Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ ζητούν ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία
  • [02] Αποχωρεί ο Τόνυ Μπλέαρ
  • [03] Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
  • [04] Στη δημοσιότητα αρχείο της CIA
  • [05] Περιορισμούς θέτει η ΕΕ στον τρέχοντα γύρο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [06] Υπό επανεξέταση στη Γερουσία το νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής
  • [07] Περιοδεία της Λώρα Μπούς στην Αφρική
  • [08] 30 θάνατοι απ' τον καύσωνα στη νοτιοανατολική Ευρώπη
  • [09] Και δεύτερη εστία γρίπης των πτηνών στη Γερμανία
  • [10] Άρση της απαγόρευσης των συσκευών παιγνίων ζητά η Κομισιόν απ' την Ελλάδα

  • [01] Αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ ζητούν ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία

    27-06-2007

    Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Δύο επιφανή στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Αμερικανική Γερουσία ζητούν απ' την κυβέρνηση Μπούς να αλλάξει πορεία και να περιορίσει την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Μπούς, ο Γερουσιαστής Τζώρτζ Βόϊνοβιτς, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, προτείνει την ανάπτυξη σχεδίου για την σταδιακή απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ιρακινή κυβέρνηση να παίξει ευρύτερο ρόλο στην σταθεροποίηση της χώρας της, επισημαίνει ο Γερουσιαστής Βόϊνοβιτς.

    Επίσης σε βαρυσήμαντη ομιλία του στη Γερουσία, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ, δήλωσε ότι η Αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ δεν επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και επεσήμανε ότι η προσήλωση του Λευκού Οίκου στην αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενισχύει τους εχθρούς των ΗΠΑ και βλάπτει την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και οι δύο αυτοί Γερουσιαστές έχουν κατά το παρελθόν υποστηρίξει την πολιτική του προέδρου Μπούς.

    Στο μεταξύ, Ιρακινός φύλαρχος δολοφονήθηκε την Τρίτη στη Βαγδάτη, μία μέρα μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Σουνίτες φύλαρχοι στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι ο Χαμίντ Αμπντούλ Φαρχάν αλ Σουτζάιρι σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του, όμως δεν είναι γνωστό αν ήταν Σουνίτης ή Σιίτης.

    Πάντως, την Τρίτη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα στο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας, στο ξενοδοχείο Μανσούρ. Η εν λόγω οργάνωση ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι η επίθεση αποτελούσε αντίποινα για επιδρομή της ιρακινής αστυνομίας σε Σουνιτικό αγρόκτημα στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    [02] Αποχωρεί ο Τόνυ Μπλέαρ

    27-06-2007

    Τέλος εποχής σήμερα στη Βρετανία, με την αποχώρηση του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ, μετά από μια δεκαετία στην Ντάουνινγκ Στρήτ. Μετά την τελευταία του συνεδρίαση στη Βουλή, ο κ. Μπλέαρ θα μεταβεί στα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και θα υποβάλλει και επίσημα την παραίτηση του στην Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία στη συνέχεια θα δώσει στον νέο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Γκόρντον Μπράουν, εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Κατά την τελευταία του μέρα στο πρωθυπουργικό αξίωμα τη Τρίτη, τον κ. Μπλέαρ επισκέφτηκε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και συζήτησε μαζί του θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κουαρτέτο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Μάρκ Όττε, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη προσφερθεί επίσημα στον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, η θέση του ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Κουαρτέτο, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον διορισμό του κ. Μπλέαρ, δήλωσε ο κ. Όττε.

    Αξιωματούχοι του Κουαρτέτου σημείωσαν ότι ανακοίνωση επί του θέματος αναμένεται σήμερα. Ο κ. Όττε προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Κουαρτέτου τη Τρίτη στην Ιερουσαλήμ για να εξετάσει το θέμα του διορισμού του κ. Μπλέαρ. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του διορισμού του απερχόμενου Βρετανού πρωθυπουργού θα είναι η προετοιμασία της σύστασης Παλαιστινιακού κράτους.

    [03] Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

    27-06-2007

    Τομ Λάντος

    Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα του Ιράν, έτσι ώστε η Τεχεράνη να αναγκαστεί να δώσει τέλος στο επίμαχο πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τομ Λάντος, δήλωσε ότι το μέτρο στοχεύει στο να αυξήσει το κόστος της συνέχισης του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης. Στοχεύει επίσης στην εφαρμογή ισχύοντος νομοθεσίας που τιμωρεί ξένες εταιρείες που επενδύουν στην ενεργειακή υποδομή του Ιράν. Το νομοσχέδιο τώρα θα πρέπει να εγκριθεί απ' την ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας.

    Στο μεταξύ, στο Ιράν εξοργισμένοι πολίτες πυρπόλησαν πρατήρια βενζίνης στην Τεχεράνη, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς στην αγορά βενζίνης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν φλόγες σε ένα απ' τα πρατήρια βενζίνης καθώς καίγονταν αυτοκίνητα. Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές.

    Το σχέδιο χορήγησης βενζίνης με δελτίο, τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τοπική ώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου επιτρέπεται να προμηθευτεί μέχρι και 100 λίτρα βενζίνης το μήνα.

    [04] Στη δημοσιότητα αρχείο της CIA

    27-06-2007

    Σελίδα απ' το αρχείο της CIA

    Εκατοντάδες σελίδες του αρχείου της αποχαρακτήρισε την Τρίτη η CIA. Το εν λόγω αρχείο αναφέρεται σε παραβιάσεις της Υπηρεσίας στις δεκαετίες του 1960 και β70, όπως κατασκοπία στο εσωτερικό της Αμερικής και σχέδιο για την δολοφονία του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με δηλητηριώδη χάπια. Μάλιστα η Υπηρεσία συνεργάστηκε με δύο απ' τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στις ΗΠΑ για την τοποθέτηση των χαπιών στο φαγητό του κ. Κάστρο.

    Πάντως τα λεγόμενα 'Οικογενειακά Κοσμήματα' της CIA δεν περιλαμβάνουν κάποιες συνταρακτικές αποκαλύψεις, ενώ πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας που υπηρέτησε εκείνη την εποχή δήλωσε ότι η CIA δεν δρούσε με δική της πρωτοβουλία, αλλά κατ' εντολή του Λευκού Οίκου και άλλων αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας.

    [05] Περιορισμούς θέτει η ΕΕ στον τρέχοντα γύρο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    27-06-2007

    Η Τουρκία επέκρινε την ΕΕ για τους επιπλέον περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις ενταξιακές της συνομιλίες, καθώς οι δύο πλευρές άρχισαν διαπραγματεύσεις επί δύο θεμάτων πολιτικής.

    Ο Τούρκος διαπραγματευτής, Αλί Μπαμπακάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ικανοποιηθεί με τις εξηγήσεις της ΕΕ σχετικά με την επιβολή περιορισμών στις συνομιλίες του διεξάγονται στις Βρυξέλλες σε θέματα στατιστικής και οικονομικού ελέγχου, λέγοντας ότι άλλες ισλαμικές χώρες παρακολουθούν προσεκτικά την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ ενέκριναν την Δευτέρα συνομιλίες για τα δύο εν λόγω θέματα, αλλά μπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις σε ένα τρίτο τομέα, αυτό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

    [06] Υπό επανεξέταση στη Γερουσία το νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής

    27-06-2007

    Η Αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να επανεξετάσει νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό που υποστηρίζεται και απ' τον πρόεδρο Μπούς, αλλά η τύχη του μέτρου παραμένει αβέβαιη. Με 64 ψήφους υπέρ, έναντι 35, η Γερουσία αποφάσισε την επανεξέταση του νομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας, ενώ προηγουμένως ο πρόεδρος Μπούς είχε ζητήσει απ' τα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το ιστορική ευκαιρία.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας μελών του Κογκρέσου και ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης Μπούς και περιλαμβάνει πρόνοιες για βελτίωση της ασφάλειας των Αμερικανικών συνόρων και νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι 12 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ζουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

    [07] Περιοδεία της Λώρα Μπούς στην Αφρική

    27-06-2007

    Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό της Σενεγάλης, καθώς η χώρα αυτή προσπαθεί να καταπολεμήσει την ελονοσία. Η κ. Μπούς έκανε την δήλωση αυτή την Τρίτη κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της τετραεθνούς περιοδείας της στην Αφρική, που σκοπεύει στο να προωθήσει τις αμερικανικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του AIDS.

    Η κ. Μπούς επισκέφθηκε νοσοκομείο στο Ντακάρ όπου νοσηλεύονται ασθενείς με AIDS, ενώ συναντήθηκε και με την πρόεδρο Αμπντουλαγιέ Ουέιντ και την σύζυγό του στην προεδρική κατοικία. Οι επόμενες χώρες που η κ. Μπούς θα επισκεφθεί είναι η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια και το Μάλι.

    [08] 30 θάνατοι απ' τον καύσωνα στη νοτιοανατολική Ευρώπη

    27-06-2007

    Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία ψήθηκαν και την Τρίτη από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν πυρκαγιές, διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά 30 θανάτους τις τελευταίες μέρες.

    Στο μεταξύ, στην Βρετανία, καταρρακτώδεις βροχές στάθηκαν αφορμή να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα και εκατοντάδες άλλα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όταν φράγμα στο Γιόρκσάιρ κινδύνευσε να καταρρεύσει. Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι οι συνεχιζόμενες βροχές είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών.

    Δασικές εκτάσεις καίγονταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας την Τρίτη, ενώ η μεγάλη χρήση κλιματιστικών οδήγησε σε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αθήνας. Αλλά και η Αλβανία και η Ρουμανία είχαν θερμοκρασίες που ακούμπησαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    [09] Και δεύτερη εστία γρίπης των πτηνών στη Γερμανία

    27-06-2007

    Οι Γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν δεύτερη εστία της γρίπης των πτηνών σε αγριόκυκνους στην Λειψία. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τρεις νεκροί αγριόκυκνοι είχαν προσβληθεί απ' το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της νόσου. Ο ιός της γρίπης των πτηνών είχε την περασμένη εβδομάδα εντοπιστεί σε 6 κύκνους σε λίμνη της Νυρεμβέργης.

    Πρόκειται για τις πρώτες εστίες της ασθένειας στη Γερμανία εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Εμπειρογνώμονες διερευνούν αν οι εστίες αυτές συνδέονται με πρόσφατα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ουγγαρία και την Τσεχία.

    [10] Άρση της απαγόρευσης των συσκευών παιγνίων ζητά η Κομισιόν απ' την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-06-2007

    Τα πασίγνωστα 'φρουτάκια και όλες οι παρόμοιες συσκευές ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που είχαν απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλεβ αυτό που ονομάζουμε αιτιολογημένη γνώμη- στην Ελλάδα επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου του Οκτωβρίου 2006 που καθόριζε ότι παραβιάζονταν βασικές αρχές της εσωτερικής αγοράς όπως το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών με την απαγόρευση των παιχνιδιών αυτών σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο εκτός των καζίνο.

    Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα εντός δύο μηνών από την ημερομηνία αυτής της αιτιολογημένης γνώμης να συμμορφωθεί με την απόφαση, αλλιώς η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

    Η Eλληνικός νόμος που εκδόθηκε το 2002 με την σχετική απαγόρευση θεωρήθηκε ασύμβατος με την κοινοτική νομοθεσία τον Απρίλιο του 2004 και ζητήθηκε από την Επιτροπή η άρση της απαγόρευσης. Η Ελλάδα δεn συμμορφώθηκε και παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο τον Οκτώβριο του 2006 την καταδίκασε με βασικό επιχείρημα ότι η Eλληνική νομοθεσία δεν μπορεί να παρεμποδίζει την άσκηση δικαιώματος επιχειρηματιών που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη και εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.

    Η Ελλάδα υποστήριξε για την υπεράσπιση του νόμου ότι τα παιχνίδια αυτά μπορούσαν να μετατρέπονται σε τυχερά και η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα την εμφάνιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως εθισμός παικτών, ακόμη και ανηλίκων, εύκολος και παράνομος πλουτισμός όσων εκμεταλλεύονταν τα παιχνίδια αυτά και εκ μέρους των παικτών απώλεια σημαντικών χρηματικών ποσών ή και σημαντικών φορολογικών εσόδων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 June 2007 - 1:18:49 UTC