Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μνήμη του Γρηγόρη και προς τιμή του Νίκου
  • [02] Συνομιλίες Ερντογάν-Μπους στο Λευκό Οίκο
  • [03] Λίβανος: Αποσύρθηκαν σχεδόν όλες οι Ισραηλινές δυνάμεις
  • [04] Παλαιστίνιοι: Έκκληση Αμπάς και Χανίγιε για τον τερματισμό της βίας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ
  • [05] Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει αμερικανικό νόμο επιβολής κυρώσεων
  • [06] Ρωσία: Tα Ρωσικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν τις βάσεις τους στη Γεωργία
  • [07] Αυστρία: Οι Σοσιαλ-δημοκράτες νικητές των εκλογών
  • [08] Ελλάδα: Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2007
  • [09] Bραζιλία: Προσπάθειες ανάσυρσης των σορών από πτώση αεροπλάνου
  • [10] Βραζιλία: Ο πρόεδρος ντα Σίλβα νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών

  • [01] Στη μνήμη του Γρηγόρη και προς τιμή του Νίκου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    02-10-2006

    Ο Γρηγόρης Σταύρου το Δεκέμβριο του 1952

    Ο Βουλευτής Ντόναλντ Πέην, από τη Νέα Υερσέη, έκανε μια καταχώρηση στα πρακτικά της Αμερικανικής Βουλής για να τιμήσει δύο αξιόλογα αδέλφια, τον Γρηγόρη Σταύρου, που θυσίασε τη ζωή του, πριν από μισό περίπου αιώνα, για έναν μεγάλο σκοπό και τον αδελφό του Νικόλαο Σταύρου, καθηγητή σήμερα στη Ουάσιγκτον, που συνέχισε το ίδιο έργο με άλλα μέσα.

    Σαν εισαγωγή στο θέμα του ο Ντόναλντ Πέην αναφέρει: ' Όλοι θυμόμαστε τις ιστορικές μέρες που κατέρρευσε ο κομμουνιστικός συνασπισμός από το ίδιο του το βάρος και οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης βγήκανε από το σκοτάδι του απολυταρχισμού κι αντίκρισαν το φως της ελευθερίας. Η κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος ήτανε τόσο ξαφνική κι αυθόρμητη που δεν άφησε χρονικά περιθώρια για να καταγραφούνε οι ηρωικές πράξεις τις οποίες πάμπολλοι άνθρωποι κατέβαλαν σε μια περίοδο 70 χρόνων για να καταστεί τελικά δυνατόν να ανατείλει ο ήλιος της ελευθερίας στην Ανατολική Ευρώπη. Ήρωες υπήρξανε σε κάθε χώρα της περιοχής αυτής, όσο κράτησε η σκοτεινή περίοδος του κομμουνιστικού τρόμου.

    Από όλες τις χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης καμιά δεν βρίσκονταν σε μεγαλύτερη απομόνωση και καμίας ο λαός δεν ήταν περισσότερο καταπιεσμένος από την Αλβανία. Το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα ήταν το τελευταίο που κατέρρευσε και μερικές ημέρες πριν την πτώση του πάνω από ένα εκατομμύριο Αλβανοί διέσχισαν τα σύνορα και πήγανε σε γειτονικές χώρες σε αναζήτηση τροφής και ελευθερίας. Το καθεστώς του Χότζα παρέμεινε για χρόνια πολλά στην εξουσία χάρις στην εκπληκτική απομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο που στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι εάν δεν επιτρέπονταν σε κανένα να μπει ή να βγει από τη χώρα τότε δεν θα υπήρχε κανένας να πει στους έξω την αληθινή ιστορία της, το πόσο δυστυχισμένος ήτανε ο λαός της'.

    Ο Βουλευτής Ντόναλντ Πέην, από τη Νέα Υερσέη

    Στην συνέχεια της καταχώρησή του στα πρακτικά της Αμερικανικής Βουλής, ο Ντόναλντ Πέην επισημαίνει: 'Αλλά υπήρξανε ιδεαλιστές που ποτέ δεν ξέχασαν τον Αλβανικό λαό και βρήκαν τρόπους να εκθέσουνε τα έκτροπα του καθεστώτος που κυβερνούσε τότε την τύχη του. Σήμερα αποτείνω φόρο τιμής σε δύο τέτοιους ιδεαλιστές που αγνοήθηκαν μέσα στη βιασύνη μας να συγχωρέσουμε όλους τους άλλοτε κομμουνιστές και να τους δεχτούμε στους κόλπους μας δίχως να τους κάνουμε καμιά ερώτηση, μόνον και μόνο με μια απλή διαβεβαίωση τους πως του λοιπού θα είναι δημοκράτες. Ο ένας από τους δύο αυτούς ιδεαλιστές ζει σήμερα κοντά μας, ο άλλος έκανε την μεγαλύτερη θυσία που μπορεί να κάνει άνθρωπος. Είναι οι αδελφοί Σταύρου, Γρηγόρης και Νικόλαος'.

    Ο Βουλευτής από τη Νέα Υερσέη παραθέτει στη συνέχεια ορισμένες συναρπαστικές λεπτομέρειες για τη δράση του Γρηγόρη Σταύρου. Κατά την έκφρασή του: 'Ο Γρηγόρης, σε ηλικία 23 χρονών εκτελούσε επικίνδυνες κατασκοπευτικές αποστολές στην Αλβανία για τις Ελληνικές αρχές. Στην τελευταία από τις αποστολές του αυτές, που απέβλεπε στην αποκατάσταση ενός ζωτικής σημασίας δικτύου το οποίο είχε αποκαλύψει ο Βρετανός προδότης Κιμ Φίλμπι, ο Γρηγόρης επίσης προδόθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε, πέρασε από στρατοδικείο και τέλος εκτελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, 1953. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτός ήταν και το τελευταίο θύμα του Φίλμπι στην Αλβανία. Όπως μαθαίνω, οι τελευταίες λέξεις που πρόφεραν τα χείλη του Γρηγόρη στους στρατοδίκες του ήταν: 'Θα ξανακάνω το ίδιο, αν μου δοθεί μια ακόμη ευκαιρία'. Ο ηρωισμός του έδωσε ελπίδα στον Αλβανικό λαό ότι δεν είχε ξεχαστεί. Το θάρρος του Γρηγόρη Σταύρου αναγνωρίστηκε επίσημα μετά τον θάνατό του. Με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης του απενεμήθη στις 19 Σεπτεμβρίου, 1991, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων για το σθένος του και τον ανεπανάληπτο ηρωισμό του'.

    Νικόλαος Σταύρου

    Πιο κάτω στην ίδια καταχώρηση ο Βουλευτής Ντόναλντ Πέην πλέκει το εγκώμιο και του άλλου αδελφού. Γράφει ο βουλευτής: 'Ο Νικόλαος Σταύρου, αδελφός του Γρηγόρη, είναι διακεκριμένος καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον που συνέχισε το ίδιο έργο με άλλα μέσα. Οι καταθέσεις του σε επιτροπές της Αμερικανικής Βουλής και η εμφάνισή του ενώπιον της αρμόδιας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσαν την οργή του καθεστώτος Χότζα. Ο καθηγητής κ. Σταύρου ήταν μεταξύ των λίγων ακαδημαϊκών της Δύσης που τακτικά αποκάλυπταν τα έκτροπα της Αλβανίας στην περίοδο της απολυταρχικής διακυβέρνησής της και το 'γκουλάκ' του Χότζα. Τα σχετικά άρθρα του δημοσιεύθηκαν στη Ουάσιγκτον Πόστ, στο περιοδικό ¶ουτλουκ, στην εφημερίδα Μάντσεστερ Γκάρντιαν της Βρετανίας, στο Βήμα που εκδίδεται στην Αθήνα, στην Μπόρμπα της Γιουγκοσλαβίας, στα Αμερικανικά περιοδικά Γουέρλντ εντ ¶η και Γουέρλντ Αφαίαρς και άλλα έντυπα. Επί 12 χρόνια ήταν ο αναλυτής Αλβανικών Υποθέσεων του περιοδικού Επιθεώρηση του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος που εξέδιδε το Ίδρυμα Χούβερ. Το καθεστώς στα Τίρανα είχε εξοργιστεί σε τέτοιο βαθμό από τις δραστηριότητες αυτές του καθηγητή Σταύρου που τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο'.

    Ο λόγος για τον οποίο ο βουλευτής Ντόναλντ Πέην έκανε την καταχώρηση αυτή στα πρακτικά της Βουλής φαίνεται πως είναι για να βοηθήσει στο να δοθεί μια σωστή κατάληξη σε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα. Το εξηγεί ο ίδιος με τούτα τα λόγια: 'Στα 15 χρόνια που πέρασαν από τότε που κατέρρευσε το Κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία, ο καθηγητής Σταύρου επιδίωξε αθόρυβα τη βοήθεια της Αλβανικής κυβέρνησης για τον εντοπισμό, την εκταφή και την επιστροφή σε αυτόν των λειψάνων του αδελφού του, για να του κάνει μια πρέπουσα κηδεία (σύμφωνα με τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις). Οι ενέργειές που έκανε για να δοθεί ένα τέτοιο τέλος την μεγάλη αυτή ανθρώπινη τραγωδία κρατήθηκαν μακριά από τον φακό της δημοσιότητας και ήταν απαλλαγμένες κάθε εθνικιστικού στοιχείου. Δύο Αλβανοί πρωθυπουργοί και ένας Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής του υποσχέθηκαν πως θα διερευνήσουν την υπόθεση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους'.

    Καταλήγοντας ο Ντόναλντ Πέην κάνει έκκληση προς όλους όσους είναι σε θέση να συμβάλλουν για να δοθεί λύση να το πράξουν γιατί, όπως λέει: 'Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε μια οικογένεια για την θυσία που έκανε στο βωμό της ελευθερίας'.

    [02] Συνομιλίες Ερντογάν-Μπους στο Λευκό Οίκο

    02-10-2006

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι κατά τις σημερινές συνομιλίες στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ζητήσει βοήθεια απ' τον πρόεδρο Μπους για την αντιμετώπιση του θέματος των Κούρδων αυτονομιστών. Σε συνέντευξη του προς το περιοδικό Nιούσγουικ ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι η ¶γκυρα περιμένει 'σοβαρή συνεργασία', όπως είπε, από τις ΗΠΑ και το Ιράκ για τον τερματισμό επιθέσεων Κούρδων αυτονομιστών με ορμητήριο το βόρειο Ιράκ.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ότι ηγετικά στελέχη του ΠΚΚ έχουν μετακινηθεί από τη Συρία στο βόρειο Ιράκ όπου, όπως είπε, 'χαίρουν ελευθερίας κινήσεων'. Κούρδοι εξτρεμιστές προμηθεύονται όπλα και εκρηκτικά του Ιρακινού στρατού και τα χρησιμοποιούν στην Τουρκία, δήλωσε ο κ. Γκιούλ και τόνισε ότι αν οι φίλοι της Τουρκίας δεν βοηθήσουν 'θα επιληφθούμε μόνοι μας της κατάστασης', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι συνομιλίες του Προέδρου Μπους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα εστιαστούν στο θέμα της εξουδετέρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ΠΚΚ και στην προώθηση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή.

    [03] Λίβανος: Αποσύρθηκαν σχεδόν όλες οι Ισραηλινές δυνάμεις

    02-10-2006

    Ο διοικητής των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, Αλαίν Πελλεγκρίνι, δήλωσε ότι σημαντική πρόοδος επετεύχθη τη Κυριακή με την απόσυρση σχεδόν όλων των Ισραηλινών δυνάμεων απ' τα εδάφη του Λιβάνου πριν την έναρξη της Εβραϊκής εορτής, Γιομ Κιπούρ. Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν απομείνει μόνο στο μικρό μεθοριακό χωριό Γκαζάρ και ο διοικητής των δυνάμεων του ΟΗΕ, στρατηγός Πελλεγκρίνι, δήλωσε ότι οι λίγες Ισραηλινές δυνάμεις που απέμειναν, θα αποσυρθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [04] Παλαιστίνιοι: Έκκληση Αμπάς και Χανίγιε για τον τερματισμό της βίας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ

    02-10-2006

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ πολιτοφυλάκων της Χαμάς και δυνάμεων ασφάλειας της Φατάχ. Τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν απ' τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τη Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Ραμάλλα. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφάλειας της Χαμάς προσπάθησαν να σταματήσουν διαδήλωση αστυνομικών που ζητούσαν απ' την κυβέρνηση της Χαμάς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Μάλιστα οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτήριο του Παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλλα, ενώ μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ απήγαγαν υπουργό της Χαμάς.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Αμπάς ζήτησε απ' τις δυνάμεις της Φατάχ και της Χαμάς να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επίσης το υπουργείο εσωτερικών διέταξε τις δυνάμεις ασφάλειας της Χαμάς να επιστρέψουν στις θέσεις που διατηρούσαν πριν τις συγκρούσεις.

    [05] Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει αμερικανικό νόμο επιβολής κυρώσεων

    02-10-2006

    Ιρανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν νέο αμερικανικό νόμο που επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες ή ξένες χώρες που βοηθούν το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Τα Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν να χαρακτηρίζει μη αποτελεσματικές τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και να δηλώνει ότι ο νέος νόμος θα πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα απομονώσει ακόμη περισσότερο την Ουάσιγκτον.

    Ο εν λόγω νόμος που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο διευρύνει τις ισχύουσες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και δίνει στον πρόεδρο Μπους την δυνατότητα να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος όσων βοηθούν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [06] Ρωσία: Tα Ρωσικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν τις βάσεις τους στη Γεωργία

    02-10-2006

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν

    O διοικητής των Ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στον Καύκασο, στρατηγός Αντρέι Ποπώφ, δήλωσε ότι τα Ρωσικά στρατεύματα θα χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να υπερασπιστούν τις στρατιωτικές τους βάσεις στη Γεωργία. Η ένταση στις σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας κλιμακώθηκαν όταν η Γεωργία συνέλαβε 4 Ρώσους στρατιώτες την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της κατασκοπίας.

    Η τηλεόραση της Γεωργίας μετέδωσε βιντεοταινία με τις συναντήσεις των Ρώσων στρατιωτών με τους Γεωργιανούς 'συνεργάτες' τους. Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της και μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της από τη περιοχή. Από τη πλευρά του, το Κρεμλίνο διαψεύδει τις κατηγορίες για κατασκοπία.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν παρομοίασε τις συλλήψεις με 'κρατική τρομοκρατία', όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέκρινε τη κυβέρνηση της Γεωργίας με την μυστική αστυνομία του Στάλιν. Ο κύριος Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε την συνέχιση της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Γεωργία που όπως έχει προγραμματιστεί θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2008.

    [07] Αυστρία: Οι Σοσιαλ-δημοκράτες νικητές των εκλογών

    02-10-2006

    Γούλφγκανγκ Σούσελ και ¶λφρεντ Γκούσενμπαουερ

    Στην Αυστρία, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλ-δημοκράτες αναδεικνύονται νικητές των γενικών εκλογών της Κυριακής, με μικρή ποσοστιαία διαφορά. Με καταμετρημένες όλες, εκτός απ' τις ψήφους που εστάλησαν μέσω ταχυδρομείου, οι Σοσιαλ-δημοκράτες κερδίζουν το 35,7% της ψήφου, ενώ το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου, Γούλφγκανγκ Σούσσελ, κερδίζει ένα ποσοστό 34,2%. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Πάντως οι προεκλογικές σφυγμομετρήσεις έδειχναν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα να προηγείται ελαφρά.

    Τώρα, όμως, αναμένεται ότι ο ηγέτης του Σοσιαλ-Δημοκρατικού κόμματος, ¶λφρεντ Γκούσενμπάουερ, θα ανακηρυχθεί νέος καγκελάριος της Αυστρίας, αλλά θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό ή κάποιο άλλο κόμμα. Το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας και οι Πράσινοι πήραν ένα 11% της ψήφου ο καθένας.

    [08] Ελλάδα: Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2007

    Μαίρη Παραπονιάρη

    AΘήνα

    02-10-2006

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007 θα παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα στην Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης. Ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα αισιόδοξος, σύμφωνα με τον Υπουργό, καθώς εκτιμά ότι 'είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2,3% το 2007'. 'Η εκτίμηση που κάνω', δήλωσε προ ημερών ο Υπουργός, 'είναι ότι το έλλειμμα θα βρεθεί στο 2,4% του ΑΕΠ'.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε, εξ άλλου, τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι θα αναθεωρηθεί προς τα επάνω το ΑΕΠ για την περίοδο 2001-2006, προκειμένου να συμπεριλάβει τμήμα της παραοικονομίας, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα σαν ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    Η αναθεώρηση είναι σύμφωνη με τους όρους της Γιουροστάτ, η οποία εξετάζει τώρα τα ελληνικά στοιχεία και γίνεται κάθε πενταετία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα στηρίζεται στα αναθεωρημένα στοιχεία αλλά στα παλιά. 'Οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2006 είναι ότι επιτυγχάνουμε το στόχο του 2,6% με βάση το παλαιό ΑΕΠ και όχι το αναθεωρημένο'.

    Το θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ και μάλιστα κατά 25% προκάλεσε πολλές συζητήσεις στους πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα, για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

    Στις Βρυξέλλες, η αρμόδια επίτροπος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στα κονδύλια του περιφερειακού ταμείου που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2013. Συζήτηση θα γίνει το 2010 όταν θα ελεγχθούν και πάλι τα στοιχεία για το ταμείο συνοχής. Έγινε γνωστό επίσης ότι η εκπρόσωπος των οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της Επιτροπής κ. Τόρρες δήλωσε σχετικά πως 'είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να αναθεωρούν τα στοιχεία τους τακτικά, αλλά αυτή της Ελλάδας είναι σημαντική και άνευ προηγουμένου αναθεώρηση και πρέπει να ελεγχθεί'.

    [09] Bραζιλία: Προσπάθειες ανάσυρσης των σορών από πτώση αεροπλάνου

    02-10-2006

    Στη Βραζιλία οι αρχές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αρχίσουν την ανάσυρση σορών από την συντριβή επιβατικού αεροπλάνου στη ζούγκλα του Αμαζονίου την Παρασκευή, απ' την οποία σκοτώθηκαν και τα 155 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό. Οι στρατιώτες έχουν καθαρίσει την περιοχή γύρω από τα συντρίμμια του σκάφους των αερογραμμών Κολ για να επιτρέψουν την προσγείωση σωστικών ελικοπτέρων. Οι αρχές λένε ότι μάλλον δεν υπάρχουν επιζώντες και ότι πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Βραζιλίας. Ο Πρόεδρος Λουίζ Ινασιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε τριήμερο πένθος.

    Το αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 737-800 συνετρίβη στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο, περίπου 1700 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαο Πάολο. Οι αρχές πιστεύουν ότι ενδεχομένως το Μπόινγκ και ένα ιδιωτικό τζετ συγκρούστηκαν στον αέρα. Το ιδιωτικό τζετ έκανε αναγκαστική προσγείωση, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

    [10] Βραζιλία: Ο πρόεδρος ντα Σίλβα νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών

    02-10-2006

    Τα πρώτα αποτελέσματα απ' τις προεδρικές εκλογές στην Βραζιλία, δείχνουν τον πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα να προηγείται, αλλά να μην παίρνει αρκετό ποσοστό ψήφων για να αποφύγει δεύτερο εκλογικό γύρο. Με καταμετρημένα περίπου τα δύο-τρίτα του συνόλου των ψήφων ο κ. ντα Σίλβα παίρνει ποσοστό περίπου 49%, ενώ ο κύριος αντίπαλος του πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Γκεράλδο Αλκμίν, του Σοδιαλ-Δημοκρατικού κόμματος, παίρνει ποσοστό 41%. Οι υποψήφιοι πρέπει να κερδίσουν ποσοστό άνω του 50% για να αποφύγουν δεύτερο εκλογικό γύρο που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου.

    Πάντως παρά τα πρόσφατα σκάνδαλα στους κόλπους του κόμματος του, ο κ. ντα Σίλβα συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα στις προτιμήσεις των Βραζιλιάνων και συνεχίζει να θεωρείται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των φτωχών, ενώ πολλοί Βραζιλιάνοι τον θεωρούν υπεύθυνο και για τα κοινωνικά προγράμματα και την σταθερότητα της οικονομίας της χώρας τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 3 October 2006 - 1:18:28 UTC