Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμο για ψηφοφορία το νέο σχέδιο του ΣΑ για Ιράν
  • [02] Η Ουάσιγκτον κατά συμφωνίας με Ταλεμπάν για την απελευθέρωση Ιταλού δημοσιογράφου
  • [03] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει χωρίς όρους έκτακτα κονδύλια για Ιράκ
  • [04] Νέα επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [05] Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στη Βαγδάτη
  • [06] 50α γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [07] Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δεσμευτικό νομοσχέδιο για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ
  • [08] Δεκαπέντε Βρετανοί ναύτες συνελήφθησαν από Ιρανικές δυνάμεις
  • [09] Πενταήμερη επίσκεψη της Κοντολήζας Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [10] Τραυματίστηκε ο Σουνίτης αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης
  • [11] Παροτρύνσεις προς Ευρωπαίους να υποστηρίξουν την αμυντική πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ
  • [12] Κατερρίφθη αεροσκάφος της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία
  • [13] Στο υψηλότερο σημείο τους για το 2007, οι τιμές του πετρελαίου
  • [14] Ρωσική υποστήριξη προς τις Σερβικές θέσεις για το Κόσοβο

  • [01] Έτοιμο για ψηφοφορία το νέο σχέδιο του ΣΑ για Ιράν

    23-03-2007

    Διπλωματικές πηγές στα ΗΕ δήλωσαν ότι οι εισηγητές σχεδίου για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν είναι έτοιμη να το υποβάλλουν προς ψήφιση και εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα ψηφίσει επί του θέματος το Σάββατο.

    Οι εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συμφώνησαν την Πέμπτη σε μικρές αλλαγές του κειμένου που προβλέπει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης λόγω της άρνησης της να τερματίσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 6 απέρριψαν τροπολογίες που πρότεινε η Νότια Αφρική στις αρχές της εβδομάδας.

    [02] Η Ουάσιγκτον κατά συμφωνίας με Ταλεμπάν για την απελευθέρωση Ιταλού δημοσιογράφου

    23-03-2007

    Ντανιέλλε Μαστροτζιάκομο

    Οι ΗΠΑ επέκριναν την συμφωνία που επετεύχθη για την απελευθέρωση Ιταλού δημοσιογράφου από εξτρεμιστές Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Η Ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν απελευθέρωσε 5 εξτρεμιστές Ταλεμπάν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ντανιέλλε Μαστροτζιάκομο.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες, ενώ σημείωσε ότι οι Ταλεμπάν που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι 'δυνητικά ιδιαίτερα επικίνδυνοι', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η συμμόρφωση με ανάλογα αιτήματα των Ταλεμπάν θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες τέτοιες απαγωγές, αλλά ο Ιταλός δημοσιογράφος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι έγινε με μόνο στόχο την διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

    [03] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει χωρίς όρους έκτακτα κονδύλια για Ιράκ

    23-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε ακόμα μία φορά το Κογκρέσο να εγκρίνει χωρίς όρους το αίτημά του για έκτακτες δαπάνες του πολέμου στο Ιράκ. Την Πέμπτη ο κ. Μπούς είχε συνάντηση με στρατιωτικούς και πολίτες που πρόκειται να μεταβούν στο Ιράκ, στα πλαίσια των προσπαθειών ανοικοδόμησης της χώρας και δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιό του το ταχύτερο δυνατόν, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά το δικό της νομοσχέδιο για τις δαπάνες των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες ανέρχονται σε 124 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο όμως προβλέπει και απόσυρση των περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ έως τον Σεπτέμβριο του 2008.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο για τις δαπάνες του πολέμου, το οποίο θέτει ως διορία τον Μάρτιο του 2008 για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Το νομοσχέδιο τώρα συζητείται στην ολομέλεια της Γερουσίας. Ο πρόεδρος Μπους έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο ενάντια σε οποιοδήποτε σχετικό νομοσχέδιο.

    Την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς δήλωσε ότι οποιαδήποτε προβλήματα χρηματοδότησης του στρατεύματος θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ετοιμότητά του.

    [04] Νέα επίσκεψη Ράις στη Μέση Ανατολή

    23-03-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι στέλνει την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, γιατί η επίτευξη ειρήνης εκεί αποτελεί αμερικανική προτεραιότητα. Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι η κ. Ράις θα συνεχίσει τις αμερικανικές προσπάθειες ανάμειξης Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Αράβων, με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη και τόνισε ότι η λύση είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

    Η κ. Ράις αναχωρεί σήμερα για την Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, καθώς και με την ηγεσία της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Πάντως σύμφωνα με Ισραηλινή εφημερίδα, η κ. Ράις θα ασκήσει πιέσεις στον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, να συναντηθεί με τον μετριοπαθή πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    [05] Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στη Βαγδάτη

    23-03-2007

    Μπαν Κι Μουν και Νούρι Αλ Μαλίκι

    Τo Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καταδίκασε την έκρηξη ρουκέτας που κατατρόμαξε τον γ.γ., Μπάν Κι Μούν, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη-έκπληξη στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ανακοίνωση του πρέσβη της Νοτίου Αφρικής Ντουμισάνι Κουμάλο, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφάλειας αυτό τον μήνα, χαρακτηρίζει την έκρηξη 'φρικτή τρομοκρατική επίθεση'.

    Ο κ. Κουμάλο δήλωσε ότι το 15μελές Συμβούλιο εξέφρασε την απεριόριστη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες των ΗΕ και του κ. Μπάν, για την προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών διαδικασιών στο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ο κ. Μπάν έδινε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, στην Πράσινη Ζώνη. Δεν τραυματίστηκε κανείς και η συνέντευξη συνεχίστηκε. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού είπε ότι η αποστολή των ΗΕ στο Ιράκ ερευνά το περιστατικό.

    [06] 50α γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    23-03-2007

    Η Ευρώπη γιορτάζει ...Γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ιδρυτική συνθήκη που υπογράφηκε στην Ρώμη στις 25 Μαρτίου του 1957 για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, της ΕΟΚ.

    Οι ηγέτες της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, συναντώνται εκτάκτως το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο και σε διακήρυξη τους, θα επαναπροσδιορίσουν τους στόχους της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό σύνταγμα, που η απόρριψη του από την Γαλλία και Ολλανδία το 2005 θεωρήθηκε χτύπημα του οράματος για μια Ενωμένη Ευρώπη.

    Στην Ρώμη την ίδια μέρα 200 νέοι της Ευρώπης, συναντώνται σε μια διάσκεψη που οργάνωσε το 'Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας' με σύνθημα 'Η Ευρώπη σου-Το μέλλον σου', οπου θα συζητήσουν τη μελλοντική πορεία της Ένωσης, το κοινωνικό και οικονομικό της μοντέλο, το ρόλο της σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με τα συμπεράσματά τους θα στείλουν το δικό τους μήνυμα κατευθείαν στους ηγέτες των χωρών τους στην γερμανική πρωτεύουσα. Το γεγονός θα μεταδοθεί ζωντανά στο Διαδίκτυο απο τις 8.30 το πρωί ως τις 1.30 το μεσημέρι.

    Στην Ιταλική πρωτεύουσα ακόμη συναντώνται σήμερα και οι πρόεδροι των Εθνικών Κοινοβουλίων των 27 χωρών μελών της Ένωσης. Εκδηλώσεις για τα ευρωπαϊκά γενέθλια προετοιμάζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

    Το Σάββατο για τα 50άχρονα θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με το Προξενείο της Γερμανίας, της Γαλλίας, το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα και καλλιτέχνες από τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ στο Ηράκλειο και την Τρίπολη οργανώνεται ημερίδα με θέμα το 'Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλλο' παρουσία υπουργών και δημοτικών αρχών.

    Τέλος ένα νέο συλλεκτικό νόμιμα των 2 Ευρώ θα κοπεί σε 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλη τη ζώνη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος και θα είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει με την ίδια παράσταση στην πλευρά στην οποία το κράτος μέλος έβαζε μία δική του. Η παράσταση θα αναφέρεται στην Συνθήκη της Ρώμης και η επιγραφή θα είναι στην γλώσσα κάθε χώρας.

    [07] Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δεσμευτικό νομοσχέδιο για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ

    23-03-2007

    H πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πρώτο δεσμευτικό νομοσχέδιο που θέτει συγκεκριμένη προθεσμία για την απόσυρση όλων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ, έως τα τέλη Αυγούστου 2008.

    Ο πρόεδρος Μπούς αντέδρασε οργισμένα, καταγγέλοντας την Βουλή ότι 'παραιτείται από τις ευθύνες της για να περάσει νομοσχέδιο που δεν πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους,' όπως είπε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο απειλεί να καθυστερήσει την παράδοση σημαντικών εφοδίων στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ.

    Η ψηφορία, με ψήφους 218 υπέρ και 212 κατά, αποτελεί σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς στο Κονγκρέσο και την ισχυρότερη μέχρι τώρα πρόκλησή τους προς τον πρόεδρο Μπούς. Δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του μέτρου, ενώ 14 Δημοκρατικοί, ψήφισαν κατά.

    Μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι είπε ότι η Παρασκευή είναι ιστορική μέρα και ότι το νέο Κονγκρέσο έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ.

    Πάντως, ο πρόεδρος Μπούς έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο ενάντια σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο που θέτει όρους αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [08] Δεκαπέντε Βρετανοί ναύτες συνελήφθησαν από Ιρανικές δυνάμεις

    23-03-2007

    Βρετανικό σκάφος εκτελεί περιπολία στο στενό Σάτ αλ Αράμπ.

    H Βρετανία απαίτησε την άμεση και ασφαλή απελευθέρωση 14 Βρετανών ναυτών που συνελήφθησαν από Ιρανούς Επαναστατικούς φρουρούς, στα διαφιλονικούμενα από το Ιράν και το Ιράκ χωρικά ύδατα στο στενό Σάτ αλ Αράμπ, του Περσικού Κόλπου.

    Στο Λονδίνο, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάγκαρετ Μπέκετ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ζητά πλήρεις εξηγήσεις για την κράτηση από το Ιράν των Βρετανών ναυτών. Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας είπε ότι το Ιράν συνέλαβε τους 15 ναύτες το πρωί της Παρασκευής, καθώς επιβιβάστηκαν σε εμπορικό πλοίο για να πραγματοποιήσουν τυπικό έλεγχο. Όμως, μόλις ολοκλήρωσαν το έλεγχό τους, οι Βρετανοί περικυκλώθηκαν από σκάφη των ιρανικών δυνάμεων και οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

    Η εκπρόσωπος του Βρετανικού ναυτικού βρίσκεται στο Μπαχρέιν και δήλωσε ότι η βρετανική δύναμη ήταν πολύ μικρότερη από την ιρανική και ότι εκτελούσε υπηρεσία εντός των ιρακινών χωρικών υδάτων.

    [09] Πενταήμερη επίσκεψη της Κοντολήζας Ράις στη Μέση Ανατολή

    23-03-2007

    Η Κα Ράις

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις αναχωρεί την Παρασκευή για πενταήμερη περιοδεία στην Μέση Ανατολή, η οποία στοχεύει στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Πρώτος σταθμός της Κας Ράις θα είναι το Ασσουάν της Αιγύπτου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ και άλλους αξιωματούχους του Αραβικού Κουρτέτου, το οποίο περιλαμβάνει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα έχει επίσης αργότερα στην διάρκεια του ταξιδιού της συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι στέλνει την Κα Ράις στη Μέση Ανατολή για τρίτη φορά φέτος, επειδή η ειρήνευση της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ.

    [10] Τραυματίστηκε ο Σουνίτης αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης

    23-03-2007

    O κ. αλ Ζομπάιε, σε φωτογραφία αρχείου

    Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαλάμ αλ Ζουμπάιε τραυματίστηκε και 6 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που διενήργησε ένας από τους σωματοφύλακές του.

    Ο κ. αλ Ζουμπάιε, που είναι Σουνίτης, υποβλήθηκε σε εγχείρηση για τα τραύματα που υπέστη, σε νοσοκομείο του αμερικανικού στρατού. Οι αρχές δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

    Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, κοντά στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, καθώς ο αλ Ζουμπάιε και άλλοι πιστοί αποχωρούσαν από αίθουσα προσευχής στην κατοικία του. Ο κ. αλ Ζουμπάιε είναι ένα από τα πιο σημαίνοντα μέλη του κύριου Σουνιτικού πολιτικού συνασπισμού, του Ιρακινού Ισλαμικού κόμματος.

    Σε άλλα βίαια περιστατικά, τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι δύο άνδρες του σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ένας στη Βαγδάτη και ο δεύτερος στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    [11] Παροτρύνσεις προς Ευρωπαίους να υποστηρίξουν την αμυντική πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

    23-03-2007

    Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκ Πεκάλα παρότρυνε Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ανατολική Ευρώπη, στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται έντονα.

    Ο κ. Πεκάλα, μιλώντας την Παρασκευή στα πλαίσια διήμερης διάσκεψης των 56 πρέσβεων του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, δήλωσε ότι οι δέκα αμυντικοί πύραυλοι στη Πολωνία και ένα σύστημα ραντάρ στην Τσεχία, θα συμβάλουν για να προστατευθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση του Ιράν.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, με άρθρο του στην εφημερίδα Μοσκοφσίγιε Νοβόστι την Παρασκευή, λέει ότι η ανάπτυξη αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, θα αποτελούσε απειλή για την χώρα του και θα υπέσκαπτε την συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών των ΗΕ.

    Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Πολωνία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Πολωνών αντιτίθεται στην δημιουργία στο έδαφός τους της αντιπυραυλικής ασπίδας, ενώ οι Τσέχοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το σύστημα ραντάρ που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στη χώρα τους.

    [12] Κατερρίφθη αεροσκάφος της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία

    23-03-2007

    Μεταγωγικό αεροσκάφος της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, με 11 επιβάτες, συνετρίβη την Παρασκευή κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Μογκαντίσου.

    Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και οι αρχές, είπαν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη αφού κτυπήθηκε από πύραυλο, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.

    Οι αρχές είπαν ότι στους επιβάτες συγκαταλέγονταν και μηχανικοί, που επιδιόρθωναν ένα άλλο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο. Δεν έγινε γνωστό αν οι επιβάτες επέζησαν.

    Η επίθεση αυτή ακολουθεί δύο μέρες έντονων ενόπλων συγκρούσεων στο Μογκαντίσου μεταξύ των κυβερνητικών και Αιθιοπικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα.

    [13] Στο υψηλότερο σημείο τους για το 2007, οι τιμές του πετρελαίου

    23-03-2007

    Στην υψηλότερη τιμή του για το 2007 έφθασε το πετρέλαιο την Παρασκευή, μετά την σύλληψη Βρετανών ναυτών από Ιρανούς στον Περσικό Κόλπο και την απαγωγή τριών ξένων υπηκόων από οπλοφόρους στη Νιγηρία.

    Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έφθασε τα 62.65 δολάριο το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά και η τιμή του αργού Μπρέντ αυξήθηκε σημαντικά.

    Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες βρίσκονται σε διένεξη με το Ιράν, εξαιτίας των σχεδίων του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το Ιράν είναι μία από τις κύριες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και βρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, από όπου πρέπει να περάσουν τα περισσότερα φορτία πετρελαίου που προορίζονται για την αγορά.

    [14] Ρωσική υποστήριξη προς τις Σερβικές θέσεις για το Κόσοβο

    23-03-2007

    Ανώτερος Ρώσος νομοθέτης λέει ότι οι συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειάζεται, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του για μία λύση που να είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι.

    Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας, Μπόρις Γκρυζλόφ εξέφρασε ανησυχία ότι το σχέδιο του απεσταλμένου των ΗΕ στο Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, αγνόησε την Σερβική άποψη και αντίθετα, εστιάστηκε στην παροχή σ'αυτό αυτοκυριαρχίας. Ο κ. Γκρυζλόφ έκανε το σχόλιο αυτό στη Μόσχα, κατά την διάρκεια συνομιλιών με σερβική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Ρωσία.

    Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας χαρακτήρισε την υποστήριξη της Ρωσίας σαν γεγονός ιστορικής σημασίας. Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας τόνιζε ότι η Σερβία είναι απόλυτα έτοιμη νη για την συνέχιση των διαβουλεύσεων για το Κόσοβο στα ΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 March 2007 - 2:18:28 UTC