Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε και απ' τη γερουσία ...
  • [02] Απ' ευθείας οικονομική βοήθεια ...
  • [03] OHE: Αυξήθηκαν τα ποσοστά πείνας ...
  • [04] O Τζόν Σνόου παραμένει στο υπουργείο ...
  • [05] Aννάν: Απαραίτητη η ταχύτερη δυνατόν ...
  • [06] Επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία
  • [07] Χρήματα και οδηγίες παίρνουν οι αντάρτες στο Ιράκ από τέως οπαδούς του Σαντάμ Χουσείν
  • [08] Ιράκ: Στους χίλιους έφτασε ο αριθμός των νεκρών αμερικανών στρατιωτών.
  • [09] Απαραίτητη η διεθνής βοήθεια για την ευημερία του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Χαμίντ Καρζάι στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του.
  • [10] Στο Πεκίνο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

  • [01] Εγκρίθηκε και απ' τη γερουσία ...

    09 Dec 2004, 02:24 UTC

    Μετά την αμερικανική Βουλή και η Γερουσία, με 89 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά, ενέκρινε ιστορικής σημασίας νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων του συστήματος συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών της χώρας. O πρόεδρος Μπούς συνεχάρη το Κογκρέσο για την έγκριση του «ιστορικής σημασίας νομοσχεδίου που θα συμβάλει στην προστασία του Αμερικανικού λαού», όπως είπε. Το νομοσχέδιο θα θέσει σε εφαρμογή πολλές από τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής, η οποία διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ενώ προβλέπει την δημιουργία θέσης γενικού διευθυντή όλων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας καθώς και την ίδρυση εθνικού κέντρου αντιτρομοκρατίας, που θα συντονίζει όλες τις απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η τελική έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου καθυστέρησε, λόγω διαφωνιών που προέκυψαν για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των απόρρητων πληροφοριών του στρατού.

    [02] Απ' ευθείας οικονομική βοήθεια ...

    09 Dec 2004, 03:43 UTC

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινά πυρά στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Παλαιστινίων που κινούνταν προς απαγορευμένη περιοχή κοντά στο φυλάκιο της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς υποσχέθηκε απ ευθείας οικονομική βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε στην διεθνή διάσκεψη δωρητριών χωρών για του Παλαιστινίους στη Νορβηγία. Επίσης χθες ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Βηρυτό με Λιβανέζους αξιωματούχους για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Ο ηγέτης της ΠΛΟ και προεδρικός υποψήφιος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο θέμα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των 350 χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων.

    [03] OHE: Αυξήθηκαν τα ποσοστά πείνας ...

    09 Dec 2004, 03:08 UTC

    Στην ετήσια έκθεση του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει ότι το πρόβλημα της πείνας στο πλανήτη μας έχει ενταθεί, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία και τονίζει ότι 852 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 18 εκατομμύρια μεγαλύτερος απ τα αντίστοιχα ποσοστά της δεκαετίας του 90, όταν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επισιτισμού ορίστηκε το έτος 2015 σαν στόχος για την μείωση κατά 50% του αριθμού των ανθρώπων που πεινούν. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φλόρενς Τσένογουεθ, δήλωσε ότι κάθε 5 δευτερόλεπτα πεθαίνει και ένα παιδί από την πείνα σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά επισημαίνεται επίσης ότι 30 περίπου χώρες, στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική, έχουν καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, να μειώσουν κατά 25% τον αριθμό ατόμων των οποίων οι επισιτιστικές ανάγκες δεν καλύπτονται.

    [04] O Τζόν Σνόου παραμένει στο υπουργείο ...

    09 Dec 2004, 03:53 UTC

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός οικονομικών, Τζον Σνόου, θα παραμείνει στη θέση του, παρά τις φήμες των τελευταίων εβδομάδων ότι ο κ. Σνόου θα αποχωρούσε για να αντικατασταθεί από άτομο που θα σπρώξει την οικονομική ατζέντα της δεύτερης τετραετίας Μπούς, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, καθώς και μεταρρυθμίσεις στο χώρο των κοινωνικών ασφαλίσεων. Αλλά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλήλλαν, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς ζήτησε χθες απ τον κ. Σνόου να παραμείνει στο αμερικανικό υπουργείο οικονομικών για μια ακόμη τετραετία.

    [05] Aννάν: Απαραίτητη η ταχύτερη δυνατόν ...

    09 Dec 2004, 03:49 UTC

    Σε ομιλία του χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ τις χώρες μέλη να κινηθούν ταχύτατα προς την υιοθέτηση προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στους κόλπους των ΗΕ, έτσι ώστε ο διεθνής οργανισμός να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα διεθνείς απειλές, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της εξάπλωσης των πυρηνικών εξοπλισμών και της επιδημίας του AIDS. Ο κ. Αννάν τόνισε ότι το 2005 θα πρέπει να αποτελέσει «χρονιά αλλαγών». Πάντως ο κ. Αννάν δεν αναφέρθηκε σε αιτήματα ορισμένων μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου για την παραίτηση του λόγω του σκανδάλου με το πρόγραμμα του ΟΗΕ Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα. Επίσης χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της προς τις ηγετικές ικανότητες του κ. Αννάν.

    [06] Επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    08 Dec 2004, 23:59 UTC

    Κ. Καραμανλής

    Συνάντηση με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Αλέξιο, αλλά και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Ρωσίας, είχε την Τετάρτη, στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Κατά τις συνομιλίες αυτές υπογραμμίστηκε η κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δυο λαών και ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την Ρωσική πλευρά να εκφράζει την ευχή η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι επίσημες επαφές του να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο λαών.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμβολισμός και επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών Ελλάδας - Ρωσίας είναι και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναγείρει ανδριάντα των αδελφών Λειχούδη, δυο ιερομονάχων του 17ου αιώνα με ξεχωριστό συγγραφικό έργο και οι οποίοι ίδρυσαν το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Ρωσία.

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Ρωσίας και τίμησε τον ομογενή δάσκαλο Γιάννη Κανίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μπεσλάν, κατά την τρομοκρατική επίθεση του Σεπτεμβρίου, σε σχολείο, με θύματα εκατοντάδες παιδιά και γονείς.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του σχολικού συγκροτήματος που επλήγη κατά την επίθεση, ενώ σχετικά με τους ομογενείς, ιδίως στις καυκάσιες περιοχές τόνισε ότι δίνεται άμεση προτεραιότητα στην παιδεία και τον πολιτισμό και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία, μέσω οιικονομικής βοήθειας σε σχολεία, αλλά και έναρξη λειτουργίας ειδικού προγράμματος για την παιδεία των ομογενών.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες και με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνωφ οι οποίες επικεντρώθηκαν στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος - Ρωσίας.

    «Οι σχέσεις στηρίζονται στο γεγονός ότι οι δύο λαοί είναι κοντά, εδώ και πολλά χρόνια. Οι ιστορικοί δεσμοί είναι πάρα πολύ στενοί. Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε ότι με την επίσκεψη αυτή ενισχύεται η προοπτική ακόμα στενότερων και επ αμοιβαία ωφελεία, φιλικών, πιο παραγωγικών οικονομικών σχέσεων,» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Την Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στη Ρωσία, ο κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, κατά την οποία θα υπογραφούν δύο συμφωνίες, ενώ θα υπάρξει και κοινή δήλωση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στη συμφωνία για το κοινό σχέδιο δράσης Ελλάδας-Ρωσίας θα περιληφθεί και ειδικό κεφάλαιο για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών, ενώ αναμένεται να συσταθεί και κοινή αμυντική και στρατιωτική επιτροπή για την εξέταση θεμάτων που άπτονται της στενότερης βιομηχανικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα των αμυντικών συστημάτων.

    [07] Χρήματα και οδηγίες παίρνουν οι αντάρτες στο Ιράκ από τέως οπαδούς του Σαντάμ Χουσείν

    08 Dec 2004, 17:43 UTC

    Σημερινό άρθρο της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ, γράφει ότι το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ παίρνει περισσότερα χρήματα και κατευθύνσεις από Ιρακινούς που τώρα ζούν στη Συρία, από ότι πιστευόταν αρχικά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τέως οπαδοί του Σαντάμ Χουσείν διευθύνουν τους αντάρτες από κρησφύγετα στη Συρία, ενώ τους χρηματοδοτούν με κονδύλια προερχόμενα από ιδιωτικές πηγές στην Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουάσινγκτον έδωσε στη Δαμασκό κατάλογο των εν λόγω Ιρακινών, ζητώντας είτε τη σύλληψή τους, είτε την απέλασή τους. Πάντως, ο Σύρος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Ιμάντ Μουσταφά, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι καταγγελίες αυτές είναι αβάσιμες.

    [08] Ιράκ: Στους χίλιους έφτασε ο αριθμός των νεκρών αμερικανών στρατιωτών.

    08 Dec 2004, 02:40 UTC

    Στο Ιράκ, με τον χθεσινό θάνατο ενός ακόμη αμερικανού στρατιώτη στη Βαγδάτη, έφτασε τους χίλιους ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά το τέλος των κύριων πολεμικών επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, εξτρεμιστές πραγματοποίησαν χθες ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε δύο χριστιανικές εκκλησίες της Μοσούλης, προξενώντας ζημιές, αλλά όχι και θύματα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένοπλοι εισέβαλαν χθες σε μια εκκλησία Αρμενίων και σε μια Χαλδαίων και τοποθέτησαν εκρηκτικά που στη συνέχεια εξερράγησαν. Η χριστιανική μειονότητα στο Ιράκ έχει υπάρξει στόχος επιθέσεων και στο παρελθόν.

    Εξάλλου, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, επανέλαβε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου, αλλά άφησε να διαφανεί ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να πάρει 15 με 20 μέρες. Σε συνέντευξη του στον Ευρωπαϊκό τύπο, ο κύριος Αλλάουι είπε ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να γίνει τμηματικά, σε διαφορετικές ημερομηνίες στις 18 επαρχίες του Ιράκ. Ο κύριος Αλλάουι συναντήθηκε χθες στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πως το Ιράκ θα προχωρήσει σε εκλογές ενώ βρίσκεται «υπό κατοχή» όπως είπε χαρακτηριστικά, από ξένα στρατεύματα. Ο κύριος Αλλάουι, που βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, είπε ότι η Μόσχα θα αναλάβει ηγετικό ρόλο για την αποκατάσταση της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράκ, μετά την απόφαση της να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους της Βαγδάτης.

    [09] Απαραίτητη η διεθνής βοήθεια για την ευημερία του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Χαμίντ Καρζάι στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας του.

    08 Dec 2004, 02:54 UTC

    O πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε απ τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για την επικράτηση σταθερότητας και ευημερίας στη χώρα του. Στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του χθες στη Καμπούλ, ο πρόεδρος Καρζάι τόνισε ότι συνεχίζονται οι δραστηριότητες τρομοκρατών στο Αφγανιστάν και ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στη χώρα του για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών, καθώς και του εμπορίου ναρκωτικών. Kάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της ορκωμοσίας του κ. Καρζάι στην οποία παρευρέθηκαν και ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέινη και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Οι κ. Τσέινη και Ράμσφελντ είχαν νωρίτερα δηλώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν ότι ο πόλεμος δεν έχει λήξει, την στιγμή που υπάρχουν ακόμη εκεί πολλοί εχθροί της ελευθερίας. Επίσης και η Ρωσία χαιρέτισε την ορκωμοσία του κ. Καρζάι, χαρακτηρίζοντας την αφετηρία για την δημιουργία ενός ισχυρού και δημοκρατικού Αφγανιστάν.

    [10] Στο Πεκίνο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    08 Dec 2004, 03:02 UTC

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζόσεφ Ντιτράνι, συναντήθηκε χθες στο Πεκίνο με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και συζήτησε μαζί τους το θέμα της επανέναρξης των αποτελματωμένων εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο κ. Ντιτράνι συναντήθηκε με τον υφυπουργό εξωτερικών της Κίνας, Ζού Γουενζόνγκ, και άλλους αξιωματούχους και του δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αργότερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Ντιτράνι θα συναντηθεί και με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 December 2004 - 2:18:10 UTC