Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλησιάζει η Γουίλμα
  • [02] Μπούς-Αμπάς: Περίοδος ευκαιριών για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [03] ΗΕ: Ανάμειξη Λιβάνου και Συρίας στην δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι
  • [04] ΗΠΑ και Αφγανιστάν διερευνούν καταγγελίες για βεβήλωση σορών από αμερικανούς στρατιώτες
  • [05] Στη Νότια Κορέα ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [06] ΗΕ: Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για περισσότερη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Νότιας Ασίας
  • [07] Χιούιτ: Εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να προσβληθούν οι Ευρωπαίοι από τον ιό της γρίπης των πτηνών
  • [08] Δολοφονήθηκε συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [09] Έκθεση: Συρία και Λίβανος αναμεμειγμένες στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι
  • [10] Η Γουίλμα πλησιάζει με απειλητικές τάσεις
  • [11] Πακιστάν: Και άλλη βοήθεια αποστέλλει ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στους σεισμόπληκτους
  • [12] Ουγγαρία: Εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών
  • [13] Ο Πρόεδρος Μπους εγκαινίασε έκθεση στη Καλιφόρνια
  • [14] ΗΠΑ: Παραδόθηκε στις αρχές ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην βουλή

  • [01] Πλησιάζει η Γουίλμα

    21-10-2005

    Τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο τυφώνας Γουίλμα ανακτά δύναμη καθώς πλησιάζει στην χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και ενδεχομένως να ξαναπεράσει στην εξαιρετικά επικίνδυνη κατηγορία 5. Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία η Γουίλμα βρίσκεται σε απόσταση 195 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κοζουμέλ στο Μεξικό και κινείται βορειοδυτικά με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα και ανέμους 240 χιλιομέτρων την ώρα.

    Χιλιάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα παραθαλάσσια θέρετρα του Μεξικού καθώς ο τυφώνας Γουίλμα απειλεί δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως το Κανκούν και το Κοζουμέλ. Το αεροδρόμιο του Κανκούν έχει κλείσει αναγκάζοντας πολλούς τουρίστες να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία για την μεταφορά τους σε περιοχές εκτός της πορείας του τυφώνα. Οι μετεωρολόγοι υπολογίζουν ότι η Γουίλμα θα πλήξει τις βορειοανατολικές ακτές της χερσονήσου Γιουκατάν νωρίς σήμερα το πρωί και προβλέπουν πως το πλήγμα αυτό θα είναι ενδεχομένως 'καταστροφικό'. Επίσης αναμένεται ότι η Γουίλμα θα πλήξει με σφοδρές βροχοπτώσεις και την δυτική Κούβα που εκκενώθηκε από 200 χιλιάδες κατοίκους.

    Πάντως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας θα αδυνατίσει μάλλον πριν πλήξει την νοτιοδυτική Φλόριντα τη Κυριακή, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζεμπ Μπούς, την κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [02] Μπούς-Αμπάς: Περίοδος ευκαιριών για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    21-10-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε να καταβληθούν νέες προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι πλησιάζει η υλοποίηση του ονείρου των Παλαιστινίων να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος. Ο πρόεδρος Μπούς και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, μίλησαν από κοινού σε δημοσιογράφους, μετά από τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, για την ειρηνευτική διαδικασία και τις επερχόμενες Παλαιστινιακές εκλογές. Και οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν την πρόσφατη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζοντας την πραγματική ευκαιρία για την προώθηση της ειρήνης.

    Ο κ. Μπούς ζήτησε από την Παλαιστινιακή ηγεσία να αφοπλίσει τις 'ένοπλες συμμορίες', όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες απειλούν την εκλογική διαδικασία, όπως είπε. Ο κ. Αμπάς ζήτησε επίσης την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τον οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι ήρθε πια η ώρα για συνομιλίες μονίμου καθεστώτος.

    [03] ΗΕ: Ανάμειξη Λιβάνου και Συρίας στην δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

    21-10-2005

    Έκθεση των ΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Συρίας αλλά και του Λιβάνου είχαν ανάμειξη στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Στη 50 σελίδων έκθεση ο επικεφαλής της σχετικής διερευνητικής ομάδας του ΟΗΕ, Ντετλέβ Μεχλίς, αναφέρει 'συγκλίνοντα αποδεικτικά στοιχεία', όπως τα χαρακτηρίζει, που φωτογραφίζουν και τις δύο χώρες. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι η απόφαση να δολοφονηθεί ο Χαρίρι δεν θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς την έγκριση ανώτερων Σύρων αξιωματούχων και δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την συνεργασία των Λιβανέζων ομόλόγων τους.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ραφίκ Χαρίρι για να καθορίσουν τις κινήσεις του πριν την υλοποίηση του σχεδίου δολοφονίας του. Ο κ. Μεχλίς κατηγόρησε επίσης ορισμένους Σύρους αξιωματούχους ότι προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την διερεύνηση του ΟΗΕ για το θέμα τους τελευταίους 4 μήνες.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί και Γάλλοι διπλωμάτες έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται να υποβάλλουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας ψηφίσματα κατά της Συρίας, ενώ στο Λίβανο εντάθηκαν τα μέτρα ασφάλειας ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης του ΟΗΕ.

    [04] ΗΠΑ και Αφγανιστάν διερευνούν καταγγελίες για βεβήλωση σορών από αμερικανούς στρατιώτες

    21-10-2005

    Ο αμερικανικός στρατός και η Αφγανική κυβέρνηση διερευνούν τις καταγγελίες ότι Αμερικανοί στρατιώτες έκαψαν τις σορούς δύο νεκρών μαχητών Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας την ενέργεια αυτή για να εκφοβίσουν άλλους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση, που επιβλέπει τις ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, χαρακτήρισε αυτές τις πράξεις αξιοκατάκριτες και τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί την διάπραξη ιεροσυλίας πάνω σε ανθρώπινες σορούς. Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την κατάπληξή του και είπε ότι θα διεξάγει ξεχωριστή έρευνα. Αυστραλιανός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε βίντεο την Τετάρτη που φέρεται να δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να καίνε τις σορούς έξω από χωριό κοντά στην πόλη Κανταχάρ. Οι στρατιώτες φέρονται να προσπαθούν μ' αυτό τον τρόπο να εκφοβίσουν χωρικούς που πίστευαν ότι έκρυβαν μαχητές Ταλιμπάν, αποκαλώντας τους νεκρούς 'δειλά σκυλιά'. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δηλωσε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι πολύ σοβαρές και ότι τέτοιες ενέργειες δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες του αμερικανικού στρατού.

    [05] Στη Νότια Κορέα ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    21-10-2005

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, συνεχίζει την περιοδεία του στην Ασία επισκεπτόμενος σήμερα τη Νότια Κορέα. Στη Σεούλ ο κ. Ράμσφελντ θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου άμυνας της χώρας και τον πρόεδρο Νο Μού Χιούν, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο θέμα της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη ο κ. Ράμσφελντ επισκέφτηκε την Κίνα, ενώ μετά την Νότια Κορέα θα μεταβεί στη Μογγολία και το Καζακστάν.

    [06] ΗΕ: Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για περισσότερη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Νότιας Ασίας

    21-10-2005

    Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την χορήγηση βοήθειας στα θύματα του πρόσφατου σεισμού στη Νότια Ασία.

    Ο κύριος Έγκελαντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι μέσω μιας εκτενούς αερογέφυρας θα μπορούσε να μεταφερθεί αρκετό ανθρωπιστικό υλικό και να απομακρυνθούν χιλιάδες άτομα που επέζησαν από τον σεισμό και αντιμετωπίζουν σκληρό χειμώνα στα Ιμαλάια χωρίς στέγη, τροφή, ή ιατρικό-φαρμακευτική κάλυψη. Ο κύριος Εγκελαντ επεσήμανε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες σήμερα για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

    Τόνισε παράλληλα ότι η κατάσταση στο Κασμίρ επιδεινώνεται καθημερινά και εξελίσσεται στην χειρότερη που έχει ποτέ αντιμετωπίσει, χειρότερη και απ' τις συνθήκες που επικρατούσαν στις χώρες που είχαν πληγεί από το τσουνάμι.

    [07] Χιούιτ: Εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να προσβληθούν οι Ευρωπαίοι από τον ιό της γρίπης των πτηνών

    21-10-2005

    Η υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Πατρίσια Χιούιτ, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να προσβληθούν οι Ευρωπαίοι από τον ιό της γρίπης των πτηνών, αλλά τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ θα είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο πανδημίας.

    Μιλώντας σε σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ έξω απ' το Λονδίνο, η κυρία Χιούιτ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για την αποφυγή πανδημίας πρέπει να ενισχυθούν.

    [08] Δολοφονήθηκε συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    21-10-2005

    Σααντούν αλ Τζαναμπί

    Η Ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε τη δολοφονία του συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, Σααντούν αλ Τζαναμπί. Ο αλ Τζαναμπί βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς την Παρασκευή στη Βαγδάτη, αφού ένοπλοι το είχαν απαγάγει από το γραφείο το βράδυ της Πέμπτης.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα συναντήθηκε με ηγέτες των Σουνιτών στη Βαγδάτη. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του κυρίου Μούσα στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή, πριν 2 χρόνια. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι θέλει να προωθήσει ένα εθνικό διάλογο συμφιλίωσης στο Ιράκ.

    Μερικοί ηγέτες των σουνιτών λένε ότι η διενέργεια συνομιλιών βασίζεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων όρων, ανάμεσα στους οποίους είναι η θέσπιση χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των συμμαχικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν εκλογικούς αξιωματούχους να λένε ότι τα τελικά αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα θα ανακοινωθούν σε μία, ή δύο μέρες.

    [09] Έκθεση: Συρία και Λίβανος αναμεμειγμένες στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

    21-10-2005

    Ραφίκ Χαρίρι

    Η Συρία χαρακτήρισε ψευδείς και 'με πολιτικά κίνητρα' έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας έχουν σχέση με τη δολοφονία του πρώην Προέδρου του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Ο Ντετλέβ Μεχλίς, επικεφαλής ομάδας των Η.Ε. που διερευνά την υπόθεση, εξέδωσε έκθεση 54 σελίδων, την Πέμπτη, λέγοντας ότι η δολοφονία σχεδιάζονταν επί πολλούς μήνες. Ο κύριος Μεχλίς επίσης προσθέτει ότι υπάρχουν 'συγκλίνοντα αποδεικτικά στοιχεία που εμπλέκουν και τη Συρία και το Λίβανο' στη βομβιστική επίθεση το Φεβρουάριο από τη οποία σκοτώθηκε ο Χαρίρι και άλλα 20 άτομα. Ανάμεσα στα άτομα που εμπλέκονται στη υπόθεση είναι ο επικεφαλή των μυστικών υπηρεσιών της Συρία Ασέφ Σαουκάτ, ο οποίος είναι και κουνιάδος του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ.

    Στη Βηρυτό, νομοθέτες που καταφέρονται κατά της Σύριας και οι οποίοι υποψιάζονταν ότι η Δαμασκός ήταν αναμεμειγμένη στη δολοφονία εξέφρασαν ικανοποίηση για την έκθεση των Η.Ε., ενώ επανέλαβαν το αίτημα τους για τη παραίτηση του φιλοσύρου Προέδρου του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ.

    Ο κύριος Μεχλίς πρόκειται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. τη Τρίτη για τα πορίσματα της έρευνας τους, που εντείνει την απομόνωση της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα.

    Εξάλλου, η υπουργός Eξωτερικών των Η.Π.Α Κοντολίζα Ράις ζητά από τη Συρία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η κ. Ράις την Παρασκευή χαρακτήρισε την έκθεση 'πολύ ανησυχητική' καθώς αναφέρει ότι η Συρία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη με τα Ηνωμένα Έθνη. Η κ. Ράις απέφυγε να μιλήσει για τα μέτρα που θα πάρουν οι Η.Π.Α κατά της Συρίας.

    Οι Η.Π.Α και η Γαλλία ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να προσάψουν κατηγορίες στη Συρία για παρεμβατισμό σε θέματα του Λίβανου.

    Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης των Η.Ε. στην Ουάσιγκτον Τζον Μπόλτον είπε ότι η έκθεση αναφέρει ότι η Συρία 'παρεμποδίζει το έργο της δικαιοσύνης'. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης δήλωσε ότι ανησυχεί με τη μη συνεργάσιμη στάση της Συρίας και ανέφερε ότι η Δαμασκός βλάπτει τα δικά της συμφέροντα.

    [10] Η Γουίλμα πλησιάζει με απειλητικές τάσεις

    21-10-2005

    Μετεωρολόγοι λένε ότι ο τυφώνας Γουίλμα σφυροκοπά το θέρετρο Κοζουμέλ του Μεξικού, ενώ ισχυροί άνεμοι και βροχές εγκλώβισαν τουρίστες σε καταφύγια. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Γουίλμα θα μετακινηθεί δυτικά στη χερσόνησο Γιουκατάν τη Παρασκευή το βράδυ. Η καταιγίδα που κινείται με αργό ρυθμό θεωρείται υπερβολικά επικίνδυνη με ισχυρούς ανέμους 225 χιλιομέτρων την ώρα. Ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι μονάδες αρωγής βρίσκονται σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία.

    Μετεωρολόγοι λένε ότι η Γουίλμα θα ενισχυθεί καθώς προκαλεί ισχυρές βροχοπτώσεις σε ακτές του Μεξικού και της δυτική Κούβας. Πάνω από 200 χιλιάδες κουβανοί εκκένωσαν τις πληγείσες περιοχές. Μετά τη χερσόνησο του Γιουκατάν η Γουίλμα αναμένεται να κινηθεί ανατολικά προς την Κούβα, ενώ θα κτυπήσει τις νοτιοανατολικές ακτές της Φλοριδας αργά την Δευτέρα το βράδυ, ή νωρίς την Τρίτη το πρωί.

    [11] Πακιστάν: Και άλλη βοήθεια αποστέλλει ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στους σεισμόπληκτους

    21-10-2005

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στείλει 1,000 στρατεύματα, μερικά ελικόπτερα καθώς και εκατοντάδες στρατιωτικούς μηχανικούς στη σεισμόπληκτη περιοχή του Πακιστάν, καθώς και ιατρικές μονάδες οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα τεχνητό νοσοκομείο.

    Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιάν `Εγκελαντ απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ για την παροχή μεγάλης βοήθειας στην περιοχή του Πακιστανικού Κασμίρ. Ο κ. Εγκελαντ είπε ότι η διεθνής κοινοτητα δεν κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να σωθούν ζωές.

    Το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ θα βοηθήσουν έτσι ώστε τεχνικό και ιατρικό προσωπικό να καθαρίσει του δρόμους οι οποίοι παραμένουν κλειστοί από την ημέρα του σεισμού (8 Οκτωβρίου), να απομακρύνουν τις μεγάλες ποσότητες λάσπης έτσι ώστε να εγκατασταθούν αυτοσχέδια νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό.

    Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε το γεγονός ότι ο αριθμός τον διαθέσιμων ελικοπτέρων δεν είναι επαρκής έτσι ώστε να προσεγγιστούν οι απόμερες περιοχές του Πακιστάν. Μέχρι στιγμής 2 εκατομμύρια Πακιστανών παραμένουν άστεγοι.

    Οι Η.Π.Α αναμένεται να διαθέσουν 40 ελικόπτερα τις ερχόμενες εβδομάδες.

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50,000. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν 74,000 τραυματίες και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προσβληθεί από τέτανο, καθιστώντας τους αντί-τετανικούς εμβολισμούς άκρως απαραίτητους.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογαν επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή την Παρασκευή και προσέφερε 150,000 δολάρια για τα έργα ανοικοδόμησης της περιοχής.

    [12] Ουγγαρία: Εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών

    21-10-2005

    Ο υπουργός Υγείας της Ουγγαρίας δήλωσε ότι το εμβόλιο κατά του ιού των πουλερικών που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη χώρα έχει αποδειχθεί εκατό τοις εκατό αποτελεσματικό για τους ανθρώπους. Ο Τζένο Ράζκ δήλωσε σε ανακοίνωση τύπου στη Βουδαπέστη την Παρασκευή ότι οι νέες έρευνες επιβεβαίωσαν παλαιότερα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι οκτώ χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το Ουγγρικό εμβόλιο. Αρκετές χώρες, ανάμεσα τους και οι Η.Π.Α πειραματίζονται με σκοπό την δημιουργία του δικού τους εμβολιασμού.

    Εν τω μεταξύ, Ρουμάνοι αξιωματούχοι ανέφεραν άλλο ένα κρούσμα κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία. Ταϊλανδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο γιος ενός άντρα που πέθανε από τον ιό των πουλερικών έχει προσβληθεί από τον ιό, αλλά η κατάσταση του έχει βελτιωθεί και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το πώς προσβλήθηκε από τον ιό.

    Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι θα κλείσουν τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα ένα ο ιός μεταλλαχθεί και μεταδοθεί σε ανθρώπους. Ο ιός έχει εμφανισθεί σε πουλερικά στην Μογγολία. Ο ιός των πουλερικών ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων στην Ασία από το 2003.

    [13] Ο Πρόεδρος Μπους εγκαινίασε έκθεση στη Καλιφόρνια

    21-10-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους βρίσκεται στην Καλιφόρνια λόγω των εγκαινίων έκθεσης στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρέγκαν. Ο κ. Μπους μαζί με την Νάνσι Ρέγκαν θα εγκαινιάσουν την πτέρυγα 'Αιρ Φορς Ουάν' η οποία θα αναδεικνύει ένα αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 707 το οποίο υπήρξε το μεταφορικό μέσο 6 προέδρων των Η.Π.Α. Την Πέμπτη ο κ. Μπους πήρε μέρος στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρηματικού ποσού από την Εθνική Επιτροπή Ρεπουμπλικάνων.

    [14] ΗΠΑ: Παραδόθηκε στις αρχές ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην βουλή

    21-10-2005

    Τόμ Ντιλέϊ

    Ο πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική βουλή παραδόθηκε στις αρχές την Πέμπτη μετά από κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και συνομωσία. Ο βουλευτής Τόμ Ντιλέϊ παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα του Τέξας όπου και τον φωτογράφισαν, του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10,000 δολαρίων. Δικαστήριο στο Τέξας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την Τετάρτη. Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής αρνήθηκε τις κατηγορίες και τις απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    Ο κ. Ντιλέϊ δεν έχει παραιτηθεί απ' το αξίωμα του βουλευτή, παραιτήθηκε όμως απ' τη θέση του ηγέτη της πλειοψηφίας της Βουλής όπως και προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε ανάλογες περιπτώσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 22 October 2005 - 1:18:15 UTC