Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Παρατείνεται η θητεία 20 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών
  • [02] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζητά απ' το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό του να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία.
  • [03] ΕΕ: Ικανοποίηση για το σχέδιο Σαρόν, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι Παλαιστίνιοι.
  • [04] Ueberroth: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι επιτυχημένοι
  • [05] Στη Νότια Κορέα ο Ντίκ Τσέινυ.
  • [06] CIA: Λάθος έκανε ο Τένετ
  • [07] Άρχισε η διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο
  • [08] Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 28 Απριλίου

  • [01] Ιράκ: Παρατείνεται η θητεία 20 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

    16 Apr 2004, 02:16 UTC

    Επεκτείνεται η στρατιωτική θητεία 20,000 αμερικανών στρατιωτών. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ για τρεις ακόμα μήνες, ενώ o στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ, που ηγείται των επιχειρήσεων στο Ιράκ, είχε ζητήσει την παράταση της θητείας ορισμένων στρατιωτικών μονάδων, όσο διαρκούν οι συμπλοκές με ιρακινούς αντάρτες. Στο μεταξύ, δολοφονήθηκε χθες στη Βαγδάτη ο μορφωτικός ακόλουθος και ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας του Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο άν η δολοφονία θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες ειδικής ιρανικής αντιπροσωπείας να μεσολαβήσει για τον ειρηνικό τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σάντρ.

    Στο μεταξύ, μετά από ομηρία μιας εβδομάδας, τρεις Ιάπωνες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Ιρακινούς απαγωγείς τους, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούν αιχμάλωτους δεκάδες αλλοδαπούς, έχοντας σκοτώσει μάλιστα και έναν από αυτούς. Οι Ιάπωνες αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους δήλωσαν ότι είναι σε καλή κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο κτήριο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη. Προχθές οι απαγωγείς σκότωσαν έναν από τους τέσσερις Ιταλούς ομήρους που είχαν συλλάβει δύο ημέρες νωρίτερα, και υπενθύμισαν ότι θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ομήρους έως ότου η Ιταλική Κυβέρνηση αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη δολοφονία «ειδεχθή» και τόνισε ότι δεν αποτελεί νόμιμο τρόπο άσκησης πολιτικής πίεσης.

    [02] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζητά απ' το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό του να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία.

    16 Apr 2004, 02:47 UTC

    Οι ΗΠΑ διέταξαν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους στη Σαουδική Αραβία να αναχωρήσει απ τη χώρα λόγω έντονων ανησυχιών για την ασφάλεια τους. Επίσης το Στέητ Ντηπάρτμεντ ζητά απ όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί λόγω της ανόδου του βαθμού επικινδυνότητας στη περιοχή. Επίσης προχθές η αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία είχε εκδώσει ανακοινωθέν προς όλους τους αμερικανούς πολίτες που ανέφερε αυξημένη πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στη περιοχή, ιδιαίτερα εναντίον διπλωματικών αποστολών και συγκροτημάτων κατοικιών στη Ριάντ.

    [03] ΕΕ: Ικανοποίηση για το σχέδιο Σαρόν, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι Παλαιστίνιοι.

    16 Apr 2004, 02:58 UTC

    Εβραϊκός οικισμός της Δυτικής Όχθης

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ικανοποίηση για το ισραηλινό σχέδιο για την απομάκρυνση εβραϊκών οικισμών από τη λωρίδα της Γάζας, αλλά τόνισε οτι όλες οι αλλαγές των συνόρων στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν μετά την σύμφωνη γνώμη και των Παλαιστινίων. Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Κάουεν, δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα πριν το 1967 σύνορα του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του κ. Κάουεν ακολουθούν την χθεσινή έγκριση εκ μέρους του προέδρου Μπούς, του ισραηλινού σχεδίου απομάκρυνσης των ισραηλινών οικισμών απο την Γάζα, χωρίς όμως να πειραχθούν οι μεγαλύτεροι οικισμοί στη δυτική όχθη. Καταγγέλοντας την έγκριση του σχεδίου απο τον κ.Μπούς, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που νομιμοποιεί εβραϊκούς οικισμούς σε Παλαιστινιακά εδάφη.

    [04] Ueberroth: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι επιτυχημένοι

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    15 Apr 2004, 22:53 UTC

    P. Ueberroth

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, θα είναι επιτυχημένοι αγώνες, η Αθήνα είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στα θέματα της ασφάλειας, μία και υπάρχουν συμπαγείς ασπίδες προστασίας » Αυτά δήλωσε σε ειδική εκδήλωση προς τους αμερικανούς δημοσιογράφους ο Peter Ueberroth, κύριος ομιλητής ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής για τους αγώνες το 1984 στο Λος Άντζελες. Ο κύριος Ueberroth είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών Πρέσβεων και μέλος της επιτροπής διευθυντών της Κόκα Κόλα, των ξενοδοχείων Χίλτον και της εταιρείας Mc Leod USA.

    Την δημοσιογραφική διάσκεψη διοργάνωσε η επιτροπή για την υποψηφιότητα της πόλης της Νέας Υόρκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ο Peter Ueberroth αναφέρθηκε σε προηγούμενες διεξαγωγές, και πιο συγκεκριμένα στους ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, και τις σφοδρές κριτικές που είχε δεχθεί η πόλη πριν τους αγώνες. Χρησιμοποίησε την Ολυμπιάδα της Αθήνας και κάποιες από τις κακόβουλες κριτικές , πως το Ολυμπιακό κολυμβητήριο δεν έχει σκέπασμα, λέγοντας χαρακτηριστικά « αυτό είναι ένα γελοίο επιχείρημα για το πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα να πραγματοποιήσει τους αγώνες. Ούτε εμείς στο Λος Άντζελες είχαμε σκέπασμα, κι όμως ο Σάνακοφ, ο ρώσος κολυμβητής, ενώ μας κατηγόρησε για αυτό, την επομένη έσπασε το παγκόσμιο δικό του ρεκόρ, στην ίδια πισίνα». Οι έλληνες , πρόσθεσε ο κύριος Ueberroth, είναι άνθρωποι με μεγάλη καρδιά και εκατό τοις εκατό εμφανή την προσπάθεια τους να παρουσιάσουν μια οργανωμένη και όμορφη Ολυμπιάδα. Τους διακρίνει το έντονο ολυμπιακό πνεύμα και θα προσφέρουν θαυμάσιους αγώνες.

    Αναλύοντας τις πιθανότητες να φιλοξενήσει η Νέα Υόρκη τους αγώνες του 2012 ο Peter Ueberroth αναφέρθηκε στις εξαίρετες ιατρικές εγκαταστάσεις που προσφέρει η πόλη, την πλούσια πολιτιστική σύνθεση της, την άψογη διακυβέρνηση της από Δήμαρχο και κυβερνήτη, την εμπορική της διάσταση αλλά και το γεγονός πως αποτελεί ένα από τα κυριότερα σταυροδρόμια του κόσμου, και πως είναι ιδιαίτερα φιλική στους επισκέπτες της.

    Σε ερώτηση για το εάν ο αντιαμερικανισμός που υφίσταται ,θα επηρεάσει τους Αθάνατους της Ολυμπιακής Επιτροπής στην ψηφοφορία, ο Peter Ueberroth απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως οι Αθάνατοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενδιαφέρονται για το άθλημα και τους αθλητές, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πολιτική και η διπλωματία δεν αποτελούν στοιχεία των κριτηρίων τους. Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη να διατεθούν περισσότερα κονδύλια σε θέματα ασφαλείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται τρομοκρατικές ενέργειες ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά

    [05] Στη Νότια Κορέα ο Ντίκ Τσέινυ.

    16 Apr 2004, 03:07 UTC

    Την Νότια Κορέα επισκέπτεται ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντίκ Τσέινι, όπου πρόκειται να έχει συνομιλίες με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες με θέμα την αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα, την κατάσταση στο Ιράκ, και άλλα περιφερειακά θέματα. Μιλώντας νωρίτερα σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, ο κύριος Τσέϊνι, είχε πει ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει δώσει, σε τρομοκρατικές οργανώσεις, πληροφορίες τεχνολογικού περιεχομένου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα τόσο στον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας όσο και στον υπηρεσιακό πρόεδρο της χώρας, Γκό Κούν. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντίκ Τσέινι έφθασε στη Νότια Κορέα χθες, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τη Κίνα.

    [06] CIA: Λάθος έκανε ο Τένετ

    15 Apr 2004, 21:31 UTC

    T. Τένετ

    Η CIA λεει ότι ο διευθυντής της Τζωρτζ Τένετ, έκανε λάθος όταν είπε ότι δεν μίλησε με Πρόεδρο Μπους τον Αύγουστο του 2001, ένα μήνα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου. Ο κύριος Τένετ έκανε τη δήλωση αυτή χθες κατά την διάρκεια κατάθεσης ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα να βομβαρδιστεί από ερωτήσεις από ένα, προφανώς έκπληκτο, μέλος της επιτροπής.

    Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών είπε σήμερα όχι τα αρχεία της δείχνουν πως ο κ. Τενετ ενημέρωσε 2 φορές τον πρόεδρο Μπους, μία φορά στο ράντσο του στο Τέξας και μία στην Ουάσινγκτον. Η CIA είπε επίσης πως στην διάρκεια της παραμονής του στο Τέξας τον Αύγουστο του 2001 , ο αμερικανός πρόεδρος λάμβανε καθημερινές αναφορές από την υπηρεσία.

    [07] Άρχισε η διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    15 Apr 2004, 21:02 UTC

    Γ. Φερχώυγκεν

    Κάτω από την πίεση των τελευταίων εξελίξεων, άρχισε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, η προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, με την συμμετοχή εκατό και πλέον, υψηλού επιπέδου, εκπροσώπων, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ και διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, με στόχο την συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

    Οι προσφορές των δωρητών, μέχρι στιγμής, για την κάλυψη των αναγκών του κράτους της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, ήταν μάλλον φτωχές, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κόστος της επανένωσης και ανασυγκρότησης θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Έγινε όμως γνωστό στις Βρυξέλλες ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων και 300 εκατομμύρια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από 32 χώρες.

    Ε. Στυλιανίδης

    Την διάσκεψη άνοιξε με ομιλία του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Φερχώυγκεν και στην συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Αλβάρο ντε Σότο. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Στυλιανίδης.

    Η επίσημη διάσκεψη θα συνέλθει και πάλι και θα οριστικοποιήσει τα ποσά μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, εφ όσον αυτά γίνουν και αν φυσικά είναι θετικά. Γιατ, εφόσον μία πλευρά ψηφίσει όχι, τα χρήματα αυτά δεν θα εκταμιευτούν. Σχετικά με το αίτημα του κυπριακού κόμματος Ακέλ για την αναβολή του δημοψηφίσματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε το θέμα στον ΟΗΕ, καθώς, όπως είπε, τα Ηνωμένα Έθνη ελέγχουν την όλη διαδικασία και ότι, από όσο γνωρίσει η Επιτροπή, ο κ. Ανάν εμμένει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

    Στις Βρυξέλλες εξ άλλου υιοθετήθηκε την Τετάρτη, και η πρόταση σχεδίου ψηφίσματος που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 19 Απριλίου, στο Στρασβούργο. Στο σχέδιο ψηφίσματος θα αναφέρεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο κατανοεί την πληθώρα ερωτημάτων που έχει ο πληθυσμός της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν, αλλά υπογραμμίζεται ότι οι όποιες δυσκολίες θα παρουσιασθούν θα μπορούν να επιλυθούν με την βοήθεια των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν το σχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να υπερψηφισθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, είναι υπέρ του «ναι» και καλούνται οι Κύπριοι όπως αναφέρεται να αδράξουν την ευκαιρία και να επανενώσουν την χώρα τους με ειρηνικό τρόπο.

    [08] Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 28 Απριλίου

    15 Apr 2004, 17:32 UTC

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατια της Μακεδονίας, δείχνουν οτι ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλο-δημοκρατικό κόμμα και ο σχετικά άγνωστος εκλογικός αντίπαλός του, Σάσκο Κέντεφ, που πρόσκειται στην συντηρητική αντιπολίτευση, θα μονομαχήσουν για το προεδρικό αξίωμα στις επαναλειπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου. Ο κ. Τσερβενκόφσκι προηγείται του κ. Κέντεφ κατά 8 μονάδες, έχοντας εξασφαλίσει το 43% των ψήφων. Οι επαναλειπτικές εκλογές θα αναδείξουν τον διάδοχο του τέως προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι, που σκοτώθηκε πρίν απο δύο μήνες σε αεροπορικό δυστύχημα. Η προεκλογική εκστρατεια των υποψηφίων εστιάζεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας της χώρας και τις προσπάθειες να κινηθεί η ΠΓΔΜ προς την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 April 2004 - 1:18:11 UTC