Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 50 νεκροί από βιαιότητες στο Ιράκ
  • [02] Δημοσκόπηση: Διεθνής δυσπιστία προς την Αμερικανική εξωτερική πολιτική
  • [03] Ο Γκόρντον Μπράουν νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
  • [04] Ο Τόνυ Μπλέαρ νέος ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή
  • [05] Επιθεωρητές της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα
  • [06] Σύντομο μπλακάουτ στη Νέα Υόρκη
  • [07] Προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για ανταλλαγή δεδομένων επιβατών σε υπερατλαντικές πτήσεις

  • [01] 50 νεκροί από βιαιότητες στο Ιράκ

    28-06-2007

    Από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην συνοικία Καντιμίγια της βόρειας Βαγδάτης, το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν 14. Συνολικά 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ την Τετάρτη από εκρήξεις βομβών και άλλα βίαια επεισόδια, κυρίως στην περιοχή της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα και ο βοηθός του σκοτώθηκαν στα πλαίσια επιδρομής των συμμαχικών δυνάμεων στην Χαουίτζα. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι επρόκειτο για επικίνδυνους και σημαντικούς διεθνείς τρομοκράτες. Συγχρόνως, όμως, ανακοινώθηκε και ο θάνατος δύο Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    [02] Δημοσκόπηση: Διεθνής δυσπιστία προς την Αμερικανική εξωτερική πολιτική

    28-06-2007

    Δημοσκόπηση του Αμερικανικού κέντρου ερευνών Πιού που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δείχνει αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας προς την Αμερικανική εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο Μπούς. Επίσης δείχνει μείωση της υποστήριξης προς τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και τον υπό αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 46 χώρες και τα Παλαιστινιακά εδάφη, έδειξε ότι οι μουσουλμανικές χώρες έχουν ιδιαίτερα αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ και ότι η εικόνα των ΗΠΑ έχει χειροτερέψει ακόμα και σε χώρες που, παραδοσιακά, είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

    Παρόλα αυτά, όμως, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες εξέφρασε θετική διάθεση για τις ΗΠΑ. Αντίθετα η Κίνα έχει αρχίσει να φθίνει στην διεθνή κοινή γνώμη, ενώ οι απόψεις για την Ρωσία ήταν ανάμεικτες, αν και η εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο Πούτιν έχει μειωθεί σημαντικά.

    [03] Ο Γκόρντον Μπράουν νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

    28-06-2007

    O νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, υπόσχεται αλλαγές προτεραιοτήτων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τη Τετάρτη μετά την αποχώρηση του Τόνυ Μπλέαρ απ' την πρωθυπουργία ολοκληρώνοντας δεκαετία στο αξίωμα.

    Ο κ. Μπράουν αποδέχτηκε την εντολή της βασίλισσας Ελισάβετ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης λέγοντας ότι ο Βρετανικός λαός του έχει μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης. Τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να επιτευχθούν με τον 'παλαιό τρόπο πολιτικής', όπως είπε και υποσχέθηκε διακυβέρνηση χωρίς πολιτικά στεγανά.

    Αναμένεται πως πρώτο μέλημα του νέου Βρετανού πρωθυπουργού θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μάργκαρετ Μπέκετ θα απομακρυνθεί από το υπουργείο εξωτερικών, όπως και η επίμαχη υπουργός υγείας, Πατρίσια Χιούιτ.

    [04] Ο Τόνυ Μπλέαρ νέος ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή

    28-06-2007

    Το Διεθνές Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή διόρισε τον τέως Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ, ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή. Τα ΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία ανακοίνωσαν τον διορισμό του κ. Μπλαίρ, λίγες ώρες μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Στην ανακοίνωσή του, το Κουαρτέτο αναφέρει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Στόχος των προσπαθειών του κ. Μπλέαρ θα είναι τώρα η δημιουργία προϋποθέσεων για την σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Πάντως την Τετάρτη, ημέρα διορισμού του κ. Μπλέαρ, τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την τελευταία Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο το τερματισμό των Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ. Οι περισσότεροι απ' τους νεκρούς ήταν ένοπλοι εξτρεμιστές.

    [05] Επιθεωρητές της ΔΥΑΕ στη Βόρεια Κορέα

    28-06-2007

    Ράβδοι πυρηνικού υλικού στο εργοστάσιο Γιονμπιόν

    Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται καθοδόν προς τον πυρηνικό αντιδραστήρα Γιονμπιόν, που αποτελεί το επίκεντρο του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στον εν λόγω αντιδραστήρα απ' το 2002 που η Πιονγιάνγκ έδιωξε τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα στα πλαίσια διαβουλεύσεων με θέμα την συμφωνία της χώρας να τερματίσει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα βοήθεια και άλλα διπλωματικά οφέλη.

    Πάντως την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος επέκρινε δριμύτατα τη Βόρεια Κορέα για το γεγονός ότι θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία με την πραγματοποίηση δοκιμής πυραύλου μικρού βεληνεκούς. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε 'βαθιά ανησυχία' για την πυραυλική δοκιμή της Τετάρτης, ενώ προετοιμάζεται ο επόμενος γύρος των εξαεθνών συνομιλιών.

    [06] Σύντομο μπλακάουτ στη Νέα Υόρκη

    28-06-2007

    Σύντομη διακοπή ρεύματος τη Τετάρτη, λόγω του καύσωνα στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του μετρό και επηρέασε πάνω από 136 χιλιάδες πελάτες του δικτύου. Η ηλεκτροδότηση της πόλης επανήλθε σε μια ώρα, ενώ διερευνάται η αιτία του μπλακάουτ.

    Ο καύσωνας είχε και πέρυσι επηρεάσει αρνητικά την ηλεκτροδότηση τμημάτων της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα πέρυσι τμήματα του Κουίνς είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρισμό επί μέρες.

    [07] Προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για ανταλλαγή δεδομένων επιβατών σε υπερατλαντικές πτήσεις

    28-06-2007

    Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και ΕΕ στο θέμα της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, που η Ουάσιγκτον θεωρεί καίριας σημασίας στα πλαίσια του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι τώρα η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στους 27 εκπροσώπους των χωρών μελών της Ευρώπης.

    Η ισχύουσα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που επετεύχθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εκπνέει τον άλλο μήνα, προβλέπει την υποβολή στις Αμερικανικές αρχές 34 πληροφοριών για κάθε επιβάτη που μεταβαίνει από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Λεπτομέρειες τις νέας συμφωνίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά διπλωματικές πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι προβλέπει μεταβίβαση λιγότερων πληροφοριών, αλλά επιτρέπει στις Αμερικανικές αρχές να κρατούν τις πληροφορίες αυτές επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 June 2007 - 1:18:34 UTC