύει της ομάδας αφρο-Αμερικανών νομοθετών στο Κογκρέσο, οι Βουλευτές Barbara Lee και Jesse Jackson, που είναι εξέχοντα και δραστήρια μέλη της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Olympia Snowe, ο Βουλευτής Chris Van Hollen και τα καμάρια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι νέας γενιάς Βουλευτές Gus Bilirakis, από την Φλόριντα, Zachary Space, από το Οχάιο και John Sarbanes από το Μαίρυλαντ.

    Barbara Lee

    Η Βουλευτής Carolyn Cheeks Kilpatrick ευχαρίστησε την Ελληνική Πρεσβεία και την ομογένεια για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της συγκέντρωσης των πόρων που απαιτούνται για να αναγερθεί το Εθνικό Μνημείο για τον Martin Luther King, το οποίο θα υπενθυμίζει στους επισκέπτες του το 'Όραμα από την Βουνοκορφή'. Όπως είπε, θα είναι ένα μνημείο για το όραμα του King, το οποίο θα καταστεί πηγή έμπνευσης για την κατάργηση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Θα είναι ένα μνημείο που θα εμπνέει όλους να δώσουμε τα χέρια και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο.

    Με παρόμοιο πνεύμα μίλησε και η Βουλευτής Barbara Lee, η οποία εξέφρασε την ελπίδα πως το όνειρο του Ιδρύματος για το χτίσιμο του Μνημείου King, θα γίνει πραγματικότητα σύντομα, χάρις στο ενδιαφέρον και την γενναιόδωρη υποστήριξη από ομάδες πολιτών, όπως ο Ελληνισμός της Αμερικής. Ο Αρχιτέκτονας του Μνημείου Ed Jackson πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι έτοιμο, ο χώρος ανέγερσης έχει καθοριστεί κι αμέσως μόλις εξασφαλιστεί το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για το έργο, θα αρχίσει και η εκτέλεσή του. Ήδη, όπως ειπώθηκε από την συντονίστρια της εκδήλωσης Κόνυ Μουρτουπάλα, έχουνε συγκεντρωθεί 84 εκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.

    Gus Bilirakis

    Οι Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές Gus Bilirakis, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και Zachary Space, του Δημοκρατικού Κόμματος, έπλεξαν κι αυτοί το εγκώμιο του Martin Luther King, λέγοντας ότι αντλούν εμπνεύσεις από το έργο του ηγέτη της ισοπολιτείας, αν και οι ίδιοι δεν τον είχανε γνωρίσει προσωπικά. Οι κύριοι Space και Bilirakis, παρά το ότι ανήκουν σε ξεχωριστές πολιτικές παρατάξεις, εν τούτοις συνεργάζονται στενά στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο, της οποίας μάλιστα ο τελευταίος είναι και συμπρόεδρος. Και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέσω του προγράμματος για την ανέγερση του Μνημείου King θα δημιουργηθούν επίσης στενότεροι δεσμοί μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελληνικών θεμάτων και της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης αφρο-Αμερικανικών θεμάτων.

    Zachary Space

    Καταλυτικό ρόλο για την σφυρηλάτηση σχέσεων ανάμεσα στις δύο αυτές κοινοβουλευτικές ομάδες διαδραμάτισε ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, που έχει μελετήσει διεξοδικά το έργο του Martin Luther King για το οποίο πρωτάκουσε όταν ο King τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Σαν μαθητής του γυμνασίου που ήτανε τότε και ζώντας μέσα σε στην ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία της Ελλάδας του 1964, ο νεαρός Αλέξανδρος δυσκολεύονταν να συλλάβει τις εικόνες που περιέγραφε ο King. Την φιλοσοφία του King και την δύναμη των λόγων του, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς την συνειδητοποίησε σαν φοιτητής του πανεπιστημίου, τέσσαρα χρόνια αργότερα, όταν πληροφορήθηκε την δολοφονία του αφρο-Αμερικανού ηγέτη. Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα, το περίφημο λίκνο της δημοκρατίας, βρίσκονταν κάτω από μια στρατιωτική δικτατορία.

    Στην τελετή της Τετάρτης, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς, στον οποίο απονεμήθηκε νωρίτερα φέτος το Βραβείο Martin Luther King σαν αναγνώριση της συμβολής του στις διεθνείς σχέσεις, μας υπενθύμισε τα λόγια που είχε γράψει κάποτε ο Martin Luther μέσα από το κελί μιας φυλακής: 'Όταν ένας άνθρωπος παρανομεί γιατί πιστεύει πως ο νόμος τον οποίο καταπάτησε είναι άδικος αλλά είναι πρόθυμος να αποδεχτεί την ποινή της φυλάκισης για την πράξη του, αυτός ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δείχνει ύψιστο σεβασμό προς τον Νόμο'. Τα λόγια αυτά του King μίλησαν στη καρδιά του φοιτητή Αλέξανδρου το 1968, όταν πολλοί συμπατριώτες του είχανε φυλακιστεί ακριβώς επειδή η συνείδησή τους αποφάνθηκε πως οι νόμοι που ίσχυαν στην Ελλάδα των συνταγματαρχών ήτανε άδικοι.

    Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Brunetta C. Hill σε παιλαιότερη εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία.

    Ο Έλληνας πρέσβης συνέδεσε τους αγώνες του King για ελευθερία και ισοπολιτεία με τα μηνύματα των Ελλήνων κλασσικών που αναδύονται μέσα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και την Αντιγόνη του Σοφοκλή αλλά επίσης και μέσα από τους αγώνες του Ελληνισμού για ειρήνη, για δημοκρατία και για κατάργηση κάθε μορφής διακρίσεων. Παρενθετικά ας σημειώσουμε εδώ πως στα πλαίσια ενός από τους αγώνες αυτούς, ιδρύθηκε και η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, στην Ατλάντα της Τζώρτζια, το 1922.

    Ένας από τους επίτιμους διοργανωτές της εκδήλωσης για την ενίσχυση του Ιδρύματος King ήταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Brunetta C. Hill, στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα, βαθιά στον Αμερικανικό Νότο, το οποίο έχει 'υιοθετήσει' η Ελληνική Πρεσβεία στη Ουάσιγκτον ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές του για την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Είναι το ίδιο δημοτικό σχολείο από το οποίο αποφοίτησε κάποτε η νυν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Condoleezza Rice και η υιοθέτησή του, όπως είπε ο κύριος Μαλλιάς, δείχνει τα θερμά αισθήματα του Ελληνισμού για κάθε τι που εκπροσωπεί το Μπέρμινχαμ και η ευρύτερη περιοχή όπου έδρασε ο Martin Luther.

    Ο Έλληνας Πρέσβης αποχαιρέτησε τους προσκεκλημένους του με τούτα τα λόγια του Martin Luther King: 'Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει την ημέρα κατά την οποία αποφασίζουμε να σιωπήσουμε για τα θέματα που έχουνε σημασία'.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής, ο αρμόδιος για τον τομέα Αμερικής Συντονιστής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο Διευθυντής του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαριγκάκης και πολλοί άλλοι διαπρεπείς ομογενείς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 November 2007 - 2:18:48 UTC