Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμαρχος της Αμμοχώστου: Νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το Κυπριακό
  • [02] Αυτοανατινάχθηκαν δύο ύποπτοι εξτρεμιστές στο Πακιστάν
  • [03] «Η ιστορία θα μας κρίνει όχι από τις διαφωνίες μας, αλλά από τα επιτεύγματά μας» λέει η Ράις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης

  • [01] Δήμαρχος της Αμμοχώστου: Νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το Κυπριακό

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    18 Feb 2005, 21:14 UTC

    Επίσκεψη στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο πραγματοποίησε ο δήμαρχος της Αμμοχώστου κ. Γιαννάκης Σκορδής και το δημοτικό Συμβούλιο επιδίδοντας μνημόνιο-έκκληση τόσο για το κυπριακό πρόβλημα όσο και για την πόλη τους, την πόλη φάντασμα τα τελευταία 30 χρόνια, σε ευρωβουλευτές , διπλωμάτες, δημάρχους και Ευρωδικαστές, σε μια νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το κυπριακό πρόβλημα και με στόχο να συμβάλουν στην αναζήτηση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Σκορδής που είναι εκλεγμένος δήμαρχος από τους 50.000 περίπου απανταχού πρόσφυγες της Αμμοχώστου μας είπε σχετικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε... « Η κίνηση που κάνουμε είναι ενισχυτική στην πραγματικότητα της πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης, που έχει ήδη γίνει από πέρυσι και αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και για ενίσχυση των τουρκοκυπρίων στον οικονομικό τομέα. Είχε υποβληθεί τότε πρόταση και για την Αμμόχωστο, η επιστροφή δηλαδή της περιφραγμένης τουλάχιστον περιοχής, που είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και 30 χρόνια και δεν χρησιμοποιείται από κανέναν, σε συνδυασμό με την λειτουργία του λιμανιού της πόλης έτσι που να μπορέσουν να έχουν τα ωφελήματα που μπορεί να έχουν και οι Τουρκοκύπριοι από αυτό το εγχείρημα . Και πιστεύουμε ότι αν γίνει μια κίνηση αρχικά που να αφορά την Αμμόχωστο θα ενισχύσει την προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες γενικότερα για το Κυπριακό».

    Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε τον κανονισμό που διέπει το καθεστώς της πράσινης γραμμής στην Λευκωσία. Τα μέτρα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, θα συμβάλουν στην καλύτερη διακίνηση προσώπων και αγαθών και θα βοηθήσουν στην επανένωση του νησιού καθώς έχει εκφραστεί η επιθυμία να ανοίξουν δύο ακόμη σημεία διέλευσης ,στη Ζόδια και τη Λήδρα. Οι βελτιώσεις στον τροποποιημένο κανονισμό αφορούν στην κατάργηση των εμποδίων σε θέματα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, απλούστευση της διαδικασίας για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και αναθεώρηση των ορίων που υπάρχουν για την διέλευση προσώπων επιτρέποντας την διακίνηση προσωπικών αγαθών συνολικής αξίας 135 ευρώ, ενός λίτρου αλκοολούχων ποτών και 40 τσιγάρων.

    [02] Αυτοανατινάχθηκαν δύο ύποπτοι εξτρεμιστές στο Πακιστάν

    18 Feb 2005, 19:44 UTC

    Στο Πακιστάν, δύο άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ήταν σουνίτες εξτρεμιστές και που είχαν παγιδευτεί από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας, αυτοανατινάχτηκαν στην νοτιοδυτική πόλη Κέττα. Η αστυνομία είπε ότι οι εξτρεμιστές αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία για πάνω από 30 λεπτά, ενώ εκτόξευσαν δύο χειροβομβίδες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό. Σύμφωνα με τις αρχές, οι κατά τα φαινόμενα τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της ετήσιας πομπής σιιτών μουσουλμάνων, που αποτελούν μειονότητα στο Πακιστάν. Η αστυνομία προσπαθεί ακόμα να εξακριβώσει την ταυτότητα των εξτρεμιστών, αλλά λέει ότι κατά πάσα πιθανότητα ανήκαν στην παράνομη σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ ε Τζάνγκβι, που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα και έχει πραγματοποιήσει αρκετές φονικές επιθέσεις εναντίον σιιτών.

    [03] «Η ιστορία θα μας κρίνει όχι από τις διαφωνίες μας, αλλά από τα επιτεύγματά μας» λέει η Ράις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης

    18 Feb 2005, 21:25 UTC

    Από τον Νοέμβριο του 2004, που επανεξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζωρτζ Μπους τοποθέτησε την ανοικοδόμηση των δεσμών με τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους συμμάχους της χώρας ανάμεσα στις προτεραιότητές του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μπους με τον πρώτο ταξίδι της δεύτερης θητείας του στο εξωτερικό ελπίζει να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ώστε να αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις.

    Στην ομιλία του κατά την τελετή της ορκωμοσίας του τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μπους έκανε άνοιγμα προς τους ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής «Τιμούμε την φιλία σας, βασιζόμαστε στις συμβουλές σας και εξαρτιόμαστε από την βοήθειά σας», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους

    Έτσι, λοιπόν, άρχισε η διαδικασία βελτίωσης των διατλαντικών δεσμών, μετά από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων, εξαιτίας της κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ.

    Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ενέτεινε την προσπάθεια αυτή νωρίτερα αυτό το μήνα στη Γαλλία, όταν παρουσίασε το όραμα της κυβέρνησης Μπους για την νέα σχέση Ευρώπης-ΗΠΑ. «Η Αμερική είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη», είπε η κυρία Ράις, «σε σχέση με την κοινή μας ημερήσια διάταξη και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αμερική. Η ιστορία θα μας κρίνει σίγουρα όχι από τις διαφωνίες μας, αλλά από τα νέα επιτεύγματά μας.»

    Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι : Προς τα πού κατευθύνεται η διατλαντική σχέση; Η Ρόμπιν Νίμπλετ, που διευθύνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον, λέει ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά θέλουν η συνεργασία αυτή να βασίζεται σε ισότιμες σχέσεις και όχι σχέσεις ηγέτη και υφιστάμενου.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπους θα ήθελε η συνεργασία αυτή να περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ρόλο στο Ιράκ. Και ενώ κανείς δεν περιμένει δεσμεύσεις για αποστολή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα αυτή, η κ. Νίμπλετ λέει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να προσφέρουν άλλου είδους βοήθεια, όπως στην ανάπτυξη υποδομής, στην εκπαίδευση δικαστών και αστυνομικών και ίσως στην κατάρτιση του νέου συντάγματος.

    Δύο ακόμα προβλήματα που προέρχονται από τον χώρο της Μέσης Ανατολής, επιβαρύνουν τη διατλαντική σχέση. Πρόκειται για τις προσπάθειες ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων και για πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Σε σχέση με το Ιράν οι Ευρωπαίοι τίθενται υπέρ της επιδίωξης διπλωματικής λύσης, ενώ η κυβέρνηση Μπους θα ήθελε να παραπεμφθεί το θέμα στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ.

    Θα πρέπει να συζητηθούν επίσης τα ευρωπαϊκά σχέδια για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα. Όμως, όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη σημασία δεν θα είναι ο αριθμός των προβλημάτων που επιλύθηκαν, αλλά η ποιότητα γενικά των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Όπως είπε και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ στην Οικονομική διάσκεψη του Νταβός τον περασμένο μήνα, «Αν η Αμερική θέλει ο υπόλοιπος κόσμος να συμμετάσχει στην ατζέντα της, θα πρέπει και εκείνη να συμμετάσχει στην ατζέντα των άλλων.»

    Μετά από αρκετά ταραγμένα χρόνια πολιτικής αντιπαράθεσης, οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ελπίζουν ότι το ταξίδι του προέδρου Μπους στην Ευρώπη θα αποτελέσει τη βάση για μία τετραετία στενότερης συνεργασίας. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, αλλά όπως είπε ένας πολιτικός αναλυτής στην ΦτΑ, όσοι νομίζουν ότι η διατλαντική σχέση έχει στην ουσία ολοκληρώσει τον κύκλο της, την διαγράφουν πρόωρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 21 February 2005 - 2:18:09 UTC