Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΥΑΕ
  • [02] Ιράκ: Επιθέσεις στη Βαγδάτη ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σύνταγμα
  • [03] Βρετανία: Αναπόφευκτη επίθεση στο χρηματιστηριακό κέντρο του Λονδίνου, δηλώνουν οι αρχές
  • [04] Μπούς: Η ΝΑΣΑ ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη του Αμερικανικού λαού
  • [05] Ρέν: Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα αρχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • [06] NYT: 4 απ' τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν εντοπιστεί πριν τις επιθέσεις
  • [07] Κλίντον: Οι ΗΠΑ χρειάζονται στρατηγική που να δημιουργεί εταίρους
  • [08] Αυξημένη η τουριστική κίνηση φέτος στην Ελλάδα
  • [09] Ιακώβου: Πρόκληση η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [10] Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν αστεροειδή με πολλά φεγγάρια
  • [11] Σε πρωτοφανή ύψη οι τιμές του πετρελαίου

  • [01] Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΥΑΕ

    10-08-2005

    O νέος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτήρισε προσβολή προς το ιρανικό έθνος, τα κίνητρα που προσφέρουν Ευρωπαϊκές χώρες στην Τεχεράνη, με αντάλλαγμα το τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος. Το Ιρανικό Σπουδαστικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε στον γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ότι αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου.

    Τα σχόλια του ιρανού προέδρου έγιναν την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση στη Βιέννη της πρώτης μέρας έκτακτων συνομιλιών στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, με θέμα το τερματισμό της επανέναρξης μετατροπής ουρανίου, από μέρους της Τεχεράνης. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η ΕΕ απείλησε να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, για την πιθανή επιβολή κυρώσεων, αν διαπιστωθεί ότι η Τεχεράνη παρέβη την Συνθήκη Περιορισμού της διάδοσης πυρηνικών όπλων.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε την Τρίτη ότι διατηρεί σοβαρές υποψίες σε σχέση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόθεση του προέδρου Αχμαντινετζάντ να υποβάλλει νέες προτάσεις, αποτελεί θετική εξέλιξη.

    [02] Ιράκ: Επιθέσεις στη Βαγδάτη ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σύνταγμα

    10-08-2005

    Στη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε την Τρίτη τουλάχιστον 3 ιρακινούς και έναν αμερικανό στρατιώτη. Από την έκρηξη υπάρχουν και 50 τραυματίες. Την Τρίτη επίσης, αντάρτες σκότωσαν 10 ιρακινούς αστυνομικούς σε διάφορα σημεία της Ιρακινής πρωτεύουσας. Πάντως παρά τις βιαιότητες Ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες πραγματοποίησαν δεύτερο γύρο συνομιλιών για το νέο σύνταγμα της χώρας. Το σχέδιο του εγγράφου πρέπει να είναι έτοιμο έως τη Δευτέρα, όμως θέματα όπως η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση, τα δικαιώματα των γυναικών, ο ρόλος του Ισλάμ και η επίσημη γλώσσα του κράτους δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί. Πάντως, ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι βέβαιοι ότι θα τηρηθεί η προθεσμία. Σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι το σύνταγμα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ισχυρό όπλο κατά των ανταρτών. Ο κ. Ράμσφελντ είπε επίσης ότι όπλα εισέρχονται στο Ιράκ από το Ιράν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση του Ιράν έχει ανάμειξη στην παράνομη διακίνησή τους.

    [03] Βρετανία: Αναπόφευκτη επίθεση στο χρηματιστηριακό κέντρο του Λονδίνου, δηλώνουν οι αρχές

    10-08-2005

    O αστυνομικός διοικητής της πόλης του Λονδίνου, Τζέημς Χάρτ, δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι αναπόφευκτη τρομοκρατική επίθεση στο χρηματιστηριακό κέντρο της Βρετανικής πρωτεύουσας. Ο κ. Χάρτ δήλωσε στη εφημερίδα Financial Times ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρή παρακολούθηση μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο κ. Χάρτ δήλωσε ότι ύποπτα άτομα παρακολουθούν εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και καίριας σημασίας κτήρια, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές απώλειες από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και τόνισε ότι η αστυνομία παρακολουθεί όλες αυτές τις δραστηριότητες, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε συλλήψεις.

    Στο μεταξύ, η Γαλλική αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό που μετέβαινε στη Βρετανία μεταφέροντας πλαστά Βρετανικά διαβατήρια και άδειες οδήγησης. Ο ύποπτος μετέβη στο Παρίσι με πτήση από Λαχόρη, αλλά δήλωσε ότι είναι κάτοικος Ιταλίας. Οι αρχές δηλώνουν ότι είχε στην κατοχή του 5 πλαστά Βρετανικά διαβατήρια και 5 πλαστές άδειες οδήγησης με τα ονόματα τρίτων προσώπων. Οι αρχές διερευνούν το θέμα.

    [04] Μπούς: Η ΝΑΣΑ ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη του Αμερικανικού λαού

    10-08-2005

    To διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ επέστρεψε ασφαλώς στη Γη, τερματίζοντας έτσι την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα από την εποχή της καταστροφής του Κολούμπια, το 2003. Η κυβερνήτης του Ντισκάβερυ, Αιλήν Κόλλινς, οδήγησε το διαστημοπλάνο στην αεροπορική βάση Εντουαρντς, στη Καλιφόρνια, όπου προσγειώθηκε ομαλά την Τρίτη το πρωί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το ράντσο του στο Τέξας, ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τους αστροναύτες και τη ΝΑΣΑ, λέγοντας ότι η Υπηρεσία ξανάρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ περιέγραψαν την αποστολή του Ντισκάβερυ εξαιρετικά επιτυχημένη, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη πτήση διαστημικού λεωφορείου. Η ΝΑΣΑ έχει παγώσει όλες τις σχετικές πτήσεις, μέχρις ότου οι μηχανικοί της διαπιστώσουν τους λόγους απόσπασης κομματιών του ειδικού μονωτικού υλικού από την άτρακτο του Ντισκάβερυ κατά την εκτόξευσή του.

    [05] Ρέν: Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα αρχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα

    10-08-2005

    Όλι Ρέν

    O Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρέν, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του στο Αμβούργο, ο κ. Ρέν τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία σταθερή, δημοκρατική και σταθερά ευημερούσα Τουρκία και προειδοποίησε ότι αν η Άγκυρα μείνει εκτός κοινότητας, τότε η Τουρκία μαζί με χώρες των δυτικών Βαλκανίων, θα αποτελέσουν γκέτο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τόνισε ότι η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία είναι αδιανόητη, αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει πρώτα την διεθνώς υποστηριζόμενη Κυπριακή κυβέρνηση.

    [06] NYT: 4 απ' τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν εντοπιστεί πριν τις επιθέσεις

    10-08-2005

    Άρθρο που δημοσίευσαν την Τρίτη οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφει ότι ένα χρόνο πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ομάδα του αμερικανικού στρατού που ασχολείτο με απόρρητες πληροφορίες είχε ήδη αναγνωρίσει 4 από τους μέλλοντες αεροπειρατές, σαν κατά πάσα πιθανότητα μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της αλ Κάιντα. Το άρθρο αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από την Πενσυλβανία, Κέρτ Ουέλντον, η ομάδα του στρατού είχε προτείνει να διαβιβαστούν οι πληροφορίες που είχε συλλέξει στο Εφ Μπι Αι. Όμως, η πρόταση της ομάδας του στρατού απορρίφθηκε το 2000 και έτσι οι πληροφορίες για τους τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων και ο Μωχάμεντ Αττα, δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στο Εφ Μπι Αι. Εκπρόσωπος των Ειδικών Αποστολών του αμερικανικού στρατού δήλωσε στην εφημερίδα ότι η διοίκηση των Ειδικών Αποστολών δεν γνωρίζει τίποτα για τις εν λόγω πληροφορίες σε σχέση με τους αεροπειρατές.

    [07] Κλίντον: Οι ΗΠΑ χρειάζονται στρατηγική που να δημιουργεί εταίρους

    10-08-2005

    O τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται στρατηγική που να δημιουργεί περισσότερους εταίρους και λιγότερους τρομοκράτες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Λε Μόντ την Τρίτη, ο κ. Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να 'εγείρουν τείχη' σ' ολόκληρο τον κόσμο, με την πρόφαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Κλίντον πρόσθεσε ότι η δημόσια εικόνα των ΗΠΑ θα βελτιωθεί, όταν η χώρα δείξει ότι επιζητά να κτίσει ένα νέο κόσμο μαζί με άλλους λαούς. Μέσω της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να ασχοληθεί με θέματα όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Πρωτοβουλία Κλίντον θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα από τον επόμενο μήνα, όταν ηγέτες απ' όλο το κόσμο θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη για τα 60α γενέθλια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [08] Αυξημένη η τουριστική κίνηση φέτος στην Ελλάδα

    Μαρία Σπυριδωνάκου, Αθήνα

    10-08-2005

    Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Η πληρότητα στα περισσότερα ξενοδοχεία αγγίζει το 100%. Νησιά όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη είναι γεμάτα από ντόπιους και ξένους παραθεριστές. Η διαπίστωση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει όσους ασχολούνται με το τουρισμό και να ισοφαρίσει τους κακούς... τουριστικά... μήνες Μάιο και Ιούνιο.

    Ο Αύγουστος ο κατ' εξοχήν μήνας διακοπών αποζημιώνει με το καλύτερο τρόπο ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταστημάτων.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αύξηση των τουριστών κυρίως των Ευρωπαίων οφείλεται κατά ένα λόγο και στα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκε το Λονδίνο και η Αίγυπτος. Οι Ευρωπαίοι τονίζουν, δεν ματαιώνουν τις διακοπές τους, απλά αλλάζουν προορισμό. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι κέρδισε ένα ποσοστό αυτών των τουριστών και ότι θα συνεχίσει να το κερδίζει και για το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων αυξημένη κατά 10% εκτιμάται ότι θα είναι η τουριστική κίνηση στη Ρόδο, ενώ για τη Κρήτη πιστεύεται ότι η συνολική αύξηση θα κυμανθεί από 7 έως 8 %.

    Το ίδιο αισιόδοξα είναι και μηνύματα από τη Κέρκυρα καθώς οι αφίξεις τσάρτερ σημείωσαν άνοδο κατά 5,55 σε σχέση με τον περυσινό μήνα, ενώ και στη Χαλκιδική η σεζόν αναμένεται να κλείσει με άνοδο της τάξης του 4%.

    Το μόνο αρνητικό σημείο, θα μπορούσαμε να πούμε ήταν η απίστευτη ταλαιπωρία που προκάλεσαν οι πολύωρες καθυστερήσεις των πλοίων σε χιλιάδες τουρίστες.

    Ο τελικός όμως προορισμός όπως ήταν φυσικό εξάλειψε από τη μνήμη τους τις τραγελαφικές σκηνές που έζησαν στο λιμάνι του Πειραιά. Άλλωστε τα ελληνικά νησιά λουσμένα στο φως και στο γαλάζιο υποδέχονται όλους τους επισκέπτες με ένα μαγευτικό τρόπο και πραγματοποιούν ότι υπόσχονται.

    Να τους ταξιδέψουν στα καθαρά νερά τους, να τους χαλαρώσουν στις χρυσαφένιες αμμουδιές τους, να τους περιπλανήσουν στα κάτασπρα σοκάκια τους, να τους διασκεδάσουν στα πανηγύρια τους και να τους επιβεβαιώσουν ότι 'ο κάθε ένας μπορεί να ζήσει το δικό του μύθο στην Ελλάδα'.

    [09] Ιακώβου: Πρόκληση η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

    10-08-2005

    O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, χαρακτήρισε ως πρόκληση την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση. Ο κ. Ιακώβου είπε σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία ότι η τουρκική θέση βάλλει την εσωτερική τάξη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η κοινότητα ασφαλώς θα αντιδράσει. Τα σχόλιά του σημειώνονται τρεις εβδομάδες πριν την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία θα αποφασιστεί η τελική θέση της κοινότητας ενόψει της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχε χαρακτηρίσει 'αδιανόητη' την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς η Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κύπρο.

    [10] Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν αστεροειδή με πολλά φεγγάρια

    10-08-2005

    Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε για πρώτη φορά στα χρονικά, έναν αστεροειδή με περισσότερα από ένα φεγγάρια. Ο αστρονόμος Φράνκ Μάρκις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και η ομάδα συνεργατών του ανακοίνωσαν το εύρημά τους μέσω του λονδρέζικού περιοδικού Φύση. Οι επιστήμονες λένε ότι εντόπισαν ένα δεύτερο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή 87 Σύλβια, που ανήκει στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά, εντοπίζεται παρόμοιο σύστημα τριπλού αστεροειδούς. Οι επιστήμονες είπαν επίσης ότι παρακολούθησαν την τροχιά των δύο φεγγαριών γύρω από τον 87 Σύλβια για διάστημα δύο μηνών, πέρυσι και βρήκαν ότι ένα από τα φεγγάρια διέγραφε τροχιά περίπου χιλίων τριακοσίων εξήντα χιλιομέτρων γύρω από τον αστεροειδή, ενώ το δεύτερο μικρότερο φεγγάρι κινείται σε τροχιά περίπου 710 χιλιομέτρων.

    [11] Σε πρωτοφανή ύψη οι τιμές του πετρελαίου

    10-08-2005

    Σε νέα ύψη ρεκόρ έφτασαν οι τιμές πετρελαίου, μετά από έκθεση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας, που δείχνει μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, για έκτη συνεχή εβδομάδα. Η τιμή του αργού έφθασε στα 65 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να κλείσει τελικά στα 64,90 δολάρια το βαρέλι, είναι δηλαδή κατά 40% υψηλότερη από ότι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Αναλυτές λένε ότι η αυξημένη ζήτηση και οι ανησυχίες για τα μειωμένα αποθέματα είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των τιμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 August 2005 - 1:18:14 UTC