Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση στην Τουρκία
  • [02] Εκρηξη στο Βέλγιο απο φυσικό αέριο, με 15 θύματα
  • [03] Νέα απειλή για τρομοκρατικά κτυπήματα στην Ευρώπη
  • [04] Απειλείται η ζωή ομήρων στο Ιράκ
  • [05] Συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Τζών Κέρρυ
  • [06] Ακροάσεις για τις εισηγήσεις της επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

  • [01] Σεισμική δόνηση στην Τουρκία

    30 Jul 2004, 19:43 UTC

    Απο σεισμική δόνηση στην ανατολική Τουρκία, σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν πέντε. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποιου ήταν κοντά στην πόλη Ντογκουμπεγιαζίτ, ήταν μεγέθους 4 κόμμα έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προξένησε ζημίες σε κατοικίες σε κοντινά χωριά. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια αναφέρει οτι ένας 16άχρονος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη, καθώς πανικοβλήθηκε και πήδηξε απο παράθυρο για να γλυτώσει. Πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν πηδώντας απο παράθυρα και βεράντες. Ενας ισχυρότερος σεισμός νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε σκοτώσει 18 άτομα.

    [02] Εκρηξη στο Βέλγιο απο φυσικό αέριο, με 15 θύματα

    30 Jul 2004, 19:44 UTC

    Εκρηξη φυσικού αερίου δόνησε βιομηχανική περιοχή του νοτίου Βελγίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίζοντας πάνω απο 100. Η ισχυρή έκρηξη και η τεράστια πυρκαγιά που ακολούθησε κατέστρεψαν δύο γειτονικά εργοστάσια σε βιομηχανική περιοχή κοντά στην πόλη Αθ, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια των Βρυξελλών. Οι αρχές λένε οτι πολλά απο τα θυματα είναι πυροσβέστες που κατέφθασαν στο σημείο της τραγωδίας για να ερευνήσουν διαρροή σε υπόγειο αγωγό μεταφοράς φυσικού αεριου απο το λιμάνι Ζεμπρούγκε στη Γαλλία. Σωστικά συνεργεία απο τη Γαλλία και το Βέλγιο έσπευσαν στο σημείο, ενώ νοσοκομειακά οχήματα και στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της περιοχής και της γειτονικής Γαλλίας.

    [03] Νέα απειλή για τρομοκρατικά κτυπήματα στην Ευρώπη

    30 Jul 2004, 16:21 UTC

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς αλ Μασρί, που φέρεται οτι έχει διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ Κάιντα, διατύπωσε και νέα απειλή προς τις χώρες της Ευρώπης που υποστηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ. Το μήνυμα της οργάνωσης, το οποιο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, λέει οτι η ομάδα δεν θα διστάσει να αιματοκυλήσει όλη την Ευρώπη και ειδοποιεί τα μέλη της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, απο την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Βουλγαρια, να ετοιμαστούν για να αναλάβουν δράση. Η οργάνωση προειδοποιεί οτι οι εν λόγω χώρες δεν θα είναι ασφαλείς, ενόσω ακολουθούν την ηγεσία του προέδρου Μπούς. Το μήνυμα κάνει επίσης λόγο για την τρίμηνη ανακωχή που πρόσφερε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο ηγέτης της αλ Κάιντα στην Ευρώπη, της οποίας η διορία τελείωσε στις 15 Ιουλίου. Η οργάνωση απαιτεί την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων απο το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες μουσουλμανικές χώρες, αλλιώς, απειλεί με τρομοκρατικές επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες που έγιναν εναντίον τραίνων της Μαδρίτης τον Μάρτιο. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί.

    [04] Απειλείται η ζωή ομήρων στο Ιράκ

    30 Jul 2004, 16:25 UTC

    Απαγωγέας τρομοκράτης στο Ιράκ

    Στο Ιράκ, οι απαγωγείς που κρατούν 7 οδηγούς φορτηγών, απειλούν οτι προγραμματίζουν να σκοτώσουν ένα απο αυτούς σήμερα, εάν η μεταφορική εταιρία για λογαριασμό της οποίας εργάζονται δεν σταματήσει τις δραστηριότητές της στο Ιράκ. Ομάδα που αυτοαποκαλείται Μαύρα Λάβαρα έστειλε βιντεοκασέτα σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς την Πέμπτη στην οποία παρουσιάζεται ένας Ινδός όμηρος, με την κάννη ενός όπλου στραμμένη εναντίον του. Η οργάνωση κρατά ως ομήρους τρεις Ινδούς, τρείς Κενυάτες και ένα Αιγύπτιο. Σχολιάζοντας το κύμα σύλληψης ομήρων στο Ιράκ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε οτι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες να μας σταματήσουν.» Μιλώντας σήμερα στη Βαγδάτη, ο κ. Πάουελ έκανε έκκληση για παγκόσμια ενότητα ενώπιον τέτοιων εγκλημάτων.

    [05] Συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Τζών Κέρρυ

    30 Jul 2004, 16:13 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο γερουσιαστής Τζών Κέρρυ αποδέχτηκε επίσημα το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος χθες, τελευταία μέρα του εθνικού κομματικού συνεδρίου στη Βοστώνη. Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων εκλεκτόρων και κομματικών παραγόντων, που είχαν κατακλύσει το Συνεδριακό κέντρο Φλητ της Βοστώνης, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο των Δημοκρατικών, ο κ. Κέρυ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις φετεινές εκλογές. Όπως είπε: «Οι εκλογές αυτές είναι οι σημαντικότερες της γενηάς μας, γιατί από την έκβασή τους θα εξαρτηθούν πολλά. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε πόλεμο, σ'ένα παγκόσμιο πόλεμο εναντίον ενός μέχρι τώρα άγνωστου εχθρού: της τρομοκρατίας. Εκτός αυτού όμως, αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας μας. Οι μισθοί μειώνονται, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης αυξάνεται και η μεσαία τάξη συρρικνούται.»

    Στη συνέχεια ο κ. Κέρρυ υπενθύμισε πως όταν ήταν νέος αγωνίστηκε υπερασπιζόμενος τη χώρα του και τώρα, αν εκλεγεί πρόεδρος, είναι έτοιμος να αγωνιστεί ξανά για να την υπερασπιστεί . Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσω βία οποτεδήποτε χρειαστεί. Οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπισθεί γρήγορα και με τον ανάλογο τρόπο. Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε καμμιά χώρα και σε κανένα θεσμό να προβάλει βέτο στο θέμα της εθνικής μας ασφάλειας. Επίσης, θα δημιουργήσω μια Αμερική ισχυρότερη στρατιωτικά.»

    Ο κ. Κέρρυ είπε ακόμα πως θα ενεργήσει αμέσως για την εφαρμογή των εισηγήσεων της επιτροπής, που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, εναντίον των ΗΠΑ. Επίσης σε μια ασυνήθιστη ενέργεια απηύθυνε την ακόλουθη έκκληση στον αντίπαλό του και νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους. "Απευθύνω τα ακόλουθα λόγια στον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Κατά τις βδομάδες που θ'ακολουθήσουν, ας μην είμαστε απλώς αντίπαλοι κι ας αφήσουμε την αισιοδοξία να μας κυριεύσει. Ας μη δημιουργήσουμε οργισμένες διαιρέσεις στη μεγάλη αμερικανική οικογένεια, αλλά ας την ενώσουμε. Ας τιμήσουμε την ποικιλομορφία της χώρας μας κι ας επιδείξουμε σεβασμό ο ένας προς τον άλλο κι ας μην καταχρασθούμε για πολιτικές σκοπιμότητες το πιο πολύτιμο έγγραφο στην ιστορία της χώρας μας: το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.»

    Τέλος, ο κ. Κέρρυ αναφέρθηκε στην οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε στη διάρκεια της οκταετούς προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον λέγοντας πως είναι δυνατόν να σημειώσει ξανά πρόοδο η οικονομία της χώρας. Και κατέληξε λέγοντας: «Αποδέχομαι το χρίσμα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών για λογαριασμό όλων όσων έχουν εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό και πιστεύουν πως θ ανατείλουν καλύτερες μέρες". Το συνέδριο έληξε με 100.000 άσπρα, μπλε και κόκκινα μπαλόνια, που έπεσαν από την οροφή της αίθουσας. Το εθνικό συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

    Λίγες ώρες μετά την επίσημη αποδοχή του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κέρρυ άρχισε δύο εβδομάδες προεκλογικης εκστρατείας σολοκληρη την Αμερική. Επαναλαμβάνοντας την υπόσχεσή του να αποκαταστήσει αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του κόσμου προς του Λευκό Οίκο, ο κ. Κέρρυ και ο εκλογικός του εταίρος, ο γερουσιαστής Τζων Εντουαρντς απο τη Βόρεια Καρολίνα, ξεκίνησαν την εκστρατεία τους, την οποία επωνομάζουν «Πιστέψτε στην Αμερική» με σημερινή πρωϊνή συγκέντρωση στη Βοστώνη.

    [06] Ακροάσεις για τις εισηγήσεις της επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

    30 Jul 2004, 16:28 UTC

    Η επιτροπή κυβερνητικών υποθέσεων του αμερικανικού κονγκρέσσου, αρχίζει σήμερα ακροάσεις βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κατά τις δύο πρώτες προγραμματισμένες ακροάσεις, η επιτροπή του κογκρέσσου να ακούσει τις καταθέσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου της επιτροπής Τόμας Κήν, καθώς και του δημοκρατικού αντιπροέδρου, Λή Χάμιλτον. Αυτή είναι μία απο πολλές επιτροπές που θα συζητήσoυν τις εισηγήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του κονγρέσσου. Οι συστάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα συμπεριλαμβάνουν τον διορισμό ενός νέου διευθυντή εθνικής ασφάλειας, καθως και τη δημιουργία κέντρου αντι-τρομοκρατίας. Η πρόταση για το κέντρο αντιτρομοκρατίας θα συζητηθεί κατά την δεύτερη ακρόαση της επιτροπής, που σχεδιάζεται για την επόμενη εβδομάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 2 August 2004 - 1:18:08 UTC