Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσχεδιασμένη η ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, λεει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πώλ Ο'Νήλ
  • [02] Ιράκ: Εκλογές ζητά εξέχων Σιίτης κληρικός
  • [03] Ιράν: Διαμαρτυρία βουλευτών για απόφαση Ισλαμιστών Κληρικών.
  • [04] Σαρόν: Το Ισραήλ έτοιμο για συνομιλίες με τη Συρία.
  • [05] Βοσνία: Χωρίς αποτέλεσμα ανθρωποκυνηγητό για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.
  • [06] Στο σχηματισμό "κυβέρνησης" συμφώνησαν Ταλάτ και Ντενγκτάς.
  • [07] Στο Μεξικό ο πρόεδρος Μπούς για την σύνοδο κορυφής χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου.
  • [08] Πακιστάν: Συνελήφθη αξιωματούχος για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου Μουσαράφ.
  • [09] Απ' αυτή την εβδομάδα η εξερεύνηση του Άρη απ' το Spirit.
  • [10] Μάικλ Κλόσσον: Αμερική, ΟΗΕ και ΕΕ υποστηρίζουν γρήγορη λύση του Κυπριακού
  • [11] Ένα δισ. δολάρια αναμένεται να στοιχίσει η ανοικοδόμηση της Μπαμ, στο Ιράν
  • [12] Η θέση της Άγκυρας για το Κυπριακό θα καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας
  • [13] Ν. ντε Βιλπέν: «Νέο επίπεδο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης.»
  • [14] Στο κίτρινο, ο βαθμός επικινδυνότητας στις ΗΠΑ
  • [15] Μόνο 1000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήκαν στις ΗΠΑ
  • [16] Έκρηξη κοντά σε σιιτικό τέμενος, βόρεια της Βαγδάτης
  • [17] Κ. Πάουελ: Ο «οδικός χάρτης» αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση

  • [01] Προσχεδιασμένη η ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, λεει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πώλ Ο'Νήλ

    12 Jan 2004, 16:59 UTC

    Ο κ. Ο'Νήλ

    Σε βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους, αναφέρει πως ο αμερικανός Πρόεδρος άρχισε να σχεδιάζει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν το 2001, αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία και πρίν να διενεργηθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον Πωλ Ο Νηλ, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος επικρίνει επίσης τα οικονομικά σχέδια του αμερικανού προέδρου.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο C-B-S παρουσίασε χθες αποσπάσματα συνέντευξης με τον κ. Ο Νηλ, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην υπουργός οικονομικών δήλωσε: «Ευθύς εξ αρχής υπήρχε η πεποίθηση πως ο Σαντάμ Χουσείν ήταν φαύλο άτομο και έπρεπε να απομακρυνθεί.»

    Ο κ. Ο Νηλ απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το Δεκέμβριο του 2002, λόγω διαφωνιών σε σχέση με τις φορολογικές περικοπές που σχεδίαζε η κυβέρνηση Μπους. Πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ο Νηλ ήταν διοικητικό στέλεχος της επιχείρησης παραγωγής αλουμινίου ΑΛΚΟΑ. Τη συνέντευξή του προς το CBS, την παραχώρησε με στόχο να προωθήσει ένα νέο βιβλίο του, το οποίο αναφέρεται στο πρώτο ήμισυ της θητείας του αμερικανού προέδρου, που θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπους θεωρούσε το Σαντάμ Χουσείν επικίνδυνο άτομο, πριν από τις επιθέσιες της 11ης Σεπτεμβρίου και ακόμα περισσότερο μετά από τις επιθέσεις αυτές. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως πιστεύει ότι ο κ. ΟΝηλ χρησιμοποιεί το βιβλίο του για δικαιολογήσει τις προσωπικές του απόψεις. Στο βιβλίο αυτό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφέρει πως ως μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ουδέποτε είδε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος, βουλευτής Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ σε εμφάνισή του στο πρόγραμμα FACE THE NATION του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου C-B-S, είπε πως οι υποψίες για την ύπαρξη όπλων μαζικού ολέθρου στο Ιράκ υπήρχαν προ πολλού, ακόμα και πριν από από την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Μπους. Είπε συγκεκριμένα: «Πήγα προσωπικά στο C-I-A και υπέβαλα διάφορες ερωτήσεις. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική. Μου είπαν πως υπήρχαν μεγάλες ανησυχίες ότι ο Σαντάμ Χουσείν είτε διέθετε το υλικό για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, είτε τη δυνατότητα να κατασκευάσει γρήγορα εξαρτήματα για τέτοια όπλα, που θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών. Το ίδιο είχα κάνει και με πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον, αρμόδιους σε θέματα ασφάλειας και η απάντηση ήταν η ίδια.»

    Μια άλλη πηγή διαφωνιών μεταξύ του κ. Ο Νηλ και της κυβέρνησης Μπους ήταν η αμερικανική οικονομία. Ο κ. Ο Νηλ επέκρινε τα κυβερνητικά σχέδια για φορολογικές περικοπές, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα απέληγε σε ελλείμματα, με αποτέλεσμα να κλονισθούν τα γερά θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας. Η θέση αυτή υποστηρίχτηκε και από ένα άλλο δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο, το γερουσιαστή Τζόζεφ Λήμπερμαν, ο οποίος μιλώντας στο πρόγραμμα «FOX NEWS SUNDAY» είπε : «Φαίνεται πως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο απομάκρυναν τον Πωλ Ο Νηλ, ο οποίος , κατά τη γνώμη μου, είχε δίκηο. Η κυβέρνηση Μπους έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην ιστορία της χώρας μας. Η τιμή του δολαρίου βρίσκεται σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα, ενώ τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.»

    Το έλλειμμα προϋπολογισμού στην Αμερική είναι αυτή τη στιγμή της τάξης των 500 δισ. δολαρίων. Ο διάδοχος του κ. Ο Νηλ στο υπουργείο οικονομικών, Τζον Σνόου, επανέλαβε τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να μειώσει κατά πενήντα τοις εκατό το έλλειμμα αυτό κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

    [02] Ιράκ: Εκλογές ζητά εξέχων Σιίτης κληρικός

    12 Jan 2004, 02:03 UTC

    Αγιατολά Σιστανί

    Στο Ιράκ, ο πλέον επιφανής Σιίτης κληρικός δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα θα χειροτερέψει αν οι ΗΠΑ και το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεχίσουν να επιδιώκουν την εγκαθίδρυση προσωρινής κυβέρνησης χωρίς εκλογές. Ο Μέγας Αγιατολά Αλί Αλ Σιστανί, δήλωσε σε αντιπροσωπεία του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι θα προκύψουν «νέα προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά, με μια κυβέρνηση μη εκλεγμένη απ το λαό, που δεν θα χαίρει αξιοπιστίας. Αντ αυτού ο Σιίτης κληρικός ζητά την διενέργεια εκλογών. Όμως οι συμμαχικές δυνάμεις απορρίπτουν την ιδέα πρόωρων εκλογών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Ιράκ και λόγω δυσκολιών εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

    [03] Ιράν: Διαμαρτυρία βουλευτών για απόφαση Ισλαμιστών Κληρικών.

    12 Jan 2004, 02:15 UTC

    Από την διαμαρτυρία μέσα στο κοινοβούλιο του Ιράν

    Στο Ιράν, σε επιστολή τους προς το πρόεδρο, Μοχάμεντ Χαταμί, 27 περιφερειακοί κυβερνήτες απειλούν ότι θα παραιτηθούν αν δεν αντιστραφεί, μέσα σε μια εβδομάδα, απόφαση για τον αποκλεισμό απ τις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 80 φιλο-μεταρρυθμιστών βουλευτών. Η απόφαση για τον αποκλεισμό των 80 βουλευτών ελήφθη από το λεγόμενο Συμβούλιο Κηδεμονίας του Ιράν, που αποτελείται από μη εκλεγμένους σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές Κληρικούς, το οποίο έχει το δικαίωμα να ανατρέπει αποφάσεις της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης δεκάδες φιλομεταρρυθμιστές βουλευτές ξεκίνησαν διαμαρτυρία στο κτήριο του Ιρανικού Κοινοβουλίου.

    [04] Σαρόν: Το Ισραήλ έτοιμο για συνομιλίες με τη Συρία.

    12 Jan 2004, 02:17 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία, αν η Δαμασκός σταματήσει να «υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και ποιο συγκεκριμένα να σταματήσει να υποστηρίζει την οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου. Επίσης ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι πριν μερικούς μήνες το Ισραήλ και η Συρία πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες, αλλά Σύρος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι δεν υπήρξαν τέτοιες επαφές. Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι το τείχος ασφάλειας που το Ισραήλ κατασκευάζει μέσα σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, δεν πρόκειται να συντελέσει στην επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή.

    [05] Βοσνία: Χωρίς αποτέλεσμα ανθρωποκυνηγητό για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    12 Jan 2004, 02:20 UTC

    Μετά από δύο μέρες ερευνών στο Πάλε, Νατοϊκές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σερβο-Βοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Νατοϊκές δυνάμεις μπήκαν στο Πάλε το Σάββατο μετά από πληροφορίες ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είχε τραυματιστεί και ότι ενδεχομένως θα ζητούσε ιατρική βοήθεια. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στο σπίτι του Κάρατζιτς στο Πάλε βρέθηκαν πυρομαχικά και έγγραφα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις έρευνες για την ανεύρεση του. Επίσης συνελήφθη ένα άτομο που χαρακτηρίστηκε υποστηρικτής του πρώην ηγέτη των Σερβο-Βοσνίων.

    [06] Στο σχηματισμό "κυβέρνησης" συμφώνησαν Ταλάτ και Ντενγκτάς.

    12 Jan 2004, 02:26 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο ηγέτης του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενγκτάς, συμφώνησαν στη δημιουργία λεγόμενης κυβέρνησης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι στόχος του νέου σχήματος είναι η επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ, μέχρι την 1η Μαΐου.

    [07] Στο Μεξικό ο πρόεδρος Μπούς για την σύνοδο κορυφής χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου.

    12 Jan 2004, 02:46 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς μεταβαίνει σήμερα στην πόλη Μοντερέι του Μεξικού για την έναρξη διήμερης συνόδου κορυφής των 34ων ηγετών του Οργανισμού Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου που αναμένεται πως θα επικεντρωθεί σε θέματα τρομοκρατίας, μετανάστευσης και εμπορίου. Αναμένεται επίσης ότι ο πρόεδρος Μπούς θα συζητήσει το νέο σχέδιο του μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας των ΗΠΑ που προβλέπει την νομιμοποίηση τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

    [08] Πακιστάν: Συνελήφθη αξιωματούχος για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου Μουσαράφ.

    12 Jan 2004, 02:42 UTC

    Περβέζ Μουσαράφ

    Οι Πακιστανικές αρχές συνέλαβαν αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε σχέση με την υπόθεση της δεύτερης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ, το περασμένο μήνα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο συλληφθής, Μουχαμάντ Ναΐμ, έδωσε πληροφορίες στους επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας που προσπάθησαν να ρίξουν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα πάνω στην αυτοκινητοπομπή του κ. Μουσαράφ στις 25 Δεκεμβρίου στην Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Μουσαράφ δεν έπαθε τίποτα, αλλά τουλάχιστον 12 άλλα άτομα σκοτώθηκαν απ την επίθεση.

    [09] Απ' αυτή την εβδομάδα η εξερεύνηση του Άρη απ' το Spirit.

    12 Jan 2004, 02:49 UTC

     

    Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ δηλώνουν ότι αυτή την εβδομάδα το ρομποτικό διαστημόπλοιο Spirit, που βρίσκεται στο Άρη, θα αρχίσει να συγκεντρώνει δείγματα της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη. Η ΝΑΣΑ δήλωσε επίσης ότι το Spirit είναι έτοιμο να απομακρυνθεί απ την πλατφόρμα προσγείωσης του και να αρχίσει να διερευνά την επιφάνεια του Άρη. Επιστήμονες στη γη θα είναι αυτοί που θα δώσουν στο ρομποτικό όχημα την εντολή έναρξης των εργασιών του συγκέντρωσης και ανάλυσης πετρωμάτων του πλανήτη.

    [10] Μάικλ Κλόσσον: Αμερική, ΟΗΕ και ΕΕ υποστηρίζουν γρήγορη λύση του Κυπριακού

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    08 Jan 2004, 20:26 UTC

    Μάηκλ Κλόσσον

    Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Μάηκλ Κλόσσον μίλησε στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό μέσα στους επόμενους μήνες. Την Πέμπτη επίσης ο Πρέσβης κ. Κλόσσον ενημέρωσε για τα ίδια θέματα πολιτικούς αναλυτές, παράγοντες δεξαμενών σκέψης και ανταποκριτές Ελληνικών και Τουρκικών ειδησεογραφικών οργανισμών στα πλαίσια εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε το λεγόμενο Κέντρο Δυτικής Πολιτικής, που εδρεύει στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Οι δύο τούτες εκδηλώσεις έγιναν με φόντο τη δήλωση πού έκανε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σημίτης ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο από τα τρία κύρια πολιτικά θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η Ελληνική προσοχή στο 2004, και τις ίδιες ώρες που ανώτεροι Τούρκοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου κ. Σεζέρ, του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιούλ συνέρχονταν στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπο υποστήριξης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Γιάννης Συτιλίδης

    Όπως είπε ο Ελληνικής καταγωγής Διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής, Γιάννης Συτιλίδης, καθώς παρουσίαζε στους προσκεκλημένους του τον Πρέσβη Μάηκλ Κλόσσον, από την αρχή της δεκαετίας του 1990, κάθε Ιανουάριο γίνονταν η πρόβλεψη ότι ο χρόνος που έμπαινε θα ήταν και ο χρόνος επίλυσης του Κυπριακού. Όμως κάθε φορά, η πρόβλεψη αυτή δεν επαληθεύονταν γιατί εκδηλώνονταν απρόοπτες εξελίξεις που παρεμπόδιζαν την υλοποίηση της ευχής. Φέτος όμως, κατά τον ίδιο εμπειρογνώμονα, η εξέλιξη των πραγμάτων ίσως να είναι διαφορετική και να επιτευχθεί η πολυπόθητη λύση στο πρόβλημα του νησιού που από το 74 ταλαιπωρεί τους πάντες και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής.

    Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάηκλ Κλόσσον ανέπτυξε τούς λόγους στους οποίους οφείλεται η προοπτική αυτή. Κατ αρχήν, είπε, έχουμε σαν δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαίου του 2004 και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνουν την εξεύρεση διακανονισμού του Κυπριακού μέχρι την ημέρα εκείνη ή έστω και λίγο αργότερα. Η Ευρώπη, κατά τον κύριο Κλόσσον, εξακολουθεί να είναι ο καταλύτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα ήθελε να δει τους Τουρκοκύπριους να εντάσσονται στους κόλπους της μαζί με τους Ελληνοκύπριους και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν έχει μέχρι τότε λυθεί το πρόβλημα που χωρίζει τις δύο κοινότητες. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει και την άποψη πως διευθέτηση του Κυπριακού θα βοηθούσε παράλληλα την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία έχει καταστήσει τον στόχο της εισδοχής της στην κοινότητα ως την ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπε ο κύριος Κλόσσον απογοητεύτηκαν που οι περσινές συνομιλίες ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές δεν οδήγησαν στην υποβολή του σχεδίου Αννάν σε δημοψήφισμα στην Ελληνο-κυπριακή και την Τουρκο-κυπριακή κοινότητα. Αλλά από την άλλη πλευρά, συνέχισε, η Αμερική πιστεύει πως δεν έχει χαθεί η προοπτική να γίνει ο στόχος αυτός πραγματικότητα φέτος.

    Υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στους τελευταίους μήνες που φαίνεται να αναπτερώνουν την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία από τις εξελίξεις αυτές την οποία ανέφερε σαν παράδειγμα ο κ. Κλόσσον είναι η χαλάρωση των περιορισμών στην διακίνηση πολιτών από την μία στην άλλη κοινότητα του νησιού. Μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν καταγραφεί κάπου δύο εκατομμύρια περάσματα πολιτών από την Πράσινη Γραμμή. Και οι τόσες πολλές ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους κατοίκους των δύο τομέων, τόνισε, απορρίπτει το επιχείρημα ορισμένων ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί ο ένας με τον άλλον.

    Άλλο σημαντικό στοιχείο που ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης είναι το ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες έχουν αρχίσει τώρα να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους και αυτό το είδαμε στις πρόσφατες εκλογές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στις οποίες η πλειοψηφία είπε πως θέλει λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα αν και από άποψη βουλευτικών εδρών οι παρατάξεις υπέρ και κατά την επανάληψης των διακοινοτικών συνομιλιών πάνω στο σχέδιο Αννάν πήραν τον ίδιο ακριβώς αριθμό -- 25 η κάθε μία. Λίγο μετά τις εκλογές εκείνες ορισμένοι παράγοντες της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατήγγειλαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμίχθηκαν στην όλη διαδικασία και ότι ήταν η Αμερικανική ανάμιξη που οδήγησε στο αποτέλεσμα περισσότεροι Τουρκοκύπριοι να ζητούν επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών και ταυτόχρονη ένταξη των δύο κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαντώντας σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής σχετικά με τα καταγγελλόμενα, ο κύριος Κλόσσον είπε ότι δεν αληθεύουν τα όσα λέγονται για Αμερικανική ανάμιξη.

    Καταλήγοντας ο Μάηκλ Κλόσσον είπε ότι εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ελαστικότητα γιατί καμιά τους δεν πρόκειται να πάρει 100 τοις εκατό τα όσα επιδιώκει. Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η εξεύρεση λύσης σε αυτό. Και η έλλειψη λύσης παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά και την ανησυχία και στις δύο πλευρές. Κάτι άλλο που συνέστησε ο κύριος Κλόσσον να θυμόμαστε είναι ότι η επιλογή δεν είναι μεταξύ του σχεδίου Αννάν και ενός άλλου σχεδίου που θα μπορούσε να διαμορφωθεί μελλοντικά. Η επιλογή είναι είτε το σχέδιο Αννάν, έστω και με κάποια τροποποίηση, είτε καμία λύση του προβλήματος.

    [11] Ένα δισ. δολάρια αναμένεται να στοιχίσει η ανοικοδόμηση της Μπαμ, στο Ιράν

    09 Jan 2004, 21:16 UTC

    Μπαμ

    Αρμόδιοι των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικές υποθέσεις δηλώνουν πως το κόστος για την ανοικοδόμηση της πόλης Μπαμ του Ιράν, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε από το σεισμό, πιθανόν θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα πως για να ξανακτιστεί η αρχαία πόλη θα χρειαστούν κατά πάσα πιθανότητα αρκετά χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα το καλύψει η ιρανική κυβέρνηση, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν ανάμειξη στην φάση προγραμματισμού. Και ενώ άρχισαν τα σχέδια ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης πόλης, ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει το επείγον πρόβλημα του επισιτισμού και της στέγασης των σεισμόπληκτων.

    Στη Ρώμη το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού εξαπόλυσε τρίμηνη επιχείρηση έκτακτης ανάγκης για τη διατροφή των 100.000 ανθρώπων που επηρεάστηκαν από το σεισμό στη Μπαμ.

    [12] Η θέση της Άγκυρας για το Κυπριακό θα καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας

    09 Jan 2004, 20:49 UTC

    Αξιωματούχοι της Κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασαν αμφιβολίες για τo κατά πόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Αξιωματούχοι στη Λευκωσία παρατήρησαν ότι στη χθεσινή σχετική δήλωση της Άγκυρας τονιζόταν ότι κατά την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις «πραγματικότητες» που επικρατούν στο νησί. Αξιωματούχοι της Κυπριακής κυβέρνησης το ερμήνευσαν αυτό σαν συνέχιση από μέρους της Τουρκίας της υποστήριξης προς την ιδέα της δημιουργίας στην Κύπρο δύο κρατών, θέσης που ήδη έχει απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Η Τουρκική ηγεσία εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση μετά από σύσκεψη στην Άγκυρα στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος Αχμετ Νεσντέτ Σεζέρ, ο Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιούλ και ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου Στρατού Χίλμι Οζκιόκ. Αργότερα, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη συνεδρίαση του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου θα καθορισθεί επίσημα η θέση της Άγκυρας σε σχέση με το θέμα.

    Οι πρόσφατες εκλογές στη τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου έδωσαν ίσο αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών στα κόμματα που υποστηρίζουν το σχέδιο των ΗΕ και σε αυτά που αντιτίθενται.

    [13] Ν. ντε Βιλπέν: «Νέο επίπεδο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης.»

    09 Jan 2004, 16:20 UTC

    Από την υπογραφή της συμφωνίας

    H Λιβύη υπέγραψε συμφωνία την Παρασκευή στο Παρίσι για την καταβολή αποζημίωσης ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε κάθε μία από τις οικογένειες των 170 ατόμων, που σκοτώθηκαν το 1989, όταν γαλλικό επιβατηγό αεροσκάφος καταστράφηκε από βόμβα πετώντας πάνω από τη Σαχάρα. Γαλλικό δικαστήριο είχε καταδικάσει ερήμην έξι Λίβυους για τον βομβισμό. Η Λιβύη δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την επίθεση, αλλά τελικά υποσχέθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις.

    O Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία, μετά από συζητήσεις με το Λίβυο ομόλογο του Αμπντ αλ Ραχμαν Σαλγκαμ. Ο κ. ντε Βιλπέν είπε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης.

    [14] Στο κίτρινο, ο βαθμός επικινδυνότητας στις ΗΠΑ

    09 Jan 2004, 21:28 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι μείωσαν τον βαθμό επικινδυνότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, αλλά για ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές εξακολουθεί να ισχύει η μεγαλύτερη βαθμίδα. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ρτζ είπε ότι το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε από «υψηλό,» ή πορτοκαλί , σε «αυξημένο,» ή κίτρινο, γιατί υπάρχουν λιγότερες αξιόπιστες ενδείξεις για πιθανές επιθέσεις.. Όμως, είπε ο κύριος Ριτζ, εξακολουθεί να ισχύει ο μεγαλύτερος βαθμίδα επικινδυνότητας για ορισμένες βιομηχανίες και ορισμένα σημεία της χώρας.

    Τα μέτρα ασφάλειας για τις αεροπορικές συγκοινωνίες θα εξακολουθήσουν να είναι αυστηρά. Αλλά ο κύριος Ριτζ αρνήθηκε να πει ποιές είναι οι βιομηχανίες και οι περιοχές που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα επιφυλακής.

    [15] Μόνο 1000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήκαν στις ΗΠΑ

    09 Jan 2004, 21:22 UTC

    Η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόνο 1000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ενώ εμπειρογνώμονες περίμεναν να δημιουργηθούν πάνω από 100 χιλιάδες νέες θέσεις. Σημερινή κυβερνητική έκθεση επίσης αναφέρει ότι η ανεργία μειώθηκε, πέφτοντας στα 5,6%. Εμπειρογνώμονας της Στατιστικής Υπηρεσίας για θέματα Εργασίας λεει ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε λίγο, γιατί περίπου 300.000 άτομα αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό, το Δεκέμβριο. Η έκθεση απογοήτευσε επενδυτές και κατά συνέπεια προκλήθηκε μείωση της τιμής των μετοχών και του δολαρίου.

    [16] Έκρηξη κοντά σε σιιτικό τέμενος, βόρεια της Βαγδάτης

    09 Jan 2004, 15:58 UTC

    Έκρηξη έξω από σιιτικό τέμενος στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης,τη Παρασκευή, σκότωσε τουλάχιστον πέντε άτομα. Η ιρακινή αστυνομία είπε οτι η έκρηξη προεκλίθη από γαζάκι, που είχε κολληθεί σε ποδήλατο. Το γκαζάκι εξερράγη έξω από το τέμενος, ενώ οι πιστοί αποχωρούσαν από τις προσευχές της Παρασκευής.

    Νωρίτερα, δύο οπλοβομβίδες έπληξαν ξενοδοχείο της Βαγδάτης, στο οποίο καταλύουν εργαζόμενοι και συμβασιούχοι της κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχίας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    Εξ άλλου, στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν νυκτερινές εφόδους και συνέλαβαν 14 άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι διενεργούσαν επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

    [17] Κ. Πάουελ: Ο «οδικός χάρτης» αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση

    09 Jan 2004, 16:12 UTC

    Κ. Πάουελ

    Ο υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, λεει πως ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Γουίλλιαμ Μπερνς, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς την Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση να χειραγωγήσει τις αντιϊσραηλινές βιαιότητες. Ο κ. Πάουελ είπε ότι μόνο εάν γίνει κάτι τέτοιο θα μπορέσει να προωθηθεί ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήραν την αιγυπτιακή κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να μεσολαβήσει σε συμφωνία βάσει της οποίας οι διάφορες Παλαιστινιακές οργανώσεις θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Ισραηλινών.

    Όμως, ο υπουργός Eξωτερικών Κόλιν Πάουελ, κατέστησε στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνέντευξης σαφές ότι πρωταρχικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υποκινηθεί η Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση να αναλάβει δράση για την εξάλειψη των τρομοκρατικών στοιχείων. Ο κ. Πάουελ είπε πως η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή να αφαιρέσει από το Γιασέρ Αραφάτ τις αρμοδιότητες στον τομέα της ασφάλειας και να τις αναθέσει στον πρωθυπουργό Αχμέτ Κουρέϊα. Ο κύριος Πάουελ είπε συγκεκριμένα: «Πρέπει να ενεργήσουν στο θέμα αυτό. Πρέπει να πάρουν από το Γιασέρ Αραφάτ τις εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας για να μπορέσει ο κ. Κουρέϊα ν αναλάβει δράση σε σχέση με την τρομοκρατία και τις βιαιότητες. Τα επεισόδια έχουν μειωθεί. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα κάποια τρομοκρατική οργάνωση να τορπιλίσει, ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε πρόοδο έχει σημειωθεί.»

    Ο κ. Πάουελ είπε πως είναι πεπεισμένος ότι εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμευθεί να πατάξει την τρομοκρατία τότε θα μπορέσει να προχωρήσει η ειρηνευτική προσπάθεια βάσει του «οδικού χάρτη», που κατά το μεγαλύτερο μέρος του μένει ανεκπλήρωτος, αφότου ανακοινώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, πριν ένα χρόνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι οι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών στον «οδικό χάρτη» δυσανασχετούν λόγω του ηγετικού ρόλου που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μπους διαχειρίζεται το ειρηνευτικό σχέδιο. Αυτό που ανησυχεί τους εταίρους της Αμερικής όσο και τον ίδιο, είπε, είναι το ότι δεν σημειώνεται, στην εφαρμογή του οδικού χάρτη, η ποθητή πρόοδος.

    Οπωσδήποτε όμως, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, οι συντάκτες του σχεδίου παραμένουν προσηλωμένοι σ αυτό γιατί είναι η μόνη ειρηνευτική φόρμουλα που έχει γίνει αποδεκτή τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστινίους, ενώ χαίρει ευρείας υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

    Το σχέδιο προβλέπει τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και άλλες ενέργειες από μέρους των ενδιαφερόμενων πλευρών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ μέχρι το τέλος του 2005. Ο κ. Πάουελ είπε πως η φόρμουλα για δύο κράτη αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 January 2004 - 2:18:16 UTC