Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακόπτει κάθε σχέση με την Προσωρινή Διοίκηση του Συνασπισμού, δηλώνει ο Αχμέντ Τσαλάμπι.
  • [02] Νέα θύματα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
  • [03] Ελεύθερος ο Αμερικανός δικηγόρος που είχε συλληφθεί σε σχέση με τους βομβισμούς στην Ισπανία.
  • [04] Ο Μανμόχαν Σίνγκ έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Ινδία
  • [05] Νέες φωτογραφίες απο τη φυλακή Αμπού Γκραίμπ στο κανάλι ABC
  • [06] Συνάντηση Μπόλτον με Ρώσους αξιωματούχους για τα πυρηνικά
  • [07] Καταδικαστική απόφαση του ΣΑ για τις Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.
  • [08] Ιράκ: Αλληλοσυγκρούονται οι πληροφορίες για πολύνεκρο επεισόδιο.
  • [09] Ένα χρόνο φυλάκιση και δυσμενή απόλυση στον πρώτο κατηγορούμενο για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων.
  • [10] ΗΠΑ: Οι Ιρακινοί θα αποφασίσουν περί δικαιοδοσιών της μεταβατικής τους κυβέρνησης.

  • [01] Διακόπτει κάθε σχέση με την Προσωρινή Διοίκηση του Συνασπισμού, δηλώνει ο Αχμέντ Τσαλάμπι.

    21 May 2004, 01:46 UTC

    Ahmed Chalabi

    Ο Αχμέντ Τσαλάμπι, μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, λέει πως έπαψε να έχει οποιαδήποτε σχέση με την Προσωρινή Διοίκηση του Συνασπισμού μετά από την έφοδο που διενήργησαν στο σπίτι του Ιρακινοί αστυνομικοί και Αμερικανοί στρατιώτες. Ο κ. Τσαλάμπι λέει πως οι αστυνομικοί μπήκαν χθες τα χαράματα σπίτι του με προτεταμένα όπλα και κατάσχεσαν έγγραφα. Ο αρχηγός του κόμματος Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο ήταν κάποτε ο εκλεκτός μιας ομάδας αξιωματούχων με επιρροή του Πενταγώνου. Όμως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σταμάτησε στις αρχές της εβδομάδας την επί χρόνια χρηματοδότηση του κόμματός του. Αξιωματούχοι του Συνασπισμού δηλώνουν πως οι Ιρακινές αρχές ήταν επικεφαλής των εφόδων και αυτές ήταν που ζήτησαν εντάλματα για τη διεξαγωγή έρευνας στο σπίτι και στο γραφείο του κ. Τσαλάμπι. Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα συνέλθει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το θέμα.

    [02] Νέα θύματα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

    21 May 2004, 02:08 UTC

    Τουλάχιστον επτά παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που διενεργήθηκε για τρίτη κατά σειρά μέρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν πως ένα από τα θύματα ήταν ο τοπικός διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια Ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Με τα νέα επεισόδια βίας οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν αυτή τη βδομάδα έφτασαν τους 41. Ο Ισραηλινός στρατός δηλώνει πως η επιχείρηση θα συνεχισθεί μέχρις ότου καταστραφούν όλες οι σύραγγες που χρησιμοποιούνται για την παράνομη εισαγωγή στη Γάζα όπλων από την Αίγυπτο. To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που καταδικάζει την καταστροφή Παλαιστινιακών κατοικιών στον καταυλισμό και ζητάει από το Ισραήλ να προστατέψει τους άμαχους Παλαιστίνιους. Εδώ στην Ουάσινγκτων αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσαν πως το Ισραήλ υποσχέθηκε πως δεν θα καταστρέψει άλλα σπίτια στη Γάζα.

    [03] Ελεύθερος ο Αμερικανός δικηγόρος που είχε συλληφθεί σε σχέση με τους βομβισμούς στην Ισπανία.

    21 May 2004, 02:20 UTC

    Οι αμερικανικές αρχές άφησαν ελεύθερο ένα Αμερικανό δικηγόρο που είχε συλληφθεί στις αρχές του μήνα σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου εναντίον τραίνων της Μαδρίτης. Ο Μπράντον Μέηφηλντ, που εκρατείτο σε φυλακή του Πόρτλαντ στην πολιτεία Όρεγκον, αφέθηκε ελεύθερος χθες το απόγευμα όταν η Ισπανική αστυνομία είπε πως τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε σακούλα που περιείχε πυροκροτητές δεν είναι δικά του αλλά κάποιου άλλου. Ισπανοί αρμόδιοι δηλώνουν τώρα πως πιστεύουν πως τα δακτυλικά αποτυπώματα στην πλαστική σακούλα που βρέθηκε σ ένα ημιφορτηγό κοντά σ ένα σταθμό τραίνου ανήκουν σ ένα Αλγερινό.

    [04] Ο Μανμόχαν Σίνγκ έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Ινδία

    20 May 2004, 16:09 UTC

    Ο κ. Σίνγκ

    O νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σίνγκ, δήλωσε ότι θα εργαστεί για να εξισορροπήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πτωχούς. Ο κ. Σινγκ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, ότι θα ακολουθήσει πολιτική οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με ανθρώπινο πρόσωπο και πρόσθεσε οτι θέλει να διατηρήσει την ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν. Ο πρόεδρος της Ινδίας Αμπντούλ Καμάλ χθές το βράδυ ζήτησε επίσημα απο τον κ. Σίνγκ να σχηματίσει την νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Σίνγκ είπε οτι «ταπεινά, δέχθηκε το αξίωμα του πρωθυπουργού, άν και η λαϊκή ετυμηγορία ήταν να γίνει πρωθυπουργός η Σόνια Γκάντι». Η Κα Γκάντι, ηγέτις του κόμματος του Κονγκρέσσου, αρνήθηκε την πρωθυπουργία της χώρας, εν μέσω διογκούμενης ινδουιστικής εθνικιστικής εκστρατείας εναντίον της, επειδή η ίδια γεννήθηκε στην Ιταλία και όχι στην Ινδία.

    [05] Νέες φωτογραφίες απο τη φυλακή Αμπού Γκραίμπ στο κανάλι ABC

    20 May 2004, 15:59 UTC

    Η Σαμπρίνα Χάρμαν, χαμογελά πάνω απο πτώμα Ιρακινού

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Ει-Μπι-Σί έδειξε δύο νέες φωγραφίες απο τη φυλακή Αμπού Γκραίμπ, στις οποίες φαίνονται αμερικανοί στρατιώτες να ποζάρουν χαμογελώντας πάνω απο το πτώμα ιρακινού κρατούμενου. Στις φωτογραφίες, που μπόρεσε να αποκτήσει το Ει-Μπι-Σί, οι στρατιώτες Τσάρλς Γκρέηνερ και Σαμπρινα Χάρμαν, κάνουν με το χέρι τους το σημείο της νίκης, καθώς γονατίζουν πάνω απο το πτώμα του ιρακινού, που βρίσκεται στο πάτωμα, πακετταρισμένο σε πάγο. Το Ει-Μπι-Σί ανακοίνωσε ότι ο νεκρός κρατούμενος είναι ο Μαναντέλ αλ Τζαμάντι, και πρόσθεσε οτι θάνατος του προήλθε από ξυλοδαρμούς από ανακριτές που ήταν είτε συμβασιούχοι πολίτες, είτε πράκτορες της Σι Αι Ει. Οι στρατιώτες Γκρέινερ και Χάρμαν είναι μεταξύ των 7, που κατηγορούνται για κακομεταχείριση ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

    [06] Συνάντηση Μπόλτον με Ρώσους αξιωματούχους για τα πυρηνικά

    20 May 2004, 16:15 UTC

    Ο κ. Μπόλτον

    O υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα εξοπλισμών Τζών Μπόλτον, συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους για να συζητήσουν την πυρηνική βοήθεια της Ρωσίας στο Ιράν και την αμερικανικη πρωτοβουλία για τον περιορισμό της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής. Λεπτομέρειες των συνομιλιών στη Μόσχα δεν έγιναν αμέσως γνωστές, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόλτον θα πιέσει τη Ρωσία να υπογράψει την πρωτοβουλία του προέδρου Μπούς περιορισμού της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων, πριν από τη διάσκεψη της ομάδας των Οκτώ, τον επόμενο μήνα.

    [07] Καταδικαστική απόφαση του ΣΑ για τις Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    20 May 2004, 02:52 UTC

     

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε το Ισραήλ για το θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων πολιτών, χθες, στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να σταματήσει την κατεδάφιση ιδιωτικών κατοικιών των Παλαιστίνιων. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα όχι μόνο δεν έχουν βελτιώσει την ασφάλεια της χώρας, αλλά έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη περιοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουέλ, είπε επίσης ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων για το Μεσανατολικό.

    [08] Ιράκ: Αλληλοσυγκρούονται οι πληροφορίες για πολύνεκρο επεισόδιο.

    20 May 2004, 01:57 UTC

    Aξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι 40 ιρακινοί σκοτώθηκαν μετά απο επεισόδιο στην έρημο, αλλά υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το αν τα θύματα ήταν αντάρτες, ή απλοί πολίτες που συμμετείχαν σε γαμήλιο γλέντι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν πυρά τι στιγμή που στόχευαν κτήριο στο οποίο πίστευαν ότι κρύβονταν ξένοι μαχητές. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στο εν λόγω κτήριο όντως βρέθηκαν όπλα, ξένα διαβατήρια, καθώς και Ιρακινά και Συριακά χαρτονομίσματα. Αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ήταν προσκεκλημένοι γαμήλιας τελετής. Οι ιρακινές αρχές είπαν οτι οι καλεσμένοι στο γάμο πυροβολουσαν στον αέρα κατά το γαμήλιο έθιμο. Πάντως αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού διέψευσαν οτι άνοιξαν πυρ εναντίον καλεσμένων σε γάμο.

    [09] Ένα χρόνο φυλάκιση και δυσμενή απόλυση στον πρώτο κατηγορούμενο για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων.

    20 May 2004, 02:48 UTC

    Στον Αμερικανό στρατιώτη, Τζέρεμυ Σίβιτς, απαγγέλθηκε η αυστηρότερη των ποινών, στην πρώτη δίκη σε στρατοδικείο που συγκαλείται για την υπόθεση της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης. Ο Σίβιτς παραδέχτηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και δυσμενή απόλυση από το στρατό λόγω απρεπούς συμπεριφοράς. Στο μεταξύ, οι δυο ανώτεροι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ κατέθεσαν χθες στο κογκρέσο ότι θα διερευνηθεί διεξοδικά ενδεχόμενη συμμετοχή όλων των κλιμακίων εξουσίας στην υπόθεση της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων. Ο Αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσεζ, διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και ο στρατηγός Τζων Αμπιζέιντ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είπαν επίσης ότι δεν θεωρούν πως η κακομεταχείριση Ιρακινών κρατούμενων αποτελεί διαδεδομένο φαινόμενο.

    [10] ΗΠΑ: Οι Ιρακινοί θα αποφασίσουν περί δικαιοδοσιών της μεταβατικής τους κυβέρνησης.

    20 May 2004, 02:41 UTC

    Τζέιμς Κάνινγχαμ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι Ιρακινοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τι όρια θα θέσουν στις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης τους που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 30 Ιουνίου. Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζέιμς Κάνινγχαμ, δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην εξουσία της νέας κυβέρνησης θα αποφασιστούν κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των Ιρακινών και του εκπροσώπου των ΗΕ στο Ιράκ, ο οποίος συμμετέχει στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στο μεταξύ μετά από συνομιλίες που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η πλήρης μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ θα συνοδεύεται και από σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη διεθνή δύναμη ασφάλειας στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 22 May 2004 - 1:18:12 UTC