Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάλυση: Η μεταστροφή της Βόρειας Κορέας μετά από διάθεση συμβιβασμού των ΗΠΑ
  • [02] Ιράκ: Αποκατάσταση του ρυθμού ζωής σε προπύργιο των Σιιτών στη Βαγδάτη
  • [03] Λαβρώφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει μέτρα για απομόνωση του Ιράν
  • [04] Περιοδεία ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή
  • [05] Μπούς: Επανέναρξη των συνομιλιών με Βόρεια Κορέα
  • [06] Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν σχέδιο Συρίας-Ιράν-Χεζμπολλά κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου

  • [01] Ανάλυση: Η μεταστροφή της Βόρειας Κορέας μετά από διάθεση συμβιβασμού των ΗΠΑ

    02-11-2006

    Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα αποτέλεσε έκπληξη, αφού ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. Έκπληξη αποτέλεσε επίσης η συνάντηση Αμερικανού αντιπροσώπου με Βορειο-κορεάτη αξιωματούχο.

    Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση Μπούς απέρριπτε αιτήματα της Βόρειας Κορέας για απ'ευθείας συνομιλίες, ακόμα και όταν η Πιονγιάνγκ προέβη στην πρώτη της πυρηνική δοκιμή τον περασμένο μήνα. Ο πρόεδρος Μπούς είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να γίνουν στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Όμως την Τρίτη, Αμερικανός διπλωμάτης είχε συνάντηση, που οργανώθηκε από την Κίνα, με Βορειο-κορεάτη αξιωματούχο στο Πεκίνο. Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εμμένουν στις πολυεθνικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

    'Ειμαι ικανοποιημένος', δήλωσε ο πρόεδρος Μπούς 'και θέλω να ευχαριστήσω τους Κινέζους για την διοργάνωση της συνάντησης αυτής που είχε σαν αποτέλεσμα την συμφωνία επανέναρξης των εξαεθνών συνομιλιών. Πάντα πίστευα ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να παρακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με άλλους εταίρους, για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού θέματος'.

    Ο Πώλ Πίλλαρ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λέει ότι η άτυπη συνάντηση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, στο Πεκίνο, αποτελεί στην πραγματικότητα έναν συμβιβασμό. Ο κ. Πίλλαρ λέει: 'Η συνάντηση αυτή ήταν κάτι μεταξύ του βορειο-κορεατικού αιτήματος, δηλαδή τις διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την πάγια στάση των ΗΠΑ, που λένε ότι θα συνομιλήσουν με την Πιονγιάνγκ μόνο στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών. Στην ουσία εδώ είχαμε ένα τριμελές φόρουμ, ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας-Κίνας'.

    Ο Τζών Γούλφσταλ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας που χρημάτισε πυρηνικός ελεγκτής στη Βόρεια Κορέα, λέει ότι η αμερικανική ευελιξία συνετέλεσε στην αλλαγή στάσης από μέρους της Πιονγιάνγκ.

    'Πιστεύω ότι η προθυμία των ΗΠΑ να επιδείξουν κάποια ευελιξία βοήθησε στην αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας', λέει ο κ. Γούλφσταλ. 'Οι ΗΠΑ έλεγαν ότι δεν θα έχουν ποτε διμερείς συνομιλίες με τη χώρα αυτή, αλλά στην ουσία έκαναν ακριβώς αυτό, κάτω από την αιγίδα της κινεζικής κυβέρνησης και γι αυτό έχουμε αυτή την μεταστροφή'.

    Η Κίνα, σαν γείτονας και στενότερη σύμμαχος της Βόρειας Κορέας έχει μοναδική επιρροή στην Πιονγιάνγκ. Ο Πώλ Πίλλαρ πιστεύει ότι το κλειδί στην όλη υπόθεση ήταν οι κινεζικές πιέσεις: 'Κατά πρώτο λόγο, οι Κινέζοι είχαν σοβαρή ανάμειξη στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και κατά δεύτερο λόγο, το γεγονός ότι οι βορειο-κορεάτες μετέβαλαν την προηγούμενη στάση τους και τώρα συμφωνούν να επιστρέψουν στις εξαεθνείς συνομιλίες, δείχνει ότι η Κίνα ασκεί μεγάλες πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική της δοκιμή'.

    Ακριβώς ποιες πιέσεις ασκεί η Κίνα, δεν έχει γίνει γνωστό. Όμως αναλυτές πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα εξαρτάται από την Κίνα για το 90% του πετρελαίου της και ίσως και για το ένα τρίτο των τροφίμων της. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα δεν έστειλε αργό πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.

    Ο Τζών Γούλφσταλ προσθέτει ότι μία ακόμα χώρα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα: το Ιράν, που όπως λέει ο κ. Γούλφσταλ, μπορεί να καταλήξει στο επικίνδυνο συμπέρασμα ότι αν αναπτύξει πυρηνικό όπλο δεν θα τιμωρηθεί πραγματικά και ενδεχομένως μάλιστα να μπορεί να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος.

    [02] Ιράκ: Αποκατάσταση του ρυθμού ζωής σε προπύργιο των Σιιτών στη Βαγδάτη

    02-11-2006

    Ο κανονικός ρυθμός ζωής επέστρεψε στους δρόμους της ανατολικής Βαγδάτης, μία μέρα μετά την άρση του αποκλεισμού και το κλείσιμο σημείων ελέγχου από τις αμερικανικές δυνάμεις, κατόπιν εντολής του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι. Αυτοκίνητα και πεζοί γέμισαν και πάλι το προπύργιο των Σιιτών, Σάντρ Σίτυ. Την Τρίτη, αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν τα φυλάκια ελέγχου, που είχαν στηθεί στα πλαίσια έρευνας για τον εντοπισμό απαχθέντα Αμερικανού στρατιώτη, ιρακινής καταγωγής.

    Στο μεταξύ, οι εμφύλιες βιαιότητες συνεχίστηκαν στο Ιράκ. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από επιθέσεις και εκρήξεις βομβών, ενώ η τοπική αστυνομία είπε ότι εντόπισε 10 πτώματα στους δρόμους και στον ποταμό Τίγρη. Την Τετάρτη επίσης, πάνω από 12 άτομα υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν την Τρίτη από βομβιστική επίθεση σε γαμήλια δεξίωση στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 23.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 104 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στο Ιράκ τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο μηνιαίο αριθμό απωλειών, από την εισβολή του 2003.

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι στρατιωτικό διάγραμμα που ετοίμασαν αμερικανοί διοικητές στη Μέση Ανατολή πριν δύο εβδομάδες και το οποίο διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης και το οποίο δείχνει ότι το Ιράκ βρίσκεται στο χείλος του χάους, δεν εκπροσωπεί την σημερινή κατάσταση στη περιοχή. Το διάγραμμα δημοσιεύτηκε τη Τετάρτη στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Το διάγραμμα με τίτλο 'Ενδείξεις και Προειδοποιήσεις για Εμφύλιο Πόλεμο' φέρει υπότιτλο που συγκεκριμενοποιεί ότι οι αστικές περιοχές του Ιράκ αντιμετωπίζουν εκστρατείες εθνικιστικών εκκαθαρίσεων και ότι η βία έχει κορυφωθεί και επεκτείνεται.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το διάγραμμα αντικατοπτρίζει μόνο 'μια κακή μέρα στο αποκορύφωμα των βιαιοτήτων του Ραμαζανιού', όπως είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι από τότε έχουν υποχωρήσει αισθητά οι βιαιότητες στο Ιράκ.

    [00]

    02-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι o αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέηνυ και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως το τέλος της προεδρίας του. Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι και οι δύο 'κάνουν καταπληκτική δουλειά'.

    Οι Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει από τον κ. Ράμσφελντ να παραιτηθεί, λόγω κακών χειρισμών του πολέμου στο Ιράκ. Όμως ο πρόεδρος Μπούς έχει εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

    [03] Λαβρώφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει μέτρα για απομόνωση του Ιράν

    02-11-2006

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, επέκρινε σχέδιο ευρωπαϊκού ψηφίσματος, το οποίο συνιστά την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

    Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι ο κ. Λαβρώφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει μέτρα που στοχεύουν στην απομόνωση του Ιράν από την διεθνή κοινότητα και επίσης αντιτάχθηκε στα μέτρα, που όπως είπε, απομονώνουν όσους είναι αναμεμειγμένοι στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι βέβαιοι πως οι αντιρρήσεις της Ρωσίας προς το σχέδιο ψηφίσματος, δεν θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για την επιβολή κυρώσεων.

    [04] Περιοδεία ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή

    02-11-2006

    Δύο ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τη Μέση Ανατολή για να συζητήσουν το θέμα της Ισραηλο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι ο βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντέηβιντ Γουέλτς, συναντήθηκε με Ισραηλινούς ηγέτες τη Τετάρτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Παράλληλα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγροπόντε, βρίσκεται και αυτός στο Ισραήλ για συνομιλίες με αξιωματούχους της περιοχής.

    Πάντως από Ισραηλινή εισβολή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τη Τετάρτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

    [05] Μπούς: Επανέναρξη των συνομιλιών με Βόρεια Κορέα

    02-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι θέλει την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα το συντομότερο δυνατόν, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες. Ο κ. Μπούς δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι στέλνει στη περιοχή δύο ανώτερους αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ για να συζητήσουν την στρατηγική επανέναρξης των συνομιλιών.

    Την ίδια στιγμή, τόνισε ο κ. Μπούς, πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύουσες κυρώσεις των ΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε παράλληλα ότι θέλει να επιτύχουν οι εξαεθνείς συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ιλ, θέλει πραγματικά την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Από τη πλευρά της, η Πιονγιάνγκ δήλωσε τη Τετάρτη ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες με την προϋπόθεση ότι το θέμα της άρσης των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων θα συζητηθεί στα πλαίσια των συνομιλιών.

    [06] Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν σχέδιο Συρίας-Ιράν-Χεζμπολλά κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου

    02-11-2006

    Η Συρία απέρριψε ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ότι η Δαμασκός σε συνεργασία με το Ιράν και τη Χεζμπολλάχ, σχεδιάζουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Λιβάνου. Με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε τις καταγγελίες 'γελοίες και αβάσιμες'. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι η Συρία σέβεται πλήρως την αυτεξουσιότητα του Λιβάνου και ότι δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές του υποθέσεις. Επίσης η Δαμασκός παρότρυνε τις ΗΠΑ να πάψουν να παρεμβάλλονται στα πολιτικά δρώμενα του Λιβάνου.

    Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει τη Συρία, το Ιράν, τη Χεζμπολλάχ και τους Λιβανέζους συμμάχους τους να σεβαστούν την εκλεγμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε πεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Λιβάνου, θα παραβίαζε την αυτεξουσιότητα της χώρας και τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Συρία θέλει να αποτρέψει το Λίβανο από το να περάσει νομοσχέδιο για την εκδίκαση από διεθνές δικαστηρίου των κατηγορουμένων για την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, προειδοποίησε πριν λίγες μέρες ότι ορισμένοι κύκλοι ενδέχεται να προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 November 2006 - 2:18:21 UTC