Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τένετ: Πρόωρα τα συμπεράσματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.
  • [02] Αννάν: Ενδέχεται να καθυστερήσει η μεταβίβαση της εξουσίας
  • [03] Συνεχίζονται οι προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.
  • [04] Στις 10 Φεβρουαρίου οι νέες συνομιλίες για το Κυπριακό.
  • [05] Διερευνάται η αποστολή ρικίνης στην αμερικανική γερουσία και το Λευκό Οίκο.
  • [06] Σαρόν: Πιθανό δημοψήφισμα για το σχέδιο απομάκρυνσης των Εβραϊκών οικισμών.
  • [07] Επεισοδιακή συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο
  • [08] Στους 21 οι νεκροί απο την κατάρρευση κτιρίου στην Τουρκία
  • [09] Δεν θα αναβληθούν οι εκλογές στο Ιράν
  • [10] Αννάν: Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Ιράκ.
  • [11] Ο γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ παραμένει φαβορί

  • [01] Τένετ: Πρόωρα τα συμπεράσματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    05 Feb 2004, 03:20 UTC

    Τζώρτζ Τένετ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατά την σημερινή ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, θα δηλώσει ότι είναι πρόωρα τα συμπεράσματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και θα τονίσει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τέτοια όπλα. Ενώ εντείνονται τον τελευταίο καιρό οι αντιπαραθέσεις αναφορικά με την αξιοπιστία των αμερικανικών απόρρητων πληροφοριών για το Ιράκ, ο κ. Τένετ θα υπογραμμίσει ότι υπάρχουν ανακρίβειες και παρανοήσεις αναφορικά με τα στοιχεία που είχαν δώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ, πριν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

    [02] Αννάν: Ενδέχεται να καθυστερήσει η μεταβίβαση της εξουσίας

    05 Feb 2004, 01:53 UTC

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να παραταθεί η διορία της 30ης Ιουνίου για την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Και τόνισε ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία. Όμως ο κ. Αννάν δεν είπε πότε θα μεταβεί στο Ιράκ η ειδική ομάδα του ΟΗΕ για την επίλυση της διαμάχης αναφορικά με τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν χθες συγγενή του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στο Ιράκ, του πρώην αντιπροέδρου, Ιτζάτ Ιμπραχήμ αλ Ντουρί. Επίσης η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούννα ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής στο Ιρμπίλ που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 άτομα.

    [03] Συνεχίζονται οι προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    05 Feb 2004, 02:05 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    Οι υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος συνεχίζουν τις προεκλογικές τους προσπάθειες παρά τη νίκη του Τζών Κέρυ σε πέντε από τις επτά συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν σε αντίστοιχες πολιτείες. Στις ίδιες αναμετρήσεις ο γερουσιαστής Τζών Εντουαρτς αναδείχτηκε νικητής στη πολιτεία της Νότιας Καρολίνας ενώ ο στρατηγός εν αποστρατεία Γουέσλευ Κλάρκ προηγήθηκε στη πολιτεία της Οκλαχόμα. Ο Τζών Κέρυ συνεχίζει από σήμερα τον προεκλογικό του αγώνα στη πολιτεία της Ουάσιγκτον όπου αναμένεται να διεξαχθούν οι επόμενες προκριματικές εκλογές το ερχόμενο Σάββατο ταυτόχρονα με τη πολιτεία του Μίσιγκαν. Ενώ οι συνυποψήφιοι του, Τζών Εντουαρτς και Γουέσλευ Κλάρκ επισκέφθηκαν τη Βιρτζίνια και το Τενεσί, πολιτείες στις οποίες θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα.

    [04] Στις 10 Φεβρουαρίου οι νέες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    05 Feb 2004, 03:02 UTC

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, όρισε την 10η Φεβρουαρίου σαν ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και προσκάλεσε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να μεταβούν στη Νέα Υόρκη την άλλη εβδομάδα γι αυτό το σκοπό. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενγκτάς, για το θέμα, αλλά τόνισε ότι έχει μιλήσει με όλες τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές. Ο κ. Αννάν καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο.

    [05] Διερευνάται η αποστολή ρικίνης στην αμερικανική γερουσία και το Λευκό Οίκο.

    05 Feb 2004, 02:10 UTC

    Στην Ουάσινγκτον, συνεχίζονται οι έρευνες για το αν η ανακάλυψη, την Δευτέρα, της δηλητηριώδους ουσίας ρικίνης σε ταχυδρομική θυρίδα κτηρίου γραφείων της αμερικανικής γερουσίας, σχετίζεται με παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Νοέμβριο. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ουσία που εστάλη στο Λευκό Οίκο ήταν ρικίνη αλλά τόνισαν ότι ήταν χαμηλής περιεκτικότητας και γι αυτό δεν ήταν επικίνδυνη. Στο μεταξύ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη γερουσία, Μπίλ Φρίστ, δήλωσε ότι τα τρία κτήρια γραφείων της αμερικανικής γερουσίας που παρέμειναν κλειστά από τη Δευτέρα που βρέθηκε η ρικίνη, θα ξανανοίξουν την άλλη εβδομάδα και επανέλαβε ότι κανείς που ήρθε σε επαφή με την δηλητηριώδη ουσία δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας.

    [06] Σαρόν: Πιθανό δημοψήφισμα για το σχέδιο απομάκρυνσης των Εβραϊκών οικισμών.

    05 Feb 2004, 02:19 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβάλει σε δημοψήφισμα το σχέδιο του για την απομάκρυνση ορισμένων Εβραϊκών οικισμών απ τις κατεχόμενες περιοχές. Ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ισραηλινός λαός θα πρέπει να ψηφίσει για το σχέδιο της απομάκρυνσης 17 Εβραϊκών οικισμών απ τη Λωρίδα της Γάζας και άλλων τριών απ την Δυτική Όχθη. Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν το σχέδιο του κ. Σαρόν. Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, χαρακτήρισε το σχέδιο «θετική εξέλιξη», αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί σαν το πρώτο μόνο βήμα.

    [07] Επεισοδιακή συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο

    04 Feb 2004, 17:37 UTC

    Διαδηλωτές, που δημιούργησαν επεισόδια, ανάγκασαν το βρετανικό κοινοβούλιο να διακόψει για λίγο την συζήτησή του για τα πορίσματα δικαστικής επιτροπής, αναφορικά με την κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του εμπειρογνώμονα όπλων Ντέηβιντ Κέλλυ, που είχε αναμειχθεί στο επίμαχο ρεπορτάζ για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ πριν απο τον πόλεμο. Οι διαδηλωτές στον εξώστη του κοινοβουλίου διέκοψαν την αγόρευση του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ, κατα την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου με θέμα το πόρισμα Χάττον, το οποίο απαλάσσει την κυβέρνηση απο τις κατηγορίες ότι διόγκωσε την απειλή από τα οπλικά συστήματα του Ιράκ. Ο πρόεδρος της βουλής διέταξε την εκκένωση του εξώστη και η αστυνομία οδήγησε έξω τους διαδηλωτές που φώναζαν ότι ο Μπλέαρ δεν είναι παρά ένας δολοφόνος, που προσπαθεί να "κουκουλώσει" τα πράγματα. Στα σχόλιά του, ο κ. Μπλαίρ είπε οτι κανένα απο τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο κ. Χάττον, δεν θα δικαιολογούσε μία διαφορετικη γνωμάτευση.

    [08] Στους 21 οι νεκροί απο την κατάρρευση κτιρίου στην Τουρκία

    04 Feb 2004, 17:55 UTC

    Οι τουρκικές αρχές είπαν οτι το σύνολο των θυμάτων απο την κατάρρευση κτιρίου στο Ικόνιο ανήλθε σε 21, ενώ μερικά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια. Οι αρχές δήλωσαν οτι τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 31 επιζώντες απο τα συντρίμμια του ενδεκαόροφου κτιρίου. Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα υπήρχαν μέσα στο κτίριο, όταν αυτό κατέρρευσε. Ομως μερικοι αξιωματούχοι λένε οτι μπορεί να ήταν και 120 άτομα. Υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες.

    [09] Δεν θα αναβληθούν οι εκλογές στο Ιράν

    04 Feb 2004, 17:57 UTC

    Ο ανώτερος ηγέτης του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι είπε οτι οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν στην καθορισμένη ημερομηνία. Παράλληλα όμως διέταξε να επανεξετασθεί ο αποκλεισμός από τις εκλογές ορισμένων προοδευτικών υποψηφιων. Ο ιρανός ηγέτης ειπε επίσης οτι θα ήταν παρόνομο να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι φιλομεταρρυθμιστές κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο κ. Χαμενέι τόνισε οτι οι εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς αναβολές και οτι οι τοπικές αρχές έχουν θρησκευτικό και νομικό καθήκον να φροντίσουν να γίνουν οι εκλογές κανονικά.

    [10] Αννάν: Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Ιράκ.

    04 Feb 2004, 02:10 UTC

    Στο Ιράκ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Ισκανταρίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, μετά από συνομιλίες που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με το πρόεδρο Μπούς, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι θα στείλει στο Ιράκ αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού με στόχο την διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ Σιιτών μουσουλμάνων και της Αμερικανικής Προσωρινής Αρχής αναφορικά με τον τρόπο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης. Επίσης χθες ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης Μπούς να εισβάλει στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση και την δυνατότητα να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    [11] Ο γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ παραμένει φαβορί

    04 Feb 2004, 02:23 UTC

    Τζόν Έντουαρντς

    Ο γερουσιαστής, Τζόν Κέρρυ, αναδείχτηκε νικητής σε 5 από τις 7 πολιτείες όπου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη προκριματικές εκλογές, εδραιώνοντας έτσι τη θέση του σαν το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα ο κ. Κέρρυ προηγείται του στρατηγού εν αποστρατεία, Γουέσλυ Κλάρκ, στις πολιτείες Αριζόνα και Νέο Μεξικό, ενώ νωρίτερα ο γερουσιαστής Κέρρυ είχε ανακηρυχθεί νικητής στις πολιτείες Ντέλαγουερ, Μισούρι και Βόρεια Ντακότα. Πάντως ο γερουσιαστής, Τζόν Έντουαρντς, κέρδισε στην γενέτειρα του τη Νότια Καρολίνα και παραμένει στον προεκλογικό αγώνα, ενώ ο κ. Κλάρκ προηγείται του κ. Έντουαρντς στην Οκλαχόμα. Εξάλλου, ένας ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο γερουσιαστής απ το Κοννέκτικατ, Τζό Λήμπερμαν, ανακοίνωσε την αποχώρηση του απ τον προεκλογικό αγώνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 February 2004 - 2:18:10 UTC