Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχες μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και οπαδών του Μοκτάντα αλ Σάντρ στο Ιράκ
  • [02] Yποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις απο τη Ράφα
  • [03] Φλέγον θέμα το πετρέλαιο σε Ευρώπη και Αμερική
  • [04] Σύσφιξη σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας
  • [05] Την υποστήριξη ρεπουμπλικανικών στελεχών του κογκρέσου επιδιώκει ο πρόεδρος Μπους.
  • [06] Κυβερνητικός συναπισμός στην Ινδία
  • [07] Oι έρευνες για το σκάνδαλο της κακοποίησης κρατουμένων αποσπά την προσοχή από άλλα θέματα στο Ιράκ, δηλώνει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

  • [01] Μάχες μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και οπαδών του Μοκτάντα αλ Σάντρ στο Ιράκ

    21 May 2004, 16:06 UTC

    Μοκτάντα αλ Σάντρ

    Στο Ιράκ, Αμερικανικά στρατεύματα έδωσαν μάχες με πολιτοφύλακες, πιστούς στον ακραίο σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ την Παρασκευή, στις πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τουλάχιστον 10 Ιρακινοί σκοτώθηκαν. Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα είπε οτι ένας απο τους ιρακινούς υπαλλήλους του είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Ο Μοκτάντα αλ Σάντρ, παρότρυνε τους πιστούς του κατά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κούφα, να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά των κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, ακόμα και άν ο ίδιος σκοτωθεί. Εξω απο τη Βαγδάτη, ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε ακόμα μία ομάδα Ιρακινών κρατουμένων από τη φυλακή Αμπού Γκραίμπ, που είναι το επίκεντρο του σκανδάλου κακοποίησης κρατουμένων. Στο μεταξύ, οι τελευταίοι Ισπανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην νότια πόλη του Ιράκ Ντιβανίγια, αναχώρησαν, επιστρέφοντας στη χώρα τους. Eξ άλλου, αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν οτι ο Αχμάντ Τσαλάμπι, που μερικοί προόριζαν σαν τον εν δυνάμει μεταπολεμικό ηγέτη του Ιράκ, ενδέχεται να έδωσε μυστικές πληροφορίες στην ιρανική κυβέρνηση.

    [02] Yποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις απο τη Ράφα

    21 May 2004, 16:10 UTC

    Παλαιστίνια θρηνεί διπλα στα ερείπια του σπιτιού της, που καταστράφηκε απο Ισραηλινούς

    Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μείωσαν την παρουσία τους στη λωρίδα της Γάζας, καθώς αποσύρθηκαν απο τον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, μετά απο τριήμερες πολεμικές επιχειρήσεις, τις φονικότερες που σημειώθηκαν στη Γάζα εδώ και χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 41 κάτοικοι της Ράφα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού ειπαν οτι τα στρατεύματα αναδιπλώνονται και οτι η έρευνα για τις σήραγγες που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι όπλων, θα συνεχιστούν.

    Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στη Ράφα την Τρίτη, μετά τον θάνατο 13 ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Παλαιστίνιοι λένε οτι οι ισραηλινοί πυροβολούσαν αδιάκριτα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, ενώ κατέστρεψαν πολλές κατοικίες. Η εισβολή στη Ράφα καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

    [03] Φλέγον θέμα το πετρέλαιο σε Ευρώπη και Αμερική

    21 May 2004, 19:47 UTC

    Οι τιμές του πετρελαίου αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης σε συναντήσεις για θέματα οικονομικά στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη, καθώς ασκείται πίεση στους πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους για να πέσουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, που έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Το πετρελαϊκό καρτέλ αναμένεται να συζητήσει την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να αυξηθεί η παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Όμως, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ επιρρίπτει την ευθύνη για την πρόσφατη ανατίμηση σε καταστάσεις που το καρτέλ δεν μπορεί να ελέγξει, όπως η κερδοσκοπία και η βία στη Μέση Ανατολή. Η κατά 40% αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, το τελευταίο δωδεκάμηνο, θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης κατά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ομάδας των 8, που αρχίζει το Σάββατο, στη Νέα Υόρκη.

    [04] Σύσφιξη σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας

    21 May 2004, 16:13 UTC

    Απο την τελετή υπογραφής της συμφωνίας

    H Ρωσία και η ΕΕ υπέγραψαν πρωτόκολλο που επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Ενωσης προς την προσπάθεια της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο Ρωσος υπουργός Οικονομικών Τζέρμαν Γκρέφ και ο επίτροπος εμπορικών υποθέσεων της ΕΕ Πασκάλ Λαμύ, υπέγραψαν την Πρασκευή τη συμφωνία στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανήγγειλε επίσης οτι η Ρωσία τώρα θα επιταχύνει την διαδικασία για την υπογραφή της συνθήκης του Κυότο, αναφορικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εάν η Ρωσία επικυρώσει το σχετικό έγγραφο, τότε η συνθήκη του Κυότο, που προβλέπει τη μείωση της εκπομπής βλαβερών αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα έχει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να τεθεί σε εφαρμογή. Η ΕΕ πίεσε τη Ρωσία σε αρκετά θέματα, μεταξύ των οποίων τις τιμές των καυσίμων και την επικύρωση της συνθήκης του Κυότο.

    [05] Την υποστήριξη ρεπουμπλικανικών στελεχών του κογκρέσου επιδιώκει ο πρόεδρος Μπους.

    21 May 2004, 02:17 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους έκανε χθες μια ασυνήθιστη επίσκεψη στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης προς την πολιτική του έναντι του Ιράκ και του προγράμματός του σε εσωτερικά θέματα. Ο κ. Μπους ζήτησε από περίπου 200 Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να τον υποστηρίξουν καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου. Η συνάντηση ήταν κλειστή στα μέσα ενημέρωσης και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Μπους δε δέχτηκε ερωτήσεις. Η επίσκεψη στο Καπιτώλιο πραγματοποιήθηκε εν μέσω της αυξανόμενης βίας στο Ιράκ και της διεθνούς κατακραυγής για το σκάνδαλο της κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του κ. Μπους βρίσκεται στο 46%, που είναι το χαμηλώτερο σημείο της προεδρίας του.

    [06] Κυβερνητικός συναπισμός στην Ινδία

    21 May 2004, 16:17 UTC

    Ο κ. Σίνγκ

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σίνγκ, είχε σειρά συναντήσεων με τους εταίρους του συνασπισμού του κόμματος του Κογκρέσσου για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Σίνγκ θα ορκιστεί αύριο Σάββατο, σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο. Η κυβέρνηση του κ. Σίνγκ θα υποστηρίζεται απο 11 πολιτικά κόμματα, που εντάχθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δύο κομμουνιστικά κόμματα, καθώς και τέσσερα άλλα μικρότερα, αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον συνασπισμό στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να προσχωρήσουν επίσημα σε αυτόν. H σύμπηξη συνασπισμού είναι κάτι το νέο για το κόμμα του Κονγκρέσσου, που στην ουσία μονοπολούσε την ινδική πολιτική σκηνή για το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων 40 χρόνων μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας απο τη Βρετανία, το 1947.

    [07] Oι έρευνες για το σκάνδαλο της κακοποίησης κρατουμένων αποσπά την προσοχή από άλλα θέματα στο Ιράκ, δηλώνει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    21 May 2004, 01:59 UTC

    Ο υπουργός άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέει ότι οι έρευνες σε σχέση με το σκάνδαλο της κακομεταχείρισης κρατουμένων σε φυλακή της Βαγδάτης αποσπά την προσοχή ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων από το θέμα της ασφάλειας και της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε μετά από εμφάνιση στο Καπιτώλιο χθες πως το σκάνδαλο στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ είναι σημαντικό θέμα. Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στο Ιράκ πριν από την προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου μεταβίβαση της εξουσίας σε μια Ιρακινή κυβέρνηση . Οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού άμυνας έγιναν λίγες ώρες αφότου έκαναν την εμφάνισή τους δυο νέες φωτογραφίες από τη φυλακή Αμπού Γκραίμπ, που δείχνουν δυο Aμερικανούς στρατιώτες να ποζάρουν χαμογελαστοί πάνω από το πτώμα ενός Ιρακινού κρατούμενου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 24 May 2004 - 1:18:13 UTC