Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλαδα: Παγκόσμιο Συμπόσιο για την 'Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας'
  • [02] AIDS: Δεκαπλασιάστηκε η πρόσβαση ασθενών σε αντι-ιικά φάρμακα
  • [03] Αρχίζει η ανάπτυξη Λιβανέζων στρατιωτών
  • [04] Ιράκ: 3.500 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα
  • [05] Ιράν: Έτοιμη δηλώνει η Τεχεράνη να συζητήσει με τη διεθνή κοινότητα
  • [06] Γάζα: Την απαγωγή δύο ξένων δημοσιογράφων καταδικάζει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [07] Β. Κορέα: 54.000 άτομα έχουν πεθάνει ή αγνοούνται από μεγάλες πλημμύρες
  • [08] Βρετανία: Παρατείνεται η κράτηση 23 υπόπτων
  • [09] Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

  • [01] Ελλαδα: Παγκόσμιο Συμπόσιο για την 'Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    17-08-2006

    Βαγγέλη Παπαθανασίου

    Το Πρώτο Παγκόσμιο Συμπόσιο για την 'Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας' πραγματοποιείται από σήμερα και μέχρι τις 20 Αυγούστου στους Δελφούς οργανωμένο από τον Δήμο των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, με σκοπό να θεσμοθετηθεί αυτή η διεθνής συνάντηση διανοουμένων και προσωπικοτήτων των απανταχού ελλήνων και φιλελλήνων στους Δελφούς. Στο συμπόσιο συμμετέχουν ως εισηγητές έλληνες, αμερικανοί και ευρωπαίοι καθηγητές εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και διακεκριμένες προσωπικότητες.

    Το Σάββατο 19 Αυγούστου στα πλαίσια της συνάντησης ο δήμαρχος Δελφών κ. Καλτσής μαζί με τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Σπυρόπουλο θα απονείμει την τιμητική διάκριση ' Χρυσή Λύρα του Απόλλωνα' στον διάσημο έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου με το σκεπτικό ότι ' ο κ. Παπαθανασίου στο έργο του αλλά και στη δημόσια ζωή του συμπυκνώνει τις αρχές του ελληνισμού ως ιδεολογίας'.

    Μετά την τελετή της απονομής στο θέατρο Φρύνιχος θα προβληθεί εξ ολοκλήρου το κορυφαίο έργο του συνθέτη 'Μυθωδία'. Ακόμη στα πλαίσια της διεθνούς αυτής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί και το 17ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κατά το οποίο θα δοθεί έμφαση σε θέματα του ελληνοαμερικανικού λόμπι, της ελληνόγλωσσης παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και της προσέλκυσης των νεοτέρων γενεών στην Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα.

    Στο τέλος των εργασιών θα υπογραφεί η ' Διακήρυξη των Δελφών' που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα του Συμποσίου για την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας που είχε σαν επιδίωξη σύμφωνα με το όραμα του Αγγέλου και της Εύας Σικελιανού την φιλία, την αδελφοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

    [02] AIDS: Δεκαπλασιάστηκε η πρόσβαση ασθενών σε αντι-ιικά φάρμακα

    17-08-2006

    Επιστήμονες δηλώνουν ότι έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός ασθενών με AIDS στην Αφρική που παίρνουν φάρμακα κατά της ασθένειας. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν στην Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS που πραγματοποιείται στο Τορόντο του Καναδά ότι σημαντικός αριθμός ασθενών με AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει επιτέλους πρόσβαση στα κατάλληλα αντι-ιικά φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός επισημαίνει ότι σήμερα το 63% των ασθενών με AIDS στην Αφρική παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2003 ήταν μόνο 25%. Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι υπάρχει ακόμη ένα 24% ασθενών με AIDS σε διεθνές επίπεδο που δεν έχει πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα.

    Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση μετάδοσης της νόσου από μητέρες στα παιδιά τους. Μόνο ένα 10% γυναικών φορέων του ιού του AIDS σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παίρνει φάρμακα που προλαμβάνουν την μετάδοση του ιού στα νεογέννητα παιδιά τους.

    [03] Αρχίζει η ανάπτυξη Λιβανέζων στρατιωτών

    17-08-2006

    Λιβανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Λιβανέζοι στρατιώτες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σήμερα στο νότιο Λίβανο, καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται απ' τη περιοχή μετά από ένα μήνα πολέμου. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έχει αρχίσει να μεταβιβάζει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στην προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί η αποχώρηση τους απ' τη περιοχή και ότι η αποχώρηση αυτή εξαρτάται απ' την ικανότητα των ΗΕ και του στρατού του Λιβάνου να αναπτυχθούν στη περιοχή. Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε την ανάπτυξη, από σήμερα, στρατιωτικών δυνάμεων νότια του ποταμού Λιτάνι.

    Επίσης Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός δεν θα αναγκάσει τη Χεζμπολά να αφοπλιστεί, αλλά ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν όπλα εκτός κυβερνητικού ελέγχου.

    Στο Παρίσι, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να ηγηθεί των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο.\

    [04] Ιράκ: 3.500 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα

    17-08-2006

    Στη Βαγδάτη από εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άτομα, καθώς η βία στο Ιράκ δεν φαίνεται να περιορίζεται. Η αστυνομία δήλωσε ότι από εκρήξεις 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 40, ενώ 8 άτομα σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν από άλλη έκρηξη κοντά σε σταθμό λεωφορείων στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι σχεδόν 3.500 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα λόγω των βιαιοτήτων. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2003 που σημειώθηκε η αμερικανική εισβολή.

    Εξάλλου, ένοπλες συμμορίες επιτέθηκαν στα γραφεία του κυβερνήτη της Βασόρας. Σύμφωνα με την αστυνομία 5 ένοπλοι συνελήφθησαν. Στη Μοσούλη, αντάρτες συγκρούστηκαν με τη ιρακινή αστυνομία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 αντάρτες και να συλληφθούν 6.

    [05] Ιράν: Έτοιμη δηλώνει η Τεχεράνη να συζητήσει με τη διεθνή κοινότητα

    17-08-2006

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουχέρ Μοτάκι

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συζητήσει με τη διεθνή κοινότητα το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος. Σε δηλώσεις του απ' την Τεχεράνη ο κύριος Μοτάκι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Ιράν είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανόμενων και των αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ απέρριψε την προσφορά και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν την επίσημη απάντηση της Τεχεράνης στο ψήφισμα των ΗΕ που υιοθετήθηκε στις 31 Ιουλίου.

    [06] Γάζα: Την απαγωγή δύο ξένων δημοσιογράφων καταδικάζει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

    17-08-2006

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασε την απαγωγή δύο ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τους. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε ότι οι απαγωγές δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού. Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας ψάχνουν για τους δύο δημοσιογράφους του αμερικανικού δικτύου FOX. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις απαγωγές.

    [07] Β. Κορέα: 54.000 άτομα έχουν πεθάνει ή αγνοούνται από μεγάλες πλημμύρες

    17-08-2006

    Η Νοτιοκορεατική ανθρωπιστική οργάνωση 'Καλοί Φίλοι' δηλώνει ότι πάνω από 54 χιλιάδες Βορειοκορεάτες έχουν πεθάνει ή αγνοούνται λόγω εκτεταμένων πλημμύρων στη χώρα τους. Η οργάνωση έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά προσθέτοντας ότι δυόμισι εκατομμύρια Βορειοκορεάτες πιστεύεται ότι έχουν μείνει άστεγοι.

    Πριν από μερικές μέρες η οργάνωση υπολόγισε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχονταν σε 10 χιλιάδες χωρίς όμως να αποκαλύψει από πού προήλθαν οι πληροφορίες αυτές και γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών. Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν επαληθευτεί. Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας υπολόγισε ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες άτομα ο αριθμός των νεκρών.

    Στις αρχές αυτού του μήνα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την προσφορά πακέτου βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανεξάρτητες οργανώσεις αρωγής. Αξιωματούχοι της Βορείου Κορέας είχαν επισήμως ζητήσει βοήθεια από την νότιο Κορέα, αφού αρχικά αρνήθηκαν την προσφορά βοήθειας από ξένους ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

    [08] Βρετανία: Παρατείνεται η κράτηση 23 υπόπτων

    17-08-2006

    Βρετανικό δικαστήριο ενέκρινε την συνέχιση της κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, 23 υπόπτων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικό σχέδιο για την ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι 21ας απ' τους υπόπτους μπορούν να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι τις 23 Αυγούστου, ενώ δύο άλλοι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τις 21 του μήνα. Η Βρετανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι αρχές μπορούν να κρατούν υπόπτους μέχρι και 28 μέρες, χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες. Επίσης άλλοι 7 ύποπτοι για το εν λόγω τρομοκρατικό σχέδιο κρατούνται στο Πακιστάν.

    [09] Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

    17-08-2006

    Πάνω από ένα δολάριο υποχώρησε τη Τετάρτη η τιμή του αργού πετρελαίου κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπου φαίνεται ότι τηρείται η εκεχειρία και λόγω της τελευταίας έκθεσης του ΟΠΕΚ που δείχνει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο. Η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 1,16 δολάρια κλείνοντας στα 71,89 δολάρια το βαρέλι.

    Στην εν λόγω διαμόρφωση των τιμών του μαύρου χρυσού συνετέλεσε και η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας που αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ήταν μειωμένα κατά 1,6 εκατομμύριο βαρέλια, δηλαδή λιγότερο απ' ότι αναμενόταν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 August 2006 - 1:18:38 UTC