Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν ενδέχεται να προστεθεί στο κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων
  • [02] Ο Α. Γκιούλ δεν προβλέπει αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση αν εκλεγεί πρόεδρος
  • [03] Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακού Τύπου για το Νταρφούρ
  • [04] Αφγανιστάν: Σημαντικές συμμαχικές επιχειρήσεις στην Τόρα Μπόρα
  • [05] Σφυγμομέτρηση: Οι Αμερικανοί δυσαρεστημένοι από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία
  • [06] Υποστήριξη Ουάσιγκτον προς Ισλαμαμπάντ
  • [07] Τροπικές καταιγίδες απειλούν τις νότιες Αμερικανικές ακτές και τη Χαβάη
  • [08] Ιράκ: 250 τελικά οι νεκροί μιας απ' τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις του πολέμου
  • [09] Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στην Κιργισία για σύνοδο κορυφής
  • [10] Ισχυρότατος σεισμός στο Περού
  • [11] Στις 16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στην Ελλάδα
  • [12] Σαλάμ Φαγιάντ: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ επί θεμάτων ουσίας
  • [13] Ειρηνευτική η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, δηλώνει Αμερικανός διοικητής
  • [14] Ένοχος ο Χοζέ Παντίγια για χορήγηση υποστήριξης σε τρομοκράτες
  • [15] Η Χριστίνα Σακοράφα βρέθηκε στο βυθό του Μισισιπή

  • [01] Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν ενδέχεται να προστεθεί στο κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων

    16-08-2007

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση Μπους ίσως συμπεριλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το Σώμα της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν. Η Τεχεράνη αντέδρασε λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν 'ψυχολογική προπαγάνδα' εναντίον της.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αποκάλυψαν τα σχέδια σε μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, θέτοντας ως όρο την διατήρηση ανωνυμίας, πρόσθεσαν πως στο στάδιο αυτό το μέτρο εξετάζεται σοβαρά αλλά δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος που θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν το Ιράν ότι υποστηρίζει ανταρτικά κινήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

    Εάν η Ουάσιγκτον τελικά συμπεριλάβει το Σώμα Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, τότε θα του αποκοπεί οποιαδήποτε διασύνδεση με το Αμερικανικό οικονομικό σύστημα και θα περιοριστούν οι δραστηριότητες των ηγετών του εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε στο παρελθόν έχουν πάρει τέτοια απόφαση σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων άλλης κυρίαρχης χώρας.

    [02] Ο Α. Γκιούλ δεν προβλέπει αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση αν εκλεγεί πρόεδρος

    16-08-2007

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, που είναι και υποψήφιος για την Προεδρία της χώρας, δήλωσε ότι δεν προβλέπει να υπάρξουν προβλήματα με τις ένοπλες δυνάμεις και την παράταξη των κοσμικών εάν αναδειχθεί στο ανώτατο αξίωμα της Τουρκίας, όπως αναμένει.

    Ο κύριος Γκιούλ, την υποψηφιότητα του οποίου υπέβαλε και υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα, υποσχέθηκε ότι θα είναι αμερόληπτος και πως θα σεβαστεί την νομοθεσία της χώρας και τις κοσμικές αρχές της Τουρκικής κοινωνίας.

    Η υποψηφιότητα του κυρίου Γκιούλ έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ κοσμικών κύκλων της Τουρκίας λόγω των Ισλαμικών καταβολών του και επειδή η σύζυγός του καλύπτει το κεφάλι της με μουσουλμανική μαντίλα όποτε εμφανίζεται στο κοινό. Η χρήση τέτοιων θρησκευτικών στοιχείων απαγορεύεται από την Τουρκική νομοθεσία σε κρατικά κτήρια και σχολεία. Αλλά πολλές γυναίκες στην Τουρκία φορούν μαντίλες σε άλλες δημόσιες δραστηριότητές τους.

    Οι κοσμικοί φοβούνται ότι η ανάδειξη του κ. Γκιούλ στην Προεδρία από κοινού με το ότι η ηγεσία της κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα εξασθενίσει την αρχή του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος που είναι βαθιά ριζωμένη σήμερα στην Τουρκική κοινωνία.

    [03] Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακού Τύπου για το Νταρφούρ

    16-08-2007

    Ακτιβιστές από διάφορες χώρες διοργάνωσαν τελετή κατά την οποία άναψαν φλόγα, κατά το πρότυπο της Ολυμπιακής, και ξεκίνησαν με αυτήν ένα είδος σκυταλοδρομίας με στόχο να ασκήσουν πίεση στην Κίνα, που έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει την επόμενη Ολυμπιάδα, προκειμένου αυτή να συμβάλει στον τερματισμό της αναταραχής στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

    Στην τελετή που έγινε στην Κινγκάλι της Ρουάντας πήραν μέρος ηθοποιοί, αθλητές και πολιτικοί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού με άτομα που γλίτωσαν από την γενοκτονία της Ρουάντα. Απώτερος στόχος τους ήταν να ευαισθητοποιήσουν το Πεκίνο να πιέσει το Σουδάν να βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας στο Νταρφούρ.

    Οι ακτιβιστές, μέλη της λεγόμενης ομάδας Ολυμπιακού Ονείρου για το Νταρφούρ, σχεδιάζουν να επιδοθούν σε ένα είδος σκυταλοδρομίας με την δάδα που άναψαν μέσα από χώρες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει το φαινόμενο της γενοκτονίας. Η δάδα θα περάσει μεταξύ άλλων από την Αρμενία, την Βοσνία, την Γερμανία, την Καμπότζη και το Χόνγκ Κόνγκ.

    Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να ασκήσουν την πίεση αυτή στο Πεκίνο είναι επειδή η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στο Σουδάν και καταναλώνει τα δύο τρίτα της παραγωγής του Σουδανικού πετρελαίου.

    [04] Αφγανιστάν: Σημαντικές συμμαχικές επιχειρήσεις στην Τόρα Μπόρα

    16-08-2007

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σε βάρος εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα στη περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις στοχεύουν βάσεις των ανταρτών στην επαρχία Νανγκαρχάρ κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

    Η εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, Βανέσσα Μπάουμαν, δήλωσε στη ΦτΑ ότι στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν μάχονται μαζί με τους Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες για παράλληλες συντονισμένες επιχειρήσεις των Πακιστανικών δυνάμεων απ' την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι συμμαχικές και Νατοϊκές δυνάμεις έχουν επικριθεί για κατά λάθος θανάτους Αφγανών αμάχων στη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων. Η κ. Μπάουμαν δήλωσε ότι η τρέχουσα επιχείρηση στοχεύει στην συγκεκριμενοποίηση εχθρικών θέσεων και στο να αποφευχθούν θάνατοι αμάχων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πει αν στοχεύουν συγκεκριμένα ανώτερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα που πιστεύεται ότι κρύβονται στην ορεινή περιοχή της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    [05] Σφυγμομέτρηση: Οι Αμερικανοί δυσαρεστημένοι από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία

    16-08-2007

    Νέα σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε απ' τον πρόεδρο Μπούς, αλλά ούτε και απ' τις επιδόσεις του Κογκρέσου και ότι οι περισσότεροι διαφωνούν με την Αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    Συγκεκριμένα το ποσοστό δημοτικότητας του κ. Μπούς έπεσε στο 32% από 34% που ήταν το περασμένο μήνα, ενώ μόνο ένα 15% εκφράζει ικανοποίηση για το έργο του Αμερικανικού Κογκρέσου. Επίσης το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Μόνο ένα 22% εκφράστηκε θετικά για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική , ενώ πάνω απ' τα τρία-τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η Αμερική απειλείται απ' το εξωτερικό.

    [06] Υποστήριξη Ουάσιγκτον προς Ισλαμαμπάντ

    16-08-2007

    Ρ. Μπάουτσερ, Χ. Καζούρι

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Νοτίου Ασίας, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Πακιστάν, κατά την διάρκεια συνομιλιών που είχε στην Ισλαμαμπάντ. Ο κύριος Μπάουτσερ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσαράφ με τον οποίο και εξέτασε τον ρόλο του Πακιστάν στις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε αναφέρει στον Πακιστανό υπουργό εξωτερικών, Χουρσίντ Κασούρι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την συμμετοχή της χώρας του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι επανέλαβαν την προσήλωση των χωρών τους στην μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία.

    Παράλληλα όμως ο Πακιστανός υπουργός προειδοποίησε τον κ. Μπάουτσερ ότι είναι αντιπαραγωγικές ορισμένες πρόσφατες Αμερικανικές δηλώσεις για απευθείας επιθέσεις εναντίον εξτρεμιστών σε Πακιστανικά εδάφη. Επίσης εξέφρασε ανησυχία για την θέσπιση ενός νέου Αμερικανικού νόμου που συνδέει την χορήγηση βοήθειας στο Πακιστάν με την πρόοδο που επιτελεί το Πακιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [07] Τροπικές καταιγίδες απειλούν τις νότιες Αμερικανικές ακτές και τη Χαβάη

    16-08-2007

    Η Τροπική καταιγίδα Έριν που κινείται στο Κόλπο του Μεξικού κατευθύνεται προς την πολιτεία του Τέξας. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τις παράκτιες περιοχές της πολιτείας λέγοντας ότι η Έριν βρίσκεται σε απόσταση περίπου 340 χιλιομέτρων ανατολικά του Μπράουνσβιλ, Τέξας. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρίκ Πέρρυ, έχει ήδη αποστείλει συνεργεία έκτακτης ανάγκης και προσωπικό στα νότια εν αναμονή της καταιγίδας.

    Στο μεταξύ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, υποβάθμισε την Τετάρτη τον τυφώνα Φλόσι, που κινείται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε τροπική καταιγίδα. Πάντως ο Φλόσι συνεχίζει να κινείται προς το μεγάλο νησί της Χαβάης που παραμένει σε ετοιμότητα. Επίσης η τροπική καταιγίδα Ντήν αναπτύσσεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

    [08] Ιράκ: 250 τελικά οι νεκροί μιας απ' τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις του πολέμου

    16-08-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 250 άτομα σκοτώθηκαν απ' την τετραπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγά τη Τρίτη, καθιστώντας την μια απ' τις πλέον πολύνεκρες του πολέμου. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν τα συντρίμμια δύο κοινοτήτων κοντά στα σύνορα με τη Συρία και πιστεύουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο καθώς θα βρίσκονται περισσότερα πτώματα. Οι βομβισμοί στόχευαν μέλη της θρησκευτικής αίρεσης Γιαζίντι, που οι Σουνίτες θεωρούν απίστους.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές επιρρίπτουν ευθύνες στην Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι τέτοιες 'θεαματικές' επιθέσεις σχεδιάζονται για να 'υποσκάψουν την αίσθηση προόδου', όπως είπε χαρακτηριστικά, που δημιουργούν οι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το παγιδευμένο όχημα του σε αυτοκινητοπομπή Ιρακινού δικαστή νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας δύο σωματοφύλακες και τραυματίζοντας 7 άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστή.

    [09] Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στην Κιργισία για σύνοδο κορυφής

    16-08-2007

    Χου Ζιντάο και Βλ. Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κίνας, Χού Ζιντάο και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, βρίσκονται στο Μπισκέκ της Κιργισίας ενόψει της σημερινής έναρξης της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

    Την Τετάρτη ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα επενδύσει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κιργισία. Παράλληλα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν μετέδωσε ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε στον Κινέζο ομόλογο του Χου Ζιντάο ότι σκοπεύει να διευρύνει τις οικονομικές, ακαδημαϊκές και πολιτιστικές σχέσεις του Ιράν με την Κίνα.

    [10] Ισχυρότατος σεισμός στο Περού

    16-08-2007

    Το Προειδοποιητικό Κέντρο για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ακύρωσε σήμα κινδύνου για ενδεχόμενο παλιρροϊκό κύμα μετά από σεισμό επτάμιση βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το κεντρικό Περού τη Τετάρτη το βράδυ. Το Κέντρο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που ενδεχομένως να έπληξε τις ακτές του Περού, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλες περιοχές.

    Στο μεταξύ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Περού μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και 70 άλλα τραυματίστηκαν απ' τον σεισμό στη πόλη Ίκα.

    Η Αμερικανική Υπηρεσία καταγραφής γεωλογικών φαινομένων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκονταν κοντά στις ακτές του κεντρικού Περού, κάπου 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμα.

    [11] Στις 16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στην Ελλάδα

    16-08-2007

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, αποφάσισε να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου, δηλαδή κάπου έξη μήνες πριν την λήξη της τετραετούς θητείας του κόμματός του στην εξουσία, τον Μάρτιο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει να διαλύσει την Βουλή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

    Στην συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προτείνει την 16η Σεπτεμβρίου ως ημέρα διεξαγωγής των νέων εκλογών. Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή.

    Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, η οποία αναδείχθηκε στην εξουσία τον Μάρτιο του 2004, αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει έτσι καινούργια λαϊκή εντολή για μια νέα τετραετία εκτιμώντας ότι οι ψηφοφόροι είναι ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις που επέφερε στη χώρα.

    [12] Σαλάμ Φαγιάντ: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ επί θεμάτων ουσίας

    16-08-2007

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πραγματοποιούν διαβουλεύσεις επί πολιτικών θεμάτων, αλλά, όπως είπε, δεν διαπραγματεύονται τελική λύση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης. Σε δηλώσεις του προς ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Φαγιάντ επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις εξετάζουν καίριας σημασίας θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχαν συνομιλίες στις 6 Αυγούστου, αλλά το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα όπως τα σύνορα και η διάλυση των Εβραϊκών οικισμών. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι ένοπλες πολιτοφυλακές βλάπτουν τα Παλαιστινιακά συμφέροντα και ζήτησε τον πλήρη αφοπλισμό αυτών των ομάδων. Είπε επίσης ότι η διενέργεια εκλογών δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή, αλλά σημείωσε ότι θα γίνουν στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

    [13] Ειρηνευτική η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, δηλώνει Αμερικανός διοικητής

    16-08-2007

    Ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Κοσυφοπέδιο διέψευσε κατηγορίες Σέρβων ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μαριονέτα του ΝΑΤΟ.

    Ο Ταξίαρχος Ντάγκλας Έρχαρτ δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Πέμπτη στο Κόσοβο ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στη περιοχή είναι ειρηνευτική. Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας, Ντράγκαν Γιόσιτς, δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν ομαλές σχέσεις με τη Σερβία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου και για τη δημιουργία ενός Νατοϊκού κράτους.

    [14] Ένοχος ο Χοζέ Παντίγια για χορήγηση υποστήριξης σε τρομοκράτες

    16-08-2007

    Δικαστήριο ενόρκων στο Μαϊάμι της Φλόριντα βρήκε τον Αμερικανό πολίτη, Χοζέ Παντίγια, και δύο συγκατηγορούμενους του ένοχους όλων των κατηγοριών σε βάρος τους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές οι τρεις, με βάση τη Φλόριντα, αποτελούσαν θύλακα χρηματοδότησης και στρατολόγησης για Ισλαμικές οργανώσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο. Και οι τρεις βρέθηκαν ένοχοι για συνομωσία με στόχο δολοφονίες και απαγωγές, συνωμοσία για την προσφορά υλικής υποστήριξης προς τρομοκράτες και χορήγηση τέτοιας υποστήριξης.

    Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Παντίγια εκπαιδευόμενο τρομοκράτη που είχε μαθητεύσει υπό την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και αλλού. Πάντως η μητέρα του δήλωσε ότι ο Χοζέ Παντίγια δεν είναι τρομοκράτης, αλλά ένα άτομο που μυήθηκε στον μουσουλμανισμό και μελετούσε τη θρησκεία στο εξωτερικό.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, δήλωσε ότι ο Παντίγια υπεβλήθη σε δίκαιη δίκη και σε βάρος του εξεδόθη δίκαιη απόφαση. Οι ένορκοι πήραν την απόφαση τους μετά από μόνο μιάμιση μέρα διαβουλεύσεων. Η ποινή που θα επιβληθεί στον Χοζέ Παντίγια και τους δύο συνενόχους του, έναν Παλαιστίνιο από το Λίβανο και έναν Αμερικανό πολίτη απ' την Ιορδανία, θα ανακοινωθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Η ανώτατη ποινή που ορίζει ο νόμος για τις κατηγορίες σε βάρος τους είναι ισόβια δεσμά.

    [15] Η Χριστίνα Σακοράφα βρέθηκε στο βυθό του Μισισιπή

    16-08-2007

    Στην Μινεάπολη της Πολιτείας Μινεσότα οι αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέσυραν το πτώμα της 45χρονης Ελληνοαμερικανίδας Χριστίνας Σακοράφα από τα νερά του ποταμού Μισισιπή.

    Μια μέρα πριν δύο εβδομάδες η άτυχη ομογενής βρίσκονταν καθοδόν προς τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως ονομάζεται μια από τις μεγαλύτερες Ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Μινεάπολης, όπου θα έκανε πρόβα με το συγκρότημα Ελληνικών χωρών το οποίο είχε συγκροτήσει και διηύθυνε για τα παιδιά της ενορίας. Δεν έφθασε όμως ποτέ στο ραντεβού της με τα στελέχη του χορευτικού συγκροτήματος διότι η γέφυρα από την οποία περνούσε με το αυτοκίνητό της κατέρρευσε την στιγμή που η Χριστίνα βρίσκονταν ακόμα πάνω σε αυτήν, με αποτέλεσμα να πέσει το δικό της και πολλά άλλα αυτοκίνητα στα νερά του ποταμού Μισισιπή.

    Η Χριστίνα δεν περιλαμβάνονταν στους αρχικούς καταλόγους με τα ονόματα των θυμάτων της μεγάλης αυτής τραγωδίας γιατί δεν είχε καταστεί δυνατόν να εντοπιστεί αμέσως το αυτοκίνητό της. Βρίσκονταν όμως από την ημέρα της κατάρρευσης της γέφυρας σε σχετικό κατάλογο αγνοουμένων και η Ελληνοαμερικανική κοινότητα προσεύχονταν γι αυτήν.

    Αμέσως μόλις έφθασε στη Ουάσιγκτον η είδηση ότι η Χριστίνα και το αυτοκίνητό της ανασύρθηκαν από τον βυθό του Μισισιπή, η Κάρεν Σταματιάδη, Πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης της ΑΧΕΠΑ Κόρες της Πηνελόπης, στην οποία ανήκε το θύμα, εξέφρασε την λύπη όλων των μελών της για την τραγική έκβαση της υπόθεσης και συλλυπήθηκε την οικογένεια και τους φίλους της .

    Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής συμπαραστέκεται και αυτή μαζί με την υπόλοιπη ομογένεια στο βαρύ πένθος όλων όσων τη ζωή άγγιξε η Χριστίνα Σακοράφα. Αιωνία της η μνήμη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 August 2007 - 1:18:36 UTC