Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση Βουλής-Λευκού Οίκου για κλητεύσεις ανώτερων αξιωματούχων
  • [02] Νέο νομοσχέδιο κονδυλίων για Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [03] Ιράκ: 13 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων
  • [04] Ράις: Ο εκσυγχρονισμός κύριο συστατικό του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Πακιστάν
  • [05] Το Κουαρτέτο ζητά απ' την Παλαιστινιακή κυβέρνηση να τηρήσει διεθνείς δεσμεύσεις
  • [06] Μπέρνς: Η Ρωσία ασκεί πιέσεις στο Ιράν για να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ
  • [07] Στάσιμες οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
  • [08] Η Ελλάδα στις επάλξεις κατά του δουλεμπορίου
  • [09] Ελληνικές μέρες στη Ουάσιγκτον

  • [01] Αντιπαράθεση Βουλής-Λευκού Οίκου για κλητεύσεις ανώτερων αξιωματούχων

    22-03-2007

    Πρόεδρος Μπούς με τον σύμβουλο του, Κάρλ Ρόουβ

    Συνταγματική αντιπαράθεση μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά την απόφαση της Υποεπιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής να εξουσιοδοτήσει κλητεύσεις ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για να καταθέσουν δημόσια και ενόρκως αναφορικά με το ρόλο τους στις επίμαχες απολύσεις 8 ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

    Την Τρίτη οι Δημοκρατικοί της Βουλής και της Γερουσίας είχαν απορρίψει πρόταση του προέδρου Μπούς να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες του Κογκρέσου να συνομιλήσουν ιδιωτικά με τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Καρλ Ρόουβ και την πρώην νομική σύμβουλο του προέδρου Μπούς, Χάρριετ Μάιερς. Ο πρόεδρος της Βουλευτικής Επιτροπής, Τζον Κόνιερς, χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση του προέδρου Μπούς για ανεπίσημες συνεντεύξεις και επεσήμανε ότι θεωρεί την εξουσιοδότηση να εκδόσει κλητεύσεις, διαπραγματευτικό ατού στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Λευκό Οίκο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπούς προέβη στην τελευταία και καλύτερη προσφορά της και σημείωσε ότι οι Δημοκρατικοί επιζητούν μια αναμέτρηση για μικροπολιτικούς λόγους.

    [02] Νέο νομοσχέδιο κονδυλίων για Ιράκ και Αφγανιστάν

    22-03-2007

    Νάνσυ Πελόσι και Στένυ Χόϊερ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων αρχίζει να εξετάζει από σήμερα νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Όμως το μέτρο προβλέπει και την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008. Ο πρόεδρος Μπούς έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε βάρος του μέτρου αν εγκριθεί στην εν λόγω μορφή του.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλια 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα οποία περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας, καθώς και γενικά κονδύλια για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Βουλή, Στένυ Χόϊερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Τετάρτη ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου στο Ιράκ, χωρίς να απειλήσει την Αμερικανική αποστολή. Πάντως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης επίμαχα άρθρα όπως περιορισμούς για την διάρκεια της ανάπτυξης στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ.

    [03] Ιράκ: 13 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων

    22-03-2007

    Ο Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 13 αντάρτες σε μάχες την Τετάρτη στην πόλη Αμιρίγια και κοντά στην Τάτζι. Επίσης συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ καταστράφηκε εργαστήριο κατασκευής βομβών.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προς το ΒΒC, ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ αλ Χασέμι ζήτησε την διενέργεια διαπραγματεύσεων με ανταρτικές ομάδες του Ιράκ, λέγοντας ότι όλες οι οργανώσεις, πλήν της αλ Κάιντα, θα πρέπει να προσκληθούν σε συνομιλίες, με θέμα τους φόβους και τους ενδοιασμούς τους.

    Στη Βαγδάτη, το γραφείο του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν ελεύθερο ανώτερο σύμβουλο του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Ο Αχμέντ Σιμπάνι είχε συλληφθεί στη Νατζάφ, όπου η πολιτοφυλακή του αλ Σάντρ, στρατός Μαχντί, είχε πολεμήσει κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 20.

    [04] Ράις: Ο εκσυγχρονισμός κύριο συστατικό του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Πακιστάν

    22-03-2007

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός και η οικονομική ανάπτυξη είναι βασικοί παράγοντες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις απόμακρες περιοχές του Πακιστάν.

    Καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, η κ. Ράις εξήρε τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, για τις προσπάθειές του με στόχο το ξερίζωμα της τρομοκρατίας στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας του, στα σύνορα με το Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ορισμένες φυλετικές ομάδες, έχουν αρχίσει να πολεμούν κατά των τρομοκρατών, αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται βοήθεια.

    Η κ. Ράις είπε επίσης ότι η παραμεθόριος είναι απομακρυσμένη, υπανάπτυκτη και λίκνο του εξτρεμισμού. Υποστήριξε ότι η οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη της παιδείας είναι πολύ σημαντική, ώστε οι νεαροί Πακιστανοί να έχουν εναλλακτικές λύσεις στα διδάγματα ισλαμικού φονταμενταλισμού που δέχονται στα θρησκευτικά σχολεία.

    Η κ. Ράις ζήτησε από την Επιτροπή Πιστώσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη στο Πακιστάν, στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    [05] Το Κουαρτέτο ζητά απ' την Παλαιστινιακή κυβέρνηση να τηρήσει διεθνείς δεσμεύσεις

    22-03-2007

    Το διεθνές Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή ζήτησε από τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας να φερθεί υπεύθυνα και να σεβαστεί τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Ανακοίνωση της Τετάρτης που υπογράφεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τα ΗΕ, αναφέρει ότι η Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα κριθεί από τα έργα και τα λεγόμενά της. Το Κουαρτέτο ζήτησε από την Παλαιστινιακή κυβέρνηση να αποκηρύξει την βία, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να σεβαστεί παλαιότερες συμφωνίες με το εβραϊκό κράτος.

    Στο μεταξύ, Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι καθηγητής πανεπιστημίου που πρόσκειτο στη Χαμάς, έπεσε θύμα απαγωγής την Τετάρτη, στη πόλη της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη απαγωγή από την περασμένη εβδομάδα, που δημιουργήθηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εξάλλου, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε βίαιη σύγκρουση μεταξύ εξτρεμιστών της Χαμάς και της Φατάχ.

    Στην Ουάσινγκτον, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς θα υποβάλει νέο αίτημα για λιγότερη βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ. Η κ. Ράις αρχίζει την Παρασκευή νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

    [06] Μπέρνς: Η Ρωσία ασκεί πιέσεις στο Ιράν για να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ

    22-03-2007

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι η Ρωσία άρχισε να ασκεί πιέσεις στο Ιράν για να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ και να σταματήσει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Μπέρνς έκανε την δήλωση αυτή την Τετάρτη, καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ο κ. Μπέρνς επισήμανε ότι η απόφαση της Ρωσίας να καθυστερήσει την παράδοση πυρηνικών καυσίμων στο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο της Μπουσέρ δίνει το μήνυμα ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει κανονικά τις συναλλαγές της με την Τεχεράνη.

    Πάντως Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της κατασκευής του εργοστασίου της Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, με τις προσπάθειες προώθησης ψηφισμάτων των ΗΕ κατά της Τεχεράνης. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα καθυστερήσει τα έργα στη Μπουσέρ, επειδή το Ιράν δεν πληρώνει κανονικά τα γραμμάτιά του.

    [07] Στάσιμες οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

    22-03-2007

    Στάσιμες παραμένουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μετά την άρνηση της Πιονγιάνγκ να συμμετάσχει σ' αυτές, μέχρις ότου λάβει παγωμένα κονδύλια από τράπεζα του Μακάο.

    Την Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δέχθηκαν να μεταφέρουν ποσό 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμό της Πιονγιάνγκ σε τράπεζα του Πεκίνου και αφού η Πιονγιάνγκ υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η μεταφορά των κονδυλίων θα μπορούσε να γίνει σύντομα, αλλά την Τετάρτη, ο απεσταλμένος της Ρωσίας δήλωσε ότι η Τράπεζα της Κίνας αρνείται την συνδιαλλαγή αυτή.

    Οι περισσότεροι απεσταλμένοι δέχθηκαν να παρατείνουν τις συνομιλίες, που κανονικά θα τελείωναν την Τετάρτη, όμως μερικοί εξέφρασαν ενόχληση για τις απαιτήσεις της Πιονγιάνγκ.

    [08] Η Ελλάδα στις επάλξεις κατά του δουλεμπορίου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγτον

    22-03-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ Ελλάδα στις επάλξεις κατά του δουλεμπορίου--Download

    Δείτε το ρεπορτάζ Ελλάδα στις επάλξεις κατά του δουλεμπορίου

    Εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε η Ελλάδα σε πρόσφατη εκδήλωση στο Αμερικανικό Κογκρέσο για τις προσπάθειές της που στοχεύουνε στην εξάρθρωση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Τα κυριότερα σημεία της σχετικής συζήτησης συνοψίζονται στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Το αποκρουστικό φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων εξετάστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Σκοπός τους ήτανε να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για την τρομακτική έκταση που έχει πάρει το έγκλημα αυτό αλλά και να μελετήσουνε την αποτελεσματικότητα σειράς μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα για την καταπολέμηση του.

    Ο όρος παράνομη διακίνηση ανθρώπων καλύπτει κυρίως θύματα απαγωγής κι άτομα που δόλια παρασύρονται από μια χώρα σε άλλη και υποβάλλονται σε διαφόρων ειδών εκμετάλλευση.

    Carolyn Maloney

    Η δημοκρατική βουλευτής Carolyn Maloney, από τη Νέα Υόρκη, γνωστή στην ομογένεια ως η συμπρόεδρος της ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, συμπροεδρεύει και της βουλευτικής ομάδας που ασχολείται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

    Βουλευτής κ. Maloney: Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι τεράστια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, που αυξάνεται κάθε χρόνο. Είναι το πιο μεγάλο πλοκάμι του οργανωμένου εγκλήματος μετά τα λαθρεμπόρια ναρκωτικών κι όπλων.

    Γ. Μπίστης: Στην πλεκτάνη της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας πέφτουνε κάθε μέρα αναρίθμητα θύματα.

    Βουλευτής κ. Maloney: Κάπου 600 έως 800 χιλιάδες θύματα περνούνε διεθνή σύνορα παράνομα κάθε χρόνο κι εκατομμύρια άλλοι είναι δούλοι μέσα στις ίδιες τους τις χώρες. Το πρόβλημα αγγίζει πολλά κράτη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

    Γ. Μπίστης: Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και νεαρές κοπέλες. Τα μισά από τα θύματα είναι ανήλικα παιδιά, αρκετά από τα οποία γίνονται δια της βίας στρατιώτες ή εξαναγκάζονται να καταταγούν σε μάχιμες παραστρατιωτικές ομάδες. Άλλοι πάλιν υποχρεώνονται να δουλεύουνε σε αγρούς, σε φάμπρικες και σε οίκους ανοχής. Ο Earnest Allen, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Αγνοουμένων και Εκμεταλλευομένων Παιδιών, παρατήρησε ότι από τον χώρο των Βαλκανίων και μόνο περνούν κάθε δωδεκάμηνο τουλάχιστον 200 χιλιάδες γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που υποβάλλονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ευρώπη.

    Earnest Allen

    Ε. Allen: Γυναίκες και παιδιά μεταφέρονται παράνομα από την Μολδαβία στην Δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Αλβανίδες διοχετεύονται στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Βουλγάρες και Ρουμάνες προωθούνται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία. Ουκρανές διακινούνται στη Σερβία, την Ουγγαρία, το Κόσοβο και τη Βοσνία.

    Γ. Μπίστης: Οι ειδικοί λένε πως το φαινόμενο του δουλεμπορίου έχει εξαπλωθεί παντού και πως όσοι δεν το βλέπουνε είναι επειδή αμέλησαν να κοιτάξουνε προσεκτικά τριγύρω τους. Κατά τον Earnest Allen, η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που δεν έκλεισαν τα μάτια σε αυτό.

    E. Allen: Η Ελλάδα έχει θεσπίσει νομοθεσία για πάταξη κάθε μορφής δουλείας. Υποδειγματική είναι η έμφαση του ελληνικού νόμου σε ανηλίκους καθώς επίσης και η πρόνοιά του, σε περίπτωση θανάτου ενός θύματος, να επιβάλλεται η ποινή των ισοβίων δεσμών σε όποιον ευθύνονταν για την εκμετάλλευσή του. Είναι ένα άριστο πρότυπο για όλο τον κόσμο.

    Γ. Μπίστης: Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη συζήτηση ο Πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής κατά του δουλείας, Παναγιώτης Πανούρης, που επισήμανε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την ανάγκη να καταπολεμηθεί το έγκλημα αυτό.

    Παναγιώτης Πανούρης

    Π. Πανούρης: Με σειρά νομοθετημάτων αλλά και ενεργειών η κυβέρνηση με τα διάφορα παραρτήματα τα οποία έχει, υπουργεία, οργανισμούς αλλά και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεργάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Ιδιαίτερα αυτή η επιτροπή, της οποίας είμαι και πρόεδρος, η διυπουργική επιτροπή από γενικούς γραμματείς, που έχει συστήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, συντονίζει όλες αυτές τις προσπάθειες και έχουμε σαφή και ορατά αποτελέσματα.

    Γ. Μπίστης: Ο κ. Πανούρης χειροκροτήθηκε θερμά όταν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει κέντρα για την περίθαλψη των θυμάτων και ότι τους παρέχει κάθε είδους προστασία.

    Mohamed Mattar

    Μια άλλη Ελληνική πρωτοβουλία επαινέθηκε από τον Mohamed Mattar, καθηγητή Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

    M. Mattar: Επικροτώ το Άρθρο 323 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημα έγκειται όχι μόνον στην προσφορά αλλά και στη ζήτηση. Το Ελληνικό πρότυπο χρειάζεται να βρει μιμητές, έτσι ώστε να διώκονται παντού οι αποδέκτες των υπηρεσιών που άθελα προσφέρουνε τα θύματα.

    Γ. Μπίστης: Οι καλύτεροι πελάτες των θυμάτων της παράνομης διακίνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Η βιομηχανία του παράνομου δουλεμπορίου έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από αυτούς. Η Κάρολιν Μαλόνι πρότεινε μια πρακτική λύση στο πρόβλημα.

    Βουλευτής κ. Maloney: Η αιτία που ο Al Capone κλείστηκε φυλακή ήτανε η φοροδιαφυγή. Οι εκμεταλλευτές δουλέμποροι και μαστροποί δεν πληρώνουνε φόρους. Αν τους διώξουμε ποινικά για φοροδιαφυγή εξαρθρώνουμε και τα δίκτυά τους.

    Γ. Μπίστης: Στη συζήτηση στο Κογκρέσο πήραν επίσης μέρος, μεταξύ άλλων, η Thelma Drake, ρεπουμπλικανή συμπρόεδρος της βουλευτικής ομάδας κατά του δουλεμπορίου, ο Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis, πού είναι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής από τη Φλόριντα και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον.

    Οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν πως προκειμένου να εκριζωθεί από τον πλανήτη μας κάθε μορφή δουλείας πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη.

    [09] Ελληνικές μέρες στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-03-2007

    Λιμουζίνες που μεταφέρουνε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Ελλάδας και ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας διασχίζουνε όλη μέρα σήμερα Πέμπτη τους κεντρικούς δρόμους της Ουάσιγκτον γύρω από τον άξονα Λευκού Οίκου και Κογκρέσου και το ίδιο αναμένεται να γίνει την Παρασκευή.

    H Ντόρας Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράης

    Η μέρα ξεκίνησε με την υποδοχή της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στο Στέητ Ντηπάρτμαντ από την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράης. Οι δύο υπουργοί είχανε ιδιαίτερη συνάντηση στην οποία εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις και υποθέσεις της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, περιλαμβανομένων θεμάτων ιδιαίτερου Ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα κι επίσης οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία.

    Η Ελληνίδα υπουργός φάνηκε πως έμεινε ικανοποιημένη από τη συζήτηση την οποία και χαρακτήρισε 'εξαιρετικά εποικοδομητική και χρήσιμη'. Κατά την έξοδό της από το Στέητ Νπάρτμαντ η κυρία Μπακογιάννη έδωσε μερικές ακόμα λεπτομέρειες για τη συνάντηση της με την κυρία Ράης. Είπε: 'Είχα επίσης την ευκαιρία να επαναλάβω το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Νομίζω ότι έγινε κατανοητό ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις από τους Αμερικανούς συνομιλητές μας'.

    Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που βρίσκεται και αυτός στη Ουάσιγκτον για μια σειρά διήμερων εκδηλώσεων, οι οποίες θα αποκορυφωθούν την Παρασκευή το απόγευμα στον Λευκό Οίκο με τον καθιερωμένο επίσημο εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν των τριών νεοεκλεγμένων Ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου, κυρίων Τζον Σαρμπάνη, δημοκρατικού από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Ζακ Σπέης, επίσης δημοκρατικού από την Πολιτεία Οχάιο και Γκας, Κωνσταντίνου, Μπιλιράκη, ρεπουμπλικανού από την Πολιτεία Φλώριντα. Στο πρόγευμα, παρακάθισαν τελικά οι δύο τελευταίοι από τους τιμώμενους. Ο τρίτος εξέφρασε λύπη που λόγω απρόοπτου κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την υπερηφάνεια της ομογένειας για την ανάδειξη των τριών αυτών άξιων παιδιών της στην Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών και υποσχέθηκε ότι θα τους στηρίξει σε κάθε προσπάθειά για την προώθηση του Ελληνισμού. Απαντώντας οι ομογενείς βουλευτές είπαν ότι και αυτοί θα στηρίξουν την Αρχιεπισκοπή και την ομογένεια.

    Το πρόγευμα ολοκληρώθηκε την ίδια περίπου ώρα που τέλειωνε και η επίσκεψη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Επόμενος σταθμός της αυτοκινητοπομπής της κ. Μπακογιάννη ήταν το ξενοδοχείο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με τον οποίο και είχε ιδιαίτερη συνάντηση γύρω από τα σημαντικά θέματα της ομογένειας και της ελληνικής ορθοδοξίας στην Αμερική.

    Νάνσι Πελόσι

    Η συνάντηση έγινε σε μια πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα αλλά δεν κράτησε πολύ, κρατήθηκε μέσα στα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που είχαν προγραμματιστεί γι αυτήν, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος και η ΥΠΕΞ έπρεπε μέσα στο ίδιο πρωινό να μεταβούν σε άλλο άκρο της πόλης, στον περίφημο Λόφο του Καπιτωλίου, όπου η Πρόεδρος της Βουλής κ. Νάνσι Πελόσι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιότατου στο οποίο ήταν προσκεκλημένη και παρακάθισε και η κ. Μπακογιάννη. Με το γεύμα αυτό άρχισαν επίσημα και οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Προκαταρκτικά των εορτασμών είχε καταχωρηθεί στα πρακτικά της Βουλής ψήφισμα που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία των ελληνικής καταγωγής μελών της το οποίο εξυμνεί τον ηρωικό αγώνα ανεξαρτησίας του Ελληνικού λαού το 1821.

    Ολυμπία Σνόου

    Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και η υπουργός κ. Μπακογιάννη έτυχαν κατόπιν θερμής υποδοχής από την ρεπουμπλικανή Γερουσιαστή της Πολιτείας Μαίην κ. Ολυμπία Σνόου, που είναι και το μόνο ελληνικής καταγωγής μέλος της σημαντικότατης Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το υπόλοιπο απόγευμα το πέρασαν στο Κογκρέσο πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους ηγέτες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία κυρίους Χάρη Ρήντ, δημοκρατικό και Μιτς Μακόνελ, ρεπουμπλικανό, αντίστοιχα.

    Το ίδιο απόγευμα η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στη Ουάσιγκτον. Από την ενημέρωση προέκυψαν αρκετές πρόσθετες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την συνάντησή της με την κ. Ράης, που ήταν η τέταρτη σε διάστημα ενός χρόνου και έγινε μέσα σε 'θερμή ατμόσφαιρα'. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η συνάντηση της έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις, τις θέσεις και τους προβληματισμούς της Ελλάδας για τις εξελίξεις στην περιοχή της στην οποία και είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας σταθερότητας.

    Κατά την κ. Υπουργό στη συζήτηση που έγινε για το Κόσοβο, οι λέξεις και φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ήταν σταθερότητα, βιωσιμότητα, ευρωπαϊκή προοπτική και ενεργός παρουσία της Ευρωπαϊκής κοινότητας και κυρίως της ΕΕ.

    Σε σχέση με το Σκοπιανό, η κ. Μπακογιάννη τόνισε στην Αμερικανίδα ομόλογό της ότι η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει την εποικοδομητική συμμετοχή της στη διαδικασία του ΟΗΕ για την τελική ονομασίας της γειτονικής χώρας, σέβεται κατά γράμμα την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, εργάζεται για αμοιβαία αποδεκτή λύση και στηρίζει την γειτονική χώρα με τις επενδύσεις της. Αλλά όμως, συνέχισε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, 'η μη ανταπόκριση της άλλης πλευράς, η ακραία ρητορική της και αντιπαραγωγικές ενέργειές της δεν βοηθούν τις διμερείς σχέσεις, ούτε την Ευρω-Ατλαντική φιλοδοξία των Σκοπίων'.

    Όσον αφορά στην εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η κ. Υπουργός είπε ότι 'είναι εφικτός στόχος' και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή της εργάζεται για την επίτευξή του 'τόσο σε σχέση με την Ευρωπαική διάσταση όσο και σε σχέση με την διμερή διάσταση'.

    Φράνσις Φράνγκος-Τάουνσεντ

    Απόψε ο Σεβασμιώτατος και η Ελληνίδα ΥΠΕΞ παρακάθονται σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ως ηγέτη της ομογένειας στην Αμερική και με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η ομογενής Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζωρτζ Μπους, κυρία Φράνσις Φράνγκος-Τάουνσεντ στο ιστορικό Μπλέαρ Χάουζ, που είναι ο επίσημος ξενώνας των προσκεκλημένων επισκεπτών του Λευκού Οίκου. Το Μπλέαρ Χάουζ βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από την Προεδρική κατοικία και σε ορισμένα σημεία της περιοχής γύρω από αυτό έχουνε τοποθετηθεί ελληνικές σημαίες προς τιμήν των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ομογένειας που προσκλήθηκαν στο επίσημο δείπνο.

    Η Παρασκευή θα αρχίσει με επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η κυρία Μπακογιάννη από την άλλη θα επιστρέψει στο Κογκρέσο για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Τόμ Λάντος και τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ευρώπης Ρόμπερτ Γουέξλερ και κατόπιν θα πάει στον Λευκό Οίκο και στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για συναντήσεις με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπους, Στήβεν Χάντλεη και τον ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπέρνς.

    Όλες αυτές οι επαφές θα έχουνε ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα γιατί στις 3:00 θα αρχίσει στον Λευκό Οίκο η ειδική τελετή κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπους θα τιμήσει την 186η επέτειο της Ελληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας και θα κηρύξει την 25η Μαρτίου ως Ημέρα εορτασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Το έγγραφο της διακήρυξης θα επιδοθεί στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ο οποίος και θα μιλήσει εκ μέρους όλων στην εκδήλωση. Στην τελετή την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Υπουργός κ. Μπακογιάννη η οποία αναμένεται ότι θα έχει και μία ιδιαίτερη σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο λίγο πριν ξεκινήσει ο εορτασμός στην αίθουσα τελετών του Λευκού Οίκου.

    Στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο συμμετέχουν επίσης ηγετικά στελέχη της ΑΧΕΠΑ, του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και πολλών άλλων μεγάλων οργανώσεων της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Κυριακή, ανήμερα της επετείου, η προσοχή θα μετατοπιστεί στη Βαλτιμόρη, στην Ελληνική συνοικία της οποίας και θα γίνει η καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση για την 25η Μαρτίου των ομογενειακών συλλόγων, σωματείων, εκκλησιών, και σχολείων μιας περιοχής που εκτείνεται σε πέντε μεγάλες Αμερικανικές Πολιτείες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 March 2007 - 2:18:25 UTC