Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση: Επιβραδύνονται οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας
  • [02] Σε 14 διασημότητες το 'Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας'
  • [03] Ιορδανία: Εκρήξεις σε 3 ξενοδοχεία του Αμάν
  • [04] Ιράκ: Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους
  • [05] Γαλλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάνω από 30 πόλεις
  • [06] Ινδονησία: Μάλλον σκοτώθηκε καταζητούμενος βομβιστής
  • [07] Ο Πρόεδρος Μπους ζητά από τον αμερικανικό λαό να προσφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους του Πακιστάν
  • [08] ΕΕ υπέρ της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ
  • [09] Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [10] Η Ελλάδα καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αμμάν
  • [11] Οι εκλογές της εβδομάδας στις ΗΠΑ

  • [01] Έκθεση: Επιβραδύνονται οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    10-11-2005

    Η πορεία της πολιτικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας έχει επιβραδυνθεί το 2005, από τον περασμένο Δεκέμβριο δηλαδή που αποφασίστηκε η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και μόνο στον οικονομικό τομέα έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος .

    Αυτά επισημαίνονται σε γενικές γραμμές στην έκθεση προόδου της Τουρκίας που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Απαιτούνται όμως, όπως αναφέρει η έκθεση, να γίνουν σημαντικές ρυθμίσεις στους κρατικούς θεσμούς, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με τις χώρες μέλη της Ένωσης , την άρση του casus belli , τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών , των δικαιωμάτων των γυναικών , της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης , την μη εκδίκαση πολιτών από τα στρατιωτικά δικαστήρια και την εξάλειψη των βασανιστηρίων.

    Στο πολυσέλιδο κείμενο της έκθεσης, γίνονται αναφορές σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος , όπως: να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Κύπρο, να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ένωσης , να επαναλειτουργήσει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, να φροντίσει για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου και να βρεθούν λύσεις σε θέματα περιουσιών

    Ιδιαίτερες επισημάνσεις έγιναν από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Ολυ Ρέν ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι: είναι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο ότι η Τουρκία εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο έχει αναλάβει την υποχρέωση να μην εμποδίζει τα υπό κυπριακή σημαία πλοία να δένουν στα τουρκικά λιμάνια , κι ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακοπεί αν το Συμβούλιο κρίνει ότι παραβιάζονται βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η τελική ένταξη της μάλιστα θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την πρόοδό της αλλά και από την ικανότητα της κοινότητας να την απορροφήσει την δεδομένη χρονική περίοδο.

    Τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ,η οποία για το 2005 ανήλθε στα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2006 η επιδότησή θα αυξηθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

    Στις Βρυξέλλες εξ άλλου γνωστοποιήθηκε, η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εισηγείται στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι στη γνωμοδότηση ενσωματώνεται το θέμα της ονομασίας της χώρας αυτής και της εξεύρεσης λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος με την Ελλάδα στα πλαίσια του ΟΗΕ.

    [02] Σε 14 διασημότητες το 'Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας'

    10-11-2005

    O Πρόεδρος Μπους απονέμει μετάλλιο στον Μοχάμεντ Αλί

    Ο πρόεδρος Μπους απένειμε το σημαντικότερο βραβείο της χώρας, 'το προεδρικό μετάλλιο ελευθερίας' σε 14 άτομα που κατά τη γνώμη του έχουν κερδίσει το σεβασμό του Αμερικανικού λαού.

    Ανάμεσα στους παραλήπτες του βραβείου που τιμήθηκαν σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη είναι και ο Πόλ Ρουσεσαμπαγκίνα, διευθυντικό στέλεχος ξενοδοχείου, ο οποίος παρείχε στέγη σε πολλά θύματα της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 και του οποίου το κουράγιο αντικατοπτρίστηκε στην ταινία 'Ξενοδοχείο Ρουάντα'.

    Ο κ. Μπους επίσης απένειμε το βραβείο, στον πυγμάχο Μοχάμεντ Αλί, έναν από τους γνωστότερους αθλητές στο κόσμο και χρυσό ολυμπιονίκη στην Ολυμπιάδα του 1960.

    Ανάμεσα στους αποδέκτες του βραβείου ήταν η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια, Αρίθα Φράνκλιν, αλλά και ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και η Κάρολ Μπουρνέτ, μια από τις πιο επιτυχημένες Αμερικανίδες κωμικούς.

    [03] Ιορδανία: Εκρήξεις σε 3 ξενοδοχεία του Αμάν

    10-11-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αμάν, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο βασιλιά Αμπντουλάχ και το λαό της Ιορδανίας. Σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε είδος βοήθειας στην Ιορδανία στις έρευνες για τις επιθέσεις και στη προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

    Η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε τις επιθέσεις 'μια μεγάλη τραγωδία', ενώ τόνισε ότι δείχνουν πως υπάρχουν άτομα έτοιμα να πάρουν την ζωή αθώων χωρίς τύψεις.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. Κόφι Αννάν καταδίκασε τις επιθέσεις και επανέλαβε έκκληση του στις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού για την προώθηση περιεκτικού σχεδίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αξιωματούχοι των Η.Ε. είπαν ότι ο κύριος Αννάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ιορδανία που είχε προγραμματιστεί για αυτή την βδομάδα.

    Τουλάχιστον 57 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 άλλα τραυματίστηκαν από σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον 3 ξενοδοχείων δυτικών συμφερόντων στο Αμάν της Ιορδανίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας, Μαρουάν Μουασέρ, δήλωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν Ιορδανοί, πολλοί απ' τους οποίους παρευρίσκονταν σε γαμήλια δεξίωση στο ξενοδοχείο Ράντισον, όπου πραγματοποιήθηκε η μια απ' τις επιθέσεις. Οι άλλες δύο επιθέσεις έγιναν στα ξενοδοχεία Γκραντ Χάιατ και Ντέις Ιν, ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι αυτόπτες μάρτυρες στο ξενοδοχείο Χάιατ είπαν ότι ο βομβιστής είχε Ιρακινή προφορά. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Αλλά Ιορδανοί αξιωματούχοι λένε ότι ύποπτος θεωρείται ο Ιορδανικής καταγωγής, Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Σε ανακοίνωση του ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας ότι διενεργήθηκαν από οργάνωση 'παραπλανημένων και παραπλανούντων' όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι αρχές έκλεισαν τα σύνορα της Ιορδανίας και ανακοίνωσαν ότι όλα τα κυβερνητικά γραφεία και οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα παραμείνουν σήμερα κλειστές.

    [04] Ιράκ: Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους

    10-11-2005

    Χαλίλ αλ Ντουλαϊμί

    O Χαλίλ αλ Ντουλαϊμί, ο δικηγόρος επικεφαλής της ομάδας υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν, προειδοποίησε ότι ο ίδιος και οι άλλοι 7 δικηγόροι δεν θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 28 Νοεμβρίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους. Ο κ. Αλ Ντουλαϊμί δήλωσε ότι αυτός και οι συνεργάτες τους δεν θα παραβρεθούν στην ακροαματική διαδικασία, εκτός και εάν λάβουν εγγυήσεις από τη διεθνή κοινότητα για την προσωπική τους ασφάλεια. Η απόφαση αυτή έρχεται μία μέρα μετά τη δεύτερη δολοφονία μέλους της ομάδας υπεράσπισης του πρώην δικτάτορα μέσα σε λιγότερο από 3 εβδομάδες.

    Στο μεταξύ η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι ο αδελφός του προέδρου της Βουλής, Χατζιμ αλ Χασσάνι, έπεσε θύμα απαγωγής αργά τη Τρίτη το βράδυ κοντά στο Κιρκούκ. Σε άλλες περιοχές, από επιθέσεις στη Μπακούμπα και τη Βαγδάτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 7 άτομα. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις στην Χουσάϊμπα στο δυτικό Ιράκ, που πιστεύεται ότι αποτελεί το σημείο εισόδου ξένων μαχητών και όπλων απ' τη Συρία.

    Αχμέντ Τσάλαμπι

    Εξάλλου, εδώ στην Ουάσιγκτον ο επίμαχος αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης, Αχμέντ Τσάλαμπι, δέχτηκε να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας για να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με τις απόρρητες πληροφορίες πριν το πόλεμο στο Ιράκ. Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ζητούν απ' τον κ. Τσάλαμπι να απαντήσει σε καταγγελίες ότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ πριν τον πόλεμο. Ο κ. Τσάλαμπι διαψεύδει τις εν λόγω καταγγελίες, καθώς και άλλες που αναφέρουν ότι έδωσε απόρρητες αμερικανικές πληροφορίες στο Ιράν. Ο κ. Τσάλαμπι συναντήθηκε χθες με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και σήμερα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ.

    [05] Γαλλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάνω από 30 πόλεις

    10-11-2005

    Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτατης ανάγκης σε περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά δίνοντας στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας με στόχο την καταστολή των βιαιοτήτων. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο αριθμός των βίαιων επεισοδίων μειώθηκε μετά την επιβολή των μέτρων. Μόνο μερικά επεισόδια αναφέρθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

    Νεαροί μουσουλμάνοι βορειοαφρικανικής καταγωγής ευθύνονται για τις βιαιότητες. Η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε να ασχοληθεί σοβαρά με τους λόγους που προκάλεσαν το ξέσπασμα αυτό βίας, όπως η ανεργία, η κακή εκπαίδευση, το στεγαστικό και ο ρατσισμός. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι ξένοι που προκαλούν επεισόδια βίας πρέπει να απελαθούν.

    [06] Ινδονησία: Μάλλον σκοτώθηκε καταζητούμενος βομβιστής

    10-11-2005

    Αζαχάρι Μπιν Χουσίν

    Στην Ινδονησία, ο επικεφαλής της αστυνομίας, στρατηγός Σουτάντο, δήλωσε ότι ενδεχομένως να σκοτώθηκε ένας από τους πλέον καταζητούμενους βομβιστές στην Νοτιοανατολική Ασία, ο Μαλαισιανός κατασκευαστής βομβών, Αζαχάρι Μπιν Χουσίν. Η αστυνομία της Ινδονησίας εισέβαλε σε ύποπτο κρησφύγετο εξτρεμιστών στο Μπατού στη επαρχία της Ανατολικής Τζάβα τη Τετάρτη. Τουλάχιστον 3 άτομα πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

    Η αστυνομία υποπτεύεται ότι στο κτίριο μπορεί να έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά, γι' αυτό θα περιμένει να ξημερώσει για να εντοπίσει τους νεκρούς και να συνεχίσει τη ερευνά της. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο Αζαχάρι μπιν Χουσίν μπορεί να αυτοανατινάχτηκε προκείμενου να αποφύγει τη σύλληψη.

    Ο Μπιν Χουσίν σχετίζεται με τη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που θεωρείται τοπικό παράρτημα της αλ Καίντα και η οποία κατηγορείται για τουλάχιστον 4 πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδονησία , συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Μπαλί το 2002.

    [07] Ο Πρόεδρος Μπους ζητά από τον αμερικανικό λαό να προσφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους του Πακιστάν

    10-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπους ζητά από τον αμερικανικό λαό να υποστηρίξει ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανθρωπιστική καμπάνια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στη νότια Ασία. Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας ήταν γενναιόδωρη αλλά οι ανάγκες είναι ακόμα πολύ μεγάλες. Το Ταμείο για τους Σεισμόπληκτους στη Νότια Ασία, αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και σκοπός του είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και να συντελέσει επίσης στη παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την καταστροφή. Της οργάνωσης ηγούνται 5 ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ και ο πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μοήν Κουρέσι.

    Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι μερικά επιχειρηματικά στελέχη θα επισκεφτούν το Πακιστάν με τη πρέσβη των ΗΠΑ για τη δημόσια διπλωματία, Κάρεν Χιους, για να αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση.

    Στο μεταξύ, το Πακιστάν και η Ινδία άνοιξαν και δεύτερο πέρασμα στην συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Κασμίρ, για να βοηθήσουν τις προσπάθειες αρωγής προς τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού του περασμένου μήνα. Οι αρχές της Ινδίας και του Πακιστάν άρχισαν να επιτρέπουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοηθείας μεταξύ των δύο χωρών την Τετάρτη, αλλά δεν άνοιξαν το πέρασμα στο Καμάν μετά από διαμαρτυρίες χωρικών της περιοχής του Κασμίρ για τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των συνόρων για τους πολίτες.

    Διεθνείς οργανώσεις υπολογίζουν ότι πάνω από 86 χιλιάδες πακιστανοί σκοτώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό. Και 1.300 άτομα στο ινδικό Κασμίρ.

    [08] ΕΕ υπέρ της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ

    10-11-2005

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υποβάλλει την εισήγηση της αυτή στην σύνοδο κορυφής της Ένωσης το Δεκέμβριο. Από αμερικανικής πλευράς ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και ενθαρρύνουν τα Σκόπια να προβούν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επίσης στην ίδια έκθεση της η Κομμισιόν αναφέρει ότι η Κροατία θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο χειρισμού θεμάτων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και να βελτιώσει τον τρόπο αντιμετώπισης των μειονοτήτων.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη Τουρκία οικονομία ελεύθερης αγοράς, αλλά τόνισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει εντονότερα μέτρα για την βελτίωση του καθεστώτος σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Για την Αλβανία, η Κομμισιόν επεσήμανε ότι η χώρα κινείται προς την επίτευξη συμφωνίας για έναρξη διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ζήτησε απ' τα Τίρανα να βελτιώσουν το καθεστώς ελευθερίας του τύπου στη χώρα, να στηρίξουν την ανάπτυξη ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας και να πατάξουν την διαφθορά. Παρόμοιες συστάσεις έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    [09] Ξαναρχίζουν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    10-11-2005

    Ξαναρχίζουν σήμερα στο Πεκίνο οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Χθες οι εκπρόσωποι των 6 χωρών συνεδρίασαν με στόχο την προώθηση της διαδικασίας, αλλά σημείωσαν μικρή μόνο πρόοδο. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές δηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να ζητά πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, ενώ ο αμερικανός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, Κρίστοφερ Χίλ, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να καταλάβει ότι η αποπυρηνικοποίηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας.

    [10] Η Ελλάδα καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αμμάν

    10-11-2005

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής απέστειλε στον Ιορδανό ομόλογό του, Αντνάν Μπαρντάν, συλλυπητήρια επιστολή για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν την Τετάρτη στο Αμμάν.

    Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής, μεταξύ άλλων, τονίζει την απερίφραστη καταδίκη, εκ μέρους της Ελλάδας, πράξεων ωμής βίας, καθώς και την σταθερή προσήλωσή της στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [11] Οι εκλογές της εβδομάδας στις ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    10-11-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δημοτικότητα του Προέδρου Μπους - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δημοτικότητα του Προέδρου Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Προέδρου Τζωρτζ Μπους υπέστη σοβαρές ήττες σε δύο από τις σημαντικότερες τοπικές εκλογές που έγιναν την εβδομάδα αυτή στις ΗΠΑ. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κατέκτησε τα κυβερνεία της Βιρτζίνιας και της Νέας Υερσέης, δύο πολιτειών στις οποίες οι εκλογές της Τρίτης είχαν θεωρηθεί από ορισμένους σαν δημοψήφισμα γι αυτήν την ίδια την κυβέρνηση Μπους.

    Ο Πρόεδρος Μπους είχε πάρει ενεργό μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Τζέρι Κίλγκορ, ο οποίος όμως τελικά ηττήθηκε. Σύμφωνα με μερικούς αναλυτές η εξέλιξη μπορεί εν μέρει να σχετίζεται με την πτώση στη δημοτικότητα του κ. Μπους την οποία κατέδειξαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας εξετάζει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτών.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑZ

    Πέρσι τέτοια εποχή ο Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους επανεκλέγει για μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο κερδίζοντας το 51 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου. Όμως οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως το 60 με 63 τοις εκατό των Αμερικανών δεν είναι τώρα ευχαριστημένοι από την απόδοση του στο δωδεκάμηνο που πέρασε.

    Ο βαθμός δημοτικότητας του κυρίου Μπους είναι σήμερα ο χαμηλότερος στην πολιτική του σταδιοδρομία. Βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον βαθμό δημοτικότητας που είχε ο πατέρας του, Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, στην περίοδο λίγο πριν τις εκλογές του 1992, στις οποίες οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τον βγάλουν από τον Λευκό Οίκο και να τον αντικαταστήσουν με τον Μπιλ Κλίντον.

    Επίσης μόνο το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί τον σημερινό πρόεδρο ειλικρινή και αξιόπιστο. Αυτά δεν είναι καθόλου καλά μαντάτα για έναν πολιτικό που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο θέμα της εντιμότητας. Ο κύριος Μπους είχε πει τότε: 'Εάν με εμπιστευτείτε, υπόσχομαι ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνη σας.'

    Αμερικανοί στρατιώτες στη Χουσάιμπα του Ιράκ

    Η δημοτικότητα του κυρίου Μπους άρχισε να πέφτει με τον πόλεμο στο Ιράκ. Πήρε όμως ακόμα πιο μεγάλο κατήφορο από τον, όπως τον θεώρησαν πολλοί, ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του ανταποκρίθηκε στο χτύπημα του κυκλώνα Κατρίνα.

    Σαν συνέπεια του πλήγματος εκείνου ανέβηκαν σημαντικά οι τιμές της βενζίνας και κλονίστηκε η λαϊκή εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία. Το 65% των πολιτών χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας όχι πολύ καλή ή και άσχημη.

    Τα δύο τρίτα εκείνων που πήραν μέρος στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης λένε ότι ο κύριος Μπους δεν καταλαβαίνει τα προβλήματά τους. Σχεδόν 60 τοις εκατό πιστεύουν ότι δεν ασπάζεται καν τις ηθικές αξίες τους. Κι αυτό, όπως επισημαίνει μια από τις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στους Αμερικανούς και τον πρόεδρό τους.

    Ο πολιτικός αναλυτής Ντέηβιντ Φράμ, ένας από τους συντηρητικούς επικριτές του προέδρου, παρατηρεί ότι 'οι Αμερικανοί ανησυχούν, δυσφορούν και το δείχνουν εγείροντας αμφιβολίες για την ορθότητα κάθε ενέργειας στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση τους'.

    Σκούτερ Λίμπι

    Πρόσθετη ζημιά προκλήθηκε με την απαγγελία επίσημων κατηγοριών εναντίον του Σκούτερ Λίμπι, ανώτερου αξιωματούχου στο επιτελείο του αντιπροέδρου Ντικ Τσέϊνι.

    Ο κύριος Λίμπι κατηγορείται ότι αποκάλυψε σε δημοσιογράφο το όνομα μιας γυναίκας-πράκτορα της CIA, που είναι παντρεμένη με έναν επικριτή της πολιτικής Μπους στο Ιράκ. Επτά στους δέκα πιστεύουν ότι πρόκειται για σοβαρή υπόθεση.

    Επίσης το 55% των ερωτηθέντων λένε ότι ο πρόεδρος Μπους εξαπάτησε τον λαό σε σχέση με το ξεκίνημα του πολέμου στο Ιράκ. Η πτώση της δημοτικότητας του κ. Μπους είναι αντίστοιχη με εκείνη υπέστη ο Πρόεδρος Τζόνσον στην περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ.

    Το μόνο θετικό των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι η γνώμη των Αμερικανών για τον Σάμουελ Αλίτο, τον υποψήφιο που υπέδειξε ο Πρόεδρος Μπους για τη χηρεύουσα θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι μισοί και πλέον πολίτες είναι υπέρ της επικύρωσης του διορισμού Αλίτο από το Κογκρέσο.

    Όμως οι αριθμοί συχνά αλλάζουν. Η δημοτικότητα πολλών Αμερικανών προέδρων ήταν πεσμένη σε κάποια στιγμή της δεύτερης θητείας τους αλλά αυξήθηκε και πάλι αργότερα. Για παράδειγμα αυτό συνέβη στις περιπτώσεις των προέδρων Χάρυ Τρούμαν και Ρόναλντ Ρέηγκαν.

    Ο πρόεδρος Μπους, σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στην Αργεντινή, παρατήρησε ότι μερικοί δίνουν υπερβολικά μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις. Εκείνο που μετράει περισσότερο, είπε, είναι το πρόγραμμα ενός ηγέτη. Κατά την έκφρασή του: 'Γίνεσαι αξιόπιστος στο λαό όταν έχεις ατζέντα που αγγίζει θετικά τη ζωή του και φέρνει αποτελέσματα. Η ατζέντα που διαμορφώνω τώρα είναι σημαντική για τον Αμερικανικό λαό'.

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει πως στις προτεραιότητες του περιλαμβάνονται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης και η προώθηση του εμπορίου.

    Από το πόσο αποτελεσματικά θα χειριστεί τα θέματα αυτά στους επόμενους 38 μήνες, που απομένουν μέχρι να λήξει η θητεία του, θα εξαρτηθεί και το εάν ο βαθμός της δημοτικότητάς του θα ανέβει πάλι στα υψηλά επίπεδα στα οποία κυμαίνονταν σε παλαιότερες εποχές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 11 November 2005 - 2:18:15 UTC