Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Ελληνικές Ολυμπιακές επιτυχίες στον Αμερικανικό Τύπο

  • [01] Οι Ελληνικές Ολυμπιακές επιτυχίες στον Αμερικανικό Τύπο

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    26 Aug 2004, 18:21 UTC

    Φανή Χαλκιά

    Μια μεγάλη τρίστηλη έγχρωμη φωτογραφία της Φανής Χαλκιά που υπερήφανα πανηγυρίζει την χθεσινή της νίκη, φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της σημερινής έκδοσης της Ουάσιγκτον Πόουστ, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Το άρθρο της Πόουστ για τον θρίαμβο της Ελληνίδας δρομέα τιτλοφορείται «Χρυσή έκπληξη για την Ελλάδα στην Αθήνα του 2004» και από κάτω προσθέτει: Η Φανή Χαλκιά φιλοδοξούσε να δείξει στον κόσμο πως οι Έλληνες γεννιούνται για να βρίσκονται στην κορυφή και το απέδειξε κερδίζοντας την κούρσα των 400ων μέτρων μετ εμποδίων στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, προς μεγάλη χαρά όλων συμπατριωτών της που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες.

    Φωτογραφία της Χαλκιά, που κρατά την Ελληνική σημαία στους ώμους της, δημοσιεύουν και οι Νιού Γιόρκ Τάημς, μαζί με συνοδευτικό άρθρο, αλλά σε μια από τις 8 εσωτερικές σελίδες που είναι αφιερωμένες στην κάλυψη των Ολυμπιακών της Αθήνας. Οι Τάημς της Νέας Υόρκης επίσης αφιερώνουν σήμερα και ένα μεγάλο άρθρο στον Ελληνοαμερικανό Τόμ Πάππας, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Δεκάθλου, που αποσύρθηκε από την Ολυμπιάδα της Αθήνας ύστερα από τραυματισμό του ποδιού του, τον οποίο υπέστη σε ένα από τα πρώτα αγωνίσματα του αθλήματός του.

    Τομ Πάππας

    Τίτλος του κομματιού είναι «Ένας αθλητής μας που γυρίζει στην Αμερική δίχως μετάλλια αλλά γεμάτος με όμορφες αναμνήσεις». Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στις ρίζες της οικογένειας του Πάππας, στον προπάππου του, Αθανάσιο Πανταζή, που μετανάστευσε από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν ένα αιώνα, αλλά και στο πόσο συγκινημένος ήταν ο ίδιος ο αθλητής που του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει στη χώρα των προγόνων του.

    Όλοι όσους γνώρισα εδώ, είπε ο Τόμ Πάππας, ήταν άνθρωποι σαν τον προπάππου μου, υπερήφανοι άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους. Ακόμα και όταν τους ανέφερε μετά τον τραυματισμό του ότι αποσύρονταν από τους αγώνες και θα τους στερούσε τη χαρά να τον δουν να στέφεται Ολυμπιονίκης, εκείνοι του είπαν «Μη στεναχωριέσαι. Και κράτα το μέτωπο ψηλά.» Τα λόγια τους αυτά, γράφουν οι Νιού Γιόρκ Τάημς, θα είναι και η ενθάρρυνση που χρειάζεται ο Τόμ Πάππας για να συνεχίσει την προπόνηση, όταν βέβαια το πόδι του γίνει καλά, και να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο του Δεκάθλου, το 2008, στο Πεκίνο. Αυτή η εμπειρία, συνεχίζει το άρθρο, έκανε τον Ελληνικής καταγωγής αθλητή να νοιώσει λίγο περισσότερο Έλληνας. Και δεν είναι μικρό πράγμα για τον Αμερικανό αυτόν αθλητή να γυρίζει στο σπίτι του με ένα τέτοιο δώρο από τη χώρα της καταγωγής του.

    Εξ άλλου το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε σήμερα από την Αθήνα ότι ξεπεράστηκε ο στόχος της πώλησης 3.4 εκατομμυρίων εισιτηρίων για τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών. Ήδη, λεει το πρακτορείο, έχουν πωληθεί 3.5 εκατομμύρια εισιτήρια και οι πωλήσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με το Ασσόσιατεντ Πρές, οι κερκίδες για τους υπόλοιπους αγώνες από τώρα μέχρι το κλείσιμο της Ολυμπιάδας θα είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον το 92 τοις εκατό της χωρητικότητας τους.

    Στο Σικάγο τέλος, η έγκυρη εφημερίδα Τρίμπιουν δημοσιεύει ανταπόκριση του απεσταλμένου της στην Αθήνα Τόμ Χάντλεη στην οποία τονίζεται ότι ανεξάρτητα με το πόσα μετάλλια έχει κερδίσει η Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα εκείνο το οποίο χαροποιεί περισσότερο τη μεγαλύτερη μερίδα του Ελληνικού λαού είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως φιλοξενούσα χώρα, κέρδισε το στοίχημα και εξελίχθηκε στον πιο μεγάλο νικητή των Αγώνων του 2004. Κατά τον Χάντλεη, η καλή διοργάνωση της Ολυμπιάδας άλλαξε την εντύπωση που έχουνε γι αυτήν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι μέχρι τώρα την απέρριπταν σαν να ήταν απλώς ένας φτηνός προορισμός ομαδικών τουριστικών εξορμήσεων και οι Αμερικανοί που την υποτιμούσαν σαν πολύ μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους και με οργανωτικές ελλείψεις που θα είχε δυσκολία να διοργανώσει επιτυχημένους Ολυμπιακούς.

    Ο ανταποκριτής της Τρίμπιουν καταλήγει με την παρατήρηση που έκανε ο ιστορικός και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Θεόδωρος Κουλουμπής, ο οποίος του είπε: «Πολύς κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως είμαστε η Ελλάδα του παρελθόντος, μια χώρα φτωχή, νωθρή και πολιτικά ασταθής. Αλλά, η επιτυχημένη διοργάνωση μιας περίπλοκης Ολυμπιάδας, μεγάλων τεχνολογικών και άλλων απαιτήσεων, μέσα στο κλίμα που επικρατεί στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, θα συμβάλει τα μέγιστα και στο να αλλάξουν οι Έλληνες την αντίληψη που έχουν για τον εαυτό τους».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 30 August 2004 - 1:18:09 UTC