Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινεζική εταιρεία αγοράζει το τμήμα κατασκευής υπολογιστών της IBM.
  • [02] Οι συνομιλίες Αθήνας-Σκοπίων μέσα από το πρίσμα του ΟΗΕ
  • [03] Προς την έγκριση των μεταρρυθμίσεων ...
  • [04] Αλογοσκούφης: Δεν θα υπάρξουν ...
  • [05] Με διαφωνία έληξε η υπουργική ...
  • [06] Ουκρανία: Κούτσμα και αντιπολίτευση ...
  • [07] Εντονότερα μέτρα ασφάλειας στις ...
  • [08] Συνάντηση προέδρων Μπούς και Γκάζι αλ Γιαουάρ
  • [09] Συνομιλίες Αμπάς-Άσσαντ στη Δαμασκό.

  • [01] Κινεζική εταιρεία αγοράζει το τμήμα κατασκευής υπολογιστών της IBM.

    08 Dec 2004, 03:05 UTC

    Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνας, η Lenovo Group, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το τμήμα κατασκευής υπολογιστών της αμερικανικής IBM, έναντι 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Lenovo έχει αυτή τη στιγμή το ένα-τέταρτο της μεγάλης και συνεχώς αναπτυσσόμενης αγοράς προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνας, αλλά μόνο το 3% της παγκόσμιας αγοράς. Αγοράζοντας το τμήμα της IBM η Lenovo γίνεται η τρίτη στο κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπολογιστών, μετά την Dell και την Hewlett-Packard.

    [02] Οι συνομιλίες Αθήνας-Σκοπίων μέσα από το πρίσμα του ΟΗΕ

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    07 Dec 2004, 01:58 UTC

    Μάθιου Νίμιτς

    Μετά από μία ακόμα συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Αθήνας και των Σκοπίων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες αυτές, πρώην διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Νίμιτς δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» ότι εκτιμά πως, σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει μονομερώς την ΠΓΔΜ, με το συνταγματικό της όνομα, «δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών» που γίνονται με δική του διαμεσολάβηση υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κύριος Νίμιτς είπε πως εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο δεν είναι οι μονομερείς ενέργειες του οποιουδήποτε κράτους «αλλά το πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα σε παγκόσμια βάση και μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.» Σύμφωνα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει το δικαίωμα να χαράζει την πολιτική της στο θέμα αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρατήρησε, «είναι υπερδύναμη και ως εκ τούτου οι αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν μεγαλύτερη επίδραση από ανάλογες αποφάσεις άλλων κρατών».

    Κατά τον κ. Νίμιτς, «η μεγαλύτερη επιρροή την οποία είχε η πρόσφατη Αμερικανική απόφαση σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι το ότι επέσυρε με συναρπαστικό τρόπο την προσοχή στο γεγονός ότι το θέμα αυτό παραμένει αδιευθέτητο και συνέβαλε στο να αναγνωρισθεί, τόσο από μέρους των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών όσο και από την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκονται, ότι πρόκειται για ζήτημα που από πολλά χρόνια παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να επιλυθεί». Πάντως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως δεν πιστεύει ότι σε μακροπρόθεσμη προοπτική η Αμερικανική απόφαση θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση των συνομιλιών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες, όπως πληροφορούμεθα, διακόπηκαν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν στις 12 Ιανουαρίου.

    Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για γρήγορη λύση του θέματος της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι και ο ίδιος ανέκαθεν παρότρυνε ταχεία διευθέτηση, αλλά, κατά την έκφρασή του, η έμφαση πρέπει να είναι στη λέξη «διευθέτηση» και όχι στη λέξη «ταχεία». Όπως τόνισε στη συνέχεια, «το να αποφασιστεί μία λύση που να μην είναι ικανοποιητική δεν αποτελεί διευθέτηση.» Η πρόσκληση για εμάς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «είναι να διευθετήσουμε ζητήματα που εκκρεμούν επί πολλά χρόνια, από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την μετέπειτα διαίρεση της παλαιάς Μακεδονίας μεταξύ διαφόρων κρατών της περιοχής.»

    Ο κύριος Νίμιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανατέλλει μια νέα εποχή στην οποία τα κράτη της Βαλκανικής συνεργάζονται μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όπως είπε οι δύο αυτές χώρες «θα μπορούσαν να έχουν εξαίρετες σχέσεις όταν διευθετηθεί το θέμα της επίσημης ονομασίας της δεύτερης που είναι και το τελευταίο θέμα που παραμένει άλυτο στις διμερείς τους σχέσεις.» Με τη προσωρινή συμφωνία του 1995, υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, διευθετήθηκαν πολλές άλλες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια και «οι δύο πλευρές έχουν τώρα καλές σχέσεις γειτονίας και οι πολίτες τους ωφελούνται από ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων και τουρισμού.» Κατά τον Μάθιου Νίμιτς, εάν το θέμα της ονομασίας «επιλυθεί κατά τρόπο που να προκαλεί αμοιβαία ικανοποίηση και να παρέχει ένα αίσθημα αξιοπρέπειας και στις δύο πλευρές, τότε θα μπορούμε όλοι να πούμε ότι κάναμε κάτι το πολύ χρήσιμο για την περιοχή.»

    Ο κύριος Νίμιτς φαίνονταν αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. Στο ερώτημά πως μπορεί να προβλέπει επιτυχία τη στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι απόψεις των δύο πλευρών στο θέμα της επίσημης ονομασία των Σκοπίων διίστανται για πάνω από μια δεκαετία, μας είπε: «Μπορώ και διαβλέπω λύση επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως το πιο σημαντικό από όλα είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ τους κι επίσης επειδή αναγνωρίζουν πως η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι το κλειδί για μακροβιότητα των μεταξύ τους καλών σχέσεων.» Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες Αθηνών-Σκοπίων κατέληξε λέγοντας πως «υπάρχει αρκετά καλή θέληση από όλους και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες έχουν υπεύθυνες κυβερνήσεις και υπεύθυνα κόμματα της αντιπολίτευση που φροντίζουν, όπως και πρέπει, για την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων αλλά παράλληλα έχουν και μεγάλη επιθυμία να διευθετήσουν το θέμα που εξακολουθεί να τις χωρίζει.»

    Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων στον ΟΗΕ. Αλλά σε ερώτησή μας αν διαβλέπει οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν για χρόνια, μας απήντησε ότι πιστεύει πως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μετράμε τα πάντα «με μήνες και όχι με χρόνια».

    [03] Προς την έγκριση των μεταρρυθμίσεων ...

    07 Dec 2004, 17:16 UTC

    To αμερικανικό κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα σχετικά με σειρά βασικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η βουλή των αντιπροσώπων μπορεί να ψηφίσει ακόμα και σήμερα σχετικά με το νομοσχέδιο, που προβλέπει την δημιουργία μίας νέας θέσης διευθυντού εθνικής ασφάλειας. Την Δευτέρα, οι νομοθέτες επέλυσαν διαφωνία τους, με την προσθήκη πρόβλεψης για την διατήρηση της εξουσίας των αμερικανικών αμυντικών αρχών. Η γερουσία ενέκρινε παρόμοια έκδοση του νομοσχεδίου τον περασμένο μήνα και όπως αναμένεται, θα εγκρίνει χωρίς πρόβλημα την αναθεωρημένη έκδοσή του. Ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε το κογκρέσο να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ειδική επιτροπή, η οποία διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Αν το μέτρο δεν εγκριθεί αυτή τη εβδομάδα, τότε θα πρέπει να ξαναϋποβληθεί τον επόμενο μήνα στο κογκρέσο, που θα συνέλθει υπό τη νέα σύνθεσή του.

    [04] Αλογοσκούφης: Δεν θα υπάρξουν ...

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    07 Dec 2004, 23:09 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Έκλεισε , την Τρίτη, οριστικά στις Βρυξέλλες, μετά την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, η διαδικασία για την αναθεώρηση των ελλειμμάτων των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, με τον έλληνα Υπουργό κ. Αλογοσκούφη να εκφράζει γι αυτό την ικανοποίησή του, καθώς και για την διατύπωση που υπάρχει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπου αναγνωρίζεται η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει πλέον από την ελληνική πλευρά για την παροχή διαφανών και αξιόπιστων στοιχείων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε δήλωσή του τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, ενώ η προσπάθεια θα επικεντρωθεί πλέον στο περιορισμό των ελλειμμάτων αυτών, στόχος που θα επιτευχθεί με μια ήπια πολιτική προσαρμογή, όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2005.

    Ο έλληνας υπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχει η βούληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί ένας χρόνος παράταση μέχρι το 2006, αν χρειασθεί, γιατί πιστεύει ότι το έλλειμμα μπορεί να πέσει κάτω από το 3% μέσα στο επόμενο χρόνο. O κύριος Αλογοσκούφης, όμως, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με την Γαλλία και την Γερμανία, που παρουσιάζουν επίσης ελλείμματα πάνω από το απαιτούμενο 3% του ΑΕΠ.

    Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» και ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα έχει πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με τα ελλείμματα της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, ενώ για την Γερμανία και Γαλλία, για τις οποίες έχει παγώσει η διαδικασία, θα συστήσει στο Συμβούλιο να περιμένει τους προϋπολογισμούς τους για το 2005.

    Δημοσιογραφικοί κύκλοι τέλος σχολιάζουν ότι εμφανίστηκε και νέο κρούσμα με παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία. Πρόκειται για την Ιταλία, που δεν πληρούσε το κριτήριο του ελλείμματος και για να μπει η χώρα στη ζώνη του Ευρώ, έδινε στην Γιουροστάτ από το 1997 παραποιημένα στοιχεία.

    [05] Με διαφωνία έληξε η υπουργική ...

    07 Dec 2004, 17:22 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Η υπουργική σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκε με διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αναφορικά με το ρόλο του οργανισμού στην κρίση της Ουκρανίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 55 χωρών μελών του ΟΑΣΕ, ολοκλήρωσαν τις διήμερες εργασίες τους στη Σόφια σήμερα, χωρίς να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ είπε στους συνέδρους ότι ο ΟΑΣΕ δεν πρέπει να μετατρέψει το θεσμό των ξένων παρατηρητών στις εκλογές, σε μέσο πολιτικής χειραγώγησης και αποσταθεροποίησης. Οι παρατηρητές του οργανισμού επέκριναν την Ουκρανική κυβέρνηση, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, για σοβαρές εκλογικές παρατυπίες στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Πάντως, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε αργότερα ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τα σχόλια του κ. Λαβρώφ και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Ουκρανία, αλλά επιθυμούν μόνο την ελευθερία του ουκρανικού λαού.

    [06] Ουκρανία: Κούτσμα και αντιπολίτευση ...

    07 Dec 2004, 03:21 UTC

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λέονιντ Κούτσμα και η ηγεσία της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε νέο νομοσχέδιο κατά της εκλογικής νοθείας, το οποίο επίσης προβλέπει αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου. O κ. Κούτσμα συμφώνησε επίσης να απολύσει τους εκλογικούς επιτρόπους που ανακήρυξαν τον φιλο-Ρώσο πρωθυπουργό, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, νικητή των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα. Πάντως οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αναφορικά με συνταγματικές τροπολογίες που θα περιόριζαν ορισμένες δικαιοδοσίες του προέδρου, καθώς και με πρόνοια για την απομάκρυνση της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς. Το Ουκρανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα σχετικά με το νομοσχέδιο κατά της εκλογικής νοθείας και για τις συνταγματικές τροπολογίες.

    [07] Εντονότερα μέτρα ασφάλειας στις ...

    07 Dec 2004, 03:26 UTC

    Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας επιβλήθηκαν στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Τζέντα, που κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα. Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επιπρόσθετο προσωπικό ασφάλειας μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για την προστασία των διπλωματικών εγκαταστάσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα μέτρα ασφάλειας που ίσχυαν στο προξενείο στη Τζέντα και η άμεση ανταπόκριση των Σαουδαραβικών δυνάμεων ασφάλειας απέτρεψαν χειρότερη έκβαση της χθεσινής επίθεσης, που κόστισε τη ζωή σε 5 μη αμερικανούς υπαλλήλους του προξενείου. Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι σκοτώθηκαν και 4 ένοπλοι εισβολείς, ενώ ένας συνελήφθη.

    [08] Συνάντηση προέδρων Μπούς και Γκάζι αλ Γιαουάρ

    06 Dec 2004, 17:21 UTC

    Οι δύο πρόεδροι στον Λευκό Οίκο

    Ο πρόεδρος Μπους και ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ Γκάζι αλ Γιαουάρ είπαν πως είναι προσηλωμένοι στη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μετά από συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. αλ Γιαουάρ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι εκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα στις προσπάθειες απελευθέρωσης της χώρας του και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία του ιρακινού λαού ανυπομονεί να ψηφίσει ελεύθερα, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια. Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι η διακαής επιθυμία των ιρακινών να ψηφίσουν υπερβαίνει τις δυνατότητες των τρομοκρατών και πρόσθεσε ότι συμφώνησε να διαθέσει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα, μετά από αίτημα του ιρακινού προέδρου, που θα παράσχουν επιπλέον ασφάλεια στα εκλογικά τμήματα. Ανησυχίες σχετικά με την έξαρση της βίας κατά την περίοδο των εκλογών παρακίνησαν τις ΗΠΑ να αυξήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ απο 138,000 σε 150,000.

    [09] Συνομιλίες Αμπάς-Άσσαντ στη Δαμασκό.

    07 Dec 2004, 03:44 UTC

    Ο επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και προεδρικός υποψήφιος της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στη Δαμασκό για ιστορικής σημασίας συνομιλίες με Σύρους ηγέτες με θέμα τον συντονισμό των ειρηνευτικών προσπαθειών με το Ισραήλ. Ο κ. Αμπάς συναντήθηκε χθες με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ και συζήτησε μαζί του το μέλλον των ειρηνευτικών αυτών πρωτοβουλιών. Επίσης αναμενόταν ότι ο κ. Αμπάς θα συναντιόταν στη Δαμασκό και με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μεσαάλ. Οι σχέσεις PLO-Συρίας είχαν ψυχρανθεί μετά την απόφαση του Γιασέρ Αραφάτ να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο το 1993. Η Συρία τάσσεται υπέρ μιας παναραβικής προσέγγισης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 9 December 2004 - 2:18:12 UTC