Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πώλ Ο'Νήλ διαψεύδει οτι έδωσε μυστικό κρατικό έγγραφο στην δημοσιότητα
  • [02] Αμερικανο-κινεζικές επαφές για την Βόρεια Κορέα
  • [03] Το Μεξικό υποστηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική Μπους
  • [04] Χρυσοστομίδης: Το νέο Τουρκοκυπριακό σχήμα θα ακολουθήσει τη
  • [05] 7 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά
  • [06] Διερεύνηση της υπόθεσης Ο' Νήλ, ζητά το Αμ. Υπουργείο Οικονομικών.
  • [07] Έλεγχο του μητρώου επιβατών θα προβλέπει νέο σύστημα ασφάλειας στις αερομεταφορές.
  • [08] Σαρόν: Μονομερή μέτρα μόνο μετά από έγκριση των ΗΠΑ και της Κνεσέτ.
  • [09] Συνομιλίες Τζαμαλί-Καρζάι στο Αφγανιστάν.
  • [10] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Θετικές οι διαβουλεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [11] Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση των κρατουμένων
  • [12] «Περιττό πόλεμο» χαρακτήρισε έκθεση του Κολεγίου Πολέμου την στρατιωτική δράση στο Ιράκ.
  • [13] Ετοιμάζεται κυβερνητικός συνασπισμός των τουρκοκυπρίων
  • [14] Η Συρία απέρριψε πρόταση του Ισραήλ για επανέναρξη συνομιλιών
  • [15] Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στο Ιράν
  • [16] Τουρκική βάση άρχισαν να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ

  • [01] Ο Πώλ Ο'Νήλ διαψεύδει οτι έδωσε μυστικό κρατικό έγγραφο στην δημοσιότητα

    13 Jan 2004, 17:20 UTC

    Ο κ. Ο'Νήλ

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πώλ ΟΝήλ, που βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή επέκρινε τον πρόεδρο Μπούς, διαψεύδει οτι πήρε μαζί του όταν απεχώρησε απο την υπηρεσία μυστικά κρατικά έγγραφα. Αξιωματούχοι του εν λόγω υπουργείου ζήτησαν τη διενέργεια εξέτασης, σχετικά με το άν ο κ. ΟΝήλ παράτυπα έδωσε στη δημοσιότητα μυστικά έγγραφα, για να προωθήσει το βιβλίο του. Σε σημερινή του συνέντευξη, ο κ. ΟΝήλ δήλωσε οτι ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου να του δώσει έγγραφα τα οποία θα μπορούσε να έχει χωρίς πρόβλημα.

    [02] Αμερικανο-κινεζικές επαφές για την Βόρεια Κορέα

    13 Jan 2004, 17:29 UTC

    Αμερικανοί και κινέζοι διπλωμάτες πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας και την διεθνή αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. Διπλωμάτες εργάζονται για τη διοργάνωση νέου κύκλου συνομιλιών, με στόχο να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Ανώτερος κινέζος αξιωματούχος δήλωσε οτι οι συζητήσεις μπορεί να ξαναρχίσουν τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, η Ρωσία είπε και πάλι σήμερα οτι χαιρετίζει την προσφορά της Πιονγιάνγκ να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ είπε οτι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εποικοδομητικά στην προσφορά αυτή. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως θα παγώσει όλα τα πυρηνικά της προγράμματα, με αντάλλαγμα ορισμένες αμερικανικές παροχές.

    [03] Το Μεξικό υποστηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική Μπους

    12 Jan 2004, 23:15 UTC

    O πρόεδρος Μπούς κέρδισε την υποστήριξη της Μεξικανικής κυβέρνησης, για το νέο του νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει την παροχή, σε παράνομους μετανάστες, προσωρινής άδειας εργασίας στις ΗΠΑ. Μιλώντας στη διάσκεψη κρατών της αμερικανικής ηπείρου στο Μοντερέϊ του Μεξικού, ο κ. Μπούς είπε οτι το προτεινόμενο πρόγραμμα προσωρινής απασχόλησης θα συνταιριάζει ενδιαφερόμενους εργαζόμενους με εργοδότες. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φόξ, δήλωσε ότι η πρόταση θα βοηθούσε τόσο την Μεξικανική, όσο και την Αμερικανική οικονομία, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί και απ το Αμερικανικό Κογκρέσο. Περίπου το 50% των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ, προέρχονται απο το Μεξικό. Εκτός από θέματα μετανάστευσης στην σύνοδο Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου θα συζητηθούν επίσης θέματα εμπορίου, και καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους του απ την Βραζιλία, την Αργεντινή και την Χιλή.

    [04] Χρυσοστομίδης: Το νέο Τουρκοκυπριακό σχήμα θα ακολουθήσει τη

    13 Jan 2004, 02:18 UTC

    Η Κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο συνασπισμός κομμάτων που επετεύχθη από Τουρκοκυπριακής πλευράς θα οδηγήσει στην γρήγορη επίλυση του Κυπριακού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε στη ΦτΑ ότι το νέο Τουρκοκυπριακό σχήμα θα ακολουθήσει μάλλον τη «Γραμμή Ντενγκτάς», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο οποίος αντιτίθεται στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι πρόκειται για κακό οιωνό για το Κυπριακό. Ο κ. Ντενγκτάς δήλωσε χθες ότι χρειάζονται περαιτέρω συνομιλίες επί του σχεδίου Αννάν για να το καταστήσουν αποδεκτό απ την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    [05] 7 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά

    12 Jan 2004, 16:40 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7 ιρακινούς, κατά την διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με άτομα που προσπαθούσαν να κλέψουν πετρέλαιο από αγωγό στο κεντρικό Ιράκ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχτηκαν βόρεια της Σαμάρας.

    Σ ένα άλλο επεισόδιο, ο στρατός είπε ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο οδόστρωμα. Επίσης, τουλάχιστον ένας στρατιώτης και 2 ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές που απαιτούσαν εύρεση εργασίας στη νότια πόλη Κουτ.

    [06] Διερεύνηση της υπόθεσης Ο' Νήλ, ζητά το Αμ. Υπουργείο Οικονομικών.

    13 Jan 2004, 02:12 UTC

    Πώλ Ο' Νήλ

    Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί αν ο πρώην υπουργός οικονομικών, Πωλ Ο Νηλ, έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι έγγραφο που περιέχονταν σε ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, που μεταδόθηκε τη Κυριακή, έφερε τη ένδειξη «απόρρητο». Η εκπομπή αναφέρονταν στο νέο βιβλίο του κυρίου Ο Νηλ που πρόκειται να κυκλοφορήσει σήμερα και στο οποίο ο πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μπούς, κατηγορεί το Πρόεδρο Μπους ότι είχε τη πρόθεση να εισβάλει στο Ιράκ, με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του 2001, και ότι έψαχνε να βρει τρόπο υλοποίησης αυτού του στόχου, ακόμη και πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    Ο κύριος Μπους απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ήταν υπέρ της απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από τη εξουσία, αλλά πρόσθεσε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση Κλίντον είχε τις ίδιες επιδιώξεις.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλαν, χαρακτήρισε τον ο κ. Μπους ισχυρό ηγέτη που θέτει σκληρές ερωτήσεις και παίρνει δύσκολες αποφάσεις.

    [07] Έλεγχο του μητρώου επιβατών θα προβλέπει νέο σύστημα ασφάλειας στις αερομεταφορές.

    13 Jan 2004, 02:51 UTC

    Η κυβέρνηση Μπούς σκοπεύει να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα ασφάλειας στις αερομεταφορές που θα προβλέπει πρωτοφανή έλεγχο του μητρώου των επιβατών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία θα πρέπει να υποβάλλουν στις αμερικανικές αρχές τους καταλόγους με τα ονόματα όλων των επιβατών. Στη συνέχεια οι αρχές θα ορίζουν σε κάθε όνομα χρωματικό κώδικα ανάλογα με το επίπεδο απειλής που αρμόζει για τον συγκεκριμένο επιβάτη. Για παράδειγμα επιβάτες των οποίων το όνομα θα συνοδεύεται από ένδειξη κόκκινου χρώματος δεν θα μπορούν να επιβιβάζονται σε πτήση, επιβάτες των οποίων το όνομα θα συνοδεύεται από ένδειξη κίτρινου χρώματος θα ερευνώνται προσεκτικά και οι επιβάτες που δεν θα θεωρούνται ύποπτοι θα χαρακτηρίζονται από χρώμα πράσινο. Τεράστια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων θα χρησιμοποιείται για την διερεύνηση του μητρώου των επιβατών. Βέβαια το όλο αυτό πρόγραμμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέρους οργανώσεων προάσπισης των ατομικών ελευθεριών και του προσωπικού απορρήτου. Αλλά αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το νέο αυτό σύστημα θα συμμορφώνεται πλήρως με την αμερικανική νομοθεσία περί προστασίας του προσωπικού απορρήτου.

    [08] Σαρόν: Μονομερή μέτρα μόνο μετά από έγκριση των ΗΠΑ και της Κνεσέτ.

    13 Jan 2004, 03:12 UTC

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δεσμεύτηκε να ζητήσει την έγκριση των ΗΠΑ και της Ισραηλινής Βουλής, πριν προβεί σε μονομερή μέτρα απομόνωσης του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους. Μιλώντας τη Δευτέρα στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο κ. Σαρόν είπε οτι θα αναλάβει νέα μέτρα μόνο άν η Παλαιστινιακή ηγεσία δεν εφαρμόσει τις προβλέψεις του οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σαρόν δεν διευκρίνησε ποιά θα είναι αυτά τα μονομερή μέτρα, αλλά είχε πεί παλαιότερα οτι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από μέρους του Ισραήλ, θα δώσει στους Παλαιστίνιους λιγότερα εδάφη, απ αυτά που θα έπαιρναν μέσω διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, η Συρία απέρριψε Ισραηλινή πρόσκληση προς τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασσάντ για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι, η πρόσκληση αυτή, δεν αποτελούσε σοβαρή απάντηση σε προηγούμενη πρόταση της Δαμασκού για συνομιλίες.

    [09] Συνομιλίες Τζαμαλί-Καρζάι στο Αφγανιστάν.

    13 Jan 2004, 03:19 UTC

    Ζ. Τζαμαλί, Χ. Καρζάι

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ζαφαρουλά Καν Τζαμαλί, επέστρεψε στη χώρα του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Αφγανιστάν όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, με θέμα την διασυνοριακή ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Τζαμαλί αποτελεί απόδειξη της σύσφιξης των πολιτικο-οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Από τη πλευρά του ο κ. Τζαμαλί δήλωσε ότι το Πακιστάν έχει εντείνει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα για να αποτρέψει την διείσδυση Ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι Πακιστάν και Αφγανιστάν θα παλέψουν «χέρι με χέρι» κατά της τρομοκρατίας.

    [10] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Θετικές οι διαβουλεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    13 Jan 2004, 03:52 UTC

    Άνταμ Ερελί

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε σοβαρές και θετικές τις συνεχιζόμενες επαφές για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, ενόψει της επίσκεψης σήμερα στην Ουάσιγκτον Κινεζικής αντιπροσωπείας με στόχο την συνέχιση των διαβουλεύσεων για την πραγματοποίηση εξαεθνών συνομιλιών για το θέμα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι η Κινεζική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον υφυπουργό εξωτερικών για θέματα ανατολικής Ασίας, Τζέιμς Κέλλυ. Ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Φεβρουάριο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    [11] Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση των κρατουμένων

    12 Jan 2004, 21:48 UTC

    Η βάση Γκουαντανάμο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να εξετάσει υπόθεση που αφορά κρατουμένους, επιτρέποντας έτσι στη Κυβέρνηση Μπούς να κρατήσει μυστικά τα ονόματα εκατοντάδων ξένων που έχουν συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με προσφυγή που είχαν καταθέσει κοινωνικές και δημοσιογραφικές ομάδες, που υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της ταυτότητας των κρατουμένων είναι αντισυνταγματική. Η άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση σημαίνει ότι η απόφαση, την οποία είχε λάβει κατώτερο δικαστήριο νωρίτερα, σε σχέση με την υπόθεση εξακολουθεί να ισχύει.

    Με την απόφασή του να μην επέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε το επιχείρημα της κυβέρνησης Μπους ότι η γνωστοποίηση της ταυτότητας των ξένων αυτών κρατούμενων θα μπορούσε να αποτελέσει συμβιβασμό στην εθνική ασφάλεια.

    [12] «Περιττό πόλεμο» χαρακτήρισε έκθεση του Κολεγίου Πολέμου την στρατιωτική δράση στο Ιράκ.

    12 Jan 2004, 21:09 UTC

    Νέα έκθεση του Κολεγίου Πολέμου του Αμερικανικού Στρατού επικρίνει το τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπούς χειρίζεται το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και την κατηγορεί ότι τον παρέκαμψε διεξάγοντας έναν περιττό πόλεμο στο Ιράκ

    Η έκθεση με τίτλο «Περιορίζοντας το Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» συνιστά να επικεντρωθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας στην απειλή από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Συντάχτηκε από τον Τζεφρυ Ρέκορντ, καθηγητή του Στρατιωτικού Κολεγίου της Αλαμπάμα. Ο κ. Ρέκορντ αναφέρει ότι οι απόψεις που εκφράζονται στην έκθεση δεν αντιπροσωπεύουν κατ ανάγκην τις απόψεις του Στρατού, του Πεντάγωνου, ή της κυβέρνησης Μπούς. Και προειδοποιεί ότι ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, όπως πραγματοποιείται τώρα, είναι επικίνδυνος γιατί διεξάγεται αδιακρίτως και βάση φιλοδοξιών.

    [13] Ετοιμάζεται κυβερνητικός συνασπισμός των τουρκοκυπρίων

    12 Jan 2004, 19:23 UTC

    Στη Βόρεια Κύπρο γίνονται τα τελευταία βήματα για τη δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Τα μισά μέλη του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου θα προέρχονται από την παράταξη που υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν για την επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού και τα άλλα μισά από την παράταξη που αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό. Η νέα διοίκηση θα καθορίσει το μέλλον των τουρκοκυπρίων, που κινδυνεύουν να μείνουν απ έξω το Μάϊο, που η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα μας έστειλε από τη Λευκωσία ο Νέηθαν Μόρλεϋ.

    Στη συμφωνία για τη δημιουργία συνασπισμού, κατέληξαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το οποίο θέλει να επιδιωχθεί επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και το Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο αντιτίθεται στην επανένωση βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μεχμέντ Αλί Ταλάτ, προωθεί την ιδέα της γρήγορης επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του προς την Κυπριακή Τηλεόραση ο κ. Ταλάτ είπε πως η συμφωνία για τη σύμπηξη συνασπισμού επιτεύχθηκε, με την προϋπόθεση, ότι στόχος της θα είναι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαίρεσης των δύο κοινοτήτων του νησιού μέχρι την πρώτη Μαίου, που η Κύπρος εντάσσεται επίσημα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχηγός του άλλου κόμματος στο Συνασπισμό, του Δημοκρατικού, είναι ο Σερντάρ Ντενκτάς, γυιός του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο είχε απορρίψει το σχέδιο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι αποτελεί ξεπούλημα του λαού του. Ο Σερντάρ Ντενκτάς είχε επίσης αντιταχθεί απερίφραστα στο σχέδιο Ανάν. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται πως τείνει να υιοθετήσει την ιδέα της έναρξης νέας σειράς συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο Σερντάρ Ντενκτάς θα είναι στη νέα Διοίκηση Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών. Ο πατέρας του όμως θα διατηρήσει το ρόλο του κύριου διαπραγματευτή στις οποιεσδήποτε διακοινοτικές συνομιλίες.

    Σε συνέντευξη προς τη Φωνή της Αμερικής, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι πολιτικές εξελίξεις στον Τουρκοκυπριακό τομέα δεν τον κάνουν να αισιοδοξεί και τόσο, σχετικά με την προοπτική του να σημειωθεί σύντομα πρόοδος, σε σχέση με το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Όπως είπε: « To ότι ο κ. Ντενκτάς θα συνεχίσει να είναι ο κύριος διαπραγματευτής, ενώ ο γυιός του, Σερντάρ, συνεργασθεί τώρα με τον κ. Ταλάτ, φαίνεται να υποδηλοί ότι η γραμμή Ντενκτάς εξακολουθεί να είναι η γραμμή που θα υιοθετηθεί από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Και αυτός είναι πολύ κακός οιωνός, όσον αφορά τη σωστή αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, όπως περιμένει η δική μας πλευρά, με βάση το σχέδιο Ανάν.»

    Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση προς τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες για την επανένωση του νησιού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ο πρόεδρος Μπους θα συζητήσει αργότερα αυτό το μήνα εδώ στην Ουάσινγκτων το Κυπριακό με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

    [14] Η Συρία απέρριψε πρόταση του Ισραήλ για επανέναρξη συνομιλιών

    12 Jan 2004, 16:44 UTC

    Ο κ. αλ Ασσαντ

    Η Συρία απέρριψε ισραηλινή πρόσκληση προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασσαντ να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ απηύθυνε την πρόσκληση σήμερα απο το ισραηλινό ραδιόφωνο, λέγοντας οτι η χώρα του πρέπει να εξετάσει τις πρόσφατες εκκλήσεις του Σύρου ηγέτη για επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ομως, Σύρος αξιωματούχος γρήγορα απέρριψε την πρόσκληση του Ισραήλ, λέγοντας οτι δεν αποτελούσε σοβαρή απάντηση στην πρόταση του προέδρου αλ Ασσαντ. Ο Συρος ηγέτης δήλωσε τον περασμένο μήνα οτι είναι διατεθειμένος να ξαναρχίσει συνομιλίες απο το σημείο που είχαν μείνει το 2000, όπου το Ισραήλ είχε προσφερθεί να επιστρέψει στη Συρία σχεδόν όλη την περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν, που κατέλαβε κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967.

    [15] Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στο Ιράν

    12 Jan 2004, 16:49 UTC

    Ο Αγιατολλάχ Χαμενέι

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι, λέει οτι δεν είναι έτοιμος να μεσολαβήσει στην κλιμακούμενη πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του συντηρητικού Συμβουλίου Περιφρούρισης να απαγορεύσει σε δεκάδες μεταρρυθμιστές νομοθέτες να συμμετάσχουν στις εκλογές του επόμενου μήνα. Ο Αγιατολλάχ Χαμενέι λέει οτι όλα να νόμιμα μέσα πρέπει να εξαντληθούν για την επίλυση του αδιεξόδου, πρίν να μεσολαβήσει ο ίδιος. Στο μεταξύ, δεκάδες ιρανοί βουλευτές συμμετέχουν για δεύτερη σήμερα μέρα στην καθιστική διαμαρτυρία στο κτίριο της Βουλής στην Τεχεράνη, για τον αποκλεισμό αυτό. Την Κυριακή και οι 27 επαρχιακοί κυβερνήτες της χώρας, υπέγραψαν επιστολή, με την οποία απειλούν οτι θα παραιτηθούν, άν δεν ανακαλέσει την απόφασή του το Συμβούλιο Περιφρούρισης.

    [16] Τουρκική βάση άρχισαν να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ

    12 Jan 2004, 21:34 UTC

    Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν μια αεροπορική βάση στη νότιο Τουρκία για να μπορούν να εναλλάσσονται τα στρατεύματα στο Ιράκ Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η μετακίνηση των στρατευμάτων προς και από το Ιράκ μέσω της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ άρχισε την περασμένη Τετάρτη.

    Η άδεια της Άγκυρα για τη χρήση της βάσης σηματοδοτεί μία αλλαγή στη πολιτική της, από πέρσι την άνοιξη , που η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει σε αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τουρκικές βάσεις, ή το τουρκικό έδαφος για την εισβολή στο Ιράκ.

    Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις άρχισαν να βελτιώνονται μετά από τον πόλεμο στο Ιράκ, όταν η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του ότι οι Ιρακινοί αντιτάχτηκαν έντονα στην ιδέα.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσεπ Ταγιπ Ερντογκαν αναμένεται να επισκεφτεί το Πρόεδρος Μπους προς τα τέλη αυτού του μήνα στην Ουάσινγκτον


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 January 2004 - 2:18:13 UTC