Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης των ανθρακωρύχων στη Γιούτα
  • [02] Πως βλέπει η Ουάσιγκτον τις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων
  • [03] Μεγιστοποίηση του αριθμού Αμερικανών στρατιωτών
  • [04] H Ρωσία προειδοποιεί το Ιράν για καθυστερήσεις στην χορήγηση πυρηνικών καυσίμων
  • [05] Πρωτοβουλίες για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • [06] Σύνοδος κορυφής Βόρειας-Νότιας Κορέας στα τέλη του μήνα

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης των ανθρακωρύχων στη Γιούτα

    08-08-2007

    Ένας από τους μετόχους της εταιρείας Γκράνταλ Κάνυον, στην οποία ανήκει το ανθρακωρυχείο στην Πολιτεία Γιούτα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 6 ανθρακωρύχοι, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ημέρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος τουλάχιστον 450 μέτρων από την επιφάνεια της γης.

    Ο Ρόμπερτ Μέρρυ, όπως ονομάζεται ο μέτοχος της εταιρείας, δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος να διαπιστωθεί κατά πόσον οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι είναι ζωντανοί ή νεκροί. Αλλά πρόσθεσε ότι εάν είναι ζωντανοί έχουν μαζί τους αρκετές προμήθειες νερού και οξυγόνου για να διατηρηθούν στη ζωή μέχρις ότου τους πλησιάσουν τα συνεργεία διάσωσης.

    Επίσης ο Ρόμπερτ Μέρρυ επέμεινε ότι η κατάρρευση των τοιχωμάτων του ανθρακωρυχείου προκλήθηκε από σεισμό, αλλά Αμερικανοί επιστήμονες δηλώνουν ότι η δόνηση που κατέγραψαν σεισμογράφοι, ενδέχεται να αποτελεί καταγραφή της κατάρρευσης των τοιχωμάτων του ανθρακωρυχείου. Δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τους έξι παγιδευμένους ανθρακωρύχους από νωρίς την Δευτέρα το πρωί, οπότε και κατέρρευσαν τα τοιχώματα.

    [02] Πως βλέπει η Ουάσιγκτον τις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-08-2007

    Tom Casey

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Tom Casey, ρωτήθηκε την Τρίτη από δημοσιογράφο σχετικά με το νομοσχέδιο που υπέβαλαν οι Γερουσιαστές Bob Menendez, Olympia Snowe και Barak Οbama κατά της διεξαγωγής αρνητικής για την Ελλάδα προπαγάνδας από μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του προταθέντος νομοσχεδίου ούτε και έχει προετοιμαστεί επίσημη αντίδραση του υπουργείου του στο θέμα. Ο κύριος Casey παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο αυτό από τους κηδεμόνες του στο Κογκρέσο.

    Όσον αφορά όμως στις απόψεις της εκτελεστικής εξουσίας 'γύρω από το γενικό θέμα των σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής', ο κύριος Casey είπε ότι 'υποστηρίζουμε τις συνομιλίες' που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφοράς τους αναφορικά με το επίσημο όνομα της ΠΓΔΜ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ παρατήρησε ότι 'πολύ θα θέλαμε να δούμε διευθέτηση του θέματος αυτού' γιατί μια τέτοια εξέλιξη 'πιστεύουμε ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών'.

    Στο μεταξύ όμως, τόνισε ο κύριος Casey, 'θα θέλαμε να δούμε τις δύο χώρες να συμπεριφέρονται η μία προς την άλλη με κοσμιότητα και φιλικότητα και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας πάνω στο θέμα (της επίσημης ονομασίας), το οποίο είναι μεγάλης σπουδαιότητας και για τις δύο χώρες'.

    [03] Μεγιστοποίηση του αριθμού Αμερικανών στρατιωτών

    08-08-2007

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 162 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται τώρα στο Ιράκ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων απ' οποιαδήποτε άλλη περίοδο του πολέμου. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι πρόκειται για προσωρινή αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων σε επίπεδα πέραν των 161 χιλιάδων που είχαν φτάσει κατά την περίοδο των Ιρακινών εκλογών το 2005.

    Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη, τη Τρίτη, συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης του πολιτικού ρόλου των ΗΕ στο Ιράκ. Αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την αύξηση του αριθμού υπαλλήλων των ΗΕ στο Ιράκ από 65 που είναι σήμερα σε 95. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός μπορεί να προωθήσει το θέμα της εθνικής συμφιλίωσης στο Ιράκ και να συντελέσει στον περιορισμό των περιφερειακών διαφωνιών.

    Εξάλλου, οι ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράκ συμφώνησαν τη Τρίτη να συνεργαστούν για να απομακρύνουν από το Ιράκ το ανταρτικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, γνωστό ως Πε-Κα-Κα.

    [04] H Ρωσία προειδοποιεί το Ιράν για καθυστερήσεις στην χορήγηση πυρηνικών καυσίμων

    08-08-2007

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να χορηγήσει καύσιμα σε πυρηνικό αντιδραστήρα που κατασκευάζει στο Ιράν, αν η Τεχεράνη δεν δώσει διευκρινήσεις για τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Η κατασκευή του εργοστασίου Μπουσέρ έχει ήδη μείνει πίσω λόγω διαμάχης για την αποπληρωμή του έργου.

    Πάντως το Ιράν εξέφρασε τη Τρίτη την ελπίδα ότι η απόφαση του να επιτρέψει σε επιθεωρητές των ΗΕ να επισκεφτούν τις ποιο ευαίσθητες πυρηνικές του εγκαταστάσεις θα αποτρέψει και τρίτο γύρο κυρώσεων από μέρους των ΗΕ. Ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται στο Ιράν αυτή την εβδομάδα για να αναπτύξει σχέδιο μελλοντικών επιθεωρήσεων.

    [05] Πρωτοβουλίες για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-08-2007

    Gus Βilirakis

    Οι ηγέτες της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες (CEH) ανακοίνωσαν ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην υπόθεση της Κύπρου αποδεχόμενο να εξετάσει νομοσχέδιο το οποίο υπέβαλαν οι βουλευτές Albio Sires και Gus Bilirakis από κοινού με τους γνωστούς για τις φιλελληνικές θέσεις τους βουλευτές Carolyn Maloney, John Sarbanes και Zack Space.

    Albio Sires

    Το προτεινόμενο νομοθετικό μέτρο, γνωστό ως Νομοσχέδιο 620 της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητά την από την Τουρκία 'να τερματίσει την στρατιωτική κατοχή' τμήματος της Κύπρου με το αιτιολογικό ότι το επιχείρημα πως είναι απαραίτητη η διατήρηση Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί κλονίζεται 'από το γεγονός ότι έχουν τον τελευταίο καιρό γίνει πάνω από 13 εκατομμύρια περάσματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών από την μία κοινότητα στην άλλη δίχως επεισόδια'.

    Joseph Biden

    Της υποβολής του νέου νομοσχεδίου είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Προέδρου της Γερουσιαστικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Γερουσιαστή Joseph Biden, ο οποίος είχε παροτρύνει τους αρμόδιους για την χάραξη της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να επικεντρώσουν την προσοχή στο θέμα των Τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο το οποίο και βρίσκεται στην καρδιά του Κυπριακού προβλήματος.

    Zack Space

    Η Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια του Ελληνισμού στις ΗΠΑ λέει επίσης ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Τουρκικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, Βουλευτής Robert Wexler, απέστειλε πρόσφατα μήνυμα στην Υπουργό Εξωτερικών Condoleezza Rice στο οποίο και εκφράζει την άποψη ότι θα ήταν προς όφελος και της Τουρκίας να εξετάσει την μείωση της στρατιωτικής δύναμής της στην Κύπρο, η οποία, κατά τον ίδιο, φαίνεται να είναι δυσανάλογα μεγάλη.

    John Sarbanes

    Το Προεδρείο της Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, Andrew Athens, Phillip Christopher, Andrew Manatos, Panicos Papanicolaou και Nicos Mouyiaris εξήραν τους Αμερικανούς βουλευτές που υπέβαλαν το νομοσχέδιο για το Κυπριακό κι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία αυτή θα τύχει ευρύτερης υποστήριξης στο Κογκρέσο.

    Επίσης ο νεοκλεγής Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του συγχαίρει και αυτός τα μέλη του Κογκρέσου που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για προώθηση λύσης του προβλήματος στην Κύπρο, ιδιαίτερα τον Γερουσιαστή Joe Biden και τον βουλευτή Robert Wexler, τις σχετικές δηλώσεις των οποίων και κοινοποίησε στα χίλια περίπου παραρτήματα που διατηρεί η οργάνωσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

    [06] Σύνοδος κορυφής Βόρειας-Νότιας Κορέας στα τέλη του μήνα

    08-08-2007

    Από προηγούμενες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών

    Η Βόρεια και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν τριήμερη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών τους στις 28 Αυγούστου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου της Νότιας Κορέας δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί στη Σεούλ ότι ο πρόεδρος, Νο Μου Χιούν, θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ.

    Την σύνοδο κορυφής επιβεβαίωσε και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας που μετέδωσε ότι αξιωματούχοι απ' τις δύο χώρες θα συναντηθούν στην μεθοριακή πόλη Καεσόνγκ για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 7 χρόνια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 9 August 2007 - 1:19:22 UTC