Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον στρατοδικείου για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο.
  • [02] Nέα σχέδια εποικιστικής δραστηριότητας, ...
  • [03] Παπαδόπουλος: Η Κύπρος δεν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
  • [04] Μουσάραφ: Το Πακιστάν θα στηρίξει την εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
  • [05] Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης κατασχέθηκε στη Καλαμάτα.
  • [06] Πούτιν: Θα αυξηθεί η παραγωγή των Ρωσικών εταιρειών πετρελαίου.
  • [07] Άρχισαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου
  • [08] Μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής προς το Ισραήλ;
  • [09] Το Ιράν δεν υποστηρίζει τον Μοκτάντα ...
  • [10] Δικάζεται ο Τσάρλς Γκρέηνερ για ...
  • [11] Αποθεώθηκε ο Πύρρος Δήμας, ενώ αφαιρέθηκε το μετάλλιο από τον Λεωνίδα Σαμπάνη
  • [12] Άλλο ένα χρυσό για την Ελλάδα
  • [13] Αμερικανός δρομέας 22 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα
  • [14] Ενεκρίθη η έκδοση στη Σερβία του κύριου υπόπτου για την δολοφονία Τζίντζιτς

  • [01] Άρχισε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον στρατοδικείου για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο.

    24 Aug 2004, 02:14 UTC

    Οι τέσσερις πρώτοι απ τους 600 κρατουμένους στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας καλούνται να απολογηθούν σήμερα ενώπιον στρατοδικείου για κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, ενώ υπηρετούσαν σαν εχθρικοί μαχητές. Στους τέσσερις συμπεριλαμβάνεται και ο 29 χρόνος Αυστραλός Ντείβιντ Χικς, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη του 2001 στο Αφγανιστάν με τη κατηγορία ότι συνεργαζόταν με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Επιπλέον κατηγορείται ότι προσπαθούσε με δολοφονικές επιθέσεις να συνδράμει τη τρομοκρατική δράση της οργάνωσης. Ο πατέρας του Χίκς μεταβαίνει στη Κούβα για να συμμετάσχει στη δίκη του γιου του. Ολοκληρώνοντας να υπενθυμίσουμε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές επιμένουν ότι οι δίκες στο Γκουαντάναμο δεν θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας, όπως ζητά η Διεθνής Αμνηστία και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch.

    [02] Nέα σχέδια εποικιστικής δραστηριότητας, ...

    24 Aug 2004, 02:47 UTC

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής περίπου 500 νέων κατοικιών εποίκων στη Δυτική Όχθη, κατά παράβαση του «οδικού χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Της ανακοίνωσης αυτής προηγήθηκε δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης το οποίο αναφερόταν σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα των Εβραϊκών οικισμών. Οι New York Times έγραφαν ότι η κυβέρνηση Μπούς είναι τώρα διατεθειμένη να δεχτεί κάποια νέα εποικιστική δραστηριότητα μέσα στους ήδη υφιστάμενους Εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν πάγωμα κάθε Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά απέφυγε να επικρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης Σαρόν για την κατασκευή νέων κατοικιών εποίκων.

    [03] Παπαδόπουλος: Η Κύπρος δεν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    24 Aug 2004, 02:43 UTC

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ασκήσει βέτο κατά των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ζήτησε απ την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε οτι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί να προβάλει βέτο, αλλά πρόσθεσε οτι η χώρα του δεν θα μείνει απαθής εάν η Τουρκία συνεχίσει να υποστηρίζει την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, όπως είπε επι λέξει. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε την παραπάνω δήλωση κατά την αναχώρισή του για την Αθήνα, όπου μεταβαίνει για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    [04] Μουσάραφ: Το Πακιστάν θα στηρίξει την εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν.

    24 Aug 2004, 02:57 UTC

    O πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, υποσχέθηκε στον Αφγανό ομόλογο του, Χαμίντ Καρζάι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισλαμαμπάντ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε εξτρεμιστικά στοιχεία να χρησιμοποιήσουν το Πακιστανικό έδαφος για να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο. Ο κ. Καρζάι θα έχει και σήμερα συνομιλίες με Πακιστανούς αξιωματούχους για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικής συνεργασίας. Στο μεταξύ ο Πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε 4 ακόμη ύποπτους εξτρεμιστές και συνέλαβε δύο άλλους στη διάρκεια εφόδου στην απομακρυσμένη ορεινή επαρχία του Βαζιριστάν που θεωρείται καταφύγιο μαχητών των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα.

    [05] Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης κατασχέθηκε στη Καλαμάτα.

    24 Aug 2004, 02:51 UTC

    Πάνω από 700 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν χθες απ την Ελληνική αστυνομία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που κατάσχεται ποτέ απ τις Ελληνικές αρχές. 6 άτομα, 4 Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ιταλός συνελήφθησαν στην Καλαμάτα, ενώ οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι μέρος των ναρκωτικών βρέθηκε σε σπίτι στην Καλαμάτα και τα υπόλοιπα βρέθηκαν σε μικρό ιστιοφόρο πλοίο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση εδώ και μέρες.

    [06] Πούτιν: Θα αυξηθεί η παραγωγή των Ρωσικών εταιρειών πετρελαίου.

    24 Aug 2004, 02:58 UTC

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε χθες τον πρόεδρο Μπούς ότι οι Ρωσικές εταιρείες πετρελαίου θα αυξήσουν την παραγωγή τους. Πάντως οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η αυξημένη ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά του προϊόντος. Το τηλεφώνημα του κ. Πούτιν προς τον κ. Μπούς έγινε καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γιούκος, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας θα ανακοινώσει μειωμένη παραγωγή φέτος λόγω της αντιπαράθεσης της με την Ρωσική κυβέρνηση. Πάντως χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού έπεσαν σε κάτω από 47 δολάρια το βαρέλι, ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση των εξαγωγών Ιρακινού πετρελαίου για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.

    [07] Άρχισαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου

    23 Aug 2004, 20:27 UTC

    Μετά από 30 χρόνια άρχισαν ξανά σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, με την εφαρμογή νέων κανονισμών της ΕΕ. Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την μεταφορά αγαθών από τη Τουρκοκυπριακή πλευρά στο υπόλοιπο νησί και σε χώρες της Ευρώπης.

    Τουλάχιστον 8 εταιρίες τουρκοκύπριων εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εξαγωγή αγαθών στη Ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη τουρκοκυπριακές αρχές για το εμπόριο της Κυπριακής δημοκρατίας προς της άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής

    [08] Μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής προς το Ισραήλ;

    23 Aug 2004, 16:08 UTC

    To Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή εκατοντάδων νέων κατοικιών στη Δυτική Οχθη. Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί μια μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικης, αφού τώρα η κυβέρνηση Μπούς υποστηρίζει την ανέγερση ορισμένου αριθμού νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς. Σύμφωνα με το πιό πρόσφατο ισραηλινό σχέδιο, οι αρχές είπαν οτι θα κτιστούν 300 νέες κατοικίες σε δύο οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ. Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανήγγειλε τα σχέδιά του για την κατασκευή 1,000 κατοικιών σε προϋπάρχοντες οικισμούς της Δυτικής Οχθης. Προηγουμένως, η Ουάσινγκτον είχε ταχθεί υπέρ των προβλέψεων του οδικού χάρτη για την ειρήνη, που απαγόρευαν την περαιτέρω οικιστική δραστηριότητα σε εβραΪκους οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη. Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης σε άρθρο της γράφει οτι η κυβέρνηση Μπούς άλλαξε την πολιτική της αναφορικά με το θέμα των νέων κατοικιών για να υποστηρίξει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν. Το άρθρο δεν σχολιάστηκε επίσημα απο την κυβέρνηση.

    [09] Το Ιράν δεν υποστηρίζει τον Μοκτάντα ...

    23 Aug 2004, 15:54 UTC

    Ο κ. Χαταμί

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, δήλωσε οτι η Τεχεράνη δεν υποστηρίζει τον ιρακινό σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ, του οποίου η πολιτοφυλακή πολεμά εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην ιρακινή ιερή πόλη Νατζάφ. Μιλώντας στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Χαταμί είπε σε δημοσιογράφους οτι η κυβέρνησή του δεν υποστηρίζει καμμία μεμονωμένη ομάδα ή φατρία στο γειτονικό Ιράκ και πρόσθεσε οτι πιστεύει πως οι μάχες στη Νατζάφ δεν δικαιολογούνται, επειδή όπως είπε, η πολιτοφυλακή του αλ Σάντρ δεν άρχισε τις εχθροπραξίες. Οι μάχες στη Νατζάφ εστιάζονται γύρω απο το τέμενος του Ιμάμ Αλί, που θεωρείται ιερό απο τους σιίτες μουσουλμάνους. Το Ιράν είναι κυρίως σιιτική χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανός ηγέτης έκανε έκκληση προς τις μουσουλμανικές χώρες να προβούν σε επείγουσα διάσκεψη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Νατζάφ.

    [10] Δικάζεται ο Τσάρλς Γκρέηνερ για ...

    23 Aug 2004, 16:25 UTC

    Κρατούμενοι στην Αμπού Γκράιμπ

    Οι συνήγοροι του αμερικανού στρατιώτη Τσάρλς Γκρέηνερ που κατηγορείται οτι κακοποιούσε ιρακινούς κρατούμενους στην φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, ζήτησε απο το στρατοδικείο να μήν λάβει υπόψη του τις φωτογραφίες που παρουσιάζουν σκηνές κακοποίησης, οι οποίες κατασχέθηκαν απο ηλεκτρονικό υπολογιστή απο ερευνητές του στρατού. Σε προκαταρκτική εξέταση που διεξήχθη στο Μανχάϊμ της Γερμανίας σήμερα, οι δικηγόροι του Γκρέηνερ είπαν στο δικαστήριο οτι ο πελάτης τους ήταν πολυ κουρασμένος και δεν σκέφθηκε τα ατομικά του δικαιώματα, όταν έδινε την άδειά του για την αφαίρεση δισκετών απο τον υπολογιστή του. ΟΙ δισκέτες αυτές παρουσίαζαν εικόνες κακοποίησης και σεξουαλικού εξευτελισμού Ιρακινών κρατουμένων στην Αμπού Γκραίμπ απο τον Γκρέηνερ, την στρατιωτίνα Λίντυ Ινγκλαντ και άλλους. Ο Γκρέηνερ δήλωσε στο δικαστήριο οτι βρισκόταν κάτω απο μεγάλη πίεση οταν οι ερευνητές τον ξύπνησαν γύρω στις 3.00 το πρωί στις 14 Ιανουαρίου. Ο Τσάρλς Γκρέηνερ διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε 24άχρονη φυλάκιση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, το στρατοδικείο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του Γκέηνερ.

    [11] Αποθεώθηκε ο Πύρρος Δήμας, ενώ αφαιρέθηκε το μετάλλιο από τον Λεωνίδα Σαμπάνη

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    23 Aug 2004, 21:48 UTC

    Λεωνίδας Σαμπάνης

    Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αφαιρείται μετάλλιο από αθλητή, καθώς αφαιρέθηκε σήμερα από τον Έλληνα πρωταθλητή, Λεωνίδα Σαμπάνη το χάλκινο μετάλλιο, της κατηγορίας των 62 κιλών στην άρση βαρών, για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το πρωί στο Διεθνές Κέντρο Τύπου στο Ολυμπιακό Στάδιο η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Τζιζέλ Ντέιβις, με βάση το γεγονός ότι το επίπεδο τεστοστερόνης που βρέθηκε στον οργανισμό του Σαμπάνη ήταν περίπου διπλάσιο από το κανονικό. Τόσο ο ίδιος ο αθλητής, που δηλώνει συντετριμμένος όσο και ο προπονητής, του δηλώνουν ότι δεν έχουν προβεί, με γνώση τους, σε καμία επιλήψιμη ενέργεια σχετικά με την λήψη απαγορευμένων ουσιών.

    Πύρρος Δήμας

    Στον αντίποδα του νεώτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα, οι επιτυχίες των αθλητών είναι αξιοσημείωτες, ενώ από τις πλέον συγκινητικές θεωρείται ο άθλος του Πύρρου Δήμα να αναρριχηθεί στο βάθρο των νικητών για τέταρτη συνεχή Ολυμπιάδα, κάτι που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του μεγαλύτερου αθλητή που έχει αναδείξει ποτέ η χώρα.

    O Πύρρος Δήμας, τρεις φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, του 1996 στην Ατλάντα και του 2000 στο Σύδνεϊ, αναδείχτηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά Ολυμπιονίκης κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στην Άρση Βαρών. Ο Πύρρος Δήμας, σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, είναι ίσως ο μόνος χάλκινος ολυμπιονίκης, που αποθεώθηκε σε τέτοιο βαθμό που η τελετή απονομής των μεταλλίων σταμάτησε επί πέντε λεπτά καθώς το πλήθος τον αποθέωνε ασταμάτητα και στάθηκε αδύνατον να συνεχιστεί η απονομή του αργυρού και χρυσού μεταλλίου.

    «Ήταν ο τελευταίος αγώνας στην καριέρα μου. Γι αυτό μετά το τέλος του αγώνα έβγαλα τα παπούτσια μου και τα άφησα στο πλατό. Αυτά που έζησα εδώ δεν τα έχω ξαναζήσει στη ζωή μου», είπε.

    Μεγάλη επιτυχία και για την ελληνική κωπηλασία. Το έκτο κατά σειρά ολυμπιακό μετάλλιο κατέκτησαν για την Ελλάδα οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης, καθώς ήρθαν τρίτοι στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών. Ακόμη ένα αργυρό μετάλλιο, αυτή τη φορά από την δισκοβολία γυναικών κατέκτησε η Τασούλα Κελεσίδου, που τερμάτισε στην 2η θέση στον τελικό της δισκοβολίας γυναικών και έγινε έτσι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια.

    [12] Άλλο ένα χρυσό για την Ελλάδα

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    23 Aug 2004, 16:31 UTC

    Αθανασία Τσουμελέκα

    Ένας από τους ταχύτερους αγώνες στην ιστορία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με τον τελικό των 100 μέτρα ανδρών να θεωρείται η κούρσα που πιθανόν να σημαδέψει την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

    Πέντε από τους οκτώ συνολικά δρομείς που μετείχαν στην κούρσα των ταχύτερων Αθλητών του πλανήτη σημείωσαν χρόνο μικρότερο των 10 δευτερολέπτων, ενώ οι τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν, μάλιστα, κάτω και από 9.90 δευτερόλεπτα.

    O αμερικανός πρωταθλητής Τζάστιν Γκάτλιν, κέρδισε τον Ολυμπιακό τίτλο στα 100 μέτρα, κατακτώντας το χρυσό και σημειώνοντας καλύτερη ατομική επίδοση καθώς και τον καλύτερο χρόνο φέτος με 9.85 δευτερόλεπτα.

    Ο Γκάτλιν ήταν μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου μπροστά από τον δεύτερο Πορτογάλο Φράνσις Ομπικβέλι και μόλις δύο εκατοστά μπροστά από τον έτερο αμερικανό Μόρις Γκρήν, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 9.87. Με την ίδιο ακριβώς χρόνο, ο Γκρην είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεί.

    Για την ελληνική ομάδα, εντύπωση έχει προκαλέσει ένα ανέλπιστο χρυσό μετάλλιο, το πέμπτο χρυσό για την Ελλάδα το οποίο κατέκτησε η αθλήτρια Αθανασία Τσουμελέκα, που τερμάτισε πρώτη στα 20 χιλιόμετρα βάδην προκαλώντας ενθουσιασμό στην Αθήνα. Η νεαρή αθλήτρια κατάφερε στα τελευταία 2 χιλιόμετρα να προσπεράσει τις επικρατέστερες αντιπάλους της, με κυριότερη την Ολυμπιάδα Ιβάνοβα από τη Ρωσία, που θεωρείτο φαβορί, αλλά αρκέστηκε στο αργυρό μετάλλιο.

    «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κερδίζει σε μια διοργάνωση πέντε χρυσά μετάλλια», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, απευθύνοντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης προς τους αθλητές «για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους», όπως είπε.

    Συνεχίζονται οι περιπτώσεις αθλητών που με τη βοήθεια της φαρμακευτικής προσπαθούν να καταφέρουν όσα δεν μπορούν με την δύναμη και την προσπάθεια. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα, τον αποκλεισμό της Ιρίνα Κορζανένκο από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, καθώς βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία γυναικών, το οποίο πρέπει πλέον να επιστρέψει. Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, που η συγκεκριμένη αθλήτρια έχει αποκλειστεί από αγώνες για τον ίδιο λόγο.

    Κλείνουμε με τις δηλώσεις του φαινόμένου της κολύμβησης, αμερικανού Μαικλ Φέλπς, που πριν έρθει στην Αθήνα είχε ανακοινώσει ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο κατάκτησης 8 χρυσών μεταλλίων και το πλησίασε όσο κανείς άλλος προσφέροντας 6 χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια στην ολυμπιακή συγκομιδή των ΗΠΑ.

    «Είμαι υπερήφανος που υπήρξα μέλος της ομάδας των ΗΠΑ στους Αγώνες της Αθήνας, στη χώρα που γεννήθηκαν οι αγώνες. Μετείχα σε εκπληκτικές κούρσες, όπως αυτή των 200 μ. ελεύθερο όπου αντιμετώπισα τους δύο πιο γρήγορους κολυμβητές του κόσμου σε αυτήν την απόσταση: τον Ίαν Θορπ και τον Φαν ντεν Χούγκενμπαντ». Ο Αμερικάνος κολυμβητής κατάφερε να περάσει στο πάνθεον της ιστορίας της κολύμβησης και αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως δηλώνουν τα 19 χρόνια της ηλικίας του.

    [13] Αμερικανός δρομέας 22 ετών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα

    23 Aug 2004, 16:03 UTC

    Τζάστιν Γκέητλιν

    Ένα από τα πιο καθαγιασμένα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κι ένα από τα συντομώτερα. Ο λόγος, για το σπριντ 100 μέτρων, ο νικητής του οποίου στέφεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου.

    Για να καλυφθεί σε λιγώτερο από 10 δευτερόλεπτα η απόσταση των 100 μέτρων του αγωνίσματος, απαιτείται προπόνηση ετών και άψογη φυσική κατάσταση από κορυφής μέχρις ονύχων. Ο ηλικίας 22 χρονών αμερικανός αθλητής Τζάστιν Γκέητλιν, κέρδισε χθες το χρυσό μετάλλιο στο σπριντ 100 μέτρων και έγινε ο νεαρότερος ποτέ αθλητής που αναδείχτηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα αυτό. Τον τίτλο του ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο, τον κέρδισε διανύοντας τα 100 μέτρα σε 9,85δεύτερα. Ο Γκέητλιν λέει πως ανταμείφθηκε για όλο το τρέξιμο που έχει κάνει στη ζωή του στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ζει, συχνά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Το ότι νίκησα έχει τεράστια σημασία για μένα. Γι αυτό συμμετείχα στους αγώνες. Για να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο. Η ιδέα ότι κάποτε θα κατακτούσα το μετάλλιο αυτό, με εμψύχωνε όταν καθάριζα από το χιόνι το γήπεδο στη Βόρεια Καρολίνα, όπου έκανα την προπόνησή μου.»

    Ο Γκέητλιν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με διαφορά ενός εκατοστού του δευτερολέπτου από τον Πορτογάλο Φράνσις Ομπικουέλου, που πήρε το αργυρό. Το χάλκινο το κατέκτησε ο μέχρι τώρα πρωταθλητής του αγωνίσματος, Αμερικανός Μόρις Γκρήν.

    [14] Ενεκρίθη η έκδοση στη Σερβία του κύριου υπόπτου για την δολοφονία Τζίντζιτς

    23 Aug 2004, 16:11 UTC

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς

    Ελληνικό δικαστήριο ενέκρινε την έκδοση στη Σερβία και το Μαυροβούνιο του κύριου υπόπτου για την περσινή δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιντς. Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης εξέδωσε την απόφασή του αφού ο ύποπτος, Ντέγιαν Μιλένκοβιτς, αποφάσισε να μήν υποβάλει έφεση κατά της έκδοσής του. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Ντέγιαν Μιλένκοβιτς τον Ιούλιο με διεθνές ένταλμα συλληψεως. Ο Μιλένκοβιτς πιστεύεται πως ανήκει στην σερβική συμμορία του κοινού εγκλήματος Ζεμούν και είναι ένας απο τα 13 υπόπτους ως μέλη της συμμορίας που πραγματοποίησαν την δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς τον Μάρτιο του 2003. Ο Μιλένκοβιτς θεωρείται επίσης ύποπτος για μία παλαιότερη απόπειρα δολοφονίας του Τζίντζιτς. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν τελικά θα γίνει η έκδοσή του στη Σερβία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 25 August 2004 - 1:18:15 UTC