Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ
  • [02] Γαλλία: Η απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ μπορεί να προκαλέσει χάος
  • [03] Μπους: Οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει η χώρα που 'καλωσορίζει' μετανάστες
  • [04] CIA: 'Αντιπαραγωγικά' τα βασανιστήρια
  • [05] Διεθνείς παρατηρητές ζητούν οι Παλαιστίνιοι για τις εκλογές τους
  • [06] Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της Ε.Ε. για τις μυστικές φυλακές
  • [07] Έκθεση: Η βίζα σε πολίτες των Βαλκανίων δημιουργεί αρνητικό κλίμα
  • [08] Καρζάι: Να σταματήσει η καλλιέργεια οπίου
  • [09] Δάνειο για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος του Ιράκ
  • [10] Χάρη σε θανατοποινίτη της Βιρτζίνια
  • [11] Οι πρώτες φωτογραφίες του Τάι Σαν

  • [01] Δεν θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ

    30-11-2005

    Καίριας σημασίας ομιλία θα εκφωνήσει σήμερα ο πρόεδρος Μπούς με θέμα την στρατηγική του για την επιτυχή κατάληξη του πολέμου στο Ιράκ. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους τη Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι κατά την ομιλία του θα αναφερθεί στην διαδικασία εκπαίδευσης των Ιρακινών για να μπορέσουν να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους και επεσήμανε ότι ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Ιράκ θα εξαρτηθεί από την μάχιμη ικανότητα των Ιρακινών και τις προτάσεις των στρατιωτικών διοικητών που βρίσκονται στο Ιράκ.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κατά την σημερινή του ομιλία ο κ. Μπούς θα περιγράψει επίσης την πολιτική και οικονομική στρατηγική του στο Ιράκ και ότι αυτή θα είναι η πρώτη σειράς τέτοιων ομιλιών, από τώρα και μέχρι τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου στο Ιράκ.

    Την Τρίτη τόσο ο πρόεδρος Μπούς, όσο και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέρριψαν την πιθανότητα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δημοκρατικός βουλευτής, Τζών Μέρθα, ζήτησε άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, λέγοντας ότι η παρουσία τους εντείνει την τρομοκρατία και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα μετέδωσε βιντεοταινία εξτρεμιστικής ομάδας στο Ιράκ, η οποία φέρεται ότι δείχνει 4 δυτικούς εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής, που είχαν απαχθεί το Σάββατο στη Βαγδάτη. Η βιντεοταινία της οργάνωσης που λέγεται Ταξιαρχία των Σπαθιών της Δικαιοσύνης, έδειχνε 4 δυτικούς άνδρες και ένα βρετανικό διαβατήριο. Η μέχρι τώρα άγνωστη οργάνωση διατείνεται ότι οι 4 όμηροι είναι κατάσκοποι. Χριστιανική οργάνωση αρωγής επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι 4 υπάλληλοί της είχαν πέσει θύματα απαγωγής. Δημοσιογραφικοί οργανισμοί είπαν ότι πρόκειται για ένα Βρετανό, έναν Αμερικανό και δύο Καναδούς.

    Στο μεταξύ, η Γερμανία ζήτησε την απελευθέρωση Γερμανίδας αρχαιολόγου που είχε εξαφανιστεί την Παρασκευή μαζί με τον οδηγό της. Σε άλλες εξελίξεις, ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι 6 Ιρανοί Σιίτες μουσουλμάνοι προσκυνητές αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους. Οι 6 είχαν απαχθεί την Δευτέρα κοντά στη Μπαλάντ. Αυτόπτες μάρτυρες στη Φαλλούτζα είπαν ότι ένας ανώτερος Σουνίτης κληρικός δολοφονήθηκε καθώς αποχωρούσε από ισλαμικό τέμενος.

    [02] Γαλλία: Η απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ μπορεί να προκαλέσει χάος

    30-11-2005

    Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

    Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ κατά της πρόωρης απόσυρσης στρατευμάτων από το Ιράκ, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει χάος που να αποβεί καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή. Ο κύριος ντε Βιλπέν, που ως υπουργός εξωτερικών ηγήθηκε της γαλλικής αντίθεσης στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, δήλωσε στο CNN ότι οποιαδήποτε αμερικανική απόσυρση πρέπει να συντονιστεί με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Ο γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να βοηθήσει το Ιράκ να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη πρόληψης της διαίρεσης του Ιράκ, η οποία, είπε ο γάλλος πολιτικός, μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για ολόκληρη την περιοχή.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι τη περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν σχέδια μείωσης του αριθμού αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από 155 σε 135 χιλιάδες, μετά τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στις 15 Δεκεμβρίου, και περαιτέρω μείωση κατά 100 χιλιάδες αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

    [03] Μπους: Οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει η χώρα που 'καλωσορίζει' μετανάστες

    30-11-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Του προγράμματος του μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας και διασφάλισης των αμερικανικών συνόρων, υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος Μπους σε ομιλίες του στο Τέξας και το Ντένβερ. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν χώρα που θα 'καλωσορίζει' μετανάστες και υπογράμμισε την αξία των μεταναστών. Ο κ. Μπους προτείνει πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας στις ΗΠΑ λέγοντας ότι το κάτι τέτοιο θα επιτρέψει σε αλλοδαπούς εργάτες να καλύψουν νομίμως εργασιακές θέσεις που δεν αναλαμβάνουν αμερικανοί εργαζόμενοι. Ο κ. Μπους ζήτησε επίσης απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο του μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.

    Αλλά το αμερικανικό νομοθετικό σώμα παραμένει διαιρεμένο αναφορικά με την τελευταία αυτή πρωτοβουλία του κ. Μπους. Υποστηρικτές του σχεδίου δηλώνουν ότι θα δημιουργήσει κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση και θα τονώσει την οικονομία. Όμως επικριτές του, ορισμένοι απ' τους οποίους προέρχονται και απ' το ίδιο το κόμμα του προέδρου Μπους το Ρεπουμπλικανικό, δηλώνουν ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί αμνηστία για άτομα που μπαίνουν στις ΗΠΑ παράνομα.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φόξ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η χώρα του θα μπορέσει, φέτος, να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για θέματα μετανάστευσης.

    [04] CIA: 'Αντιπαραγωγικά' τα βασανιστήρια

    30-11-2005

    Ο επικεφαλής της CIA, Πόρτερ Γκος

    Ο επικεφαλής της CIA, Πόρτερ Γκος, χαρακτήρισε τα βασανιστήρια 'αντιπαραγωγικά' και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους σε κρατούμενους. Σε συνέντευξη του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Γκος επεσήμανε ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ προέρχονται από συνεντεύξεις τις οποίες διεξάγουν επαγγελματίες αξιωματούχοι πληροφοριών, οι οποίοι δεν προβαίνουν σε βασανιστήρια.

    Πάντως ο επικεφαλής της CIA δεν σχολίασε τροπολογία που υπέβαλε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέην και η οποία καθιστά τα βασανιστήρια παράνομα σε κάθε περίπτωση. Επίσης ο κ. Γκός δεν σχολίασε πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται σε καταγγελίες για την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην ανατολική Ευρώπη για ύποπτους τρομοκράτες. Ο επικεφαλής της CIA χαρακτήρισε μόνο 'αλλοπρόσαλλες' ορισμένες καταγγελίες που έχουν τελευταία εκφραστεί από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

    [05] Διεθνείς παρατηρητές ζητούν οι Παλαιστίνιοι για τις εκλογές τους

    30-11-2005

    Σαέμπ Ερεκάτ

    Ο ανώτερος παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να στείλουν διεθνείς παρατηρητές στις Παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κύριος Ερεκάτ συναντήθηκε με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, στη Ουάσινγκτον, τη Τρίτη για να συζητήσει τις προετοιμασίες για τις Παλαιστινιακές εκλογές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κύριος Ερεκάτ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ μπορεί να προσπαθεί να σαμποτάρει τη ψηφοφορία και τόνισε ότι χρειάζονται χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές.

    Οι συνομιλίες της Τρίτης επίσης επικεντρώθηκαν στις αμερικανικές ανησυχίες για συμμετοχή της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις επερχόμενες εκλογές.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυρία Ράις τόνισε στον κύριο Ερεκάτ ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει πρώτα να 'αντιμετωπίσουν τη βασική αντίφαση' μίας οργάνωσης που θέλει να συμμετέχει και στη κυβέρνηση και στη τρομοκρατία. Το Ισραήλ έχει επικρίνει την συμμετοχή υποψηφίων της Χαμάς στις εκλογές, αλλά λέει ότι δεν θα παρέμβει στη διαδικασία.

    [06] Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της Ε.Ε. για τις μυστικές φυλακές

    30-11-2005

    Σών Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι σκοπεύουν να απαντήσουν στα Ευρωπαϊκά ερωτήματα σε σχέση με την ύπαρξη μυστικών φυλακών στην Ευρώπη και την αερομεταφορά υπόπτων τρομοκρατών. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Τρίτη ότι η υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις διαβεβαίωσε τον Γερμανό ομόλογό της Φράνκ Βάλτερ Στάινχάιμερ, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στις ερωτήσεις της Ε.Ε. Ο κ. Στάινχάιμερ επιβεβαίωσε επίσης ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να απαντήσουν και στις ερωτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ίδιο θέμα. Ο κ. Μακόρμακ επισήμανε ότι η κ. Ράις διαβεβαίωσε τον κ. Στάινχάιμερ ότι όλες οι αμερικανικές ενέργειες εμπίπτουν στην αμερικανική νομοθεσία και τις προβλέψεις του συντάγματος.

    Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η CIA φέρεται ότι λειτουργεί μυστικά κέντρα κράτησης για ύποπτους τρομοκράτες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχουν επίσης οι πληροφορίες για την μεταφορά κρατουμένων της CIA μέσω του Ευρωπαϊκού εναερίου χώρου. Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

    [07] Έκθεση: Η βίζα σε πολίτες των Βαλκανίων δημιουργεί αρνητικό κλίμα

    30-11-2005

    Διεθνής οργάνωση παρατηρητών δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις για την έκδοση βίζας της Ε.Ε. σε πολίτες Βαλκανικών χωρών προκαλούν δυσαρέσκεια και υποσκάπτουν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης και σταθερότητας. Η οργάνωση Ομάδα Διεθνών Κρίσεων, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, εξέδωσε έκθεση τη Τρίτη που εξετάζει το καθεστώς έκδοσης αδειών εισόδου στην Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι ορισμένου-χρόνου άδειες αυτές περιορίζουν κυρίως πληθυσμούς που θα έπρεπε να επωφελούνται απ' το γεγονός της γειτονίας τους με χώρες της Ε.Ε.

    Η οργάνωση πρότεινε σειρά μέτρων που χρειάζεται να υιοθετηθούν μέχρι το Μάρτιο του 2006 κατά τη σύνοδο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στο Σάλτζμπουρκ.

    Η οργάνωση Ομάδα Διεθνών Κρίσεων εκπονεί μελέτες με στόχο την αποφυγή διεθνών και τοπικών αναμετρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημοσιεύει επίσης μελέτες για θέματα, όπως η παράνομη διακίνηση όπλων, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια.

    [08] Καρζάι: Να σταματήσει η καλλιέργεια οπίου

    30-11-2005

    Χαμίντ Καρζάι

    O Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προειδοποίησε τους αγρότες της χώρας του να σταματήσουν την καλλιέργεια οπίου, διότι διαφορετικά, ο κόσμος μπορεί να ενωθεί εναντίον τους, όπως ενώθηκε κατά των τρομοκρατών. Ο κ. Καρζάι τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της για να καταστρέψει τις καλλιέργειες παπαρούνας, όπως ενώθηκε για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στη χώρα.

    Μιλώντας σε θρησκευτικούς και φυλετικούς ηγέτες στην νότια επαρχία Κανταχάρ, ο κ. Καρζάι τόνισε ότι διεθνή μέτρα για την καταστροφή των εν λόγω καλλιεργειών θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον ραντισμό τους με χημικά από αέρος, παρά την αντίθεσή του σε κάτι τέτοιο.

    Το Αφγανιστάν παράγει περίπου το 87% της παγκόσμιας συγκομιδής οπίου, στην οποία στηρίζεται η καταστραμμένη του οικονομία. Όμως, ο κ. Καρζάι έχει υποσχεθεί να σταματήσει την παραγωγή οποίου στη χώρα έως το 2010.

    [09] Δάνειο για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος του Ιράκ

    30-11-2005

    H Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι θα δώσει δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη, αξιωματούχοι της τράπεζας δηλώνουν ότι τα χρήματα προορίζονται για την ανέγερση 82 νέων δημοτικών σχολείων και λυκείων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες 57,000 μαθητών. Η τράπεζα δήλωσε επίσης ότι το Ιράκ διαθέτει δύο φορές περισσότερους δασκάλους από ότι αίθουσες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο με βάρδιες. Το δάνειο δόθηκε με πολύ ευνοϊκούς όρους και θα πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε 35 χρόνια.

    [10] Χάρη σε θανατοποινίτη της Βιρτζίνια

    30-11-2005

    O παρ' ολίγον χιλιοστός εκτελεσθείς στις ΗΠΑ από το 1976, πήρε χάρη και απέφυγε την εκτέλεσή του με θανατηφόρο ένεση. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Βιρτζίνια, Μάρκ Ουώρνερ, έδωσε χάρη την Τρίτη στον Ρόμπιν Λόβιτ, που επρόκειτο να εκτελεστεί την Τετάρτη, μετατρέποντας την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα έφεσης. Το επίμαχο θέμα στην υπόθεση αυτή ήταν η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων μετά την δίκη του Ρόμπιν Λόβιτ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει τέστ Ντι Εν Ει του θανατοποινίτη. Αυτή είναι η πρώτη φορά, στα 4 χρόνια της θητείας του, που ο κυβερνήτης Μάρκ Ουώρνερ παραχωρεί χάρη, ενώ στη πολιτεία έχουν ήδη εκτελεστεί 11 άτομα.

    Ο Λόβιτ καταδικάστηκε το 1999 για την δολοφονία άνδρα με ψαλίδι κατά τη διάρκεια ληστείας σε λέσχη μπιλιάρδων στα περίχωρα της Ουάσινγκτον. Δύο ακόμα άνδρες στις νότιες ΗΠΑ αναμένεται να εκτελεστούν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε την θανατική ποινή το 1976. Όμως, σφυγμομέτρηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζει την θανατική ποινή μειώθηκε στο 64%, από το 80% που ήταν το 1994.

    [11] Οι πρώτες φωτογραφίες του Τάι Σαν

    30-11-2005

    To νεαρό αρκουδάκι Πάντα που γεννήθηκε στον εθνικό ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον, έκανε την πρώτη του εμφάνιση την Τρίτη μπροστά σε τηλεοπτικά και φωτογραφικά συνεργεία. Ο Τάι Σαν, το μαλλιαρό αρκουδάκι που γεννήθηκε τον Ιούλιο, έκανε επίδειξη της αναρριχητικής του δεινότητας ενώπιον δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.

    Αξιωματούχοι του εθνικού ζωολογικού κήπου είπαν ότι ο Τάι Σαν, που στα κινέζικα σημαίνει, Ήρεμο Βουνό, περνά τις μέρες του εξερευνώντας τον χώρο του και σκαρφαλώνοντας σε βράχια. Το αρκουδάκι, που ζυγίζει εννιάμιση κιλά, είναι το μοναδικό, έως τώρα που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχει μπορέσει να επιζήσει μετά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

    Ο Τάι Σαν θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στις 8 Δεκεμβρίου, αν και χιλιάδες Αμερικανοί έχουν ήδη δεί το ηλικίας πέντε μηνών αρκουδάκι μέσω της ειδικής κάμερας του ζωολογικού κήπου, που παρουσιάζει εικόνες του μέσω της ιστοσελίδας του κήπου στο διαδίκτυο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 1 December 2005 - 2:18:15 UTC