Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ύψη η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου.
  • [02] Νέα επεισόδια στο Πακιστάν
  • [03] Αποφασισμένος να αποτρέψει την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, δηλώνει ο προεδρος Μπούς
  • [04] Αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό ...
  • [05] Συμβόλαιο δισεκατομμυρίων δολλαρίων ...
  • [06] Πολυκατοικίες στην Αμερική σχεδίαζε ν ανατινάξει ο Χοζέ Παντίγια.
  • [07] O Eλίας Αντόνιο Σάκα νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαντόρ
  • [08] Ζακ Ρογκ: Η Αθήνα θα είναι 100% έτοιμη για του Ολυμπιακούς
  • [09] Ντικ Τσέινη: δεν μεσολάβησε για να ανατεθεί στη Χαλλιμπέρτον συμβόλαιο στο Ιράκ
  • [10] Ανακαλείται η θανατική ποινή κατά του Χασέμ Αγκατζάρι.

  • [01] Στα ύψη η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου.

    02 Jun 2004, 02:47 UTC

    Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά παραγώγων έκλεισε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στα 42 δολλάρια το βαρέλι, που είναι ύψος ρεκόρ. Η απότομη αύξηση σημειώνεται μετά το φονικό επεισόδιο ομηρίας στην πόλη Χομπάρ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατά 6% αύξηση αποτελεί αντίδραση στις ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στη Σαουδική Αραβία, που είναι μία απο τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χωρες στον κόσμο. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε οτι πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις διεθνείς αγορές με το αναγκαίο πετρέλαιο. Ο υπουργός Πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Ναίμι, δήλωσε την Τρίτη οτι ο ΟΠΕΚ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση.

    [02] Νέα επεισόδια στο Πακιστάν

    02 Jun 2004, 02:58 UTC

    Στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν

    Η αστυνομία στο Καράτσι του Πακιστάν, συγκρούστηκε με διαδηλωτές μετά την συγκέντρωση χιλιάδων πενθούντων για την κηδεία των 20 ατόμων, που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος. Οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφάλειας. Η ειδική για την αντιμετώπιση ταραχών αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και χρησιμοποίησε δακρυγόνα αέρια για να διαλύσει το πλήθος. Η αστυνομία είπε ότι υποψιάζεται πως βομβιστής αυτοκτονίας είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο σιτικό τέμενος, που διενεργήθηκε μία μέρα μετά την δολοφονία του σημαίνοντος σουνίτη μουφτή Νιζαμουντίν Σαμζάι, στο Καράτσι. Ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις, λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες που καταβάλει το Πακιστάν για την προώθηση της θρησκευτικής μετριοπάθειας και ανεκτικότητας.

    [03] Αποφασισμένος να αποτρέψει την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, δηλώνει ο προεδρος Μπούς

    01 Jun 2004, 16:28 UTC

    Ο κ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς χαιρέτησε την επιτυχία των διεθνών προσπαθειών για την αποτροπή της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά συνέστησε διαρκή επαγρύπνιση. Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τους συνέδρους απο 60 χώρες, που λαμβάνουν μέρος σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κρακοβία της Πολωνίας, ο κ. Μπούς τόνισε την αποφασιστικότητά του να σταματήσει τα φονικότερα όπλα στον κόσμο, απο το να φθάσουν στα χέρια επικινδύνων ατόμων και πρόσθεσε οτι η πρωτοβουλία του για τον περιορισμό όπλων μαζικής καταστροφής, έχει ήδη βελτιώσει την διεθνή ασφάλεια, μετά τον εντοπισμό φορτίων τέτοιων όπλων και των συστατικών τους. Τη Δευτέρα, η Ρωσία ανήγγειλε την απόφασή της να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή. Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα είπε οτι η απειλή απο την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής είναι παγκόσμια και επομένως, χρειάζεται παγκόσμια αντιμετώπιση.

    [04] Αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό ...

    02 Jun 2004, 03:02 UTC

    Νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι εξακολουθούν να παραμένουν ερωτηματικά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για το κατά πόσο χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η απόρρητη έκθεση, που δόθηκε σε δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρει ότι το Ιράν παραδέχτηκε πως είχε εισάγει εξαρτήματα μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, που λειτουργούν με βάση τη φυγόκεντρο δύναμη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Προηγουμένως, το Ιράν είχε πει ότι τα μηχανήματα φυγοκέντρου κατασκευάζονταν εντός της χώρας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, είχε δηλώσει ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν σαφείς αποδείξεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτικές προεκτάσεις. Παράλληλα όμως, ο κ. ελ Μπαραντέι επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να πιστοποιηθεί πλήρως ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι για ειρηνικούς σκοπούς, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη.

    [05] Συμβόλαιο δισεκατομμυρίων δολλαρίων ...

    02 Jun 2004, 02:06 UTC

    Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έδωσε σε όμιλο εταιρειών , επικεφαλής του οποίου είναι η συμβουλευτική εταιρεία ACCENTURE, συμβόλαιο ύψους μέχρι και 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την ανάπτυξη και κατασκευή συστήματος, που θα παρακολουθεί ξένους επισκέπτες χρησιμοποιώντας ψηφιακές φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα. Βάσει του συμβολαίου οι ιδιωτικές εταιρείες θα διευρύνουν ένα υπάρχον ειδικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί από τους περισσότερους ξένους επισκέπτες να φωτογραφίζονται και να δακτυλοσκοπούνται όταν μπαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες αυτές συγκρίνονται στη συνέχεια με τα στοιχεία καταλόγων και άλλων βάσεων δεδομένων. Το ειδικό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο σε 115 αμερικανικά αεροδρόμια και 14 λιμάνια . Όταν διευρυνθεί θα συμπεριλάβει και μεθοριακά σημεία διέλευσης.

    [06] Πολυκατοικίες στην Αμερική σχεδίαζε ν ανατινάξει ο Χοζέ Παντίγια.

    02 Jun 2004, 02:53 UTC

    Χοζέ Παντίγια

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λεει ότι ο αμερικανός ύποπτος τρομοκράτης Χοζέ Παντίγια σχεδίαζε να ανατινάξει πολυκατοικίες στην Αμερική χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζέιμς Κόμυ δήλωσε χθες ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει στη δημοσιότητα έγγραφα για τον Παντίγια που θα βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει γιατί βρίσκεται υπό κράτηση. Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αποφασίσει, αυτό το μήνα, αν ο κύριος Παντίγια και άλλοι αμερικανοί πολίτες μπορούν να κρατούνται επ αόριστον, ως «εχθρικοί μαχητές» χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Ο κύριος Κομυ είπε ότι ο Παντίγια παραδέχθηκε ότι συνάντησε ανώτερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Μωχαμαντ Ατέφ, που τώρα έχει πεθάνει και του Χαλιντ Σεικ Μωχαμάντ, που κρατείται από τις ΗΠΑ.

    [07] O Eλίας Αντόνιο Σάκα νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαντόρ

    02 Jun 2004, 02:03 UTC

    Ο επιχειρηματίας Ελίας Αντόνιο Σάκα ορκίστηκε ως νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ. Αντιπροσωπείες από 80 χώρες παρέστησαν στην τελετή της ορκωμοσίας του κ. Σάκα, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει την φιλοαμερικανική πολιτική της χώρας και την πάταξη του εγκλήματος. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί» δεν παρευρέθηκαν στην τελετή και δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Σάκα βασίστηκε στον εκφοβισμό και πως η εκλογή του ήταν «παράνομη». Ο ηλικίας 39 χρονών Σάκα ανήκει στο κόμμα ΑΡΕΝΑ, που συνδέεται με το κεφάλαιο. Στη θέση του προέδρου αντικαθιστά το Φραντσίσκο Φλόρες.

    [08] Ζακ Ρογκ: Η Αθήνα θα είναι 100% έτοιμη για του Ολυμπιακούς

    31 May 2004, 20:12 UTC

    Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι τα μακρόχρονα προβλήματα με τον σχεδιασμό και την κατασκευή των ολυμπιακών έργων έχουν ξεπεραστεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα διεξαχθούν κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Μιλώντας στην Βαρσοβία της Πολωνίας, ο κ. Ρόγκ δήλωσε ότι είναι πλέον βέβαιος ότι η Αθήνα θα είναι 100% έτοιμη για τους Ολυμπιακούς, όπως είπε επί λέξει.

    Η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των αγώνων, που είναι κατά πολύ περισσότερα από ότι είχαν δαπανήσει προηγούμενοι οργανωτές. Ο κ. Ρογκ είπε ότι οι προετοιμασίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών, είναι οι αρτιότερες που έγιναν ποτέ και ότι του εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη.

    [09] Ντικ Τσέινη: δεν μεσολάβησε για να ανατεθεί στη Χαλλιμπέρτον συμβόλαιο στο Ιράκ

    31 May 2004, 20:21 UTC

    Ντικ Τσέινη

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινη λεει ότι δεν είχε κανένα ρόλο στο οτι η εταιρία Χαλλιμπέρτον, στην οποία εργαζόταν στο παρελθόν, εξασφάλισε, πέρυσι, συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ.

    Η διάψευση του κ. Τσέηνυ ακολουθεί δημοσίευμα του περιοδικού Τάιμ, που γράφει οτι έχει στη διάθεσή του ηλεκτρονικό μήνυμα του Πενταγώνου, στο οποίο αναφέρεται οτι το συμβόλαιο «συντονίστηκε μέσω του γραφείου του αντιπροέδρου.» Το μήνυμα εστάλη απο αξιωματούχο του Μηχανικού Σώματος του στρατού, στις 5 Μαρτίου του 2003. Τρείς μέρες αργότερα, το σώμα έδωσε το συμβόλαιο στην Χαλλιμπέρτον, χωρίς να προβε.ι σε μειοδοτικό διαγωνισμό.

    Ο κ. Τσέηνυ ήταν διοικητικός σύμβουλος της Χαλλιμπέρτον απο το 1995 έως το 2000. Εκπρόσωπος του κ. Τσέηνυ δήλωσε οτι ο αντιπρόεδρος δεν είχε κανένα ρόλο σε κυβερνητικά συμβόλαια, απο τότε που άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να αναλάβει το αξίωμα στην κυβέρνηση Μπους. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπούς είπε οτι το ηλεκτρονικό μήνυμα απλώς κοινοποιεί στον Λευκό Οίκο την απόφαση που είχε παρθεί.

    [10] Ανακαλείται η θανατική ποινή κατά του Χασέμ Αγκατζάρι.

    01 Jun 2004, 02:57 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Ιράν αναφέρουν πως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να ανακαλέσει τη θανατική ποινή που έχει επιβληθεί στον αντιφρονούντα διανοούμενο Χασέμ Αγκατζάρι. Το έγκυρο φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του. Την περασμένη εβδομάδα ένας αντιπρόεδρος του σκληροπυρηνικού δικαστικού συστήματος του Ιράν είπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε διαδικασία ανάκλησης της θανατικής ποινής εναντίον του κ. Αγκατζάρι και πρόσθεσε πως η διαδικασία ξεκίνησε όταν ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενέϊ είπε πως τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούν να στηρίξουν την κατηγορία της βλασφημίας με την οποία βαρύνεται ο Ιρανός λόγιος. Ο Αγκατζάρι, που είναι βετεράνος πολέμου και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, κατηγορήθηκε για βλασφημία όταν το 2002 προέβη σε σχόλια που ερμηνεύτηκαν από ορισμένους σκληροπυρηνικούς κληρικούς ως επικριτικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 June 2004 - 1:18:13 UTC