Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατηγορίες για δολοφονίες κρατουμένων εναντίον αμερικανού αξιωματικού και εξωτερικού συνεργάτη της CIA.
  • [02] Αννάν: Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ιράκ αυτή τη περίοδο
  • [03] ΕΕ: Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε υποψήφιο πρόεδρο της Κομμισιόν.
  • [04] Στην Ατλάντα σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα.
  • [05] Αυξήθηκε η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς.
  • [06] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Οδηγία προς Αμερικανούς να αποφύγουν την Σαουδική Αραβία.
  • [07] ΔΥΑΕ: Αυστηρό ψήφισμα κατά του Ιράν.
  • [08] Η Νιού Γιόρκ Τάϊμς καλεί τον Πρόεδρο Μπους να συζητήσει συγνώμη από τον Αμερικανικό λαό
  • [09] Πάνω από 9.29 δισ. δολάρια θα στοιχίσουν οι Ολυμπιακοί
  • [10] Μυστική κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία στο Ιράκ
  • [11] Αρχισε στις Βρυξέλλες η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ
  • [12] Συνελήφθησαν 4 ύποπτοι για τρομοκρατία στην Κωνσταντινούπολη
  • [13] Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Αμερική
  • [14] Α. Κυπριανίδης: έτρεξα για τρεις πατρίδες, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αμερική
  • [15] Ο Τσαρλς Ρης στη θέση πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

  • [01] Κατηγορίες για δολοφονίες κρατουμένων εναντίον αμερικανού αξιωματικού και εξωτερικού συνεργάτη της CIA.

    18 Jun 2004, 02:09 UTC

    Τζον Άσκροφτ

    Ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε ότι κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον εξωτερικού συνεργάτη της CIA για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου κρατούμενου σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Ο 38χρονος Ντέηβιντ Πασάρο, κατηγορείται ότι με τα χέρια, τα πόδια και έναν φακό έδειρε επανειλημμένα τον Αφγανό κρατούμενο Αμπντούλ Γουαλί, ύποπτο για επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, ο οποίος όπως είχε παραδοθεί μόνος τους στις αμερικανικές δυνάμεις. Η δικογραφία αναφέρει ότι ο Γουαλί εξέπνευσε μετά από δύο μέρες βίαιων ξυλοδαρμών. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη χθες στην Βόρεια Καρολίνα και είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που παραπέμπεται στη δικαιοσύνη για κακοποίηση κρατουμένου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, για δολοφονία κατηγορείται αξιωματικός του αμερικανικού στρατού για τον θάνατο Ιρακινού πολίτη ο οποίος, τον περασμένο μήνα, πυροβολήθηκε από κοντά απ τον αμερικανό στρατιωτικό, μετά από κυνηγητό και ανταλλαγές πυρών στην Κούφα. Αμερικανοί στρατιώτες πίστευαν ότι το θύμα ήταν σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μέλη της πολιτοφυλακής του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σάντρ. Επίσης αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διερευνούν τους θανάτους δύο Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ αυτή την εβδομάδα. Ο ένας κρατούμενος πέθανε τη Δευτέρα και ο δεύτερος χθες.

    [02] Αννάν: Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ιράκ αυτή τη περίοδο

    18 Jun 2004, 02:00 UTC

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ιράκ λόγω των έντονων βιαιοτήτων στη περιοχή, ενώ χθες εκρήξεις βομβών κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 άτομα, σε δύο ιρακινές πόλεις. Κατά την πρώτη επίθεση, βομβιστής αυτοκτονίας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε 35 άτομα που στέκονταν έξω απο ιρακινό στρατολογικό γραφείο στη Βαγδάτη. Ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ιορδανός τρομοκράτης, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι κρύβεται πίσω απο την βομβιστικη αυτή επίθεση. Επίσης βόρεια της Βαγδάτης, στην πόλη Γιεθρίμπ, έξι άνδρες της ιρακινής αμυντικής δύναμης σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο κ. Ανάν δήλωσε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη οτι τα ΗΕ θα επιστρέψουν στο Ιράκ μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    [03] ΕΕ: Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε υποψήφιο πρόεδρο της Κομμισιόν.

    18 Jun 2004, 02:19 UTC

    Mπ. Άχερν, Σ. Μπερλουσκόνι

    Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτό υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ιρλανδική προεδρεία δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν τις υποψηφιότητες πολλών «καλών υποψηφίων» και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα θα συνεχιστούν και σήμερα. Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει επίσης και το σχέδιο του πρώτου ποτέ Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    [04] Στην Ατλάντα σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα.

    18 Jun 2004, 02:22 UTC

    Στο Σαίντ Λούις, την πρώτη ποτέ αμερικανική πόλη που πριν έναν αιώνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, έφτασε χθες η Ολυμπιακή φλόγα, στα πλαίσια του παγκόσμιου ταξιδιού της. Σήμερα η φλόγα θα μεταβεί στην Ατλάντα και το Σάββατο θα καταλήξει στη Νέα Υόρκη, μια απ τις υποψήφιες πόλεις για την Ολυμπιάδα του 2012.

    [05] Αυξήθηκε η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς.

    18 Jun 2004, 03:07 UTC

    Νέα δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου Pew δείχνει άνοδο της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς μετά το θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν. Συγκεκριμένα η δημοτικότητα του κ. Μπούς κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 48%, ενώ πριν τις 5 Ιουνίου ήταν 44%. Επίσης η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει τον κ. Μπούς να προηγείται κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, του αντιπάλου του, προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ.

    [06] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Οδηγία προς Αμερικανούς να αποφύγουν την Σαουδική Αραβία.

    18 Jun 2004, 03:09 UTC

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ επανέλαβε οδηγία του προς τους Αμερικανούς να αποφύγουν ταξίδια στη Σαουδική Αραβία και ζήτησε απ όλους όσους βρίσκονται ακόμη εκεί να φύγουν αμέσως. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών τονίζει ότι συνεχίζει να λαμβάνει πληροφορίες πως θα σημειωθούν και νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανών στη Σαουδική Αραβία, ενώ αύριο λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι απαγωγείς του αμερικανού Πωλ Τζόνσον, για την απελευθέρωση Ισλαμιστών εξτρεμιστών από Σαουδαραβικές φυλακές, αλλιώς θα τον σκοτώσουν. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις Σαουδαραβικές αρχές για την απελευθέρωση του Τζόνσον, αλλά οι Σαουδάραβες αρνούνται να διαπραγματευτούν με τρομοκράτες.

    [07] ΔΥΑΕ: Αυστηρό ψήφισμα κατά του Ιράν.

    18 Jun 2004, 03:11 UTC

    Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα εγκρίνει αυστηρό ψήφισμα που θα επικρίνει το Ιράν για έλλειψη συνεργασίας με την διεθνή υπηρεσία που διερευνά τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Το ψήφισμα ζητά απ το Ιράν να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της διερεύνησης μέσα σε μερικούς μήνες. Σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την διεθνή υπηρεσία, παρά το επικριτικό ψήφισμα.

    [08] Η Νιού Γιόρκ Τάϊμς καλεί τον Πρόεδρο Μπους να συζητήσει συγνώμη από τον Αμερικανικό λαό

    17 Jun 2004, 21:37 UTC

    Τ. Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους επιμένει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διατηρούσε σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, παρόλο που σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που ν αποδεικνύουν πως υπήρχαν τέτοιες σχέσεις.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η κυβέρνηση του ποτέ δεν είπε ότι το Ιράκ είχε απευθείας ανάμειξη στις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου. Αλλά πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος οι σχέσεις του Σαντάμ με τρομοκράτες είναι γνωστές και υπήρχαν πολλές επαφές μεταξύ μελών της Αλ Κάιντα και του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    Σε κύριο άρθρο στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάϊμς καλεί τον Πρόεδρο Μπους να ζητήσει συγνώμη από τον αμερικανικό λαό για την, όπως τη χαρακτηρίζει «καταφανώς ανέντιμη προσπάθειά» του να συνδέσει το πόλεμο κατά του Ιράκ με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [09] Πάνω από 9.29 δισ. δολάρια θα στοιχίσουν οι Ολυμπιακοί

    17 Jun 2004, 21:52 UTC

    Ολυμπιακό στάδιο

    Το κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών της Αθήνας εξακολουθεί να αυξάνεται. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης υπολογίζει ότι οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 9 κόμμα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Προηγούμενες εκτιμήσεις υπολόγιζαν τα συνολικά έξοδα γύρω στα πεντέμισι δισεκατομμύρια δολάρια, όμως οι καθυστερήσεις και τα διαρκώς ανερχόμενα έξοδα στον τομέα της ασφάλειας έχουν ανεβάσει κατά πολύ τις συνολικές δαπάνες.

    Ο κύριος Αλογοσκούφης δήλωσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ότι τα επιπλέον έξοδα θα δυσκολέψουν την προσπάθεια την Ελλάδας να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της σε κάτω από 3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Την ερχόμενη εβδομάδα, η ΕΕ αναμένεται να εκδώσει σειρά εισηγήσεων για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ελέγξει το έλλειμμα της.

    [10] Μυστική κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία στο Ιράκ

    17 Jun 2004, 15:48 UTC

    Ο κ. Ράμσφελντ

    Aξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν οτι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ διέταξε την κράτηση Ιρακινού υπόπτου για τρομοκρατία σε μυστική τοποθεσία, για να μήν μαθευτεί απο τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καί άλλες παρόμοιες οργανώσεις. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο κ. Ράμσφελντ, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του διευθυντή της Σι Αι Ει, Τζώρτζ Τένετ, διέταξε να κρατηθεί κρυφά στην απομόνωση ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ, σε στρατιωτική φυλακή κοντά στη Βαγδάτη. Ο ύποπτος κρατείται εκεί για 7 μήνες. Πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού στρατού χαρακτηρίζει τις προσπάθειες μυστικής κράτησης υπόπτων, ως «παραπλανητική» και «παραβίαση τιου διεθνούς δικαίου.» Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας είπαν οτι ο άνδρας σύντομα θα αποκτήσει αριθμό φυλακισμένου και θα μπορεί να δεχθεί επισκέψεις απο τον Ερυθρό Σταυρό.

    [11] Αρχισε στις Βρυξέλλες η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ

    17 Jun 2004, 15:52 UTC

    Ο νύν προεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι

    Άρχισε στις Βρυξέλλες η διήμερη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την επιλογή του νέου προέδρου της κομισιόν και την επίλυση των διαφορών αναφορικά με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Κύριος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να είναι ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκύ Φερχόφσταντ, ο οποίος υποστηρίζεται απο τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ομως η Βρετανία υποστηρίζει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζάν Κλώντ Γιούνκερ. Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης, συντηρικά μέλη της Ευρωβουλής προσπάθησαν να επηρρεάσουν την διαδικασία επιλογής, προτείνοντας ως υποψήφιο για την θέση του προέδρου τον Επιτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίς Πάττεν. Η υποψηφιότητα του κ. Πάτεν πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [12] Συνελήφθησαν 4 ύποπτοι για τρομοκρατία στην Κωνσταντινούπολη

    17 Jun 2004, 15:55 UTC

    Η αστυνομια της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε 4 άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της συνοδου του ΝΑΤΟ, αργότερα αυτό το μήνα, στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος Μπούς. Οι αρχές λένε οτι οι 4 ύποπτοι μπορεί να έχουν διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, για την οποία οι ΗΠΑ πιστεύουν οτι έχει στενούς δεσμούς με το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η αστυνομία λέει επισης οτι οι ύποπτοι έχουν διασυνδέσεις με τους 16 υπόπτους για τρομοκρατία, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στην Προύσα.

    [13] Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Αμερική

    Ν. Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    16 Jun 2004, 22:07 UTC

    Ο Συλβέστερ Σταλόουν μεταφέρει την Φλόγα στο Λος Άντζελες

    Συνεχίζοντας το παγκόσμιο ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε χθες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες όπου πρώτος λαμπαδηδρόμος την παρέλαβε ο στάρ του Χόλλυγουντ, Συλβέστερ Σταλόουν, για να την παραδώσει σε σειρά 150 περίπου δημοφιλών και μη λαμπαδηδρόμων. Μεταξύ των διασημοτήτων που έτρεξαν με την Φλόγα ήταν η κωμικός Έλεν Ντητζένερις, ο στάρ του Χόλυγουντ, Τόμ Κρούζ, και οι Ολυμπιονίκες Τζάνετ Έβανς και Ράφερ Τζόνσον. Μετά το Λος Άντζελες η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταβεί σήμερα στο Σαιντ Λούις, αύριο θα πάει στην Ατλάντα και το Σάββατο θα καταλήξει στη Νέα Υόρκη για να περάσει την Κυριακή στο Μοντρεάλ του Καναδά.

    Γ. Σαββαΐδης

    Με την ευκαιρία της άφοιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στις ΗΠΑ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αμερική, κ. Γιώργος Σαββαΐδης δήλωσε στη ΦτΑ: «Είναι μεγάλη μου η χαρά γιατί σήμερα η Φλόγα έφτασε στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη πόλη του Λος Άντζελες, από την οποία θα αρχίσει την περιοδεία της σε 4 ολυμπιακές πόλεις των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σήμερα θα είναι στο Λος Άντζελες, αύριο θα είναι στο Σαιντ Λούις, κατόπιν θα μεταβεί στη Ατλάντα, και το Σάββατο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα πραγματοποιεί μία περιοδεία, ένα ταξίδι, σε όλο τον κόσμο, που για πρώτη φορά, καλύπτει και χώρες και ηπείρους, όπου ουδέποτε στο παρελθόν έχει μεταβεί, συγκεκριμένα στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική. Είναι ακριβώς ο προπομπός των Ολυμπιακών Αγώνων, και νομίζω η καλύτερη ευκαιρία ώστε το Ολυμπιακό πνεύμα να μεταδοθεί, όχι μόνο στο χώρο που θα τελεστούν οι αγώνες, τον Αύγουστο, στην Αθήνα, αλλά και παγκοσμίως. Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβολίζει τα ιδανικά της συναδέλφωσης , της ειρήνης και της διεθνούς αλληλοκατανόησης.

    Η ηθοποιός Ελλεν Ντετζένερις ήταν μία από τους λαμπαδηδρόμους

    Σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, όπου θα διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα, με αρχή σήμερα το Λος Άντζελες, οργανώνονται μεγάλες τελετές και γιορτές για την υποδοχή της. Θα μετάσχει ένας σημαντικός αριθμός τοπικών αθλητών, αλλά και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι είναι υποστηρικτές του διεθνούς ολυμπιακού κινήματος. Πιστεύω ότι με τη ευκαιρία αυτή θα μεταδώσουμε ακριβώς τα μηνύματα που θέλουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι η Αθήνα είναι απόλυτα έτοιμη και προετοιμασμένη για να διεξαγάγει του καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.»

    [14] Α. Κυπριανίδης: έτρεξα για τρεις πατρίδες, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αμερική

    Ν. Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον

    16 Jun 2004, 23:01 UTC

    Ανδρέας Κυπριανίδης

    Ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λος Άντζελες, κ. Ανδρέας Κυπριανίδης, ήταν μεταξύ των λαμπαδηδρόμων στην πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας στις 16 Ιουνίου, 2004.

    Ν. Καπετανάκου: Κε Κυπριανίδη πώς αισθανόσαστε που σας επέλεξαν για λαμπαδηδρόμο στο μεγάλο αυτό γεγονός στο Λος Άντζελες;

    Α. Κυπριανίδης: Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος . Ακόμα δεν έχω συνέλθει από την εμπειρία αυτή, η οποία ήταν άκρως συγκινητική. Ήταν πράγματι ίσως η πιο συγκινητική στιγμή στη ζωή μου και ίσως η πιο μεγάλη στιγμή στη ζωή μου. Είναι υψίστη τιμή να επιλεγείς λαμπαδηδρόμος , αλλά η τιμή αυτή γίνεται ακόμα πιο βαρύνουσα, θάλεγα, στην περίπτωσή μου, γιατί είμαι ένας από τους πολύ λίγους ομογενείς που έχουν επιλεγεί κι απ ότι μου έχει λεχθεί κι ο μόνος Ελληνοκύπριος. Όταν έτρεχα φανταζόμουνα το τί σκεφτόμουνα όταν ήμουν μικρός στο χωριό μου, ένα μικρό χωριό , που λέγεται Χούλου στην Πάφο, που διάβαζα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φανταζόμουν τον εαυτό μου να τρέχω. Βέβαια, δεν ήξερα ότι αυτό το όνειρο θα γινόταν κάποτε πραγματικότητα. Σήμερα, έτρεξα για τρεις πατρίδες: έτρεξα για την ιδιαιτέρα μου πατρίδα, την Κύπρο, τον τόπο που με γέννησε, έτρεξα για τη μητέρα πατρίδα όλων μας των Ελλήνων, την Ελλάδα, η οποία είναι βέβαια και η μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και έτρεξα και για την καινούργια μου, για χρόνια τώρα., την Αμερική.

    Επίσης αισθάνομαι ότι έτρεξα , ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι έτρεξα για τις αρχές τις οποίες αυτές οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν: τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αρχές τις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται παντού και πάντοτε. Έτρεξα επίσης για τα ιδεώδη του Ολυμπισμού: την ειρήνη, τη συνεργασία και αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και βέβαια την ευγενή άμιλλα και τον έντιμο συναγωνισμό. Με αυτή την ευκαιρία επίσης θα ήθελα να διαβιβάσω τις ευχές μου στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    Ο Α. Κυπριανίδης παραδίδει τη φλόγα στο Μ. Μανάτο παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας Δ. Ζεβελάκη

    Στην Κύπρο εύχομαι μία σωστή λύση σύντομα, μια λύση η οποία πραγματικά θα επανενώσει το νησί, μια λύση η οποία να είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στις αποφάσεις των ΗΕ και στις αρχές, τις αξίες και τους νόμους του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Διότι μόνο μια τέτοια λύση θα είναι δίκαιη και βιώσιμη και θα είναι η σωστή λύση για το καλό όλων των Κυπρίων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και όλων των άλλων. Επίσης, θα ήθελα να στείλω στην Ελλάδα τις ευχές μου για κάθε επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες , οι οποίοι πρέπει να είναι και θα είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ. Επαναλαμβάνω είμαι βαθιά συγκινημένος από την όλη εμπειρία και ακόμα δεν έχω βρει, τρόπον τινά, τα καλά μου, αλλά σας μίλησα πολύ αυθόρμητα και σας είπα ακριβώς αυτά που αισθάνομαι.

    Ν. Καπετανάκου: Μας συγκινήσατε κι εμάς κ. Κυπριανίδη. Σας ευχαριστούμε πολύ και να είστε πάντα άξιος για τέτοια έργα.

    Α. Κυπριανίδης: Ευχαριστώ πολύ.

    Κυπριανίδης, Ζεβελάκης, Μάνατος

    Ο Ανδρέας Κυπριανίδης κατάγεται από το χωριό Χούλου της Πάφου και είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου. Το 1965 μετέβη στις ΗΠΑ για περαιτέρω σπουδές, με υποτροφία Fulbright, αποφοιτώντας από το Claremοnt McKenna College και το Claremοnt Graduate School. Δίδαξε πολιτική φιλοσοφία στο Pomona College και το 1975 δημιούργησε δική του επιχείρηση στον τομέα των καλών τεχνών και της νομισματικής στο Λος Άντζελες.

    Ο κ. Κυπριανίδης είναι δραστήριο στέλεχος πολλών τοπικών και πολιτειακών συνδέσμων και ιδρυμάτων. Είναι επίσης ιδρυτικό στέλεχος ομογενειακών οργανώσεων που προωθούν τον τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου από το 1974. Για τον ηγετικό του ρόλο στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και του Ελληνισμού γενικότερα, ο κ. Κυπριανίδης έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Έχει επίσης αναδειχθεί Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    [15] Ο Τσαρλς Ρης στη θέση πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

    Βιργινία Βουτσινά, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    16 Jun 2004, 23:55 UTC

    Τσαρλς Ρης

    Ο Τσάρλς Ρής, ο νεο-διορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατέθεσε, την Τετάρτη, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο κ. Ρής εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1977, έχοντας υπηρετήσει επίσης στις αμερικανικές πρεσβείες στην Αγκυρα και τον Αγιο Δομίνικο.

    Πιό πρόσφατα, ο Τσάρλς Ρής υπηρέτησε ώς υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, απο το 2000 έως τώρα. Προηγουμένως, υπήρξε ακόλουθος οικονομικών υποθέσεων στην Αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο (1996-2000) και σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων στην αμερικανική αποστολή στην ΕΕ (1992-1996). Ο διορισμός του κ. Ρής θα πρέπει τώρα να εγκριθεί απο την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας..

    Μεταξύ άλλων, στα σχόλιά του ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ρής, που πλαισιονόταν απο μέλη της οικογένειάς του, τόνισε οτι ειναι πολύ ευτυχής για τον διορισμό του ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία απο τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

    «Εάν ο διορισμός μου εγκριθεί απο την γερουσία,» είπε ο κ. Ρής, «θα εκπροσωπήσω τον αμερικανικό λαό με ενθουσιασμό, πίστη, αφοσίωση και υπερηφάνεια. Προσβλέπω με ανυπομονεσία στις ιδιαίτερες συνομιλίες που πρόκειται νά έχω με τα μέλη της παρούσας επιτροπής και άλλα μέλη του κονγκρέσσου, αναφορικά με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και το πώς αυτή η σημαντική διμερή σχέση εντάσσεται στα πλαίσια των ευρύτερων και ζωτικών συμφερόντων μας με τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Πιστεύω οτι η 27ετής σταδιοδρομία μου στο διπλωματικό σώμα με έχει προετοιμάσει πολύ καλά για τις προκλησεις που θα αντιμετωπίσω ως εκπρόσωπος της χώρας μου στην Ελλάδα. Εχω ήδη περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολούμενος με τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, ως κύριος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ενισχύσαμε σημαντικά την συνεργασία μας με την Ευρώπη σε θέματα καταπολέμισης της τρομοκρατίας, επιλύσαμε αρκετά διαφορές μας σε εμπορικά θέματα και καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με τα νέα 10 μέλη της ΕΕ. Το 2003, συνεργάστηκα εντατικά με την ελληνική κυβέρνηση, που είχε τότε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, για να διασφαλίσω οτι οι έντονες διαφορές μας εντός της ΕΕ για τον πόλεμο στο Ιράκ, δεν θα υπέσκαπταν τη συνεργασία μας σε άλλους τομείς.

    Η στέρεα βάση της ελληνοαμερικανικής φιλίας είναι η κοινή μας κληρονομιά και στενοί οικογενειακοί δεσμοι. Το ελληνικό πνεύμα και ο σεβασμος προς το άτομο έκανε την Αθήνα το λίκνο της δημοκρατίας και την γεννέτειρα των γραμμάτων, της φιλοσοφίας και των καλών τεχνών--και βεβαίως, των Ολυμπιακών αγώνων. Επίσης, υπάρχουν πάνω απο 12 εκατομμύρια αμερικανοί ελληνικής καταγωγής, ενώ η αμερικανική παροικία στην Ελλάδα, απαριθμεί σήμερα περισσότερα απο 100,000 άτομα.

    Η ύψιστη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην διμερή μας σχέση με την Ελλάδα είναι η συνέχιση και η στενή συνεργασία μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εάν ο διορισμός μου εγκριθεί, θα εργαστώ για την συνέχιση και διεύρυνση των προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Ελλάδας στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Στο τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, η σχέση μας με την Ελλάδα μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της περιοχής. Ομως, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, η Ελλάδα έχει κύρια χώρα λαθραίας κατάληξης και διακίνησης ανθρώπων. Αν και η Ελλάδα άργησε να αναγνωρίσει τις διαστάσεις του προβλήματος, απο το 2003 άρχισε να λαμβάνει σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Το επόμενο βήμα είναι τώρα η ψήφιση νόμων για την προστασία των θυμάτων της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

    Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, εάν ο διορισμός μου εγκριθεί, θα είμαι ευτυχής να συνεργαστώ μαζί σας και τους συναδέλφους για την προστασία των αμερικανών πολιτών και την προώθηση των αμερικανικών στόχων στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ.»

    Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, ήταν ο Ελληνικής καταγωγής Πώλ Σαρμπάνης, απο την πολιτεία του Μαίρηλαντ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 June 2004 - 1:18:13 UTC