Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΑΕ: Το Ιράν θα κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα.
  • [02] To οικονομικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο γερουσιαστής Κέρρυ.
  • [03] 10 χρόνια απο την γενοκτονία της Ρουάντας
  • [04] 12 αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί στο Ιράκ
  • [05] Ντε Σότο: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά το σχέδιο των ΗΕ.
  • [06] To Ιράν συμφώνησε να συνεργαστεί με την ΔΥΑΕ.
  • [07] «Τρίπτυχο φωτός» με σολίστ τον Ιωάννη Ποταμούση
  • [08] Οι Βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός ακόμη υπόπτου για τρομοκρατία.

  • [01] ΔΥΑΕ: Το Ιράν θα κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα.

    08 Apr 2004, 02:47 UTC

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το Ιράν σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα. Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι το σχέδιο του Ιράν δεν παραβιάζει την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης Πυρηνικών Όπλων, με την προϋπόθεση ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα παρακολουθούνται επαρκώς απ την διεθνή Υπηρεσία. Αλλά δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι η κατασκευή ενός τέτοιου αντιδραστήρα αποτελεί τεράστια επένδυση, για να χρησιμοποιηθεί μόνο για πολιτικές εφαρμογές, όπως ισχυρίζεται το Ιράν.

    [02] To οικονομικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο γερουσιαστής Κέρρυ.

    08 Apr 2004, 02:54 UTC

    Ο κατά τα φαινόμενα υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, παρουσίασε οικονομικό του πρόγραμμα το οποίο, όπως ισχυρίζεται, θα δημιουργήσει δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ο κ. Κέρρυ δήλωσε χθες ότι, αν εκλεγεί, θα δώσει μάχη για να αλλάξει την φορολογική νομοθεσία που, όπως είπε, ενθαρρύνει αμερικανικές εταιρίες να δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, ενώ υποσχέθηκε οτι θα περιορίσει κατά το ήμισυ το διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, εν μέρει με τον περιορισμό των κυβερνητικών εξόδων και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις. Εξάλλου, ο κ. Κέρρυ επανέλαβε τις επικρίσεις του προς την κυβέρνηση Μπούς για την μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της στο θέμα του Ιράκ. Ο κ.Κέρρυ δήλωσε στο CNN την Τετάρτη οτι μία διεθνής οντότητα θα πρέπει να έχει κύριο ρόλο στην μεταβίβαση της εξουσίας σε μία προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση.

    [03] 10 χρόνια απο την γενοκτονία της Ρουάντας

    07 Apr 2004, 17:38 UTC

    Η Ρουάντα τήρησε τρία λεπτά σιγής στα πλαίσια των τελετών για τα 10 χρόνια της γενοκτονίας του 1994. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε στάδιο της πρωτεύουσας Κιγκάλι σήμερα, για να τιμήσουν τη μνήμη των περίπου 800,000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου που σκοτώθηκαν κατά το λουτρό αίματος που κράτησε 100 μέρες. Νωρίτερα, εθνικό μνημείο της σφαγής εγκαινιάστηκε σε λόφο της Κιγκάλι. Το μνημείο συμπεριλαμβάνει λείψανα θυμάτων της γενοκτονίας. Ο πρόεδρος της Ρουάντας Πώλ Καγκάμε πρωτοστάτησε στις τελετές, τις οποίες παρακολούθησαν και αρκετοί άλλοι Αφρικανοί ηγέτες. Ο μόνος ηγέτης δυτικής χώρας που παρευρέθηκε στις επιμνημόσυνες τελετές σήμερα ήταν ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκυ Φερχοφστατ.

    [04] 12 αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί στο Ιράκ

    07 Apr 2004, 02:23 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 12 πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχη με Ιρακινούς αντάρτες στην πόλη Ραμαντί. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματούχους η μάχη ξέσπασε όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον θέσης των πεζοναυτών κοντά σε κυβερνητικό κτήριο της πόλης. Εξάλλου, αμερικανικές δυνάμεις περικύκλωσαν χθες τη Φαλούτζα και εξαπέλυσαν εφόδους σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για την δολοφονία και διαπόμπευση των πτωμάτων τεσσάρων αμερικανών πολιτών την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, σύγκρουση μεταξύ Ιταλών στρατιωτών και ένοπλων υποστηρικτών του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ στη Νασιρίγια, είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ιρακινοί και να τραυματιστούν περίπου 12 Ιταλοί στρατιώτες. Και στην Αμάρα, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφάλειας σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί.

    Σκότ Μακλήλαν

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του Σκότ Μακλήλαν, δήλωσε ότι οι χθεσινές βίαιες συγκρούσεις στο Ιράκ που κόστισαν τη ζωή σε 12 αμερικανούς πεζοναύτες δεν πρόκειται να κλονίσουν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα υπερισχύσουν στο Ιράκ. Επίσης χθες η κυβέρνηση Μπούς επανέλαβε την πρόθεση της να μεταβιβάσει την εξουσία σε μια προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου, παρά την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Ιράκ τις τελευταίες μέρες. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, δήλωσε ότι σημειώνεται καθημερινά πρόοδος στις συνομιλίες για τον σχεδιασμό της μεταβατικής αρχής, ιδιαίτερα μετά την άφιξη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος θα εξετάσει πιθανότητες συμβιβασμού μεταξύ των κύριων Ιρακινών παρατάξεων.

    [05] Ντε Σότο: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά το σχέδιο των ΗΕ.

    07 Apr 2004, 03:03 UTC

    Ο ειδικός συντονιστής των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, ζήτησε από όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να διαβάσουν προσεκτικά το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ, πριν ρίξουν την ψήφο τους στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου. Ο κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι το σχέδιο αποτελεί συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και τόνισε ότι τα ΗΕ δεν σκοπεύουν να παρέμβουν στις αποφάσεις των Κυπρίων ψηφοφόρων.

    [06] To Ιράν συμφώνησε να συνεργαστεί με την ΔΥΑΕ.

    07 Apr 2004, 03:11 UTC

    Μ. Ελ Μπαραντέι, Γκ. Αγκαζαντέχ

    Το Ιράν συμφώνησε να επισπεύσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας, για να αποδείξει ότι δεν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Μετά από πεντάωρη συνάντηση με τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχαμαντ ελ Μπαραντεί, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να δώσει, μέχρι τα μέσα Μαΐου, κρίσιμης σημασίας πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην επίλυση εκκρεμούντων θεμάτων αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. O κ. Αγκαζαντέχ δήλωσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, το Ιράν θα σταματήσει να κατασκευάζει ή να συναρμολογεί φυγοκεντρωτές που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εξάλλου την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται στο Ιράν περισσότεροι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    [07] «Τρίπτυχο φωτός» με σολίστ τον Ιωάννη Ποταμούση

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λευκωσία

    07 Apr 2004, 15:55 UTC

    Ι. Ποταμούσης

    Με ιδιαίτερη θέρμη και ειλικρινή φιλοξενία, υποδέχθηκε το κοινό της Λευκωσίας τον πιανίστα Ιωάννη Ποταμούση, που ζει και διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ρεσιτάλ πιάνου δόθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ( Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπάλληλων), στην πρωτεύουσα της Κύπρου, στις 3 Απριλίου, όπου ο Έλληνας σολίστας ερμήνευσε έργα κλασσικών συνθετών. Ο Ιωάννης Ποταμούσης καταχειροκροτήθηκε από τους λάτρεις της κλασσικής μουσικής, που έφθασαν στην πρωτεύουσα για το ρεσιτάλ, από όλες τις ελεύθερες πόλεις του νησιού.

    Αποτέλεσε την πρώτη των εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, που διοργανώνει ο τηλεοπτικός οργανισμός Ελλοπία USA με την συμπαράσταση και της Eλληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής, με σκοπό την ανταλλαγή Ελλήνων καλλιτεχνών μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, Ηνωμένων Πολιτειών και Λατινικής Αμερικής. Η επιλογή της Λευκωσίας ως πρώτη πόλη των εκδηλώσεων έγινε συμβολικά μια και αποτελεί την μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Α Κρικέλη και Ι. Ποταμούσης

    Η πρωτοβουλία αυτή ονομάστηκε «Τρίπτυχο φωτός : Ελληνισμός Δημοκρατία και Ολυμπιακό πνεύμα», ξεκινώντας ένα ταξίδι κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής χρονιάς, στο οποίο διακεκριμένοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι καλλιτέχνες, που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, να μπορέσουν να δείξουν την δουλειά και το έργο τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην Κύπρο, η Ελλοπία διοργάνωσε σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας, ειδική εκδήλωση όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Ιωάννη Ποταμούση στο αμφιθέατρο της Ακαδημίας αλλά και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στον σολίστα σχετικά με τον χώρο της κλασσικής μουσικής.

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής, ο έλληνας πιανίστας Ιωάννης Ποταμούσης αμέσως μετά το τέλος του ρεσιτάλ, είπε, χαρακτηριστικά, πως τέτοιες προσπάθειες που πηγάζουν από την ανάγκη προβολής του πολιτισμού μας, θα βρίσκουν πάντοτε ανταπόκριση από τους καλλιτέχνες της Ελλάδας και Κύπρου, που ζουν και προσφέρουν το έργο τους στο εξωτερικό. «Μέσα από την τέχνη του καθενός μας και πέρα από προσωπικές μας ιδιαιτερότητες, είμαι σίγουρος πως όλοι εκφράζουμε την Ελλάδα και την λάμψη της». Ο Ιωάννης Ποταμούσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, για την συμπαράσταση και υποστήριξη της σ αυτό το ρεσιτάλ. «Είναι επιβράβευση, χαρά και περηφάνια για κάθε καλλιτέχνη να αναγνωρίζεται το έργο του αλλά και να του δίνεται η ευκαιρία να υποκλίνεται στο κοινό της πατρίδας του».

    [08] Οι Βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός ακόμη υπόπτου για τρομοκρατία.

    07 Apr 2004, 03:26 UTC

    Οι Βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την διενέργεια βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ενός απ τους 8 υπόπτους που συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα. Ο 17χρονος κατηγορούμενος θα εμφανιστεί σήμερα για να απολογηθεί σε δικαστήριο του Λονδίνου. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανικής αστυνομίας συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τους 8 Βρετανούς, Πακιστανικής καταγωγής και κατάσχεσε μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 April 2004 - 1:18:11 UTC