Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα: Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων
  • [02] NASA: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις διαστημικών λεωφορείων
  • [03] Βρετανία: Συνελήφθη ο ένας καταζητούμενος
  • [04] Ιρακ: Δολοφονήθηκαν οι δύο Αλγερινοί διπλωμάτες
  • [05] Πεκίνο: Παραμένουν οι θεμελιώδεις διαφορές στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [06] Χαταμί: Το Ιράν θα ξαναρχίσει ορισμένες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου
  • [07] 22 χρόνια φυλάκισης σε Αλγερινό που σχεδίαζε να ανατινάξει το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες
  • [08] Δυτική Όχθη: Νέες συγκρούσεις Ισραηλινών δυνάμεων-Παλαιστινίων
  • [09] Ανησυχίες για τα εξοπλιστικά μεγέθη της Κίνας
  • [10] Νέα περιβαλλοντική συμφωνία ΗΠΑ με χώρες Ασίας και Ειρηνικού
  • [11] Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιδρά στις δηλώσεις Μπλέαρ

  • [01] Ελλάδα: Εντείνονται οι έλεγχοι τροφίμων

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    28-07-2005

    Με καθημερινούς ελέγχους σε καταστήματα, καντίνες, εστιατόρια, νοσοκομεία και κέντρα διασκέδασης οι Νομαρχίες Αθηνών και Πειραιά προσπαθούν να εμποδίσουν τη διοχέτευση στην αγορά ακατάλληλων προϊόντων. Μικτά κλιμάκια των νομαρχιών διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους και δεσμεύουν αμέσως προϊόντα που είτε είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, είτε δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κατανάλωση.

    Πρόσφατα παραδείγματα οι μεγάλες ποσότητες φιστικιών Αιγίνης που εντόπισε και δέσμευσε η Νομαρχία Πειραιά γιατί διαπιστώθηκε ότι είχαν συγκεντρώσει υψηλές ποσότητες αφλατοξινών, ουσίες επικίνδυνες όταν ευνοηθεί η αύξηση τους πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. Ακατάλληλες όμως ποσότητες τροφίμων βρέθηκαν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Νομαρχία Αθηνών και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

    Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας κατέσχεσαν ακατάλληλα τρόφιμα συνολικού βάρους 373 κιλών που προορίζονταν για τους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου 'Αλεξάνδρα' καθώς το αυτοκίνητο ψυγείο που τα μετέφερε δεν πληρούσε τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες που απαιτούνταν για τη μεταφορά τους. Οι συστηματικοί αυτοί έλεγχοι έχουν σαν αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να προστατεύονται περισσότερο από ότι στο παρελθόν όχι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και η ποιότητα των αγαθών.

    Παρόλα αυτά οι ηγεσίες των Νομαρχιών, διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότεροι έλεγχοι αν οι υπηρεσίες τους στελεχώνονταν από επιπλέον προσωπικό. 'Η προστασία του καταναλωτικού κοινού επιμένουν, απαιτεί περισσότερους υπαλλήλους και εξειδικευμένους επιστήμονες'.

    Κοινή διαπίστωση πάντως παραμένει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά όχι μόνο στο λεκανοπέδιο αλλά σ' ολόκληρη τη χώρα. Σ' αυτό συμβάλει και η ρητή διαταγή του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους αρμόδιους φορείς να δημοσιοποιούν άμεσα οποιαδήποτε παρατυπία, ή παρανομία.

    [02] NASA: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις διαστημικών λεωφορείων

    28-07-2005

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις μελλοντικές πτήσεις διαστημικών λεωφορείων, μετά την αποκόλληση μονωτικού υλικού από την επιφάνεια της εξωτερικής δεξαμενής καυσίμων του Ντισκάβερυ κατά την εκτόξευση. Το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει πριν δυόμισι χρόνια με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια και είχε καταλήξει στην καταστροφή του σκάφους κατά την επιστροφή του στην γήινη ατμόσφαιρα.

    Πάντως αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ δηλώνουν ότι αυτή τη φορά υπολείμματα του μονωτικού υλικού δεν έπληξαν το Ντισκάβερυ κατά την εκτόξευση, όπως είχε συμβεί με το Κολούμπια, αλλά τονίζουν ότι είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη τέτοιων συμβάντων. Ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων, Μπιλ Πάρσονς, δήλωσε τη Τετάρτη ότι η ΝΑΣΑ αντιμετωπίζει την κατάσταση με 'ιδιαίτερη σοβαρότητα'.

    Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ δήλωσαν ότι το Ντισκάβερυ αναμένεται να προσγειωθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα και οι αστροναύτες πρόκειται να μελετήσουν τις φθορές που υπέστη το διαστημικό λεωφορείο.

    [03] Βρετανία: Συνελήφθη ο ένας καταζητούμενος

    28-07-2005

    Γιασίν Χασσάν Ομάρ

    Η Bρετανική αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν από τους τέσσερις άνδρες, που καταζητούνταν για τις επιθέσεις στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομικής διεύθυνσης του Λονδίνου, Πήτερ Κλάρκ, δήλωσε ότι το πρωί της Τετάρτης συνελήφθη ο Γιασίν Χασσάν Ομάρ, στο Μπίρμινχαμ. Η αστυνομία δήλωσε ότι χρειάστηκε να ακινητοποιήσει τον Ομάρ, ο οποίος αντιστάθηκε στους αστυνομικούς και ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για ανακρίσεις. Ο Γιασίν Χασσάν Ομάρ είναι Σομαλός που διαμένει στη Βρετανία από το 1992 και κατηγορείται ότι διέφυγε από τον σταθμό του μετρό της οδού Ουώρρεν στις 21 Ιουλίου, όταν η βόμβα που μετέφερε δεν εξερράγη. Η αστυνομία ψάχνει ακόμη για άλλους τρεις υπόπτους και έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα ενός απ' αυτούς. Πρόκειται για τον Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας ενός απ' τους άλλους δύο υπόπτους τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί. Επίσης η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τρεις γυναίκες με την κατηγορία ότι 'υποθάλπουν καταζητούμενους'.

    [04] Ιρακ: Δολοφονήθηκαν οι δύο Αλγερινοί διπλωμάτες

    28-07-2005

    Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, επιβεβαίωσε το θάνατο δύο Αλγερινών διπλωματών από τους απαγωγείς τους στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τις δολοφονίες 'άνανδρη' ενέργεια, αλλά δεν αποκάλυψε τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση του που αποδεικνύουν τους θανάτους των δύο διπλωματών. Σε ανακοίνωση της στο διαδίκτυο, η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αναφέρει ότι δολοφόνησε τους δύο διπλωμάτες.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πραγματοποίησε τη Τετάρτη απροειδοποίητη επίσκεψη στη Βαγδάτη όπου ζήτησε απ' την Ιρακινή ηγεσία να ολοκληρώσει και να επικυρώσει το νέο σύνταγμα της χώρας μέχρι την προθεσμία της 15ης Αυγούστου. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ράμσφελντ, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, ζήτησε ταχεία αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις θα αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους.

    [05] Πεκίνο: Παραμένουν οι θεμελιώδεις διαφορές στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    28-07-2005

    Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι παραμένουν οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, ενώ απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και σήμερα οι εξαεθνεις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιανγκ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις διαβουλεύσεις της Τετάρτης στο Πεκίνο μεταξύ αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ, τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τη Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στο ποιά χώρα θα προβεί σε υποχωρήσεις πρώτη. Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι δεν θα τερματίσει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων έως ότου οι ΗΠΑ ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με την Πιονγιάνγκ και εγγυηθούν την ασφάλεια της.

    Επίσης η Βόρεια Κορέα απαίτησε από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν όλα τα πυρηνικά τους όπλα από τη Κορεατική χερσόνησο, αλλά η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν διαθέτει τέτοια όπλα στην περιοχή. Επίσης οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι για να εκπληρωθούν τα αιτήματα της Πιονγιαγκ, θα πρέπει πρώτα να τερματιστεί το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων.

    [06] Χαταμί: Το Ιράν θα ξαναρχίσει ορισμένες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου

    28-07-2005

    Στο Ιράν, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες που έχουν ανασταλεί, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες νέες προτάσεις των εκπροσώπων της ΕΕ.

    Ο κύριος Χαταμί είπε ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει προκαταρκτικό πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να προβεί σε εμπλουτισμό ουρανίου.

    Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν απ' την Τεχεράνη να αναστείλει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα. Οι δυο πλευρές θα ξανασυναντηθούν στις αρχές Αυγούστου.

    [07] 22 χρόνια φυλάκισης σε Αλγερινό που σχεδίαζε να ανατινάξει το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

    28-07-2005

    Στις ΗΠΑ, ο Αχμεντ Ρεσάμ από τη Αλγερία, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες τη πρωτοχρονιά του 1999, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης.

    Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ, της πολιτείας Ουάσιγκτον, απήγγειλε κατηγορίες στον Ρεσσάμ για συνομωσία με σκοπό την διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας, για λαθρεμπόριο εκρηκτικών υλών και άλλα εγκλήματα. Ο Ρεσάμ συνεργαζόταν με τις αρχές μέχρι το 2003 και οι πληροφορίες που παρείχε, χρησιμοποιήθηκαν κατά άλλων υπόπτων τρομοκρατών.

    [08] Δυτική Όχθη: Νέες συγκρούσεις Ισραηλινών δυνάμεων-Παλαιστινίων

    28-07-2005

    Στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 6 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ Ισραηλινών στρατευμάτων και εξτρεμιστών.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες στη Τζενίν δήλωσαν ότι ο νεκρός δεκαοκτάχρονος δεν ήταν οπλισμένος και πέταγε πέτρες σε Ισραηλινά στρατεύματα που προσπαθούσαν να συλλάβουν καταζητούμενο εξτρεμιστή της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός ανταπέδωσε πυρά όταν οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πυροβολούν και να πυροδοτούν εκρηκτικά.

    Σε άλλες εξελίξεις, η ισραηλινή βουλή ψήφισε νόμο που περιορίζει σημαντικά τις μηνύσεις που μπορούν να υποβάλλουν Παλαιστίνιοι για καταστροφές που προήλθαν από Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    [09] Ανησυχίες για τα εξοπλιστικά μεγέθη της Κίνας

    28-07-2005

    Eμπειρογνώμονες κατέθεσαν την Τετάρτη ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ασία. Ο Ρίτσαρντ Φίσερ, εκπροσωπώντας το Κέντρο Διεθνούς Στρατηγικής το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ασία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάνκαν Χάντερ, Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι η οικονομία της. Την περασμένη εβδομάδα, έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε ότι τα επίπεδα εξοπλισμών της Κίνας θα μπορούσαν να απειλήσουν την στρατιωτική ισορροπία με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποστάτη. Πάντως, ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θεωρεί την Κίνα απειλή και ότι ευελπιστεί πως θα έχει εποικοδομητική συνεργασία μαζί της.

    [10] Νέα περιβαλλοντική συμφωνία ΗΠΑ με χώρες Ασίας και Ειρηνικού

    28-07-2005

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σε συνεργασία με 5 άλλες χώρες κατέληξαν σε συμφωνία πλαίσιο για την μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με την ανταλλαγή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, που συνολικά παράγουν το ήμισυ περίπου των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σχημάτισαν την λεγόμενη Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού για την Ανάπτυξη και το Κλίμα, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη φιλικότερων προς το περιβάλλον ενεργειακών πηγών. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο δεν έχουν υπογράψει η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

    [11] Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιδρά στις δηλώσεις Μπλέαρ

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    28-07-2005

    Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στην Αθήνα η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέαρ ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης από την Άγκυρα δεν συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 'Απαιτείται η ξεκάθαρη υπογραφή βμε ό,τι αυτό συνεπάγεταιβ του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας', είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. 'Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι μη αναγνώριση κράτους - μέλους από υποψήφιο προς ένταξη κράτος αποτελεί θεσμικό και πολιτικό παράδοξο το οποίο πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατό', τόνισε ο κύριος Κουμουτσάκος.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, πως η συμφωνία που επεκτείνει την ισχύ της τελωνειακής ένωσης και στα δέκα νέα μέλη της Ε.Ε. την οποία πρόκειται να υπογράψει η Τουρκία δεν έχει σχέση με την αναγνώριση της Κύπρου από την τουρκική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την Κύπρο έως ότου υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος στο νησί.

    Μόλις πριν δύο ημέρες, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συνομιλίες στο Λονδίνο με σκοπό να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την βρετανική κυβέρνηση με την οποία προχώρησε σε συμφωνία για δομημένο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών έτσι ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες και να αποσαφηνίζονται άμεσα οι θέσεις των δύο πλευρών. Κατά τις συνομιλίες ο κ. Μπλέαρ ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να συμβάλει στην ενοποίηση του νησιού κατά τη διάρκεια της Βρετανικής προεδρίας της Ε.Ε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 July 2005 - 1:18:21 UTC