Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεξάρτητη διερεύνηση και στη Βρετανία για τις απόρρητες πληροφορίες για Ιράκ.
  • [02] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.
  • [03] Ήταν ρικίνη η άσπρη σκόνη που βρέθηκε στο ταχυδρομείο της Αμερικανικής Γερουσίας.
  • [04] Συνομιλίες στο Μεξικό για την ...
  • [05] Κουρέϊα: Καλά νέα το σχέδιο απομάκρυνσης ...
  • [06] Στα 15 ανέρχονται τα θύματα απο κατάρρευση κτιρίου στην Τουρκία
  • [07] Συνομιλίες Μπούς-Αννάν στο Λευκό ...
  • [08] Κρίσιμης σημασίας προκριματικές εκλογές σε 7 αμερικανικές πολιτείες.

  • [01] Ανεξάρτητη διερεύνηση και στη Βρετανία για τις απόρρητες πληροφορίες για Ιράκ.

    04 Feb 2004, 01:44 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ανακοίνωσε ότι διέταξε την διενέργεια ανεξάρτητης διερεύνησης του θέματος των, πριν τον πόλεμο, απόρρητων πληροφοριών για το Ιράκ, τονίζοντας ότι η έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής χρίζει διερεύνησης. Επίσης και ο πρόεδρος Μπούς ανακοίνωσε προχθές την διεξαγωγή ανεξάρτητης διερεύνησης για τις, κατά τα φαινόμενα, αναληθείς απόρρητες πληροφορίες για τα, πριν το πόλεμο, όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Ο κ. Μπλέαρ δήλωσε χθες σε αρμόδια επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι η ανεξάρτητη διερεύνηση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής των αμερικανών επιθεωρητών όπλων, Ντέηβιντ Κέι, ο οποίος είπε ότι η διεθνής κοινότητα «έκανε λάθος» όταν συμπέραινε ότι το Ιράκ διέθετε τέτοια όπλα.

    [02] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

    04 Feb 2004, 01:49 UTC

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Λιβύη και τη Βρετανία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο Λονδίνο την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης. Εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες στοχεύουν στην έναρξη πολιτικού διαλόγου ιδιαίτερα μάλιστα μετά την απόφαση της Λιβύης να εγκατάλειψη τα προγράμματα της όπλων μαζικής καταστροφής. Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει «αλλάξει ριζικά», ειδικότερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα οπλικά της προγράμματα. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες τμήμα του πυρηνικού εξοπλισμού της Λιβύης έχει αποσυρθεί και καταγραφεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

    [03] Ήταν ρικίνη η άσπρη σκόνη που βρέθηκε στο ταχυδρομείο της Αμερικανικής Γερουσίας.

    04 Feb 2004, 01:54 UTC

    Μπίλ Φρίστ

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία, Μπίλ Φρίστ, δήλωσε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως η λευκή σκόνη που βρέθηκε στην ταχυδρομική του θυρίδα ήταν όντως η ισχυρή δηλητηριώδης ουσία, ρικίνη, αλλά τόνισε ότι κανείς που ήρθε σε επαφή με την σκόνη δεν έχει, μέχρι στιγμής, επιδείξει συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Από τη πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τόμ Ντάσλ, χαρακτήρισε το επεισόδιο, τρομοκρατική ενέργεια. H αστυνομία της Ουάσινγκτον διερευνά τώρα το ποιός έστειλε τη σκόνη. Πάντως παρά την ανησυχία που προέκυψε, πραγματοποιήθηκε κανονικά χθες η προγραμματισμένη συνεδρίασή της αμερικανικής γερουσίας, αλλά τρία κτήρια γραφείων της γερουσίας παρέμειναν κλειστά.

    [04] Συνομιλίες στο Μεξικό για την ...

    04 Feb 2004, 02:57 UTC

    Αξιωματούχοι από 34 χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου πραγματοποιούν από χθες νέο γύρο συνομιλιών στην πόλη Πουέμπλα του Μεξικού, με στόχο την δημιουργία, μέχρι τις αρχές του 2005, της μεγαλύτερης στο κόσμο ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Το Νοέμβριο οι υπουργοί εμπορίου του δυτικού ημισφαιρίου συμφώνησαν στις γενικές παραμέτρους της ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα εκτείνεται απ την Αλάσκα μέχρι την Αργεντινή. Το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Βραζιλίας που είχαν σοβαρές διαφωνίες σε εμπορικά θέματα.

    [05] Κουρέϊα: Καλά νέα το σχέδιο απομάκρυνσης ...

    04 Feb 2004, 03:04 UTC

    O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, χαρακτήρισε καλά νέα το ισραηλινό σχέδιο απομάκρυνσης 17 εβραϊκών οικισμών από την Λωρίδα της Γάζας. Χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, υπεραμύνθηκε του σχεδίου, προειδοποιώντας οτι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εάν οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του σχεδίου. Ο ηγέτης του Εθνικου Θρησκευτικού κόμματος απείλησε οτι η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει, εάν ο κ. Σαρόν δεν υποβάλει το σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο για συζήτηση. Εξ άλλου, έποικοι της Γάζας ορκίστηκαν να απομακρύνουν τον κ. Σαρόν απο την εξουσία, εάν διαλύσει τους οικισμούς. Ο κ. Σαρόν είχε πεί την Δευτέρα οτι διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν προετοιμασίες για την απομάκρυνση των οικισμών.

    [06] Στα 15 ανέρχονται τα θύματα απο κατάρρευση κτιρίου στην Τουρκία

    03 Feb 2004, 17:29 UTC

    Οι τουρκικές αρχές ειπαν οτι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων απο το κτίριο που κατέρρευσε χθές στο Ικόνιο, ανήλθε σε 15, ενώ υπάρχουν ακόμα άτομα παγιδευμένα στα συντρίμμια. Οι αρχές είπαν οτι τα σωστικά συνεργεια ανέσυραν μέχρι τώρα 11 άτομα απο τα χαλάσματα του ενδεκαόροφου κτιρίου. Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή, 16 ώρες μετά την κατάρρευση. Δεν ειναι ξεκάθαρο πόσα άτομα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα όμως με ορισμένους αξιωματούχους ο αριθμός τους μπορεί να ανέρχεται σε 120. Η αιτία της κατάρρευσης διερευνάται. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι άκουσαν δυνατό θόρυβο, σαν έκρηξη. Ομως οι αρχές απέδωσαν την κατάρρευση σε κακή κατασκευή.

    [07] Συνομιλίες Μπούς-Αννάν στο Λευκό ...

    03 Feb 2004, 02:46 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, θα συναντηθεί σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπούς και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συνομιλίες με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο κ. Αννάν είχε δηλώσει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως του ζήτησε η κυβέρνηση Μπούς, για να εξετάσει αν είναι δυνατή η πραγματοποίηση εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει μετά το αίτημα των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ για απ ευθείας εκλογές και όχι την επιλογή νέας κυβέρνησης μέσω τοπικών συνελεύσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο της Αμερικανικής Προσωρινής Αρχής.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός ταξίαρχος, Μάρτιν Ντέμπσυ, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα σκοπεύουν να περιορίσουν την παρουσία τους στη Βαγδάτη και να δώσουν στις Ιρακινές δυνάμεις περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα ασφάλειας. Ο κ. Ντέμπσυ είπε ότι αμερικανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδεύσει Ιρακινούς αστυνομικούς και πολίτες στην αντιμετώπιση ανταρτικών επιθέσεων και τόνισε ότι μέχρι τον Μάιο, θα έχει μειωθεί και ο αριθμός των αμερικανικών βάσεων που λειτουργούν στη Ιράκ, από 26 που είναι σήμερα, σε μόλις 8. Ο ταξίαρχος Ντέμπσυ δήλωσε μάλιστα ότι 6 απ αυτές τις βάσεις θα βρίσκονται στα περίχωρα της Βαγδάτης, ενώ δύο άλλες θα παραμείνουν στην λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη», όπου βρίσκεται και το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [08] Κρίσιμης σημασίας προκριματικές εκλογές σε 7 αμερικανικές πολιτείες.

    03 Feb 2004, 03:08 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    Προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος πραγματοποιούνται σήμερα σε 7 αμερικανικές πολιτείες, ενώ νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν σήμερα ο μέχρι τώρα επικρατέστερος υποψήφιος των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, θα υπερτερούσε του προέδρου Μπούς με ποσοστό 53 έναντι 46%. H σφυγμομέτρηση του δικτύου CNN και της εφημερίδας USA Today δείχνει επίσης τον κ. Κέρρυ να υπερτερεί έναντι του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, με ποσοστό 49 έναντι 14%, στον αγώνα για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Τρίτος έρχεται ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς, με ποσοστό 13%.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 February 2004 - 2:18:08 UTC