Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφημιστική καμπάνια στο Πακιστάν, ...
  • [02] Εκτακτη συνεδρίαση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στην Ελλάδα
  • [03] Ο Τζων Νεγρεπόντε διορίζεται στη θέση του διευθυντή των Εθνικών Μυστικών Yπηρεσιών
  • [04] Την απόσυρση Συριακών στρατευμάτων ...
  • [05] Σιιτικός συνασπισμός υπερίσχυσε ...
  • [06] 55 Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν ...
  • [07] Ευρωπαϊκός νόμος προστασίας των επιβατών αεροπλάνων.
  • [08] Συμμαχία κατά «των αμερικανικών ...
  • [09] Πρόταση για την δημιουργία Αμερικανο-Ευρωπαϊκής ...
  • [10] Την σπουδαιότητα των διατλαντικών ...
  • [11] Επικρίσεις Παπαδόπουλου για την ...
  • [12] CIA: Θέμα χρόνου η χρήση όπλων ...
  • [13] Γκρήνσπαν: Ελεγχόμενος πληθωρισμός και ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης
  • [14] Θερμή αναμένεται η φετινή χρονιά

  • [01] Διαφημιστική καμπάνια στο Πακιστάν, ...

    18 Feb 2005, 19:47 UTC

    Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαφημιστική καμπάνια από την πακιστανική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, προσφέροντας αμοιβή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν και 13 άλλων ηγετών της αλ Κάιντα.

    Το τηλεοπτικό σποτ δείχνει φωτογραφίες του μπιν Λάντεν και του υπαρχηγού του, Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι, και προσφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για τον κάθε ένα από αυτούς και μικρότερα ποσά για τα υπόλοιπα μέλη της αλ Κάιντα. Το σπότ υπόσχεται επίσης την προστασία και μετοίκηση των πληροφοριοδοτών και των οικογενειών τους.

    Το Πακιστάν, που είναι ένας από τους σημαντικούς εταίρους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει ήδη συλλάβει περίπου 500 υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα και τους έχει παραδώσει στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλοι κύριοι εξτρεμιστές κρύβονται στην ορεινή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.

    [02] Εκτακτη συνεδρίαση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στην Ελλάδα

    18 Feb 2005, 19:41 UTC

    Στην Ελλάδα, η εκκλησιαστική Ιεραρχία πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση στην Αθήνα, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της εκκλησίας μετά από σειρά σκανδάλων, και κατηγοριών για διαφθορά και για κατάχρηση εξουσίας. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ζητώντας συγγνώμη από το κοινό για τα σκάνδαλα. Παρατηρητές λένε ότι οι κατηγορίες έχουν αμαυρώσει το γόητρο της εκκλησίας στη χώρα, που η ορθοδοξία αποτελεί την επίσημη θρησκεία του κράτους. Τον Φεβρουάριο, οι εκκλησιαστικές αρχές απομάκρυναν από τα καθήκοντά του τον μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα , λόγω καταγγελιών ότι είχε καρπωθεί χρήματα που ανήκαν στην εκκλησία. Σε μία άλλη περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές κατήγγειλε τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, για αρχαιοκαπηλεία και άλλα αδικήματα.

    [03] Ο Τζων Νεγρεπόντε διορίζεται στη θέση του διευθυντή των Εθνικών Μυστικών Yπηρεσιών

    17 Feb 2005, 23:08 UTC

    Ο Τζων Νεγρεπόντε με τον Πρόεδρο Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους διόρισε τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζων Νεγρεπόντε, στη θέση του πρώτου διευθυντή των Εθνικών Μυστικών Yπηρεσιών.

    Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις μυστικές υπηρεσίες το πρώτο μέτωπο άμυνας του έθνους και πρόσθεσε ότι ο κύριος Νεγρεπόντε θα διασφαλίσει ότι οι 15 μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα λειτουργούν ως μία.

    Ο κύριος Μπους είπε ότι η υπηρεσία του κύριου Νεγρεποντε στο Ιράκ του έδωσε την ευκαιρία να δει από κοντά το πρόσωπο του εχθρού, κάτι που ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε μεγάλο πλεονέκτημα για τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

    Το Κογκρέσο δημιούργησε τη θέση του διευθυντή των Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών κατόπιν εισήγησης της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001

    Ο διορισμός του κύριου Νεγρεπόντε πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

    Ο ηλικίας 65 χρονών Νεγρεπόντε, είναι γυιός Έλληνα εφοπλιστή και έχει στο ενεργητικό του 40 χρόνια υπηρεσίας με την αμερικανική κυβέρνηση σε διάφορες θέσεις σε όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Ιούνιο αντικατέστησε τον Πωλ Μπρέμερ στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ. Πριν από τη θέση αυτή είχε διατελέσει πρέσβης της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη, όπου έπαιξε ρόλο κλειδί στην προώθηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε από το Ιράκ να αφοπλισθεί. Επίσης έπαιξε κύριο ρόλο στις προσπάθειες να εξασφαλισθεί η υποστήριξη του ΟΗΕ προς την κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ. Ο κ. Νεγρεπόντε έχει επίσης χρηματίσει πρέσβης των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες και το Μεξικό. Όμως υπήρξε και επίμαχο πρόσωπο. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν πρέσβης στην Ονδούρα και ορισμένοι νομοθέτες έθεσαν το ερώτημα του τί ήξερε σε σχέση με τα λεγόμενα «αποσπάσματα θανάτου» στη χώρα αυτή , κατηγορώντας τον πως έκανε τα τυφλά μάτια σε σχέση με το βεβαρυμένο μητρώο της Ονδούρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [04] Την απόσυρση Συριακών στρατευμάτων ...

    17 Feb 2005, 23:03 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους ζητά ξανά από τη Συρία να απομακρύνει τα στρατεύματα της από το Λίβανο, όπου στις αρχές αυτής της εβδομάδας δολοφονήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ραφικ Χαρίρι.

    Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να συμμορφωθεί με ψήφισμα των ΗΕ που απαιτεί την απόσυρση των στρατευμάτων της. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε αίτημα της οικογένεια Χαριρι για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου.

    Ο πρόεδρος Μπους δεν επέρριψε ευθύνες για τη δολοφονία του Χαρίρι στη Δαμασκό, αλλά διέταξε την ανάκληση της πρέσβης των ΗΠΑ στη Συρία για διαβουλεύσεις.

    Περίπου 200.000 άτομα κατέκλυσαν τη Βηρυτό για τη κηδεία του Χαρίρι. Μερικές εφημερίδες χαρακτήρισαν την αθρόα προσέλευση του κόσμου σαν ένα είδος εθνικού δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου.

    [05] Σιιτικός συνασπισμός υπερίσχυσε ...

    17 Feb 2005, 23:17 UTC

    Σύμφωνα με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα στο Ιράκ ο κύριος σιϊτικός συνασπισμός κερδίζει μικρή πλειοψηφία εδρών στην προσωρινή Εθνοσυνέλευση της χώρας. Αξιωματούχοι όμως δηλώνουν πως θα περάσουν ίσως αρκετές εβδομάδες προκειμένου να επιλεγεί ο νέος πρωθυπουργός.

    Η σιϊτική συμμαχία «Ενωμένο Ιρακινό Ψηφοδέλτιο» εξασφάλισε τις 140 έδρες στην αποτελούμενη από 275 έδρες Εθνοσυνέλευση. Μέλη της συμμαχίας δηλώνουν πως πραγματοποιούν συνομιλίες με άλλους νομοθέτες για να μπορέσει να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται προκειμένου να εγκριθεί ένας νέος πρόεδρος και δύο αντιπρόεδροι, οι οποίοι στη συνέχεια θα διορίσουν το νέο πρωθυπουργό της χώρας.

    Δεύτερος στις εκλογές ήρθε ο κουρδικός συνασπισμός με 75 έδρες , ενώ το κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουι ήρθε τρίτο με 40 έδρες. Οι σουνίτες Μουσουλμάνοι που μποϋκοτάρισαν τις εκλογές, κέρδισαν μόνο 5 έδρες.

    Στο μεταξύ, βιντεοταινία που μεταδόθηκε χθες έδειξε ένα σουηδό που απήχθη στο Ιράκ να ζητάει από το βασιλιά της Σουηδίας Καρλ Γκούσταφ και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο να βοηθήσουν για την απελευθέρωσή του.

    Τέλος βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μοσούλη είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αμερικανός στρατιώτης.

    [06] 55 Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν ...

    18 Feb 2005, 03:52 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως θα επιτρέψουν σε 16 Παλαιστίνιους, που απελάθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα και αποτελεί την πιο πρόσφατη χειρονομία καλής θέλησης. Οι 16 Παλαιστίνιοι είναι οι πρώτοι μιας ομάδας 55 Παλαιστινίων, που είχαν απελαθεί από τον ισραηλινό στρατό για λόγους ασφαλείας, στους οποίους θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις εστίες τους. Χθες εξ άλλου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ αποφάσισε να σταματήσει η επίμαχη πολιτική της κατεδάφισης των σπιτιών Παλαιστινίων, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι διενήργησαν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο στρατός είπε πως σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η πολιτική της κατεδάφισης ελάχιστα αποτελέσματα έχει στην αποτροπή εξτρεμιστικών επιθέσεων, ενώ αντίθετα αυξάνει το μίσος εναντίον του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

    [07] Ευρωπαϊκός νόμος προστασίας των επιβατών αεροπλάνων.

    18 Feb 2005, 03:57 UTC

    Τέθηκε σε ισχύ στις χώρες-μέλη της ΕΕ ο λεγόμενος "νόμος προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπλάνων" και διάφορες αεροπορικές εταιρείες απειλούν πως θα τον πολεμήσουν. Οι νέοι κανονισμοί υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν επιβάτες που έμειναν έξω από πτήσεις που ήταν υπερπλήρεις. Οι επιβάτες θα λαμβάνουν από 323 μέχρι 800 δολάρια εν είδει αποζημίωσης, ανεξάρτητα από το κόστος του εισιτηρίου. Οι επιβάτες καθυστερημένων πτήσεων ή πτήσεων που ακυρώνονται, θα έχουν επίσης δικαίωμα να λάβουν αποζημιώσεις, δωρεάν εισιτήρια ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι αεροπορικές εταιρίες βγάζουν δεκάδες χιλιάδες επιβάτες από πτήσεις τους, που είναι υπερπλήρεις. Ειπαν επίσης ότι το 50% των ακυρωμένων πτήσεων οφείλεται σε κακοδιαχείριση. Ορισμένες αεροπορικές εταιρίες απειλούν ότι θα πολεμήσουν δικαστικά τους νέους κανονισμούς , λέγοντας ότι οι περισσότερες ακυρώσεις πτήσεων οφείλονται σε κακές καιρικές συνθήκες. Οι εταιρείες που πωλούν φθηνότερα εισιτήρια, λένε επίσης ότι το ύψος των αποζημιώσεων, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το κόστος των εισιτηρίων.

    [08] Συμμαχία κατά «των αμερικανικών ...

    17 Feb 2005, 23:23 UTC

    Χασεμί Ραφσαντζανί

    Το Ιράν ζήτησε από χώρες της Μέσης Ανατολής το σχηματισμό μίας ισχυρής συμμαχίας για την αντιμετώπιση «των αμερικανικών και Ισραηλινών συνομωσιών», όπως τις χαρακτήρισε.

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν φέρει τον πρώην πρόεδρο Χασεμί Ραφσαντζανί να λέει ότι είναι πολύ σημαντικό το Ιράν, η Σύρια, το Ιράκ, ο Λίβανος και άλλες μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή να συνεργαστούν στενότερα.

    Η έκκληση έγινε σήμερα , μία μέρα αφού Ιρανοί και Σύροι ηγέτες δήλωσαν ότι θα σχηματίσουν ένα ενωμένο μέτωπο κατά των ξένων απειλών και πιέσεων.

    Εδώ στη Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η Συρία δεν συμβαδίζει με τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής που αναζητούν την δημοκρατία. Σε σχέση με το Ιράν, ο κύριος Μπους, είπε ότι θέλει τα ερωτηματικά που περιβάλουν τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης να διευθετηθούν μέσω της διπλωματίας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το Ισραήλ, αν απειληθεί ασφάλεια του από το Ιράν.

    [09] Πρόταση για την δημιουργία Αμερικανο-Ευρωπαϊκής ...

    17 Feb 2005, 23:33 UTC

    Πενήντα εμπειρογνώμονες σε θέματα διεθνούς πολιτικής και άλλοτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαμόρφωσαν ένα σχέδιο συμφωνίας για συνεργασία, που αποβλέπει στην αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων, προκαταρκτικά της επίσκεψης του Προέδρου Μπους στην Ευρώπη, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την ομάδα των 50 ειδικών, το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Ουάσιγκτον, δείχνει πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια κοινή Αμερικανο-Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων. Το σχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για τα οποία υπάρχει την περίοδο αυτή ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ, του Αφγανιστάν, των Συμφωνιών της Γενεύης, των κλιματολογικών αλλαγών, της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και του πυρηνικού του Ιράν.

    Στο θέμα του Ιράκ το σχέδιο ζητά να αρχίσει ένας στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και να αναληφθεί η δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα εκπαιδεύει 5 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους και 25 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς τον χρόνο.

    Το σχέδιο συμφωνίας διαμορφώθηκε σε σύνοδο μιας μεγάλης δεξαμενής σκέψης, του Ιδρύματος Μπρούκινς, που εδρεύει στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    [10] Την σπουδαιότητα των διατλαντικών ...

    17 Feb 2005, 23:31 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει ότι θα τονίσει τη σπουδαιότητα των διατλαντικών σχέσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι οι διατλαντικές σχέσεις είναι σημαντικές για την επικράτηση της ασφάλειας και της ειρήνης στις δυο ηπείρους. Ο κύριος Μπους αναγνώρισε τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές ως προς τις αξίες.

    Ο κύριος Μπους είπε ότι ελπίζει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αλλαγή που παρατηρείται στο κλίμα του πλανήτη μας και ότι και οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος για τις επερχόμενες γενεές.

    Το θέμα του πολέμου στο Ιράκ και η άρνηση των ΗΠΑ να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης

    Ο κύριος Μπους θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, στο Μάϊντς στη Γερμανία και στη Μπρατισλάβα στη Σλοβακία, όπου θα συνομιλήσει με το Ρώσο Πρόεδρος Βλάντυμιρ Πούτιν.

    [11] Επικρίσεις Παπαδόπουλου για την ...

    17 Feb 2005, 23:38 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, καταδίκασε την επίσκεψη αμερικανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας σε τουρκοκυπριακές περιοχές. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η επίσκεψη στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, επιχειρηματιών που εκπροσωπούν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία, προκαλεί το λαϊκό αίσθημα. Το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε ιδιαίτερα πως η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον εμπορικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και ότι η ομάδα μπήκε στην Κύπρο μέσω ενός παράνομου, όπως το χαρακτήρισε, σημείου εισόδου.

    [12] CIA: Θέμα χρόνου η χρήση όπλων ...

    17 Feb 2005, 02:48 UTC

    Πόρτερ Γκός

    Ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος, δήλωσε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα είναι ευάλωτο, αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο.

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ο κύριος Γκος είπε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους σημείωσαν επιτυχίες κατά της τρομοκρατίας, είναι ενδεχομένως μόνο θέμα χρόνου να προσπαθήσει η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Και τόνισε ότι ακόμα και εάν συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, τόσο η Αλ Κάιντα, όσο και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις θα συνεχίζουν τη δράση τους.

    Επίσης ο κύριος Γκός κατονόμασε το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα απειλές στην αμερικανική ασφάλεια και τόνισε ότι η Πιονγιανγκ μπορεί να ξαναρχίσει δοκιμές πυραύλων που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ, ενώ επέκρινε τη Τεχεράνη για υποστήριξη «αντισυμμαχικών δραστηριοτήτων» στο Ιράκ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [13] Γκρήνσπαν: Ελεγχόμενος πληθωρισμός και ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης

    16 Feb 2005, 20:10 UTC

    Αλαν Γκρήνσπαν

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρήνσπαν, λέει ότι η οικονομία φέτος επεκτείνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος. Ο κ. Γκρήνσπαν έκανε το σχόλιο αυτό την Τετάρτη, κατά την διάρκεια της εξαμηνιαίας αναφοράς του προς την αρμόδια για τραπεζικές υποθέσεις επιτροπή της γερουσίας. O κ. Γκρήνσπαν επανέλαβε την έκκλησή του προς το κογκρέσο να αναλάβει δράση για την αναδιάρθρωση των κρατικών προγραμμάτων σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι για να σημειωθεί πρόοδος στα θέματα αυτά, θα πρέπει να γίνουν πολλές δύσκολες επιλογές. Ο κ. Γκρήνσπαν δεν ανέφερε τίποτα σε σχέση με τη συνέχιση της ανόδου των δανειοδοτικών επιτοκίων σε λογικά ποσοστά, όπως είχε πει επί λέξει, αλλά επισήμανε ότι τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

    [14] Θερμή αναμένεται η φετινή χρονιά

    16 Feb 2005, 17:29 UTC

    Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, της ΝΑΣΑ, λένε ότι ο φετινός χρόνος μπορεί να είναι ο θερμότερος στην ιστορία του πλανήτη. Σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον πριν λίγες μέρες, οι εμπειρογνώμονες της ΝΑΣΑ έκαναν προβλέψεις για την συνέχιση της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια.

    Οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για την τάση αυτή και εξήγησαν ότι η ολοένα αυξανόμενη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παγιδεύει περισσότερη ηλιακή θερμότητα. Το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι το αέριο στο οποίο κυρίως οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκλύεται από βιομηχανίες και οχήματα που καίνε πετρέλαιο. Η ΝΑΣΑ λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ήδη αρκετά σημαντική για να κάνει θερμότερες τις εποχές. Το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι επίμαχο στις ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση Μπους αντιτίθεται στην υποχρεωτική μείωση της έκλυσης των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο αυτό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 February 2005 - 2:18:13 UTC