Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις εξτρεμιστών σε μουσουλμανικό ...
  • [02] Σχέση αλλαγής του βαθμού συναγερμού ...
  • [03] Και δημοσιογράφοι στις ακροάσεις ...
  • [04] Ξανανοίγει η συνοριακή πύλη Αιγύπτου-Γάζας. ...
  • [05] Σαουδική Αραβία: Ένας απ' τους ...
  • [06] Αμυντικό νομοσχέδιο, ύψους 418 ...
  • [07] Συλλήψεις εξτρεμιστών της αλ Κάιντα ...
  • [08] 50 νεκροί στην Υεμένη σε μάχη ...
  • [09] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά ...
  • [10] Για πρώτη φορά, δημοσιογράφοι ...
  • [11] Λευκός Οίκος: Πρόσφατη ροή πληροφοριών ...
  • [12] 3 εκατομμύρια δολάρια από την ...

  • [01] Συλλήψεις εξτρεμιστών σε μουσουλμανικό ...

    06 Aug 2004, 01:53 UTC

    2 ηγετικά στελέχη μουσουλμανικού τεμένους στην πόλη Όλμπανη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι 2 άντρες συμφώνησαν να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα που τους έδωσε μυστικός πράκτορας, ο οποίος υποδύονταν τρομοκράτη που θα αγόραζε φορητό πύραυλο.

    Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι στους 2 άντρες ο μυστικός πράκτορας είχε πει ότι το εν λόγω όπλο θα χρησιμοποιούνταν για την δολοφονία του πρέσβη του Πακιστάν.

    Πρόκειται για τους Γιασσίμ Μουχιντίν Αρεφ και Μωχαμεντ Μοσαρέφ Χουσαΐν, οι οποίοι σύμφωνα με αξιωματούχους των αστυνομικών δυνάμεων διατηρούσαν σχέσεις με την Ανσάρ αλ Ισλάμ, μία οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συγκεκριμένες συλλήψεις δεν σχετίζονται με την άνοδο του βαθμού επιφυλακής στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

    [02] Σχέση αλλαγής του βαθμού συναγερμού ...

    06 Aug 2004, 01:57 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλλήψεις 12 υπόπτων τρομοκρατών, αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία ήταν, εν μέρει, αποτέλεσμα των ίδιων μυστικών πληροφοριών που οδήγησαν και στην αλλαγή του βαθμού συναγερμού στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τα Βρετανικά και Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν ότι οι μυστικές πληροφορίες προέρχονται από ανάκριση ύποπτου Πακιστανού, στελέχους της Αλ Κάιντα, που συνελήφθη στη χώρα του τον περασμένο μήνα. Στις πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβάνονταν γραπτές μαρτυρίες από λεπτομερή παρακολούθηση αμερικανικών χρηματοεπενδυτικών οργανισμών, οι οποίες αποδίδονται στον Αμπού Έϊσα Αλ Χίντι, στέλεχος της Αλ Κάιντα και έναν απ τους 12 συλληφθέντες στη Βρετανία.

    Εξάλλου χθες η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε ένα τριαντάχρονο που καταζητείται στις ΗΠΑ για τρομοκρατική δραστηριότητα.

    [03] Και δημοσιογράφοι στις ακροάσεις ...

    06 Aug 2004, 02:03 UTC

    Για πρώτη φορά χθες επετράπη σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία ενώπιον στρατοδικείου που διεξάγεται, από την περασμένη εβδομάδα, για τους περίπου 600 κρατούμενους στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Βέβαια έχουν τεθεί περιορισμοί στο τι μπορούν να μεταδώσουν τα μέσα ενημέρωσης απ τις ακροάσεις αυτές και δεν έχει επιτραπεί η αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των κρατουμένων. Επίσης ορισμένα σημεία της διαδικασίας διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία απόρρητων πληροφοριών. Χθες ενώπιον του στρατοδικείου εκλήθη να απολογηθεί Αφγανός κρατούμενος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι διετέλεσε μαχητής των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι τελικά παραδόθηκε οικειοθελώς στις Αμερικανικές δυνάμεις.

    [04] Ξανανοίγει η συνοριακή πύλη Αιγύπτου-Γάζας. ...

    06 Aug 2004, 02:06 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα ξανανοίξει από σήμερα η συνοριακή «πύλη» μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, που είχε κλείσει πριν τρεις εβδομάδες λόγω προβλημάτων ασφάλειας. Το άνοιγμα του περάσματος θα επιτρέψει σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που είχαν εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Γάζα. Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, το Ισραήλ αποφάσισε να επιτρέψει σε ορισμένους Παλαιστίνιους αστυνομικούς να οπλοφορούν, με στόχο τον τερματισμό των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων. Στο μεταξύ, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Έλλιοτ Έϊμπραμς, συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και συζήτησε μαζί του το Ισραηλινό σχέδιο συνέχισης των κατασκευών κατοικιών στην Δυτική Όχθη κατά παράβαση του λεγόμενου οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [05] Σαουδική Αραβία: Ένας απ' τους ...

    06 Aug 2004, 02:44 UTC

    Οι Σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη ενός από τους πλέον καταζητούμενους εξτρεμιστές στο βασίλειο, τον Φαρές αλ Ζαχράνι. Αλλά δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την σύλληψη του. Αρκετά άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλέον καταζητουμένων στη Σαουδική Αραβία έχουν ήδη συλληφθεί, παραδοθεί ή σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφάλειας. Οι αρχές της χώρας είχαν δημοσιοποιήσει τον κατάλογο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Ριγιάντ πέρυσι, απο τις οποίες είχαν σκοτωθεί 50 άτομα.

    [06] Αμυντικό νομοσχέδιο, ύψους 418 ...

    05 Aug 2004, 18:27 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους υπογραφει το αμυντικό νομοσχέδιο

    O Πρόεδρος Μπους υπέγραψε νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών για το ερχόμενο οικονομικό έτος, ύψους 418 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει έκτακτα κονδύλια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Κατά την διάρκεια ειδικής τελετής σήμερα στη Ουάσινγκτον ο κύριος Μπους είπε ότι τα χρήματα αυτά θα δείξουν στον αμερικανικό στρατό ότι η χώρα τον υποστηρίζει στον αγώνα για την ελευθερία.

    Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και από τα δυο κόμματα στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβάνει μισθολογική αύξηση για τα στρατεύματα, καθώς και 10 δισεκατομμύρια για την δημιουργία ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος.

    Ο κύριος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο, το Μάϊο, να διατεθούν κονδύλια έκτατης ανάγκης, ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν θα ζητήσει παραπάνω χρήματα για τις επιχειρήσεις στις χώρες αυτές, μέχρι τις αρχές του ερχομένου χρόνου.

    Μερικοί Δημοκρατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση Μπους ότι προσπαθεί να αποκρύψει το πραγματικό κόστος του πολέμου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    [07] Συλλήψεις εξτρεμιστών της αλ Κάιντα ...

    05 Aug 2004, 15:36 UTC

    Ο συλληφθείς Αχμέντ Χαλιφαν Γκαϊλάνι

    Το Πακιστάν είπε οτι συνέλαβε πρόσφατα 20 άτομα που πιστεύεται πως είναι εξτρεμιστές της αλ Κάιντα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Φαϊζάλ Σαλέχ Χαγιάτ είπε σε δημοσιογράφους οτι ορισμένοι απο τους συλληφθέντες είναι Πακιστανοί, ενώ άλλοι είναι ξένοι. Ομως διέψευσε τις πληροφορίες οτι το Πακιστάν έδωσε σημαντικές πληροφορίες που πήρε απο τους εξτρεμιστές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διεθνείς ειδησεογραφικοι οργανισμοί μετέδωσαν οτι η Βρετανία κάνοντας χρήση των εν λόγω πληροφοριών που πήρε απο το Πακιστάν, μπόρεσε να συλλάβει 12 ύποπτους ως μέλη της αλ Κάιντα, ένας απο τους οποίους φέρεται οτι σχεδίαζε επίθεση κατά του αεροδρομίου Χήθροου του Λονδίνου. Τα δημοσιογραφικά πρακτορεία είπαν επίσης οτι τα στοιχεία απο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή των Ναήμ Νούρ Κάν και Αχμέντ Χαλιφάν Γκαϊλάνι που συνελήφθησαν στο Πακιστάν, συνέβαλαν στην έκδοση προειδοποίησης για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ.

    [08] 50 νεκροί στην Υεμένη σε μάχη ...

    05 Aug 2004, 15:59 UTC

    Οι αρχές της Υεμένης είπαν οτι περίπου 50 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν σε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και οπαδών ενός αντάρτη κληρικού. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν οτι η μάχη ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην βορειοδυτική επαρχία Σαάντα, αφού απέτυχαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες για την παράδοση του σιίτη κληρικού Χουσείν αλ Χούτι. Κυβερνητικά στρατεύματα, υποστηριζόμενα απο τανκς, ελικόπτερα και βαρύ πυροβολικό, έπληξαν ορεινή περιοχή όπου είχαν κρυφτεί ο κληρικός και οι χιλιάδες ένοπλοι υποστηρικτές του. ΟΙ δυνάμεις ασφάλειας και οι αντάρτες είχαν εμπλακεί σε μάχη που κράτησε εβδομάδες και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί και απο τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση της Υεμένης προσφέρει αμοιβή 55,000 δολλαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του κληρικού, ο οποίος κατηγορείται οτι σχημάτισε παράνομη ένοπλη ομάδα και οτι κηρύσσει τον αντιαμερικανισμό.

    [09] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά ...

    05 Aug 2004, 15:41 UTC

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ελλιοτ Αμπραμς, συναντάται σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, για συνομιλίες που όπως αναμένεται θα εστιάζονται στα σχέδια δημιουργίας εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Οχθη. Οι συνομιλίες ακολουθούν δημοσιογραφικές πληροφορίες οτι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κτίσει χιλιάδες κατοικίες βόρεια της Ιερουσαλήμ, κατά παράβαση των προβλέψεων του οδικού χάρτη για την ειρήνη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε οτι οι νέες κατασκευές, στοχεύουν στο να ενωθεί ο μεγαλύτερος εβραϊκός οικισμός της Δυτικής Οχθης, η Μααλέχ Αντούμιν, με την Ιερουσαλήμ, που απέχει 6 χιλιόμετρα απο αυτή. Νωρίτερα φέτος ο κ. Σαρόν είχε εξαγγείλει σχέδια για την απόσυρση ισραηλινών εποίκων απο τη Λωρίδα της Γάζας και απο μικρό τμήμα της Δυτικής Οχθης. Είχε επίσης πεί οτι το Ισραήλ θα εδραίωνε τους υπόλοιπους οικισμούς του στη Δυτική Οχθη.

    [10] Για πρώτη φορά, δημοσιογράφοι ...

    05 Aug 2004, 15:46 UTC

    Σημερα Πέμπτη, θα επιτραπεί για πρώτη φορά σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τις ακροάσεις στρατοδικείου για κρατουμένους της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κουβα. Οι δημοσιογράφοι θα έχουν περιορισμούς σε όσα μπορούν να μεταδώσουν για τις ακροάσεις, οι οποίες στοχεύουν στο να εξακριβωθεί ποιοί κρατούμενοι θα πρέπει να συνεχισθεί να κρατούνται με τον χαρακτηρισμό των εχθρικών μαχητών. Οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να αποκαλύψουν τα ονόματα των κρατουμένων και ορισμένα σημεία των ακροάσεων ενδέχεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, για να προστατευθούν ευαίσθητες πληροφορίες. Οι ειδικές ακροάσεις άρχισαν την περασμενη εβδομάδα στη ναυτική βάση, όπου κρατούνται περίπου 600 άτομα, τα περισσότερα εκ των οπόίων συνελήφθησαν απο αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν το 2001. Ο αμερικανικός στρατός προγραμμάτισε τις ακροάσεις μετα την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ οτι οι κρατούμενοι μπορούν να προσβάλουν δικαστικά την κράτησή τους.

    [11] Λευκός Οίκος: Πρόσφατη ροή πληροφοριών ...

    05 Aug 2004, 01:22 UTC

    Σκότ Μακλήλαν

    Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι την περασμένη εβδομάδα προέκυψαν και νέες απόρρητες πληροφορίες που οδήγησαν στην αλλαγή του βαθμού συναγερμού στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλήλαν, δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή δύο μέρες πριν την έκδοση της τελευταίας προειδοποίησης. Αμερικανοί αξιωματούχοι βάσισαν επίσης την απόφαση τους να ανεβάσουν τον βαθμό συναγερμού, σε στοιχεία που βρέθηκαν στον υπολογιστή υπόπτου που συνελήφθη στο Πακιστάν και έδειχναν ότι η Αλ Κάιντα πραγματοποιούσε λεπτομερή παρακολούθηση κτηρίων μεγάλων χρηματοεπενδυτικών οργανισμών στις ΗΠΑ. Επίσης οι Τάιμς της Νέας Υόρκης φέρουν ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών να δηλώνει ότι «πολύ πρόσφατες» πληροφορίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Αλ Κάιντα κινείται προς φάση εκτέλεσης νέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Αμερικανικό έδαφος.

    [12] 3 εκατομμύρια δολάρια από την ...

    05 Aug 2004, 01:53 UTC

     Susan J. Drucker, Gary Gumpert, 1994

    Η ΕΕ χορηγεί στην Κύπρο ποσό 3 εκατομμυρίων δολλαρίων για να καθαριστούν χιλιάδες νάρκες ξηράς που είχαν τοποθετηθεί στην πράσινη γραμμή. Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε την Τετάρτη οτι η επιχείρηση καθαρισμού των ναρκών μπορεί να αρχίσει τον επόμενο μήνα και οτι έτσι θα ανοίξει σειρά περασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η επιχείρηση θα αρχίσει μέσα και γύρω απο την Λευκωσία και θα επεκταθεί σολόκληρη την περιοχή της πράσινης γραμμής, μήκους 180 χιλιομέτρων. Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτηρισε την παροχή του ποσού αυτού εκ μέρους της ΕΕ ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που θα συμβάλει σε καλύτερη επικοινωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 August 2004 - 1:18:14 UTC