Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο διάστημα το Ντισκάβερυ
  • [02] Νέα Υόρκη: Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα
  • [03] Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία πλήττουν τη Νέα Υόρκη
  • [04] 16 νεκροί απ' την τελευταία επίθεση στο Ιράκ
  • [05] Λονδίνο: "Σημαντική" πρόοδος στις έρευνες αναφέρει η αστυνομία
  • [06] Αίγυπτος: Προκαταρκτική αναγνώριση του πτώματος ενός εκ των βομβιστών
  • [07] Παπαδόπουλος: "Αδιανόητη" η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απ' την Τουρκία
  • [08] Δεύτερη μέρα των εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [09] Έρευνα: Οι Αμερικανοί έχουν θετική εικόνα για τους Μουσουλμάνους στις ΗΠΑ
  • [10] To ψηλότερο κτήριο στις ΗΠΑ θα χτιστεί στο Σικάγο
  • [11] Το Αμερικανικό Πεντάγωνο διευρύνει στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό
  • [12] Νέα επισιτιστική βοήθεια των ΗΠΑ στον Νίγηρα

  • [01] Στο διάστημα το Ντισκάβερυ

    27-07-2005

    Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερυ τέθηκε επιτυχώς την Τρίτη σε τροχιά γύρω από τη Γή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για κομμάτια που αποκολλήθηκαν από το διαστημόπλοιο κατά την εκτόξευση του.

    Το Ντισκάβερυ με το επταμελές πλήρωμα του εκτοξεύτηκε το πρωί της Τρίτης, ώρα Αμερικής, από το διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλοριντα, δυο σχεδόν χρόνια μετά την καταστροφή του Κολούμπια, το 2003, που ανάγκασε τη ΝΑΣΑ να ακυρώσει όλες τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ είπαν ότι ένα κομμάτι από πλακάκι της εξωτερικής επιφάνειας του σκάφους, ενδεχομένως να έπεσε κατά την εκτόξευση, γεγονός το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα.

    Το Ντισκάβερυ θα παραμείνει στο διάστημα για 12 μέρες και θα μεταφέρει εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    [02] Νέα Υόρκη: Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-07-2005

    Οι έρευνες στο μετρό της Νέας Υόρκης έχουν ξεκινήσει μετά και από απόφαση του Δημάρχου κ. Μπλούμπεργκ. Οι δεύτερες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, χτύπησαν και το καμπανάκι κινδύνου στην πόλη που γνωρίζει πολύ καλά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ετσι από την περασμένη Παρασκευή η αστυνομική παρουσία στο μετρό της πόλης αυξήθηκε ενώ άρχισαν και οι σποραδικές έρευνες στις τσάντες και τις αποσκευές των επιβατών. Στον σταθμό μάλιστα του Γούντλον, αστυνομικοί με μεγάλες ταμπέλες προειδοποιούν τον κόσμο πως εάν δεν συμφωνούν με τον έλεγχο θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον χώρο του σταθμού αμέσως. Τα νέα μέτρα μπορεί να ανακούφισαν πολλούς, η αστυνομική παρουσία στους σταθμούς και τα τρένα, να θεωρείται απαραίτητη και προστατευτική αλλά φυσικά υπάρχουν και οι αντιδράσεις από πολλούς που θεωρούν πως το μέτρο εναντιώνεται στις αρχές της ελευθερίας των πολιτών.

    Ο Οργανισμός της Νέας Υόρκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αντέδρασε στα νέα μέτρα των ερευνών λέγοντας ότι παραβιάζουν την τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος. Ο Δήμαρχος Μίκαελ Μπλούμπεργκ αντέδρασε δηλώνοντας πως ήλπισε ότι ο οργανισμός θα αναγνώριζε τις ανάγκες και πως η πόλη είχε βρεί τη σωστή μέση λύση μεταξύ της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων.

    κύριος Μπλούμπεργκ πρόσθεσε πως οι έρευνες στο μετρό αποτελούν μέρος μιας πολιτικής που 'συνεχώς θα αλλάζει την τακτική της' και πως οι έρευνες θα γίνονται απρόβλεπτα και όχι στα ίδια μέρη απαραίτητα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως έρευνες γίνονται επίσης στα λεωφορεία, στα τρένα αλλά και τα πλοία της γραμμής, ενώ αξιωματούχοι της αστυνομίας δηλώνουν πως οι έρευνες αυτές γίνονται τυχαία και όχι επιλεκτικά, ή φυλετικά.

    [03] Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία πλήττουν τη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-07-2005

    H υγρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες καθώς και το καυσαέριο στην Νέας Υόρκη δημιούργησαν νέφος που κάθεται πάνω από την πόλη και που αναγκάζει τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν σήμερα συμβουλευτική οδηγία προστασίας. Όπως είναι γνωστό ιδιαίτερα ευπαθείς σε τέτοιες συνθήκες είναι τα άτομα με αναπνευστικές η καρδιακές παθήσεις. Το όζον έχει αγγίζει τα επικίνδυνα όρια και το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοινώνει πως στα ίδια όρια θα κυμαίνεται και την Τετάρτη. Ήδη τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα μια και ο υδράργυρος αναμένεται να κυμανθεί στους 30-35 βαθμούς Κελσίου αλλά λόγω νέφους να δίνει την αίσθηση των 43 βαθμών.

    Η Τρίτη 26 Ιουλίου από πολλούς ειδικούς προβλέπεται να αποτελεί την πιο ζεστή μέρα του χρόνου για την νότια Νέα Υερσέη όπου η θερμοκρασία αναμένεται έφτασε τους 45 βαθμούς.

    Απαγορευτική θα είναι και η Τετάρτη για όσους θέλουν να απολαύσουν το Νεουορκέζικο αεράκι, αλλά και για τους επιρρεπείς σε αναπνευστικές παθήσεις, ενώ οι ίδιες προειδοποιήσεις ισχύουν και για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Ήδη 3 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους φέτος το καλοκαίρι, στην Νέα Υερσέη, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, ενώ για την Τετάρτη οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως θα είναι σε πιο υψηλά επίπεδα η υγρασία.

    Τέλος στην πόλη του Νιούορκ έχουν ετοιμαστεί 12 δημόσιοι χώροι με κεντρικό κλιματισμό για τους πολίτες που δεν διαθέτουν κλιματισμό στα σπίτια τους.

    [04] 16 νεκροί απ' την τελευταία επίθεση στο Ιράκ

    27-07-2005

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν την Τρίτη, από επίθεση ενόπλων κατά λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους σε κρατική εταιρία, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Επίσης έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα σκότωσε 4 αμερικανούς στρατιώτες νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βιντεοταινία, που παρουσιάζει δύο Αλγερινούς διπλωμάτες που έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Η οργάνωση απείλησε ότι θα τους σκοτώσει και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημοσιεύσει τις ομολογίες των δύο διπλωματών. Στο μεταξύ, στο Κιρκούκ, η αστυνομία συνέλαβε 6 άτομα που πιστεύεται ότι είναι μέλη δύο κύριων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [05] Λονδίνο: "Σημαντική" πρόοδος στις έρευνες αναφέρει η αστυνομία

    27-07-2005

    O αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Ιαν Μπλαίρ, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί 'σημαντική' πρόοδος στις έρευνες για τις αποτυχημένες απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό της Bρετανικής πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία δήλωσε την Τρίτη ότι εντόπισε μεγάλη ποσότητα ύποπτων υλών σε διαμέρισμα του βόρειου Λονδίνου, που συνδέεται με έναν από τους 4 καταζητούμενους υπόπτους βομβιστές. Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης ένα ύποπτο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο διαμέρισμα. Παράλληλα η αστυνομία δήλωσε ότι ένας απ' τους υπόπτους είναι Βρετανός πολίτης από την Ερυθραία και ένας δεύτερος είναι Σομαλός με νόμιμη άδεια παραμονής στη Βρετανία. Οι αρχές αναζητούν διασυνδέσεις μεταξύ των επιθέσεων της 21ης Ιουλίου και της 7ης Ιουλίου.

    [06] Αίγυπτος: Προκαταρκτική αναγνώριση του πτώματος ενός εκ των βομβιστών

    27-07-2005

    Οι αιγυπτιακές αρχές αναγνώρισαν το πτώμα ενός από τους βομβιστές που έπληξαν το θέρετρο της Ερυθράς θάλασσας Σάρμ ελ Σεΐχ το Σάββατο, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα. Οι αρχές ασφαλείας είπαν ότι γνωστός εξτρεμιστής από το Σινά, ο Γιούσεφ Μπαντράν, οδηγούσε το παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από το ένα ξενοδοχείο. Οι αρχές πραγματοποιούν εξετάσεις γενετικού υλικού για την εξακρίβωση της ταυτότητας του τρομοκράτη. Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι η αστυνομία αναζητούσε διασυνδέσεις μεταξύ των επιθέσεων του Σαββάτου και δύο βομβιστικών επιθέσεων στην ίδια περιοχή πέρυσι, από τις οποίες είχαν σκοτωθεί 34 άτομα. Η πιθανότητα διασύνδεσης των περιστατικών προέκυψε όταν οι δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις του Σαββάτου, είπαν ότι πραγματοποίησαν και τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Οκτωβρίου σε θέρετρο της Τάμπα. Στο μεταξύ, το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 64 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις του Σαββάτου, όμως τοπικά νοσοκομεία λένε ότι τα θύματα ανέρχονται σε 88.

    [07] Παπαδόπουλος: "Αδιανόητη" η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απ' την Τουρκία

    27-07-2005

    Μετά από συνομιλίες που είχε τη Τρίτη στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε 'αδιανόητο' να μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο, τη στιγμή που επιζητά ένταξη στην ΕΕ και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική. Ο Κύπριος ηγέτης έκανε τη δήλωση αυτή, εν όψει της πρόθεσης της Τουρκίας να υπογράψει πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της κοινότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Όμως, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να συμπεριλάβει στην συμφωνία διακήρυξη με την οποία θα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το πρωτόκολλο με την ΕΕ θα ολοκληρωθεί σήμερα, μετά τις συνομιλίες μεταξύ ανώτερων Βρετανών και Τούρκων αξιωματούχων.

    [08] Δεύτερη μέρα των εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    27-07-2005

    Κρίστοφερ Χίλ

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα στο Πεκίνο οι εξαεθνείς συνομιλίες για τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε την χθεσινή πρώτη μέρα "μια καλή αρχή", ενώ σε ανακοινωθέν του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, χαιρέτησε την επανέναρξη των συνομιλιών μετά από διακοπή 14 μηνών. Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της Αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Κρίστοφερ Χίλ, έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον 'δεν έχει καμία πρόθεση' να επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα και η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

    [09] Έρευνα: Οι Αμερικανοί έχουν θετική εικόνα για τους Μουσουλμάνους στις ΗΠΑ

    27-07-2005

    To Συμβούλιο Αμερικανο-Iσλαμικών σχέσεων χαιρέτησε νέα έρευνα που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει θετική άποψη για τους Αμερικανούς μουσουλμάνους, παρά τις πρόσφατες τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες. Το συμβούλιο δηλώνει ότι η έρευνα που βασίζεται σε απαντήσεις που έδωσαν 2,000 ερωτηθέντες Αμερικανοί, έδειξε ότι το 55% είχε θετική άποψη για τους μουσουλμάνους, ακόμα και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου. Πρίν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το 45% των Αμερικανών είχαν θετική γνώμη για τους Αμερικανούς μουσουλμάνους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι ο Μουσουλμανισμός ενθαρρύνει την βία, μειώθηκε από 44 σε 36%. Ο διευθυντής του συμβουλίου Νιχάντ Αουάντ, δήλωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει πως ο αμερικανικός λαός κατανοεί ότι το Ισλάμ δεν πρέπει να ορίζεται από πράξεις βίας που πραγματοποιεί μία ελάχιστη μειονότητα εξτρεμιστών.

    [10] To ψηλότερο κτήριο στις ΗΠΑ θα χτιστεί στο Σικάγο

    27-07-2005

    To υψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ ενδέχεται να κτιστεί στο Σικάγο, εφόσον οι αρχιτέκτονες και κατασκευαστές του επιτύχουν την οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Ο πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας Φόρντχαμ, Κρίστοφερ Κάρλευ, μαζί με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, παρουσίασαν στις δημοτικές αρχές τα σχέδια για τον λεγόμενο Πύργο Φόρντχαμ, που θα έχει συνολικά ύψος 600 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυργίσκου. Ακόμα και χωρίς τον πυργίσκο, το κτίριο που θα έχει 115 ορόφους, θα είναι ήδη δύομιση μέτρα υψηλότερο από τον Πύργο Σήαρς, στο Σικάγο, που είναι το υψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ. Η κατασκευή του κτιρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009, έχει ήδη συναντήσει την αντίσταση των περιοίκων της περιοχής Στρήτερβιλ, οι οποίοι αντιτίθενται στην ανέγερση ουρανοξυστών. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του κτιρίου που πιστεύεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει επίσης προβλήματα. Πάντως, ο κ. Κάρλευ είπε στο Ασσοσιέτεντ Πρές ότι η ανέγερση του κτιρίου θα αυξήσει την αξία των ακινήτων της περιοχής και πρόσθεσε ότι η συνεργασία του με τον πασίγνωστο αρχιτέκτονα Καλατράβα, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επενδυτές.

    [11] Το Αμερικανικό Πεντάγωνο διευρύνει στρατιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό

    27-07-2005

    Aξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δηλώνουν ότι ελπίζουν να διευρύνουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης ξένων στρατευμάτων στην Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου, με στόχο την ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Λώρενς ντι Ρίτα δήλωσε ότι στρατιωτικοί παράγοντες μελετούν την έναρξη νέων προγραμμάτων για την αναβάθμιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και την διεύρυνση της συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο για την ώρα διατηρεί μικρή βάση στο Ντζιμπουτί για να βοηθά ένοπλες δυνάμεις από την ανατολική Αφρική και τον Περσικό κόλπο να επεκτείνουν τις αντιτρομοκρατικές τους επιχειρήσεις. Η αμερικανική ακτοφυλακή βοηθά επίσης τις ναυτικές επιχειρήσεις στον κόλπο της Γουινέας. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δηλώνουν ότι αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθούν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τρομοκρατών ανά τον κόσμο και παρεμποδίζουν εξτρεμιστές από το να χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες σαν καταφύγιό τους.

    [12] Νέα επισιτιστική βοήθεια των ΗΠΑ στον Νίγηρα

    27-07-2005

    Οι ΗΠΑ θα δώσουν σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια έκτατη ανθρωπιστική βοήθεια για τη σίτιση χιλιάδων ανθρώπων στο Νίγηρα, σε περιοχές που έχουν πληγεί από ξηρασία.

    Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο δολάρια για την σίτιση γυναικών και παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό στη περιοχή Ντίφα του Νίγηρα.

    Ο Νίγηρας έχει δηλώσει ότι τα τρόφιμα που διαθέτει δεν επαρκούν για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών του 85 τοις εκατό του πληθυσμού του.

    Η αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης δήλωσε ότι ένα μέρος της έκτατης αυτής βοήθειας σε τρόφιμα θα προέλθει από τις γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής και θα διανεμηθεί σε λίγες μέρες, ενώ η υπόλοιπη θα αποσταλεί από λιμάνια των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

    Η έλλειψη τροφίμων οφείλεται σε ξηρασία και την χειρότερη, εδώ και χρόνια, επιδρομή ακρίδων. Η Υπηρεσία Τροφίμων του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 2 κόμμα 5 εκατομμύρια άτομα στο Νίγηρα χρειάζονται τρόφιμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 July 2005 - 1:18:21 UTC