Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάλλεται η ενεργοποίηση επίμαχου πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράν.
  • [02] Και τέταρτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα
  • [03] Στο Πακιστάν ο Χαμίντ Καρζάι.
  • [04] Συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία Μπους και Κέρυ
  • [05] Χαμηλόβαθμοι στρατιώτες μάλλον υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων
  • [06] Κοντεύει τα 50 δολλάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
  • [07] O Mάικλ Φελπς κερδίζει και πέμπτο Χρυσό μετάλλιο
  • [08] Πιέσεις στην κυβέρνηση Σαρόν για το διαχωριστικό τείχος ασφαλείας
  • [09] Αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους στη Φαλλούτζα

  • [01] Αναβάλλεται η ενεργοποίηση επίμαχου πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράν.

    23 Aug 2004, 01:12 UTC

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται για ένα χρόνο τα σχέδια του για ενεργοποίηση επίμαχου νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, κυρίως λόγω της μη ολοκλήρωσης σχετικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Σε δηλώσεις του στη Τεχεράνη ο επικεφαλής του Προγράμματος Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν, τόνισε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ, που κατασκευάζεται με την βοήθεια των Ρώσων στο νότιο Ιράν, θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2006.

    [02] Και τέταρτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα

    22 Aug 2004, 21:41 UTC

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο ενεργητικό της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας προστέθηκε και τέταρτο χρυσό μετάλλιο με τον Δημοσθένη Ταμπάκο στους κρίκους με 9,86 πόντους. Επίσης το πρώτο της ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία κέρδισε η Ελλάδα με τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη που πήραν χάλκινο στο διπλό σκίφ Ελαφρών βαρών. Στο μεταξύ, ο αμερικανός Τζάστιν Γκέιτλιν, ανακηρύχθηκε ο ταχύτερος αθλητής στο κόσμο κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα σπρίντ σε 9,85 δεύτερα. Το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος πήγε στο Σουηδό Στέφαν Χόλμ, και στον επίσης Σουηδό Κρίστιαν Όλσον, απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν ανδρών.

    Μιζούκι Νογκούτσι

    Σε 2ώρες 26 λεπτά και 20 δεύτερα η Γιαπωνέζα, Μικούζι Ναγκούτσι, κέρδισε τον Μαραθώνιο γυναικών, με δεύτερη την Κενυάτισσα, Κάθρην Ντερέμπα, και τρίτη την Αμερικανίδα, Ντήνα Κάστορ. Πρόκειται για το δεύτερο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο γυναικών για την Ιαπωνία. Εξάλλου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο απ τον Έλληνα Ολυμπιονίκη, Λεωνίδα Σαμπάνη και τον απέκλεισε απ την Ολυμπιάδα της Αθήνας, ενώ την πιθανότητα αφαίρεσης του χρυσού της μεταλλίου αντιμετωπίζει και η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης της σφαιροβολίας, Ιρίνα Κορζανένκο. Αξιωματούχοι της ΔΟΕ δήλωσαν ότι η Κορζανένκο απέτυχε τέστ χρήσης αναβολικών ουσιών και κλήθηκε να απολογηθεί στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ. Τέλος, στην τελετή ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στις 29 Αυγούστου, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    [03] Στο Πακιστάν ο Χαμίντ Καρζάι.

    23 Aug 2004, 01:39 UTC

    Διήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν αρχίζει σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και τις κοινές αντιτρομοκρατικές προσπάθειες. Αξιωματούχοι στην Ισλαμαμπάντ δηλώνουν ότι ο κ. Καρζάι θα έχει συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογο του, Περβέζ Μουσαράφ, των πρωθυπουργό Τσώντρυ Σουτζαάτ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

    [04] Συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία Μπους και Κέρυ

    20 Aug 2004, 16:32 UTC

    Τζωρτζ Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους και ο δημοκρατικός αντίπαλός του για την προεδρία Τζον Κέρυ, πραγματοποίησαν προεκλογικές εκστρατείας σε πολιτείες, στις οποίες η έκβαση της ψηφοφορίας στις εκλογές του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν αυτή τη βδομάδα, ήταν τα σχέδια για αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    Ο πρόεδρος Μπους πραγματοποίησε προεκλογικές εμφανίσεις σε διάφορες πολιτείες, την υποστήριξη των οποίων, σύμφωνα με τους αναλυτές, χρειάζεται προκειμένου να επανεκλεγεί. Μιλώντας σε παλαιούς πολεμιστές στο Οχάϊο ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδιά του για ανάκληση κατά τα επόμενα πέντε με έξη χρόνια των περίπου 70.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην Ευρώπη και την Ασία. Είπε συγκεκριμένα: «Η ανακατάταξη των στρατιωτικών μας δυνάμεων για την αντιμετώπιση των απειλών του 21ου αιώνα, θα αποβεί προς ώφελος των Αμερικανών φορολογουμένων, γιατί με το κλείσιμο ορισμένων βάσεων και εγκαταστάσεών μας στο εξωτερικό, που δεν εξυπηρετούν πια κανένα σκοπό, θα εξοικονομηθούν χρήματα.»

    Όμως ο δημοκρατικός αντίπαλος του προέδρου Μπους, γερουσιαστής Τζον Κέρυ, απευθυνόμενος στο ίδιο ακροατήριο λίγες μέρες αργότερα, είπε με την πρόταση του κ. Μπους υπονομεύεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια της χώρας. Κατά την έκφρασή του: «Το αόριστα διατυπωμένο σχέδιο του προέδρου δεν ενισχύει τη θέση μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ούτε και μετριάζει το βάρος που έχει επωμισθεί ο στρατός μας. Επί πλέον προβλέπει τη μονομερή απομάκρυνση από την κορεατική χερσόνησο 12.000 στρατιωτών μας, τη στιγμή που διαπραγματευόμαστε με τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα.»

    Τζων Κέρυ

    Και ενώ ο κ. Κέρυ μιλούσε στο Οχάϊο, ο πρόεδρος Μπους προσπαθούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους στις πολιτείες Ουάϊσκόνσιν, Μινεσότα και Δυτική Βιρτζίνια, δίνοντας στις ομιλίες του έμφαση σε θέματα εθνικής ασφάλειας και επιδιώκοντας να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη δημιουργία ενός εθνικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει τους ψηφοφόρους για τις ηγετικές του ικανότητες και για την πείρα του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Τζον Κέρυ και ο εκλογικός του εταίρος Τζον Εντουαρντς πραγματοποίησαν αυτή τη βδομάδα εμφανίσεις σε αγροτικές περιοχές, διοργανώνοντας ανεπίσημες συναντήσεις με ψηφοφόρους. Μιλώντας σε ομάδα πυροσβεστών χθες ο κ. Κέρυ είπε πως, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα δημιουργήσει περισσότερες εργασιακές θέσεις και θα βελτιώσει την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα φροντίσει να μην εργάζονται μόνο οι Αμερικανοί για την οικονομία αλλά και η οικονομία γι αυτούς.

    Πολιτικοί αναλυτές λένε πως καθώς δεν απομένουν παρά λίγο περισσότερο από δυο μήνες για τις προεδρικές εκλογές, οι κ.κ. Μπους και Κέρυ θα.φλερτάρουν ολοένα και περισσότερο με αναποφάσιστους ψηφοφόρους, κυρίως σε αγροτικές πολιτείες, προωθώντας τα σχέδιά τους αναφορικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δίνουν προτεραιότητα όχι στην οικονομία, αλλά στις εξωτερικές υποθέσεις και την εθνική ασφάλεια.

    [05] Χαμηλόβαθμοι στρατιώτες μάλλον υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων

    20 Aug 2004, 16:21 UTC

    Ιρακινός κρατούμενος στην Αμπού Γκραίμπ

    Δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ αναφέρει οτι η ακόμα μη ολοκληρωμένη έκθεση, αναφορικά με τις κακοποιήσεις κρατουμένων, στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, θα επιρρίπτει την ευθύνη των ενεργειών αυτών στην ηγεσια της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ. Το άρθρο αναφέρει οτι, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματουχους του Πενταγώνου, η έκθεση θα αποδίδει τις κακοποιήσεις στην έλλειψη σωστής ηγεσίας, στις αλλοπρόσαλλες διαταγές και την έλλειψη πειθαρχίας μέσα στην ίδια την φυλακή.

    Η έκθεση, που αποτελείται απο 9,000 σελίδες, θα αναφέρεται συγκεκριμμένα στις πράξεις περίπου 20 στρατιωτών, καθώς και 7 ατόμων που ανήκουν στην στρατονομία, κατά των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες. Κανένας αξιωματικός, όμως, δεν θα αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες. Ο στρατός έχει επανειλλημμένα επιρρίψει τις ευθύνες για τις κακοποιήσεις σε μια μικρή ομάδα χαμηλόβαθμων στρατιωτών, που ενεργούσαν αυθαίρετα. Η εφημερίδα λέει επίσης οτι η έκθεση θα τονίζει οτι οι ενέργειες πέντε πολιτών που εργάζονταν με σύμβαση στη φυλακή, θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, ώστε να τους επιβληθούν οι αρμόζουσες ποινικές κυρώσεις. Η έκθεση, την επίβλεψη της οποιας έχει ο αντιστράτηγος Τζώρτζ Φαίη, θα παραδοθεί στο κονγκρέσσο την επόμενη εβδομάδα.

    [06] Κοντεύει τα 50 δολλάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

    20 Aug 2004, 19:07 UTC

    Η τιμή του πετρελαίου πλησιάζει νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς κοντεύει να φτάσει τα 50 δολλάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έφτασε σήμερα τα 49 δολ. και 40 σεντς το βαρέλι στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης. Επενδυτές δηλώνουν πως φοβούνται ότι, με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, οι εξαγωγές πιθανόν θα μειωθούν σε μια στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται. Πολλοί εμπειρογνώμονες σε πετρελαϊκά θέματα δήλωσαν σε συνευτεύξεις με ειδησεογραφικούς οργανισμούς πως οι τιμές του μαύρου χρυσού θα εξακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα να αυξάνονται.

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου δήλωσε σε συνέντευξη προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αλλά, πρόσθεσε, μάλλον δε θα χρειαστεί να γίνει χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, γιατί η κατάσταση δεν είναι αρκετά σοβαρή.

    [07] O Mάικλ Φελπς κερδίζει και πέμπτο Χρυσό μετάλλιο

    20 Aug 2004, 20:52 UTC

    Ο Μάικλ Φελπς

    Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς πρόσθεσε ένα ακόμα, το πέμπτο, χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του, μετά την νέα νίκη που πέτυχε την Παρασκευή στα 100 μέτρα πεταλούδα ανδρών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, σημειώνοντας μάλιστα νέο Ολυμπιακό ρεκόρ 51,25 δευτερολέπτων.

    Ο Φελπς ισοφάρισε έτσι το ρεκόρ που είχε επιτύχει πριν από 32 χρόνια ο Μάρκ Σπιτς, με τέσσερα ατομικά χρυσά μετάλλια.

    Στα 100 μέτρα πεταλούδας ο Φελπς επιβλήθηκε στον επίσης Αμερικανό Ιαν Κρόκερ και τον Ουκρανό Αντρέγι Σερντίνωφ, ανεβάζοντας σε επτά το σύνολο των μεταλλίων που έχει κερδίσει στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

    Τα 4 από τα 5 χρυσά μετάλλια του Φέλπς του επιδόθηκαν για ατομικά αγωνίσματα και το ένα για τη συμμετοχή του σε αγώνισμα σκυταλοδρομίας μαζί με άλλους τρεις αμερικανούς κολυμβητές.

    Το 1972 που ο Μάρκ Σπιτς έγραψε ιστορία κερδίζοντας 4 ατομικά χρυσά μετάλλια, η επίδοσή του αυτή είχε θεωρηθεί ένας από τους σπουδαιότερους άθλους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Σπιτς είχε κερδίσει συνολικά 7 χρυσά μετάλλια στην Ολυμπιάδα του 72 πετυχαίνοντας καινούργια για την εποχή του παγκόσμια ρεκόρ και στα επτά κολυμβητικά αγωνίσματα στα οποία πρώτευσε.

    Ο Μάικλ Φελπς έχει κερδίσει δύο χάλκινα και πέντε χρυσά σε ομαδικά ή ατομικά κολυμβητικά αγωνίσματα στην Αθήνα. Όμως το Σάββατο, ενδέχεται να αποσπάσει ένα ακόμα, εάν η Αμερικανική ομάδα κερδίσει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στον τελικό αγώνα της σκυταλοδρομίας 400 μέτρων μεικτής κολύμβησης ανδρών.

    [08] Πιέσεις στην κυβέρνηση Σαρόν για το διαχωριστικό τείχος ασφαλείας

    20 Aug 2004, 16:24 UTC

    Το επίμαχο τείχος

    Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις, εξαιτίας του διαχωριστικού τείχους ασφαλείας της Δυτικής Οχθης, που το Διεθνές δικαστήριο κήρυξε παράνομο και κατεδαφιστέο. Σε έκθεσή του, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μενάχεμ Μαζούζ, προειδοποίησε την κυβέρνηση οτι η απόφαση του δικαστηρίου των ΗΕ τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραηλ. Στο μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ζήτησε απο την κυβέρνηση Σαρόν να του παραδώσει έγγραφο εντός 30 ημερών, στο οποίο να περιγράφεται πώς η απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου θα επηρρεάσει την συνεχιζόμενη οικοδόμιση του τείχους. Το διαχωριστικό τείχος θα εισέρχεται βαθειά σε τμήματα της Δυτικής Οχθης που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να εντάξουν στο μελλοντικο τους κράτος. Την Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον, η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντοληζα Ράις, εξέφρασε την αντίθεσή της προς τα ισραηλινά σχέδια οικοδόμησης 1,000 νέων κατοικιών για εβραίους εποίκους στη Δυτική Οχθη. Η Κα Ράις τόνισε οτι η επέκταση της εβραϊκής οικιστικής δραστηριότητας στην περιοχή αντιβαίνει με τους όρους του οδικού χάρτη για την ειρηνευση στη Μέση Ανατολή.

    [09] Αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους στη Φαλλούτζα

    20 Aug 2004, 16:19 UTC

    Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαν νυκτερινές και πρωινές επιχειρήσεις κατά της ιρακινής πόλης Φαλλούτζα. Αξιωματούχοι τοπικού νοσοκομείου ειπαν οτι δύο ιρακινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 9 τραυματίστηκαν απο τις αεροεπιδρομές, που έπληξαν στόχους σε βιομηχανική περιοχή της πόλης. Ο αμερικανικός στρατός δεν σχολίασε τις επιθέσεις, αλλά ειπε οτι δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην περιοχή απο χθές το βράδυ. Η κυρίως σουνιτική πόλη Φαλλούτζα έχει υπάρξει επίκεντρο ταραχών απο την εποχή της εκδίωξης απο την εξουσία, του πρώην ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 August 2004 - 1:18:10 UTC