Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ εισέβαλε στο νότιο Λίβανο
  • [02] Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών βομβαρδίστηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη
  • [03] Ο πρόεδρος Μπούς στη Γερμανία για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ
  • [04] Mεγάλη διαδήλωση την Κυριακή στο Μεξικό, υπέρ του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ
  • [05] Μανμοχάν Σίνγκ: Ο ινδικός λαός είναι ενωμένος κατά της τρομοκρατίας
  • [06] Nέα παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ
  • [07] Μεγαλύτερη από ότι αναμένονταν η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

  • [01] Το Ισραήλ εισέβαλε στο νότιο Λίβανο

    13-07-2006

    Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν δρόμο στο νότιο Λίβανο.

    Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στο νότιο Λίβανο, για να απελευθερώσουν δύο συναδέλφους τους που συνελήφθησαν όμηροι νωρίτερα την Τετάρτη, από μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής Χεζμπολλάχ, κατά τη διάρκεια μάχης στην παραμεθόριο περιοχή. Η οργάνωση εκτός από την σύλληψη των δύο ισραηλινών στρατιωτών, σκότωσε και τρείς άλλους κατά την ίδια μάχη.

    Αργότερα, καθώς οι ισραηλινοί εισέβαλαν στο Λίβανο, ένα από τα άρματα μάχης τους εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 ακόμα ισραηλινοί στρατιώτες.

    Κατά τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν γέφυρα της πόλης Νταμούρ, νότια της Βηρυτού.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ είπε χαρακτηρίσει την σύλληψη ισραηλινών στρατιωτών σαν 'πολεμική ενέργεια' εκ μέρους του Λιβάνου, που αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με το συμβάν. Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης δρόμους και γέφυρες στο νότιο Λίβανο.

    Πάντως ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ Χασάν Ναζραλάχ είπε ότι οι δύο στρατιώτες κρατούνται σε απομακρυσμένη περιοχή και ότι ο μόνος τρόπος απελευθέρωσής τους θα είναι η ανταλλαγή τους με κρατουμένους του Ισραήλ. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο.

    Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας του Λιβάνου είπαν ότι από τις ισραηλινές αεροεπιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Λιβανέζοι άμαχοι πολίτες.

    Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την απελευθέρωση των ισραηλινών στρατιωτών και επέρριψε ευθύνες στη Συρία και το Ιράν για την απαγωγή τους, επειδή χρηματοδοτούν την Χεζμπολλάχ. Αλλά και ο γ.γ. των ΗΕ ζήτησε την απελευθέρωσή τους, αλλά συγχρόνως καταδίκασε το Ισραήλ για τα σκληρά μέτρα αντεκδίκησής του.

    [02] Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών βομβαρδίστηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη

    13-07-2006

    Aυτοκίνητο που καταστράφηκε από ισραηλινά πυρά την Τετάρτη, στη Γάζα.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν νωρίς την Πέμπτη κατά του κτιρίου του Παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών στην Γάζα. Δεν έγινε γνωστό αν κάποιοι ήταν μέσα στο κτίριο την ώρα του βομβαρδισμού.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές ειδήσεις, από την επίθεση προξενήθηκαν ζημίες σε κοντινά σπίτια και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι.

    Την Τετάρτη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σειρά ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ότι επίθεση κατά κατοικίας όπου συναντώντο εξτρεμιστές της Χαμάς, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 μέλη μιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων και 7 παιδιών. Από την αεροεπιδρομή αυτή τραυματίστηκαν και 35 άλλα άτομα. Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο στόχος της επίθεσης, ο ανώτερος διοικητής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κασάμ, Μωχάμεντ Ντεϊφ, που είναι ένα από τα πλέον καταζητούμενα άτομα στο Ισραήλ, διέφυγε χωρίς να πάθει τίποτα. Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για αρκετές Παλαιστινιακές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Επίσης, για πρώτη φορά την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις προέλασαν μέσα στην κεντρική Γάζα. Μέχρι τώρα, 60 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από την διευρυμένη στρατιωτική επιχείρηση των ισραηλινών.

    [03] Ο πρόεδρος Μπούς στη Γερμανία για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ

    13-07-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους κατά την άφιξή του στη Γερμανία

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στη Γερμανία για διήμερες συνομιλίες με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, που αναμένεται ότι θα εστιαστούν στην κρίση στη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

    Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα της Κας Μέρκελ, το Μακλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, που ανήκει στην τέως Ανατολική Γερμανία. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ η αστυνομία πιστεύει ότι χιλιάδες άτομα θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις εναντίον του κ. Μπούς.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου είπε ότι το θέμα των κρατουμένων στη φυλακή του Γκουαντάναμο της Κούβας θα συζητηθεί επίσης από τους δύο ηγέτες. Η Κα Μέρκελ έχει ήδη πεί ότι τέτοιες φυλακές δεν πρέπει να υπάρχουν. Ο κ. Σνόου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπούς κατανοεί πόσο επίμαχο είναι το θέμα του Γκουαντάναμο και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ρυθμίσει το πρόβλημα των κρατουμένων.

    Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο κ. Μπούς πιστεύει ότι η Κα Μέρκελ είναι ταγμένη στο να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο, δημοκρατικότερο και καλύτερο.

    Ο πρόεδρος Μπούς θα αναχωρήσει από την Γερμανία για τη Ρωσία την Παρασκευή, όπου θα έχει κατ'ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου των Οκτώ που αρχίζουν το Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη.

    [04] Mεγάλη διαδήλωση την Κυριακή στο Μεξικό, υπέρ του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ

    13-07-2006

    O κ. Λόπες Ομπραντόρ

    Υποστηρικτές του αριστερού προεδρικού υποψηφίου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας, για να απαιτήσουν νέα καταμέτρηση των ψήφων, μία προς μία.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν στην πόλη του Μεξικού την Τετάρτη, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας που θα γίνει σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας την Κυριακή.

    Στο μεταξύ, ο θεωρούμενος νικητής των εκλογών Φελίπε Καλντερόν ζήτησε ψυχραιμία, καθώς διαδηλωτές συνεχίζουν να επικρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα της 2ας Ιουλίου. ΟΙ ψηφοφόροι του κ. Λόπες Ομπραντόρ λένε ότι εξαιτίας των πολλών περιπτώσεων καλπονοθείας, μπόρεσε ο κ. Καλντερόν να νικήσει κατά την πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, με ελάχιστη διαφορά.

    Το εκλογικό δικαστήριο του Μεξικού έχει χρόνο ως τις 6 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει ποιος θα είναι τελικά ο νέος πρόεδρος της χώρας.

    [05] Μανμοχάν Σίνγκ: Ο ινδικός λαός είναι ενωμένος κατά της τρομοκρατίας

    13-07-2006

    Ο κ. Σίνγκ

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σίνγκ είπε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις σε τραίνα της Βομβάης την Τρίτη δεν θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο ινδικός λαός θα σταθεί ενωμένος εν όψει των γεγονότων αυτών.

    Στα πλαίσια ομιλίας του προς το έθνος την Τετάρτη, που μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Σινγκ υπενθύμισε στους Ινδούς ότι αύτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εχθροί της χώρας προσπάθησαν να υποσκάψουν την σταθερότητα και την ευμάρειά της.

    Στο μεταξύ, ερευνητές αναζητούσαν στοιχεία για να διευκρινισθεί ποιοί ευθύνονται για τις καλά συντονισμένες επιθέσεις σε τραίνα της Βομβάης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 200 άτομα και τραυματίστηκαν 900. Τουλάχιστον 7 εκρήξεις σημειώθηκαν στα τραίνα που ήταν γεμάτα με επιβάτες κατά την ώρα της απογευματινής αιχμής.

    Μέχρι τώρα, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά οι αρχές αναζητούν διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ ε Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν και αναπτύσσει δράση στο Κασμίρ. Πάντως η Λασκάρ ε Τάιμπα, καθώς και μία άλλη αυτονομιστική οργάνωση γνωστή ως Χιζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις.

    [06] Nέα παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

    13-07-2006

    Οι υπουργοί Eξωτερικών των έξι υπερδυνάμεων συμφώνησαν να παραπέμψουν ξανά το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί είπε ότι αυτός και οι ομόλογοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία , την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γερμανία κατέληξαν την Τετάρτη σε συμφωνία στο Παρίσι για το τρόπο αντιμετώπισης του Ιράν. Ο κ. Ντουστ-Μπλαζί επισήμανε ότι το Ιράν δε έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει σοβαρά το πακέτο κινήτρων που του προσέφερε η διεθνής κοινότητα, με αντάλλαγμα η Τεχεράνη σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο κ. Ντουστ-Μπλαζί πρόσθεσε ότι οι 6 χώρες θα συνεργαστούν με το Συμβουλίου Ασφάλειας για την κατάρτιση ψηφίσματος, που θα απαιτεί από το Ιράν την διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου και άφησε να διαφανεί ότι η όλη διαδικασία μπορεί τελικά να οδηγήσει στη επιβολή κυρώσεων.

    [07] Μεγαλύτερη από ότι αναμένονταν η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

    13-07-2006

    Η Εθνική Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα θα ανέλθει στο 10.4% για το πρώτο ήμισυ του φετεινού χρόνου. Το ποσοστό αυτό είναι ανώτερο από τον κυβερνητικό στόχο του 8%, και η Επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό της ανάπτυξης με την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων, ώστε να αποφευχθούν πληθωριστικά φαινόμενα.

    Ο πληθωρισμός στη Κίνα αναμένεται ότι δεν θα υπερβεί το 1.3% για το πρώτο ήμισυ του έτους. Όμως, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα σημειωθεί ελαφρά μείωση στην αύξηση της οικονομικής της ανάπτυξης, που αναμένεται ότι θα κυμανθεί στο 10.2%.

    Η κινεζική οικονομία είναι μία από τις γρηγορότερα αυξανόμενες στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ρυθμό περίπου 10% ετησίως.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 July 2006 - 1:20:10 UTC