Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια προβλέπει νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας.
  • [02] Ιράκ: Δολοφονήθηκε Ιταλός όμηρος
  • [03] Υποχωρεί ο Μοκτάντα αλ Σάντρ υπό την πίεση των αμερικανικών δυνάμεων.
  • [04] Προπαρασκευαστική σύνοδος δωρητών για την Κύπρο στις Βρυξέλλες.
  • [05] O Μπράνκο Τσερβενκόφσκι νικητής του πρώτου γύρου προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.
  • [06] Μπους: Ιστορικό και θαρραλέο το σχέδιο Σαρόν.
  • [07] Mιούλερ: Εναρμονίζονται οι δραστηριότητες FBI και CIA.
  • [08] Στην Νότια Κορέα ο Ντίκ Τσέϊνυ.
  • [09] Διπλωματική συμβολή του Ιράν για το πρόβλημα του Ιράκ
  • [10] Οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ του σχεδίου Αννάν
  • [11] Σήμερα οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ
  • [12] Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους
  • [13] Ιράκ: Αμερικανικές δυνάμεις σε θέση βολής έξω απ' την Νατζάφ.
  • [14] Αννάν: Διατίθεται να εξετάσει την πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

  • [01] Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια προβλέπει νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας.

    15 Apr 2004, 02:55 UTC

    Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 50% τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα σημειωθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Χθεσινή έκθεση που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί από 81 εκατομμύρια βαρέλια που είναι σήμερα σε 121. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το 2025 ο ΟΠΕΚ θα έχει την ευθύνη για την κάλυψη της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Τέλος να σημειώσουμε ότι οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αύξηση της παγκόσμιας ενέργειας θα επιβαρύνει και το περιβάλλον, αυξάνοντας την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 14 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, ανεβάζοντας την στα 37 δισεκατομμύρια τόνους.

    [02] Ιράκ: Δολοφονήθηκε Ιταλός όμηρος

    15 Apr 2004, 01:49 UTC

    Οι τέσσερις Ιταλοί όμηροι

    Στο Ιράκ, οι αντάρτες σκότωσαν έναν απ τους 4 Ιταλούς ομήρους. Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, επιβεβαίωσε το γεγονός μετά την μετάδοση της είδησης απ το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα το οποίο μετέδωσε επίσης ότι ο Ιταλός όμηρος δολοφονήθηκε γιατί ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέρριψε το αίτημα των ανταρτών να αποσύρει τα Ιταλικά στρατεύματα απ το Ιράκ. Πάντως ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η δολοφονία του ομήρου δεν πρόκειται να αλλάξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του στο Ιράκ. Εξάλλου, Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει ότι ένας απ τους δημοσιογράφους του αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις μέρες ομηρίας νότια της Βαγδάτης.

    [03] Υποχωρεί ο Μοκτάντα αλ Σάντρ υπό την πίεση των αμερικανικών δυνάμεων.

    14 Apr 2004, 21:05 UTC

    Ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σάντρ, συμφώνησε να εγκαταλείψει τους όρους του για διαπραγματεύσεις, ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεσή του με τις συμμαχικές δυνάμεις. Εκπρόσωπός του δήλωσε oτι μετά απο παρέμβαση Σιιτών θρησκευτικών ηγετών, ο Αλ Σάντρ συμφώνησε να εγκαταλείψει τους όρους του, που ήταν η απομάκρυνση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων απο αστικές περιοχές και η απελευθέρωση ιρακινών κρατουμένων. Οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Νατζάφ και ειναι έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση κατά της πολιτοφυλακής του κληρικού. Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι λένε οτι η κυβέρνηση Μπούς δεν αντιτίθεται στην βρετανική πρόσκληση προς ιρανική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί το Ιράκ, στα πλαίσια προσπάθειας εκτόνωσης της παρούσας έντασης. Εξάλλου στην Φαλλούτζα, συνεχίστηκε η σποραδική ανταλλαγή πυρών, παρά την παράταση της εκεχειρίας.

    [04] Προπαρασκευαστική σύνοδος δωρητών για την Κύπρο στις Βρυξέλλες.

    15 Apr 2004, 02:44 UTC

    Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες προπαρασκευαστική διεθνής σύνοδος δωρητών για τη Κύπρο. Εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα συμμετάσχουν στις σημερινές διαβουλεύσεις που θα προετοιμάσουν την κύρια διάσκεψη δωρητριών χωρών για την Κύπρο που θα γίνει αργότερα φέτος. Στην σημερινή σύνοδο θα μιλήσει και ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης, Ελληνο-Αμερικανός Άντριου Νάτσιος. Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προβούν σε δεσμεύσεις για σοβαρές χρηματικές συνεισφορές στη Κύπρο.

    [05] O Μπράνκο Τσερβενκόφσκι νικητής του πρώτου γύρου προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ.

    15 Apr 2004, 02:16 UTC

    Μπράνκο Τσερβενκόφσκι

    Ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δείχνουν τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβενκόφκι, να προηγείται αλλά με ποσοστό μικρότερο του 50% που χρειάζεται για να αποφευχθεί δεύτερος γύρος εκλογών. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους ο κ. Τσερβενκόφσκι φαίνεται να κερδίζει ένα ποσοστό περίπου 43%, ενώ ο κύριος αντίπαλος του Σάσκο Κεντέφ του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 34%. Απ ότι φαίνεται οι κ. Τσερβενκόφσκι και Κεντέφ θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο εκλογών που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες.

    [06] Μπους: Ιστορικό και θαρραλέο το σχέδιο Σαρόν.

    14 Apr 2004, 23:59 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για το σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για μονομερή αποχώρηση των ισραηλινών από τη λωρίδα της Γάζας και μερικούς μικρούς οικισμούς στη δυτική όχθη, αποκαλώντας το «ιστορικό και θαρραλέο». Μετά από συνομιλίες με τον κ. Σαρόν χθες στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να διαπραγματευτούν τελική συμφωνία «με αμοιβαίως αποδεκτές αλλαγές» των συνόρων μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών. Και τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ύπαρξη μεγάλων εβραϊκών οικισμών στη δυτική όχθη.

    Α. Κουρέια

    Απαντώντας σαυτές τις προτάσεις ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, απέρριψε αμέσως την θέση του κ. Μπούς, επισημαίνοντας οτι είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που νομιμοποιεί τους εβραϊκούς οικισμούς σε Παλαιστινιακά εδάφη.

    [07] Mιούλερ: Εναρμονίζονται οι δραστηριότητες FBI και CIA.

    15 Apr 2004, 02:12 UTC

    Ρόμπερτ Μιούλερ

    Καταθέτοντας χθες ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλλερ, λεει ότι η υπηρεσία του και η CIA έχουν συμβληθεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, μετά τις επιθέσεις. Ο κύριος Μιούλλερ είπε επίσης ότι έχουν αρθεί και όλα τα νομικά εμπόδια που απέτρεπαν τη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων μυστικών υπηρεσιών και των τμημάτων έννομης τάξης του FBI.

    Πάντως, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής ο διευθυντής της CIA, Tζωρτζ Τένετ, δήλωσε ότι θα χρειαστoύν άλλα 5 χρόνια για να στοιχειοθετηθεί το είδος των μυστικών υπηρεσιών που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να αμυνθούν κατά της τρομοκρατίας.

    Αργότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής Τομας Κην και ο αντιπρόεδρος Λη Χαμιλτον εξέφρασαν ανησυχία για το πενταετές αυτό χρονοδιάγραμμα.

    [08] Στην Νότια Κορέα ο Ντίκ Τσέϊνυ.

    15 Apr 2004, 02:54 UTC

    Στην Νότια Κορέα μεταβαίνει σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέϊνυ, για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Τσέϊνυ θα συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργό, Γκο Κάν, που τελεί αυτή τη περίοδο χρέη υπηρεσιακού προέδρου. Εξάλλου, η εφημερίδα Times της Κορέας φέρει νοτιοκορεάτη κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι είναι πιθανόν ο κ. Τσέϊνυ να ευχαριστήσει την Σεούλ για την απόφαση της να στείλει άλλες 3 χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ σε ανθρωπιστικό ρόλο.

    [09] Διπλωματική συμβολή του Ιράν για το πρόβλημα του Ιράκ

    14 Apr 2004, 17:24 UTC

    Το Ιράν είπε οτι οι ΗΠΑ ζήτησαν τη βοήθειά του για τον τερματισμό των βιαιοτήτων απο μέρους των ανταρτών στο Ιράκ, και ανώτερος αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης βρίσκεται στη Βαγδάτη για συνομιλίες με μέλη της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας καθώς και ανώτερους ιρακινούς θρησκευτικούς ηγέτες. Η διπλωματική προσπάθεια ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί δεν είπε πότε έγιναν οι επαφές με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά είπε στους δημοσιογράφους οτι η επίσκεψη στη Βαγδάτη του ανώτερου διπλωμάτη Χοσείν Σαντέγκι είναι η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους της χώρας του στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [10] Οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ του σχεδίου Αννάν

    14 Apr 2004, 23:40 UTC

    Πορεία πραγματοποίησαν στη Λευκωσία δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι για να υποστηρίξουν το σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι περίπου 40 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στην πορεία εν όψη των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου.

    Αντιπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας πρόκειται αύριο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της οικονομικής βοηθείας προς την Κύπρο. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι χρειάζονται 3.8 δισεκατομμύρια δολάρια για τoν επαναπατρισμό Τουρκοκύπριων , αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

    [11] Σήμερα οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

    14 Apr 2004, 17:26 UTC

    Ο κ. Τσερβενκόφσκι

    Οι τέσσερεις υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας παρότρυναν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν σημερα στις κάλπες, για να επιλέξουν τον διάδοχο του τέως προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι είπε οτι ελπίζει οτι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που ανέρxεται σε περίπου ένα κόμμα επτά εκατομμύρια θα συμμετάσχει στις εκλογές. Ο κύριος εκλογικός αντίπαλοςτου κ. Τσερβένκοσφκι, ο Σάσκο Κεντέφ, ΄που είναι καρδιοχειρουργός και έχει προταθεί απο την αντιπολίτευση, είναι το νέο πρόσωπο στο πολιτικό προσκήνιο της ΠΓΔΜ. Δύο αλβανόφωνοι, ο Γκζίμ Οστρένι και ο Ζούντι Τζελίλι, έχουν θέσει επίσης υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Οι προεκλογικες σφυγμομετρήσεις δείχνουν οτι ο κ. Τσερβενσκόφσκι προηγείται, αλλά άν κανείς απο τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε η ψηφοφορία θα επαναλειφθεί στις 28 Απριλίου.

    [12] Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους

    14 Apr 2004, 00:35 UTC

    Σε σπάνια νυχτερινή συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν «πρόκειται να υπαναχωρήσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, των δεσμεύσεων τους για την επίτευξη μιας πολιτικής μετάβασης στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι είναι λάθος να συγκρίνεται η κατάσταση στο Ιράκ με τον πόλεμο στο Βιετνάμ στις δεκαετίες του 60 και του 70. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπούς τόνισε ότι τέτοιου είδους παρομοιώσεις, στέλνουν «λάθος μηνύματα», όπως είπε χαρακτηριστικά, στις αμερικανικές δυνάμεις που υπηρετούν στο Ιράκ.

    Πάντως ο κ. Μπούς παραδέχτηκε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες εβδομάδες από Σουνίτες και Σιίτες αντάρτες, αλλά επέμεινε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα πρέπει να αντισταθούν στους τρομοκράτες και αυτούς που ασπάζονται την «ιδεολογία των δολοφονιών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι, παρά την τελευταία έξαρση της βίας στο Ιράκ, οι συμμαχικές δυνάμεις θα μεταβιβάσουν την εξουσία στους Ιρακινούς μέχρι την προκαθορισμένη προθεσμία της 30ης Ιουνίου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπούς επέμεινε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ και τη διεθνή ασφάλεια.

     

    Επίσης απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν βρισκόταν σε ετοιμότητα πολέμου πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, παρόλο που, όπως είπε, «ο εχθρός είχε κηρύξει πόλεμο κατά των ΗΠΑ». Ο πρόεδρος Μπούς τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν την επιθετική πολιτική τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και υπογράμμισε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρεση των τρομοκρατών και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα ήθελε να ζητήσει συγνώμη απ τον Αμερικανικό λαό για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του αντιμετώπισε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ο κ. Μπούς τόνισε εμφατικά ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις και θα πρέπει να τιμωρηθεί. Και πρόσθεσε ότι, αν ήξερε ότι θα συμβούν, η αμερικανική κυβέρνηση θα «κινούσε Γη και Ουρανό», όπως είπε χαρακτηριστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Χθες καταθέτοντας ενώπιον της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζόν Άσκροφτ, υπεραμύνθηκε απερίφραστα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπούς πριν τις επιθέσεις.

    [13] Ιράκ: Αμερικανικές δυνάμεις σε θέση βολής έξω απ' την Νατζάφ.

    14 Apr 2004, 03:17 UTC

     

    Στο Ιράκ, αμερικανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω απ την Νατζάφ για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του σκληροπυρηνικού Σιίτη κληρικού, Μοκταντά Αλ Σάντρ. Ο υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Μαρκ Κίμμιτ, δήλωσε ότι σημαντικός αριθμός αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται γύρω απ την Νατζάφ, που κατά μεγάλο μέρος ελέγχεται από τους πολιτοφύλακες του Αλ Σάντρ. Ο στρατηγός Κίμμιτ δήλωσε ότι την κατάλληλη στιγμή οι Αμερικανικές δυνάμεις θα επιτεθούν με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων που προκάλεσαν οι πολιτοφύλακες του Αλ Σάντρ αυτό το μήνα. Στο μεταξύ στη Βαγδάτη αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος της Αλ Κάιντα, πιστεύεται πως βρίσκεται μέσα ή κοντά στη Φαλούτζα.

    Στο μεταξύ, οι συμμαχικές δυνάμεις λένε ότι αντάρτες τώρα κρατούν ομήρους περίπου 40 πολίτες 12 χωρών. Όμως, ο αμερικανός εκπρόσωπος, Νταν Σένορ, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο κύριος Σένορ έκανε τη δήλωση αυτή χθες στη Βαγδάτη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ανταρτών που κρατούν 4 Ιταλούς ομήρους ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέρριψε την πιθανότητα αποχώρησης των Ιταλικών δυνάμεων απ το Ιράκ. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε ρηχό τάφο δυτικά της Βαγδάτης, οι συμμαχικές δυνάμεις βρήκαν 4 πτώματα που ενδεχομένως να ανήκουν σε αμερικανικούς πολίτες που αγνοούνται από την περασμένη εβδομάδα.

    [14] Αννάν: Διατίθεται να εξετάσει την πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    14 Apr 2004, 03:54 UTC

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Αννάν, εξέφρασε την διάθεση να εξετάσει την αναβολή των δημοψηφισμάτων της εικοστής Τετάρτης Απριλίου σχετικά με το σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού, αν το ζητήσουν οι ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καθώς και η Ελληνική και η Τουρκική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, o εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προβούν σε σημαντικές προσφορές, όπως τις χαρακτήρισε, σε επερχόμενη σύνοδο δωρητριών χωρών για την Κύπρο. Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον προτρέπει και άλλους πιθανούς δωρητές να προβούν σε σημαντικές προσφορές προς την Κύπρο. Αλλά υπογράμμισε ότι οι προσφορές αυτές θα αποδειχτούν «περιττές», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 April 2004 - 1:18:13 UTC