Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Η Χαμάς δεν αποτελεί εταίρο
  • [02] Nέες συνομιλίες Μόσχας-Τεχεράνης για τα πυρηνικά
  • [03] Συνάντηση Τζάκ Στρώ με την ιρακινή ηγεσία
  • [04] Διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Μλάντιτς

  • [01] Μπούς: Η Χαμάς δεν αποτελεί εταίρο

    22-02-2006

    Κ. Ράις, Α. Γκεΐτ

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν 'εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία' με μία Παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό την Ισλαμική Χαμάς. Μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπούς είπε ότι η Χαμάς πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αν θέλει να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να στέλνουν οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Νωρίτερα στο Κάιρο, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, άρχισε περιοδεία σε κράτη της Μέσης Ανατολής, με στόχο να πείσει Αραβικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σκληρή στάση αμέσως εναντίον της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, υπό την Χαμάς. Όμως ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρη η περικοπή της βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Ο κ. Γκεΐτ είπε ότι πριν περικόψουν την βοήθεια, οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν περισσότερο χρόνο στη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις της έναντι του Ισραήλ. Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Σαουδική Αραβία.

    Ι. Χανίγιε, Μ. Αμπάς

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, διόρισε και επίσημα τον Ισμαήλ Χανίγιε, της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων. Μετά την ανακοίνωση, ο κ. Χανίγιε δήλωσε ότι στοχεύει στο σχηματισμό μιας ευρείας βάσης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες. Επίσης ο κ. Χανίγιε θα πρέπει να βρει τρόπο να πληρώσει τους μισθούς 100 χιλιάδων Παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων, μετά το πάγωμα, από μέρους του Ισραήλ, της αποπληρωμής φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Δυτικές χώρες επίσης απειλούν ότι θα περικόψουν την βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αν η Χαμάς δεν αποκηρύξει τη βία και δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ, κάτι που μέχρι τώρα η Χαμάς αρνείται να κάνει. Το Ιράν ζητά από μουσουλμανικές χώρες να χρηματοδοτήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μασαάλ, δήλωσε τη Τρίτη από την Τεχεράνη ότι το Ιράν θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην Παλαιστινιακή πολιτική.

    [02] Nέες συνομιλίες Μόσχας-Τεχεράνης για τα πυρηνικά

    22-02-2006

    Ο επικεφαλής των ρωσικών πυρηνικών προγραμμάτων, Σεργκέι Κιριγιένκο, θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Τεχεράνη για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την άρση του αδιεξόδου με την Δύση εξαιτίας των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Ο νέος κύκλος συνομιλιών ανακοινώθηκε την Τρίτη, δύο μέρες μετά τις συνομιλίες στην Μόσχα, που δεν τελεσφόρησαν.

    Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται το σχέδιο της Μόσχας για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου στο ρωσικό έδαφος. Την Τρίτη, το Ιράν χαρακτήρισε τις συνομιλίες θετικές και εποικοδομητικές, όμως η Ρωσία είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς ή όχι.

    [03] Συνάντηση Τζάκ Στρώ με την ιρακινή ηγεσία

    22-02-2006

    Στο Ιράκ, η αστυνομία δήλωσε ότι έκρηξη βόμβας την Τρίτη κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα και τραυμάτισε περίπου 30 σε αγορά της Βαγδάτης, στην συνοικία Σιιτών, Ντόρα. Απ' ότι φαίνεται η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι συνελήφθη Ιρακινός που πιστεύεται ότι πυροδότησε τη βόμβα.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, που επισκέπτεται το Ιράκ ζήτησε απ' τους Ιρακινούς ηγέτες να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο τον τερματισμό μειονοτικών αντιπαραθέσεων. Σε παρόμοια έκκληση προέβη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι οι Ιρακινοί ηγέτες δεν χρειάζονται κανέναν άλλον να τους υπενθυμίζει τις δυσκολίες μιας διασπασμένης κυβέρνησης.

    [04] Διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Μλάντιτς

    22-02-2006

    Σέρβοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου διαπραγματεύεται για την παράδοση ενός εκ των κύριων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου του Σερβο-Βόσνιου, Ράτκο Μλάντιτς. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς βρέθηκε στο όρος Τσέρ, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου.

    Η Σερβική αστυνομία και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαψεύδουν πληροφορίες ότι ο Μλάντιτς έχει ήδη συλληφθεί. Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το τελευταίο καιρό εντείνει τις πιέσεις της προς τη Σερβία για την σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και του άλλου πρώην ηγέτη των Σερβο-Βοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 February 2006 - 7:06:49 UTC