Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η γρίπη των πτηνών απασχολεί το Ευρωκοινοβούλιο
  • [02] Κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών και στη Βρετανία
  • [03] Η δήμαρχος της Αθήνας επισκέπτεται τις ΗΠΑ
  • [04] Αυστηρή στάση προς τη Συρία ζητούν Ράις και Στρώ
  • [05] Το Ισραήλ δεν θα παρεμποδίσει την συμμετοχή εξτρεμιστών στις Παλαιστινιακές εκλογές
  • [06] Αμρ Μούσα: Μακροχρόνιοι οι δεσμοί του Αραβικού κόσμου με τους Κούρδους του Ιράκ
  • [07] Ο Λεχ Καζίνσκι νέος πρόεδρος της Πολωνίας
  • [08] 117 νεκροί από αεροπορικό δυστύχημα στη Νιγηρία
  • [09] Ο τυφώνας Γουίλμα πλησιάζει τη Φλόριντα
  • [10] Ύπνος και υγεία

  • [01] Η γρίπη των πτηνών απασχολεί το Ευρωκοινοβούλιο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    24-10-2005

    Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και προετοιμάζει την ετοιμότητά της απέναντι στην γρίπη των πουλερικών. Μετά την συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στο Λονδίνο, που δεν συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί επαρκές απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων σαν πpώτη άμυνα, και θα ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 9 Νοεμβρίου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει στο Στρασβούργο την Δευτέρα, διεξοδικά την γρίπη των πτηνών, με αφορμή την ερώτηση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημόσιας Yγείας και Ασφάλειας των τροφίμων, Κάρλ Χάιντζ Φλόρενζ, προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με το πόσο προετοιμασμένη είναi η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει μια πανδημία.

    Στην ερώτηση αναφέρεται πιο συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει πανδημία γρίπης έστω κι αν δεν μπορεί να προβλεφθεί η χρονική περίοδος που θα γίνει αυτό, για τούτο ερωτώνται τα δύο βασικά όργανα της Ένωσης ποια είναι τα μέτρα που ελήφθησαν ή θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της γρίπης

    Πιο αναλυτικά ζητείται να διευκρινισθεί το πως μπορεί να εξασφαλισθεί η ταχεία παραγωγή νέων εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων σε επαρκεί ποσότητες, αλλά και να εξασφαλισθεί η δίκαιη διανομή τους.

    Ποια μέτρα προτείνονται όσον αφορά στην κινητικότητα των πολιτών της Ένωσης ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας

    Και τέλος πως σκέπτονται να αντιμετωπίσουν και με ποια στρατηγική, την κακή πληροφόρηση, ώστε να διατίθεται στο κοινό ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες, να σταματήσει ο πανικός και να γίνουν αντιληπτά τα σωστά μέτρα υγιεινής που οι πολίτες πρέπει να λάβουν.

    Σοβαρότατο δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο είναι και ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2006, σε πρώτη ανάγνωση όπου θα δοθούν και νούμερα καθώς το Κοινοβούλιο αναμένεται να αυξήσει πολλά από τα κονδύλια που το Συμβούλιο περιέκοψε τον Ιούλιο.

    Τέλος την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο προαύλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και σε ειδική τελετή θα στηθεί ένα γλυπτό με θέμα την 'Αρπαγή της Ευρώπης' που δημιούργησαν οι αδελφοί Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης με πρωτοβουλία Κρητών ευρωβουλευτών και τα αποκαλυπτήρια του θα κάνει ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [02] Κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών και στη Βρετανία

    24-10-2005

    Οι Βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παπαγάλος που ψόφησε την Παρασκευή έπασχε όντως απ' τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Εξάλλου στη Κροατία αξιωματούχοι συνέχισαν να θανατώνουν χιλιάδες πουλερικά στην περιοχή όπου βρέθηκαν κύκνοι που είχαν προσβληθεί απ' την γρίπη των πτηνών. Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το αν θα πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση στις εισαγωγές εξωτικών πουλιών στην Ευρώπη. Επίσης στη Σουηδία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάπια δυτικά της Στοκχόλμης είχε προσβληθεί από ελαφράς μορφής γρίπη των πτηνών και όχι τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1.

    Στο μεταξύ, οι Ελληνικές αρχές απευθύνουν έκκληση στις γειτονικές τους χώρες των Βαλκανίων να άρουν την απαγόρευση στις εισαγωγές πουλερικών απ' την Ελλάδα, μετά τα αρνητικά τελικά αποτελέσματα για τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, από το δείγμα στις Οινούσες. Οι Ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολές στους ομολόγους τους στην Αλβανία, την Βουλγαρία και τα Σκόπια λέγοντας ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος να συνεχιστεί η απαγόρευση.

    [03] Η δήμαρχος της Αθήνας επισκέπτεται τις ΗΠΑ

    24-10-2005

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται από την Κυριακή η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη για επαφές με ομολόγους της και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Σήμερα η κ. Μπακογιάννη θα βρεθεί στο Σικάγο για επαφές με το δήμαρχο της πόλης, Ρίτσαρντ Ντέϊλυ και για να μιλήσει σε εκδήλωση για το νέο κτήριο του Ελληνικού Μουσείου και Πολιτιστικού Κέντρου της Αμερικανικής μεγαλούπολης. Αύριο η δήμαρχος της Αθήνας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει στο ίδρυμα Γούντροου Γουίλσον με θέμα 'Διπλωματία και Οικονομική Ανάπτυξη: Η Ελληνική Γεωστρατηγική στη Ν.Α. Ευρώπη' και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της αμερικανικής πρωτεύουσας, Άνθονυ Γουίλλιαμς, με Ελληνο-Αμερικανούς γερουσιαστές και τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς.

    Την Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στην δυτική ακτή των ΗΠΑ όπου, μεταξύ άλλων, θα παραστεί και στην τελετή εγκαινίων της έδρας 'Κωνσταντίνος Μητσοτάκης' που δημιουργείται στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ με δωρεά 2 εκατομμυρίων δολαρίων της οικογένειας Τσακοπούλου.

    [04] Αυστηρή στάση προς τη Συρία ζητούν Ράις και Στρώ

    24-10-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και ο Βρετανός ομόλογος της, Τζακ Στρώ, ζήτησαν αυστηρή στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη Συρία, μετά την έκθεση του ΟΗΕ που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ανάμειξη Σύρων αξιωματούχων στην δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Η κ. Ράις τόνισε ότι η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη αυστηρής στάσης της διεθνούς κοινότητας προς την Δαμασκό, ενώ ο κ. Στρώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ανώτεροι Σύροι αξιωματούχοι έδωσαν ψευδείς καταθέσεις σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Πάντως η Δαμασκός απορρίπτει την αξιοπιστία της έκθεσης. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μετέδωσε ότι ο πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, έστειλε μήνυμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Συρία σε σχέση με την δολοφονία Χαρίρι.

    [05] Το Ισραήλ δεν θα παρεμποδίσει την συμμετοχή εξτρεμιστών στις Παλαιστινιακές εκλογές

    24-10-2005

    Το Ισραήλ υπαναχώρησε από προσπάθειες να παρεμποδιστεί η συμμετοχή Ισλαμιστών εξτρεμιστών στις επερχόμενες Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές επειδή δεν μπόρεσε να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για μια τέτοια προσπάθεια. Την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνηση Μάρκ Ραγκέβ, δήλωσε στη ΦτΑ ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να λάβει κανένα μέτρο ενεργούς ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι όσο η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, δεν αποτελεί νόμιμο πολιτικό εταίρο. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, ανακοίνωσε σχέδιο εκπαίδευσης μελών της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά για να γίνουν αστυνομικοί.

    [06] Αμρ Μούσα: Μακροχρόνιοι οι δεσμοί του Αραβικού κόσμου με τους Κούρδους του Ιράκ

    24-10-2005

    Σε ομιλία του προς την Κουρδική Βουλή, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογράμμισε τους μακροχρόνιους δεσμούς του Αραβικού κόσμου με τους Κούρδους του Ιράκ και τόνισε ότι οι Κούρδοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ιράκ και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Μούσα πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και έχει προτείνει την πραγματοποίηση διάσκεψης με στόχο την γεφύρωση των διαφορών και την συμφιλίωση των τριών κοινοτήτων που απαρτίζουν το Ιράκ, των Σιιτών, των Σουνιτών και των Κούρδων.

    Στο μεταξύ, τη Κυριακή τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν από ανταρτικές επιθέσεις στο Ιράκ. Στην ποιο πολύνεκρη απ' τις επιθέσεις αστυνομικός και τα 4 παιδιά του σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα στην Τικρίτ. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο ύποπτα μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ και συνέλαβε 22 άλλα άτομα στη διάρκεια εφόδων στην Μοσούλη και τη Ραμάντι.

    [07] Ο Λεχ Καζίνσκι νέος πρόεδρος της Πολωνίας

    24-10-2005

    Ντ.Τάσκ και Λεχ Καζίνσκι

    Στην Πολωνία, ο συντηρητικός δήμαρχος της Βαρσοβίας, Λεχ Καζίνσκι, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Τα exit poll δείχνουν τον κ. Καζίνσκι να υπερισχύει του φιλελεύθερου Ντόναλντ Τάσκ. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα, αλλά ο κ. Τάσκ έχει ήδη παραδεχτεί την ήττα του. Το κόμμα του κ. Καζίνσκι κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα στη Πολωνία, που απ' ότι φαίνεται στράφηκε προς την συντηρητική παράταξη μετά από χρόνια σκανδάλων και υψηλών ποσοστών ανεργίας. Ο κ. Καζίνσκι υπόσχεται ότι θα πατάξει την διαφθορά, θα προστατέψει το κοινωνικό κράτος και θα προωθήσει τις παραδοσιακές αξίες της Πολωνίας που πηγάζουν απ' τον Καθολικισμό. Επίσης υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

    [08] 117 νεκροί από αεροπορικό δυστύχημα στη Νιγηρία

    24-10-2005

    Στη Νιγηρία σκοτώθηκαν όλοι και οι 117 επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους Boeing 737 της εταιρείας Bellview μετά την απογείωση του απ' το Λάγκος με προορισμό της Αμπούτζα. Στην συγκεκριμένη πτήση επέβαιναν και ανώτεροι Νιγηριανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το αεροσκάφος χάθηκε απ' τα ραντάρ του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Λάγκος λίγο μετά την απογείωση του κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν κοντά στο χωριό Λίσα, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Λάγκος, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [09] Ο τυφώνας Γουίλμα πλησιάζει τη Φλόριντα

    24-10-2005

    Ο τυφώνας Γουίλμα συνεχίζει να ενισχύεται καθώς πλησιάζει την Φλόριντα με ταχύτητα ανέμων στα 178 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που τον κατατάσσει στην κατηγορία 3. Το επίκεντρο του τυφώνα βρίσκεται τώρα σε απόσταση 210 χιλιομέτρων απ' το νοτιότερο σημείο της Φλόριντα, δηλαδή το νησί Key West, ενώ αναμένεται ότι θα πλήξει τη πολιτεία σήμερα το πρωί, τοπική ώρα.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας Γουίλμα θα πλήξει τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα και θα μετακινηθεί ταχύτατα κατά μήκος της χερσονήσου, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως πυκνοκατοικημένες περιοχές των ανατολικών ακτών της πολιτείας, όπως το Μαϊάμι και το Ft. Lauderdale, να αντιμετωπίσουν πλήγμα του τυφώνα παρόμοιο με αυτό των δυτικών ακτών της πολιτείας. Αξιωματούχοι της Φλόριντα διέταξαν την απομάκρυνση 160 χιλιάδων κατοίκων της πολιτείας αλλά πολλοί απ' αυτούς αποφάσισαν να μην υπακούσουν στις πολιτειακές εντολές.

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απ' το πέρασμα του τυφώνα Γουίλμα απ' την κεντρική Αμερική.

    [10] Ύπνος και υγεία

    Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσινγκτον

    24-10-2005

    Ο Αθηναίος καθηγητής της ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, πού είναι από το 2000 επικεφαλής της κλινικής προβλημάτων ύπνου του τμήματος ψυχιατρικής στο Πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, είναι ένας από τους διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές του ύπνου και των προβλημάτων του, μίλησε πρόσφατα με στη ΦτΑ για την σημασία του ύπνου στην ανθρώπινη υγεία.

    Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων και στις εργασίες του κ. Βγόντζα, επισημαίνει ότι ένα από τα κοινότερα προβλήματα της πολυάσχολης εποχής μας, είναι η έλλειψη ύπνου ή του καλής ποιότητας ύπνου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, προβλήματα του ύπνου, όπως είναι η αϋπνία και η υπνική άπνοια, μειώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής ορισμένων ανθρώπων.

    Αλέξανδρος Βγόντζας

    Όπως παρατηρεί ο καθηγητής Βγόντζας, οι έρευνες για το θέμα του ύπνου άρχισαν τα τελευταία χρόνια, όμως έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. 'Ο ύπνος, θα έλεγα σαν εισαγωγή, είναι ένα νέο πεδίο'.μας εξηγεί ο καθηγητής κύριος Βγόντζας. 'Στην αρχή, η προσπάθεια των ερευνητών του ύπνου, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν τις βάσεις τους στην ψυχιατρική, ήταν να καταλάβουν τον ύπνο, τα όνειρα β ύπνου και ειδικά του ονειρικού ύπνου ώστε να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι επιπτώσεις της αποστέρησης αυτής στην ψυχική υγεία.

    Τελικά, αυτά τα πειράματα δεν απέδωσαν πολλά πράγματα και εδώ και αρκετά χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται στον λίγο ύπνο, ή τον κακής ποιότητας ύπνο. Μέχρι πρόσφατα, το ενδιαφέρον μας ήταν να ερευνήσουμε τι αποτέλεσμα έχει η έλλειψη ύπνου στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Πιο τελευταία, και όταν λέω τελευταία, πραγματικά τα τελευταία 5 ή 6 χρόνια, έχει δοθεί μία έμφαση και μία στροφή το να δούμε το τι σημαίνει ο ύπνος για τη σωματική υγεία. Και θα'λεγα πως η ομάδα μας και το εργαστήριό μας, ήταν από τις πρώτες ομάδες που ασχολήθηκαν με την επίδραση του ύπνου ή της έλλειψής του επάνω στην υγεία'.

    Είναι γνωστό αλλά και εμφανές ότι η έλλειψη αρκετού ή καλού ύπνου, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία. Όμως, , όπως απέδειξαν οι έρευνες του καθηγητή Βγόντζα και άλλων συναδέλφων του, αρνητικά επηρεάζεται και η σωματική υγεία, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε την αύξηση περιστατικών σοβαρών ασθενειών στα άτομα με προβλήματα ή ανεπάρκεια ύπνου, όπως υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση, διάφορες φλεγμονές, αλλά και πολλές μορφές του καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

    Όπως εξηγεί ο κ. Βγόντζας: 'Το 1999 δείξαμε ότι οι άνθρωποι που στερούνται του ύπνου για μία νύχταέχουν την επομένη μέρα αύξηση στο αίμα τους αυτού που λέμε ιντερλευκίνη 6. Αυτό είναι ένα μόριο που έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά τώρα πιά ξέρουμε ότι δεν παράγεται μόνο από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράγεται επίσης στον εγκέφαλο, στην περιφέρειαβπαράγεται ακόμα και από το λίπος. Όταν αυτά τα επίπεδα είναι ανεβασμένα, αυτό δείχνει σαν ο οργανισμός να βρίσκεται σε μία κατάσταση μικρού βαθμού φλεγμονής.

    Το 2004, σε μία άλλη μας εργασία όπου περιορίσαμε τον ύπνο για μία εβδομάδα κατά δύο ώρες σε νεαρούς άνδρες και γυναίκεςβδηλαδή, αντί για 8 ώρες, κοιμόντουσαν 6 ώρες. Και σε εκείνη την περίπτωση, βρήκαμε τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή ακόμα και με εκείνη την μικρή μείωση ύπνου, είχαμε αύξηση των ιντερλευκινών. Αυτό μας απέδειξε ότι ακόμα και οι δύο ώρες που περικόψαμε, είναι σημαντικές για την υγεία. Άλλες εργασίες από άλλα πανεπιστήμια, όπως εκείνη του Χάρβαρντ, μας έδειξε ότι παρόμοια αύξηση της ιντελευκίνης 6, σε άτομα που είναι αποστερημένα από ύπνο, σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, π.χ. για έμφραγμα. Μία από τις λειτουργικές αναγκαιότητες που εξυπηρετεί η άνοδος των ιντερλευκινών, είναι ότι δημιουργεί υπνηλία, κούραση και κυριολεκτικά σε σπρώχνει να κοιμηθείς, διότι η ολοσχερής αποστέρηση ύπνου, όπως γνωρίζουμε από πειράματα με ποντίκια, οδηγεί στον θάνατο'.

    Ο καθηγητής Βγόντζας και η ομάδα του διεξάγουν συχνά πειράματα σε σχέση με τον ύπνο πάνω σε εθελοντές που προσέρχονται στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Ύπνου στο ιατρικό κέντρο Χέρσυ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Όπως μας είπε: 'Αν και από πολλές απόψεις το θέμα του ύπνου αποτελεί ένα μυστήριο, από τις έρευνες προέκυψε το συμπέρασμα ότι αν κάποιος δεν κοιμάται αρκετές ώρες ή μένει ξάγρυπνος μέχρι τα ξημερώματα, αυτό αντιβαίνει στο εσωτερικό ρολόι του σώματός του, με αποτέλεσμα να αποσυντονίζονται πολλές σωματικές λειτουργίες. Ο απαιτούμενος χρόνος ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 7 σε 9 ώρες'.

    Όπως μας εξήγησε ο καθηγητής Βγόντζας, άν οι ώρες ύπνου είναι λιγότερες από 6, τότε συνήθως προκύπτουν προβλήματα υγείας, διότι το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος, οι οποίες δημιουργούν υπέρταση. Και η υπέρταση, ως γνωστόν, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των καρδιακών συγκοπών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Εξάλλου η έλλειψη ύπνου ανεβάζει και τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 6 στο αίμα, με αποτέλεσμα να την δημιουργία πυρετού, κούρασης και απώλεια της όρεξης. Ο καθηγητής Βγόντζας μελέτησε εξάλλου και τα προβλήματα του ύπνου, όπως το πρόβλημα της αϋπνίας, που διαφέρει από την έλλειψη ύπνου, η οποία θεωρείται εθελούσια. Όπως μας είπε, πάντα πιστευόταν ότι η αϋπνία έχει σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη. 'Αυτό που έχουμε καταλάβει πιο πρόσφατα είναι ότι αυτή η αϋπνία συνδέεται με την λειτουργία του stress-system και ειδικά του συστήματος που έχει σχέση με την παραγωγή της κορτιζόλης', εξηγεί ο καθηγητής Βγόντζας.

    'Δηλαδή, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Αντιδρούν σαν να είναι σε διαρκές στρες. Πειράματα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μας έχουν δείξει ότι αυτά συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, σοβαρής κατάθλιψης, οστεοπόρωσης, σπλαχνική παχυσαρκία, κλπ. Ένα τελευταίο πράγμα που έχουμε δει και θα το δούμε ακόμα περισσότερο στον Τύπο, είναι αν η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην παχυσαρκία. Όπως ξέρετε, στην Αμερική ειδικά, αλλά τώρα πια και στην Ευρώπη, νομίζω και στην Ελλάδα, υπάρχει μία επιδημία παχυσαρκίας. Προσπαθούμε να καταλάβουμε οι επιστήμονες και βέβαια όχι μόνο εμείς που ασχολούμαστε με τον ύπνο, ποιοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

    Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση και το βλέπουμε και συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ότι έχουν υπάρξει κάποιες εργασίες που λένε ότι αν κοιμάσαι λίγο, θα καταλήξεις παχύσαρκος. Το ερώτημα είναι, γίνεται κανείς παχύσαρκος επειδή δεν κοιμάται καλά, ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που ευθύνεται και για τον κακό ύπνο καιβίσωςβκαι για την παχυσαρκία. Έχουμε κάποια πολύ ενδιαφέρονται δεδομένα που τα επεξεργαζόμαστε και πολύ σύντομα θα τα παρουσιάσουμε, τα οποία δείχνουν ότι η απάντηση μάλλον δεν είναι ότι επειδή ορισμένα άτομα κοιμούνται λίγο γίνονται παχύσαρκα. Η απάντηση είναι ότι επειδή έχουν ένα αυξημένο στρες, βιώνουν τη ζωή τους σαν μία κατάσταση αυξημένου στρες. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι που τους οδηγεί στον κακό ύπνο και την παχυσαρκία. Αλλά γι' αυτά θα πούμε περισσότερα όταν θα παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα'.

    Ευχαριστούμε τον καθηγητή Αλέξανδρο Βγόντζα για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και για το έργο του, με το οποίο τιμά την γενέτειρά του, την Ελλάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 October 2005 - 1:18:20 UTC