Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τις επιθέσεις
  • [02] Iράκ: Από σειρά επιθέσεων σκοτώθηκαν 47 άτομα
  • [03] O πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου
  • [04] Εντείνεται η πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] "Aπογοητευτική" η συνάντηση Σολάνα-Λαριτζανί την Τρίτη
  • [06] Δεκτή έγινε η εκλογική ένταση του αριστερού προεδρικού υποψηφίου του Μεξικού
  • [07] Ένα Λίμπερτι γυρνά στην Ελλάδα

  • [01] Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τις επιθέσεις

    12-07-2006

    Σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τραυματίες από τραίνο στη Βομβάη.

    H διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης σε τραίνα της Βομβάης. O πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις επιθέσεις 'κτηνώδεις' πράξεις κατά αθώων ανθρώπων και είπε ότι τέτοιες επιθέσεις ενισχύουν της αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για να παραμείνει ενωμένη κατά της τρομοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλαίρ χαρακτήρισε τις επιθέσεις 'βάναυσες και αισχρές,' και πρόσθεσε ότι η χώρα του νοιώθει ενωμένη με την Ινδία λόγω των κοινών τους αξιών και της αποφασιστικότητάς τους να νικήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν είπε ότι ' εξεπλάγη από τις βίαιες και άσπλαχνες επιθέσεις' και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειας επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι οι δράστες των επιθέσεων πρέπει να προσαχθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης και τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ινδίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Πήτερ Μακαίη είπε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ένδειξη του πόσο αδίστακτοι είναι οι τρομοκράτες, που χρησιμοποιούν το φόνο αθώων ως μέσο για την προώθηση των πολιτικών τους στόχων. Αλλά και ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ αποκάλεσε τις επιθέσεις 'φοβερή τρομοκρατική πράξη.'

    Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη οι αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα ασφάλειας για το μετρό της πόλης. Η αστυνομία είπε ότι τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές.

    Πάνω από 160 νεκροί και 435 τραυματίες, είναι ο απολογισμός των επτά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε επιβατηγά τραίνα της Βομβάης το απόγευμα της Τρίτης, τα οποία ήταν γεμάτα με εργαζόμενους, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την εργασία τους. Οι σοκαρισμένοι επιβάτες περιέγραψαν τον τρόμο που ένοιωσαν όταν σημειώθηκαν οι καταστροφικές εκρήξεις. Ανδρες και γυναίκες είπαν ότι ολόκληρα βαγόνια διαλύθηκαν. Ορισμένοι τραυματίες διηγήθηκαν πώς βοηθήθηκαν από συνεπιβάτες τους. Εκατοντάδες άλλα άτομα συνέβαλαν στη αποκομιδή των νεκρών και την μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία.

    Τις εκρήξεις ακολούθησε πανικός. Πολλοί που επρόκειτο να ταξιδεύσουν με το τραίνο, έφυγαν τρέχοντας από τους σταθμούς, ενώ οι αρχές σε λίγο διάστημα έκλεισαν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει την Βομβάη με τα προάστιά της.

    Η αστυνομία είπε ότι πρόκειται για καλά οργανωμένη επίθεση που προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες, των οποίων η ακριβής έκταση δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί. Κανείς δεν ανέλαβε ως τώρα την ευθύνη των επιθέσεων, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να βρίσκονται πίσω από αυτές Μουσουλμάνοι αυτονομιστές που πολεμούν για την ανεξαρτησία του Κασμίρ.

    Την Τρίτη επίσης, σημειώθηκαν εκρήξεις από χειροβομβίδες στην πόλη Σρινανγκάρ του Κασμίρ, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 24. Και στην περίπτωση αυτή, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σίνγκ υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να νικήσει τα σκοτεινά σχέδια των τρομοκρατών και οι αρχές ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στις κύριες πόλεις της Ινδίας.

    [02] Iράκ: Από σειρά επιθέσεων σκοτώθηκαν 47 άτομα

    12-07-2006

    Ο κ. αλ Μαλίκι

    Στο Ιράκ, από σειρά επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 Σιίτες που μετέφεραν φέρετρο για ταφή στην ιερή πόλη Νατζάφ.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μαλίκι, μιλώντας στην κουρδική εθνοσυνέλευση την Τρίτη, απηύθυνε έκκληση προς τους Σουνίτες και τους Σιίτες να σταματήσουν τις βιαιότητες μεταξύ τους και να 'ενωθούν σαν αδέλφια' στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, Σουνίτες πολιτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα τερματίσουν την αποχή τους από το ιρακινό κοινοβούλιο, μετά την έκκληση για ενότητα που έκανε ακραίος Σιίτης κληρικός και μετά την υπόσχεση ότι ο απαχθείς συνάδελφός τους θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος.

    [03] O πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου

    12-07-2006

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, εξέφρασε την υποστήριξή του για την μεγαλύτερη δυνατόν αυτονομία του Κοσυφοπεδίου, όμως απέρριψε την πλήρη ανεξαρτησία του.

    Ο κ. Κοστούνιτσα έκανε τη δήλωση αυτή την Τρίτη μετά από συντάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις. Ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε την συνομιλίες του με την Κα Ράις ως 'καλές και εποικοδομητικές'.

    Την Πέμπτη ο κ. Κοστούνιτσα θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ για το Κοσυφοπέδιο.

    [04] Εντείνεται η πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

    12-07-2006

    Tραυματισμένος νεαρός Παλαιστίνιος μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Γάζας.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ξανάρχισαν να περνούν τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, στα πλαίσια εντατικοποίησης της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ενέκρινε την εντατικοποίηση την Τρίτη. Η επιχείρηση στοχεύει στον τερματισμό των Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες και την απελευθέρωση απαχθέντα ισραηλινού στρατιώτη.

    Με επιστολή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ της Τρίτης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανιγιέ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην συνεχίσει την εισβολή του. Όμως, το Ισραήλ πραγματοποίησε και άλλες αεροεπιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι από τις αεροεπιδρομές αυτές σκοτώθηκε ένας άνδρας στην πόλη Μπείτ Χανούν. Ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος κατέστρεψε επίσης γέφυρα στην περιοχή, που το Ισραήλ λέει ότι χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για την μεταφορά ρουκετών.

    Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που άρχισε η πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ, πρίν δύο εβδομάδες.

    [05] "Aπογοητευτική" η συνάντηση Σολάνα-Λαριτζανί την Τρίτη

    12-07-2006

    Ο κ. Σολάνα

    Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες της Τρίτης μεταξύ του υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής της κοινότητας Χαβιέρ Σολάνα και του ανώτατου πυρηνικού διαπραγματευτή του Ιράν Αλί Λαριτζανί ήταν "απογοητευτικές". Όμως, εκπρόσωπος του κ. Σολάνα είπε ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει κάποια λύση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Μετά από τις συνομιλίες του με τον κ. Σολάνα, ο κ. Λαριτζανί ζήτησε από τις διεθνείς δυνάμεις να δώσουν στη χώρα του πίστωση χρόνου, ώστε να απαντήσει σχετικά με το πακέτο κινήτρων που της προσφέρθηκε για να τερματίσει επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες.

    Όμως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε ότι οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, επειδή ακόμα δεν απάντησε για το πακέτο.

    Ο κ. Λαριτζανί

    Εξ άλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που ετοίμασαν το πακέτο, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι.

    [06] Δεκτή έγινε η εκλογική ένταση του αριστερού προεδρικού υποψηφίου του Μεξικού

    12-07-2006

    Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ

    Το εκλογικό δικαστήριο του Μεξικού δέχθηκε την επίσημη ένσταση που υπέβαλε ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος υποψηφίου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών.

    Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ και οι υποστηρικτές του λένε ότι οι διαδεδομένες εκλογικές παρατυπίες επέτρεψαν στον συντηρικό υποψήφιο Φελίπε Καλντερόν να κερδίσει με ελάχιστη διαφορά ψήφων και υποστηρίζουν ότι διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για την καλπονοθεία, όπως λόγου χάρη βιντεοταινία που δείχνει άτομο να ρίχνει πολλά ψηφοδέλτια σε κάλπη, στην πολιτεία Γκουαναχουάτο. Βοηθοί του κ. Λόπες Ομπραντόρ είπαν ότι οι λαϊκές διαδηλώσεις υποστήριξής του θα αρχίσουν την Τετάρτη και θα συνεχιστούν επ'αόριστο.

    Το εκλογικό δικαστήριο έχει μέχρι τον Σεπτέμβριο χρόνο για να αποφασίσει σχετικά με την ένσταση του κ. Λόπες Ομπραντόρ και να ανακοινώσει επίσημα τον επόμενο πρόεδρο του Μεξικού.

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου είπε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα σεβαστεί την τελική απόφαση των μεξικανικών αρχών, έστω και αν τηλεφώνησε στον κ. Καλντερόν για να τον συγχαρεί.

    [00]

    12-07-2006

    Κάθε χρόνο κάπου 800 χιλιάδες άνθρωποι διακινούνται παράνομα από χώρα σε χώρα για να εξυπηρετήσουν μια επιχείρηση που στηρίζουν σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος αν σε αυτά προστεθούν και οι δούλοι που δεν διακινούνται μέσω διεθνών συνόρων αλλά προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό. Η πλεκτάνη του σύγχρονου δουλεμπορίου πιάνει ως επί το πλείστον γυναίκες και μικρές κοπέλες, νέους άνδρες αλλά και ανήλικα αγόρια, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Αφρικής.

    Διάφορες χώρες, κάπου δύο ντουζίνες στο σύνολο και σε αυτές περιλαμβάνεται η Ελλάδα, έχουνε ενεργήσει αποφασιστικά για να εξαλείψουνε το δουλεμπόριο από τον πλανήτη μας και συνεργάζονται στενά με ιδιωτικές οργανώσεις που εργάζονται για την επισήμανση θυμάτων δουλεμπορίας και την παροχή βοήθειας σε αυτά. Η απόφαση τούτων των χωρών να θεσπίσουνε νομοθεσίες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να προσαχθούν στη δικαιοσύνη πάνω από 8.000 ύποπτοι για δουλεμπόριο από τους οποίους σχεδόν 3.000 καταδικάστηκαν.

    Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της των τελευταίων χρόνων να εκριζώσει το αποκρουστικό αυτό φαινόμενο τονίστηκε και μάλιστα με εγκωμιαστικά συνοδευτικά σχόλια σε ένα φόρουμ που διοργανώθηκε εδώ στη Ουάσιγκτον, στις αρχές της εβδομάδας, από την Σχολή Ανώτατων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με ενεργό συμμετοχή και της Ελληνικής Πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέμα του φόρουμ ήταν η παράνομη διακίνηση ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωπαϊκή διάσταση του φαινομένου και τις περιφερειακές προσπάθειες για την αντιστροφή του.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο Mohamed Mattar, καθηγητής στο Johns Hopkins και Διευθυντής του λεγόμενου 'Προγράμματος Προστασίας', που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Σχολής Paul Nitze, όπως ονομάζεται η Σχολή Ανώτατων Διεθνών Σπουδών του φημισμένου αυτού πανεπιστημίου. Πήραν επίσης μέρος ο Πρέσβης John Miller, Διευθυντής της Υπηρεσίας του Στέητ Ντηπάρτμαντ για την Παρακολούθηση και την Πάταξη του Δουλεμπορίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς και ένας αξιωματούχος του μη κυβερνητικού οργανισμού Terre des Hommes, που εδρεύει στη Γενεύη, ο Thierry Agagliate.

    Ο Πρέσβης John Miller

    Ο Πρέσβης John Miller είναι ένας από τους πρώτους που ευαισθητοποίησαν το Κογκρέσο και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκταση του προβλήματος. Σε μια από τις καταθέσεις του σε ακροάσεις της Βουλής λίγο μετά την ανάδειξή του στο αξίωμα που κατέχει σήμερα είχε πει: 'Υπάρχουνε πολλές κατηγορίες σύγχρονης δουλείας. Έχουμε δουλεία υποχρεωτικής εργασίας σε σπίτια, σε εργοστάσια και σε αγροκτήματα, δουλεία για προσφορά σεξουαλικών υπηρεσιών, δουλεία για συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις και άλλες μορφές δουλείας. Άνθρωποι πουλιούνται ως δούλοι ακόμα και για να χρησιμοποιούνται σαν καμηλιέρηδες στην έρημο. Όμως η μεγαλύτερη κατηγορία είναι αυτή της σεξουαλικής δουλείας'.

    Στην εκδήλωση που έγινε στη Ουάσιγκτον τη Δευτέρα ο Πρέσβης Miller είπε ότι τελευταία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, κυρίως στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε σχέση με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα και έχει αναβαθμιστεί στην φετινή ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμαντ για τα κρούσματα του δουλεμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η αναβάθμιση αυτή, επεξήγησε, ήταν αποτέλεσμα της βελτιωμένης απόδοσης της Ελλάδας με την θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας κατά των παράνομων κυκλωμάτων, την δημιουργία κέντρων προστασίας των θυμάτων του δουλεμπορίου, την συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης με αρμόδιους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και την εκστρατεία που κάνουν υπεύθυνες Ελληνικές κρατικές αρχές για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων. Ο John Miller τέλος εξήρε τον πρέσβη κ. Μαλλιά για το ενδιαφέρον που έχει δείξει τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η οικογένειά του, για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι η μεγάλη από τις δύο κόρες του Έλληνα πρέσβη, η Ελεονόρα, προΐσταται ενός προγράμματος, που λειτουργεί με υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Terre des Hommes, για τα κακοποιημένα παιδιά στη Δυτική Αφρική.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Από δικής του πλευράς, ο κ. Μαλλιάς συμφώνησε πως η θέσπιση της ειδικής νομοθεσίας από την Βουλή των Ελλήνων είναι πράγματι πολύ σημαντικό βήμα. Αλλά κάτι που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, είπε, είναι η αποτελεσματική τήρηση των καινούργιων νόμων και η συμφωνία συνεργασίας που συνήψε η Ελλάδα με την Αλβανία, η οποία αποτελεί πρότυπο για την εξάρθρωση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ο κ. Μαλλιάς αφού ανέπτυξε τις πρόνοιες όλων και των τριών νέων νομοθετικών μέτρων που υιοθέτησε η Ελληνική Βουλή για την πάταξη του δουλεμπορίου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχουν η συστηματική ενημέρωση του κοινού και η περιφερειακή συνεργασία στην εξέλιξη της προσπάθειας προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Ο Έλληνας πρέσβης επίσης διάβασε στο φόρουμ ιδιαίτερο μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διακήρυξε την προσήλωση της Ελλάδας τόσο στον αγώνα ενάντια στην εγκληματική τούτη δραστηριότητα, η οποία καταφανώς καταπατά τα δικαιώματα του ατόμου και προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όσο και στην τήρηση της νομοθεσίας που έχει εγκρίνει η Ελληνική πολιτεία για την προσαγωγή των δουλεμπόρων στη δικαιοσύνη και την προστασία των θυμάτων τους.

    Στην δική του παρουσίαση ο Thierry Agagliate μίλησε για τις δραστηριότητες του παραρτήματος της Terre des Homes στην Αλβανία, το οποίο αυτός διευθύνει, κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία κάπου 1,200ων Αλβανόπαιδων που από το 2003 μέχρι σήμερα έχουνε πέσει θύματα κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Πρόκειται για σπείρες, τόνισε ο ίδιος εμπειρογνώμονας, που εκμεταλλεύονται τα δυστυχισμένα αυτά παιδιά εξαναγκάζοντάς τα να επιδίδονται στην επαιτεία, κυρίως στην Ελλάδα, και κατόπιν να τους αφαιρούν τα όσα χρήματα συγκέντρωσαν από τη ζητιανιά.

    Το λεγόμενο 'Πρόγραμμα Προστασίας', που είχε και την πρωτοβουλία για το φόρουμ το οποίο έγινε στη Ουάσιγκτον, είναι ένα ινστιτούτο ερευνών γύρω από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδρύθηκε το 1994 με έδρα την Σχολή Ανώτατων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ένας από τους κύριους στόχους του είναι να αναγνωριστεί διεθνώς πως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων αποτελεί παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του πολίτη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε θεσπίσει ειδική νομοθεσία για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από το 2000. Έκτοτε το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει κάνει διάφορες βελτιώσεις στην νομοθεσία αυτή με την προσθήκη μέτρων όπως η πρόνοια για δίωξη μελών των Αμερικανικών διπλωματικών ή στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό σε περίπτωση ανάμιξής τους σε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Επίσης το Κογκρέσο έχει εγκρίνει την δίωξη Αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων σε άλλες χώρες.

    [07] Ένα Λίμπερτι γυρνά στην Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-07-2006

    Δύσκολα, πολύ δύσκολα, ήτανε τα χρόνια που η Ελλάδα πέρασε κάτω από τη Γερμανική κατοχή, μας είπανε όσοι δικοί μας ζήσανε τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία. Και προς τα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, θυμούνται οι παλαιότεροι, τα πράγματα γίνανε ακόμα πιο στρυφνά γιατί εκτός όλων των άλλων δεινών δεν βρίσκονταν πουθενά τρόφιμα. Τα πάντα είχανε εξαντληθεί. Ακόμα και τα διάφορα χορταράκια που φύτρωναν εδώ κι εκεί μαζί με τσουκνίδες σε γωνιές των δρόμων λέγεται πως είχανε εξελιχτεί σε περιζήτητα λαχανικά για τους κατοίκους των πόλεων και γίνονταν ανάρπαστα από τους λίγους 'τυχερούς' που τα εύρισκαν. Πολλοί πέθαιναν από ασιτία.

    Η πολυπόθητη μέρα της απελευθέρωσης του τόπου βρήκε έναν Ελληνικό λαό περήφανο για την ηρωική αντίστασή του στις δυνάμεις του άξονα, ικανοποιημένο που οι θυσίες του δεν πήγανε χαμένες, χαρούμενο για το ελπιδοφόρο μήνυμα της μεγάλης συμμαχικής νίκης, αισιόδοξο για το μέλλον του αλλά και καταταλαιπωρημένο, πεινασμένο και εξαντλημένο από τις κακουχίες. Εάν δεν έφθαναν γρήγορα προμήθειες τροφίμων υπήρχαν βάσιμοι φόβοι πως χιλιάδες Έλληνες, που επέζησαν της κατοχής, δεν θα κατάφερναν να κρατηθούν στη ζωή για να απολαύσουν τη λευτεριά τους.

    Η κρισιμότητα της κατάστασης και η επείγουσα ανάγκη που υπήρχε στην Ελλάδα για τρόφιμα έγινε αμέσως αντιληπτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες και άρχισαν αποστολές τέτοιων προμηθειών για να τονώσουνε τους μάρτυρες της κατοχής και να τους βοηθήσουνε να στηθούνε ξανά στα πόδια τους. Μεγάλο μέρος της Αμερικανικής βοήθειας σε τρόφιμα μετέφερε ένας στόλος πλοίων, τα American Liberty Ships, ή απλούστερα τα Λίμπερτι, όπως τα έλεγαν οι Έλληνες της εποχής εκείνης, τα οποία πηγαινοέρχονταν στην Ελλάδα ανενόχλητα μετά τη συντριβή του Ναζισμού μια και οι θάλασσες ήτανε πια απαλλαγμένες από τα Χιτλερικά πολεμικά και υποβρύχια.

    Ο Πρόεδρο Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού Andrew Manatos

    Ένα τέτοιο Λίμπερτι πλοίο ετοιμάζεται να γυρίσει μόνιμα τώρα στην Ελλάδα προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο στον Πειραιά. Οι φίλοι της Ελλάδας στην Αμερικανική Γερουσία μόλις διασφάλισαν την έγκριση νομοθετικής τροπολογίας που θα καταστήσει δυνατή την μεταβίβαση του από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα. Το μέτρο είχε νωρίτερα εγκριθεί και από την Αμερικανική Βουλή. Επειδή όμως τα σχετικά νομοσχέδια των δύο σωμάτων διαφέρουν στις λεπτομέρειές τους θα συνέλθει τώρα κοινή ομάδα διαπραγματευτών της Βουλής και της Γερουσίας που θα γεφυρώσει τις διαφορές. Σύμφωνα με τον Andrew Manatos, Πρόεδρο της λεγόμενης Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, που εργάστηκε για την προώθηση του θέματος, ο Πρόεδρος Bush αναμένεται ότι θα υπογράψει το κοινό νομοσχέδιο που τελικά θα προκύψει κατά τα τέλη του καλοκαιριού.

    Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Andrew Athens

    Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Andrew Athens, βετεράνος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, μας θύμισε πως 'τα πλοία Λίμπερι μετέφεραν τα τρόφιμα που οι Έλληνες είχανε απόλυτη ανάγκη αμέσως μετά την λήξη του πολέμου'. Με τη συμβολή τους αυτή τα Αμερικανικά Λίμπερτι, επισήμανε ο κύριος Athens, έδειξαν έμπρακτα την αξία που έχουν οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως από πείνα, ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό των Ιαπώνων πολιτών που χάθηκαν στην ίδια περίοδο, περιλαμβανομένων και των θυμάτων από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

    Όταν τέλειωσαν οι αποστολές τροφίμων και η Ευρώπη άρχισε σιγά-σιγά να ανακάμπτει και να ανοικοδομείται τα πλοία Λίμπερτι δεν έχασαν τη χρησιμότητά τους. Κάπου 250 Λίμπερτι αγοράστηκαν από διορατικούς Έλληνες εφοπλιστές, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης που πήρε τα πρώτα 16, και με αυτά έγινε μια γερή βάση για την δημιουργία της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ο στόλος της οποίας σήμερα, κατά τον Andrew Athens, 'διακινεί το 25% του πετρελαίου και των εμπορευμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο'.

    Πολλοί φίλοι της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν εντατικά τους τελευταίους μήνες για την υλοποίηση της ιδέας να δωριθεί ένα από τα σωτήρια πλοία Λίμπερτι στην Ελλάδα για να συμβολίζει τον θρίαμβο του κοινού αγώνα των δύο χωρών ενάντια στο Ναζισμό και να θυμίζει στους νεώτερους τα πρώτα βήματα της Ελλάδας στην εποχή που ανέτειλε όταν διαλύθηκαν οι στάχτες και οι καπνοί του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου.

    Η Γερουσιαστής Olympia Snowe

    Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Olympia Snowe, η οποία ηγήθηκε της προσπάθειας στο Αμερικανικό Κογκρέσο μαζί με τους φιλέλληνες Γερουσιαστές Lincoln Chaffee και Jack Reed, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Charles Reis, που προώθησε το σχετικό αίτημα του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Αμερικανός Υπουργός Συγκοινωνιών Norm Mineta, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η Διοίκηση Εμπορικής Ναυτιλίας, ο πολιτειακός Γερουσιαστής Leonidas Raptakis του Rhode Island, ο πολιτειακός Βουλευτής Demetrios Giannaros του Connecticut και ο πολιτειακός Γερουσιαστής Nick Rerras της Virginia.

    Σύμφωνα με τον Andrew Manatos, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε ανακίνησε το θέμα στις συνομιλίες που διεξήγαγε με τον Πρόεδρο Bush και την Αμερικανίδα ομόλογό της Condoleezza Rice, στα τέλη Μαρτίου στη Ουάσιγκτον και ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς παρακολούθησε έκτοτε στενά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας σε σχέση με την μεταβίβαση του συγκεκριμένου Λίμπερτι στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας σε κάθε βήμα την υιοθέτηση του προτεινόμενου μέτρου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 July 2006 - 1:18:16 UTC