Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλιλζάντ: Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν διασπαστικές τάσεις
  • [02] Συμφωνία για νέο γύρο συνομιλιών Ιράν-Ρωσίας
  • [03] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από Αμπάς σε Χαμάς
  • [04] Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στις Φιλιππίνες για τα θύματα της κατολίσθησης λάσπης
  • [05] Αγωνία για τους 65 μεταλλωρύχους στο Μεξικό
  • [06] Την ενεργειακή του πολιτική προωθεί ο πρόεδρος Μπούς
  • [07] Καταδίκη ιστορικού που διαψεύδει το Ολοκαύτωμα
  • [08] Aρθρο του περιοδικού New Yorker, για τις κακοποιήσεις κρατουμένων
  • [09] Οι μεταλλάξεις του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, δεν απειλούν τους ανθρώπους, λέει ο ΠΟΥ
  • [10] Δανία: Εξτρεμιστές υποκινούν τις βιαιότητες για τα σκίτσα με τον Μωάμεθ
  • [11] Νιγηρία: Νέες επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον πετρελαϊκών συμφερόντων

  • [01] Χαλιλζάντ: Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν διασπαστικές τάσεις

    21-02-2006

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Στο Ιράκ, σειρά εκρήξεων βομβών στη Βαγδάτη, Μοσούλη και Καρμπάλα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός Αμερικανού στρατιώτη. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την δημιουργία φατριών στην χώρα και παρότρυνε τους ιρακινούς να επιδείξουν ενότητα. Ο κ. Χαλιλζάντ είπε, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στη Βαγδάτη, ότι οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην νέα ιρακινή αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα ανεχθούν την ύπαρξη μονάδων με διασπαστικά σχέδια. Ο κ. Χαλιλζάντ είπε επίσης ότι αν οι ιρακινές αρχές δεν μπορέσουν να ελέγξουν τις τάσεις αυτές μέσα στην κυβέρνηση, τότε η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κυριαρχήσουν οι πολέμαρχοι, όπως είχε γίνει και στο Αφγανιστάν.

    Την Δευτέρα επίσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, έφθασε στη Βαγδάτη για συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους σε σχέση με την δημιουργία της νέας ιρακινής κυβέρνησης, για την σύνθεση της οποίας διαφωνούν τα κύρια πολιτικά κόμματα.

    [02] Συμφωνία για νέο γύρο συνομιλιών Ιράν-Ρωσίας

    21-02-2006

    Μ. Μοτάκι - Χ. Σολάνα

    Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ιράν και τη Ρωσία συμφώνησαν να διενεργήσουν και πάλι συνομιλίες σχετικά με την ρωσική πρόταση για την επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν την Δευτέρα στη Μόσχα για τις εν λόγω συνομιλίες, όμως πριν από αυτές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, υποβάθμισε τις προσδοκίες για τη συνάντηση. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, συζήτησε το θέμα των πυρηνικών της χώρας του με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινότητας, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη πρόοδος κατά τη συνάντηση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα αλλάξει θέσεις πριν την σύσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στις 6 Μαρτίου, κατά την οποία μπορεί να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    [03] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από Αμπάς σε Χαμάς

    21-02-2006

    Ηγέτες της Παλαιστινιακής Χαμάς είπαν ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα ζητήσει σήμερα από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά από συνομιλίες με τον κ. Αμπάς, ηγέτες της Χαμάς είπαν ότι ο πρόεδρος θα επιδώσει στον κ. Χανίγιε επίσημη εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Αμπάς δήλωσε την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει οικονομική κρίση, αφού το Ισραήλ διέκοψε την μηνιαία αποπληρωμή φόρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Δυτικές χώρες έχουν επίσης απειλήσει ότι θα διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, εκτός και αν η Χαμάς αποκηρύξει την βία και αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Την Δευτέρα, ηγετικά στελέχη της Χαμάς συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος παρότρυνε τις ισλαμικές χώρες να παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    [04] Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στις Φιλιππίνες για τα θύματα της κατολίσθησης λάσπης

    21-02-2006

    Αμερικανοί πεζοναύτες βοηθούν στο έργο της διάσωσης στις Φιλιππίνες.

    Σωστικά συνεργεία στις Φιλιππίνες προσπαθούν να εντοπίσουν τις φωνές που ακούστηκαν σε σχολείο, το οποίο καταπλακώθηκε από τεράστια κατολίσθηση λάσπης.

    Οι αρχές είπαν την Δευτέρα ότι ειδικά όργανα εντόπισαν ήχους φωνών στο σημείο της κατολίσθησης, στην νήσο Λέυτε, αλλά δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται. Οι αρχές έχουν ήδη αποσύρει 72 πτώματα από την λάσπη και λένε ότι μάλλον υπάρχουν ακόμα δεκάδες άλλα άτομα που έχουν παγιδευτεί. Δεν εντοπίστηκαν επιζώντες από την Παρασκευή, που σημειώθηκε η κατολίσθηση, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

    Η συνεχιζόμενη βροχή καθιστά το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολότερο. Αμερικανοί πεζοναύτες βοηθούν στο έργο στης διάσωσης, ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού υποσχέθηκαν την αποστολή 3,000 ακόμα ανδρών του στην πληγείσα περιοχή.

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε στην πρόεδρο της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της καταστροφής.

    [05] Αγωνία για τους 65 μεταλλωρύχους στο Μεξικό

    21-02-2006

    Αγωνία για τους μεταλλωρύχους.

    Σωστικά συνεργεία στο Μεξικό συνέχισαν τις προσπάθειές τους για τον απεγκλωβισμό 65 μεταλλωρύχων που παγιδεύτηκαν μέσα σε στοά μετά από έκρηξη, όμως ο ρυθμός εργασίας τους είναι αργός, επειδή προσπαθούν να φθάσουν τους μεταλλωρύχους κάνοντας χρήση συμβατικών εργαλείων και όχι ηλεκτρικών, από φόβο νέας έκρηξης μεθανίου μέσα στο μεταλλείο.

    Την Κυριακή, από έκρηξη υποχώρησε ένα τμήμα του μεταλλείου. Πιστεύεται ότι οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου 3 χιλιόμετρα από την είσοδό του. Οι αρχές είπαν ότι οι εργάτες έφεραν μαζί τους προμήθειες οξυγόνου διάρκειας 6 ωρών, οπότε οι ελπίδες για την διάσωσή τους φθίνουν.

    Μέλη των οικογενειών των εγκλωβισμένων έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του μεταλλείου και με αγωνία περιμένουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους.

    [06] Την ενεργειακή του πολιτική προωθεί ο πρόεδρος Μπούς

    21-02-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς περιοδεύει σε διάφορες αμερικανικές πόλεις, προωθώντας την ενεργειακή πολιτική του, που όπως λέει, θα βοηθήσει στον τερματισμό της 'εξάρτησης' των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

    Μιλώντας τη Δευτέρα στο Ουισκόνσιν, ο κ. Μπούς χαρακτήρισε την ενέργεια θέμα που αφορά στην εθνική και οικονομική ασφάλεια της χώρας και παρότρυνε τους Αμερικανούς να αναπτύξουν καθαρότερους τρόπους εκμετάλλευσης των άφθονων αποθεμάτων άνθρακα της χώρας και να ξανακτίσουν πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης. Ο κ. Μπούς μίλησε επίσης για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του εντατικοποίησης των ερευνών για ηλεκτροδότηση από ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και την διευκόλυνση των εισαγωγών υγρού φυσικού αερίου.

    Η ομιλία του κ. Μπούς πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών υβριδικών αυτοκινήτων και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες πρόοδοι της αμερικανικής τεχνολογίας βρίσκονται 'καθ' όδόν'.

    Οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει το ενεργειακό πρόγραμμα του κ. Μπούς, λέγοντας ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα βοηθήσει τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις σημερινές αυξημένες τιμές των καυσίμων.

    [07] Καταδίκη ιστορικού που διαψεύδει το Ολοκαύτωμα

    21-02-2006

    O Ντέηβιντ Ερβινγκ

    Αυστριακό δικαστήριο καταδίκασε τον βρετανό ιστορικό Ντέηβιντ Ερβινγκ σε φυλάκιση τριών ετών επειδή αρνείται ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί συνέβη στην πραγματικότητα, παρόλο που επέμεινε ότι πρόσφατα άλλαξε απόψεις.

    Ο κ. Ερβινγκ δήλωσε ένοχος των κατηγοριών την Δευτέρα, αλλά είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι σοκαρισμένος από την καταδίκη του και ότι θα υποβάλει έφεση κατά της απόφασης. Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε τον Ερβινγκ τον Νοέμβριο, επειδή στα πλαίσια συνέντευξής του το 1989, διέψευδε ότι οι Ναζί δολοφόνησαν Εβραίους. Έχει επίσης γράψει βιβλία στα οποία λέει ότι οι αίθουσες εκτέλεσης με δηλητηριώδη αέρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι μύθος. Ο Ντέηβιντ Ερβινγκ είπε επίσης ότι ο αριθμός των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους είναι πολύ μικρότερος από τον ευρέως αποδεκτό των 6 εκατομμυρίων και ότι ο Χίτλερ στην πραγματικότητα προσπάθησε να προστατεύσει τους Εβραίους.

    Όμως την Δευτέρα, ο κ. Ερβινγκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν είχε πλέον τις ίδιες απόψεις, από τότε που διάβασε έγγραφα του Αντολφ Αιχμαν, του εγκεφάλου πίσω από την γενοκτονία των Εβραίων, αλλά ο δικαστής αμφισβήτησε την ειλικρίνειά του.

    [08] Aρθρο του περιοδικού New Yorker, για τις κακοποιήσεις κρατουμένων

    21-02-2006

    Το αμερικανικό περιοδικό New Yorker γράφει ότι ανώτερος νομικός σύμβουλος του Πενταγώνου είχε προειδοποιήσει το 2004 ότι η κυβερνητική πολιτική παράκαμψης των διεθνών συμφωνιών που διασφαλίζουν ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης πριν δύο χρόνια.

    Συγκεκριμένα, ο ανώτατος νομικός σύμβουλος του Αμερικανικού Ναυτικού, Άλμπερτ Μόρα, είχε χαρακτηρίσει παράνομα και επικίνδυνα τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου για χρήση εντονότερων μέτρων στις ανακρίσεις κρατουμένων. Στο άρθρο του περιοδικού New Yorker αναφέρεται ότι οι ισχυρισμοί του κ. Μόρα είχαν υποστηριχτεί και από άλλους νομικούς συμβούλους του Πενταγώνου, αλλά τελικά μπλοκαρίστηκαν σε ανώτερα επίπεδα. Σε 22 σελίδων υπόμνημα του προς αξιωματούχους του Πενταγώνου που διερευνούσαν τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ στο Ιράκ, ο κ. Μόρα αναφέρεται στα επιχειρήματα που είχε διατυπώσει κατά των ανακριτικών αυτών μέτρων.

    Το New Yorker γράφει επίσης ότι τμήματα του υπομνήματος διαψεύδουν τις θέσεις του Λευκού Οίκου ότι οι κρατούμενοι χαίρουν μεταχείρισης που συνάδει με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης. Ο κ. Μόρα, που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί, δηλώνει ότι το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ το 2004 τελικά επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους του.

    [09] Οι μεταλλάξεις του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, δεν απειλούν τους ανθρώπους, λέει ο ΠΟΥ

    21-02-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι μεταλλάξεις του στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών που τον καθιστούν ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα πουλιά, δεν απειλούν τον άνθρωπο.

    Ο ΠΟΥ τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στους ανθρώπους. Πάντως, ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι οι τελευταίες μεταλλάξεις του ιού δυσκολεύουν τον έλεγχλό του και προβλέπει ότι η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς.

    Ο τομέας της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο απ' τον ιό είναι η πτηνοτροφία, που έχει δει τα κέρδη της να περιορίζονται κατά εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που οι αρχές δηλώνουν ότι η κατανάλωση πουλερικών είναι ασφαλής αν το κρέας τους έχει μαγειρευτεί κανονικά.

    [10] Δανία: Εξτρεμιστές υποκινούν τις βιαιότητες για τα σκίτσα με τον Μωάμεθ

    21-02-2006

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Πέρ Στίγκ Μόλλερ, δήλωσε ότι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είναι υπεύθυνοι για την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων κατά των γελοιογραφιών που διακωμωδούσαν τον προφήτη Μωάμεθ και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ότι η αλ Κάιντα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση. Ο κ. Μόλλερ τόνισε ότι οι εξτρεμιστικές δυνάμεις θέλουν να συνεχιστούν οι βιαιότητες.

    Στο Πακιστάν, εξτρεμιστικός ισλαμικός πολιτικός συνασπισμός είπε ότι σχεδιάζει να διευρύνει τις διαμαρτυρίες του εναντίον των σκίτσων, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Δανία. Στο γειτονικό Αφγανιστάν, περίπου 2,000 σπουδαστές στην Τζαλαλαμπάντ κάλεσαν τις ισλαμικές χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Δανία.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται, ζήτησε τον τερματισμό των βιαιοτήτων εξαιτίας των γελοιογραφιών, αλλά τόνισε ότι η ελευθερία του λόγου απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, εννοώντας ότι οι γελοιογραφίες δημοσιεύτηκαν στην Ευρώπη στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας.

    [11] Νιγηρία: Νέες επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον πετρελαϊκών συμφερόντων

    21-02-2006

    Νιγηριανοί εξτρεμιστές που πρόσφατα απήγαγαν 9 ξένους εργαζόμενους στην βιομηχανία πετρελαίων της χώρας, πραγματοποίησαν και νέες επιθέσεις στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Δέλτα του Νίγηρα. Την Δευτέρα, οι εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να καταστρέψουν οίκημα στο οποίο στεγάζονταν σκάφη του Νιγηριανού στρατού καθώς και αγωγό πετρελαίου της εταιρίας Σέλλ. Η Σέλλ επιβεβαίωσε τις επιθέσεις.

    Οι εξτρεμιστές απήγαγαν το Σάββατο τους ξένους εργάτες, κατά τη διάρκεια επιδρομών που προξένησαν ζημίες σε αγωγούς και σε πλατφόρμα φορτοεκφόρτωσης. Οι επιθέσεις ανάγκασαν την Σέλλ να μειώσει την παραγωγή της κατά 445,000 βαρέλια την ημέρα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, στους οποίους περιλαμβάνονται δύο Αμερικανοί, δύο Αιγύπτιοι, δύο Ταϊλανδοί, ένας Βρετανός και ένας Φιλιππινέζος.

    Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες στην βόρεια Νιγηρία είπαν ότι από ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν 40. Η βία που σημειώθηκε την Δευτέρα στη πόλη Μπάουτσι ξεκίνησε, όταν σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δάσκαλος αφαίρεσε από μαθητή ένα θρησκευτικό μουσουλμανικό κείμενο που διάβαζε μέσα στην τάξη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το επεισόδιο της Δευτέρας σχετίζεται με τις μουσουλμανικές βίαιες διαδηλώσεις στην πόλη Μαϊντουγκούρι, το Σάββατο. Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι από τις διαδηλώσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα. Η διαδήλωση στο Μαϊντουγκούρι εντάσσεται στα πλαίσια των οργισμένων εκδηλώσεων μουσουλμάνων κατά των γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 February 2006 - 2:18:16 UTC