Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ ζητούν διεθνή συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [02] Απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου επικρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο μεταπολεμικό Ιράκ.
  • [03] Ομιλία Αμπάς στην Παλαιστινιακή Βουλή.
  • [04] Πάουελ: Η Πιονγιάνγκ απείλησε πως θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.
  • [05] Βελτιώνονται οι επιχειρηματικές συνθήκες στις ΗΠΑ
  • [06] Αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας
  • [07] Πέντε άτομα νεκρά απο εκρήξεις σε ρωσικό τραίνο
  • [08] Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος του ελέγχου της ανοικοδόμησης του Ιράκ, δηλώνουν δωρήτριες χώρες.
  • [09] Λευκός Οίκος: Δεν αλλάζει η πολιτική ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα.
  • [10] To NBC αναλαμβάνει το τμήμα ψυχαγωγίας της Vivendi.
  • [11] Να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας ζητούν οι ΗΠΑ από ανταρτικές και κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβερίας.
  • [12] Ανησυχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για επανεμφάνιση της άτυπης πνευμονίας.

  • [01] Οι ΗΠΑ ζητούν διεθνή συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

    04 Sep 2003, 00:49 UTC

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν την διεύρυνση του ρόλου των ΗΕ στο Ιράκ και υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας που ζητά από περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χθες ότι το σχέδιο θα εξουσιοδοτεί την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ υπό αμερικανική διοίκηση και θα ζητά απ τους Ιρακινούς να υποβάλλουν ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αυτοδιακυβέρνησης της χώρας τους. Ο κ. Πάουελ δήλωσε επίσης ότι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν το έγγραφο σε μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και ότι οι αρχικές αντιδράσεις είναι θετικές. Στο μεταξύ η αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ μεταβίβασαν την εξουσία για θέματα ασφάλειας στο νότιο Ιράκ σε πολυεθνική δύναμη 21 χωρών υπό την διοίκηση της Πολωνίας.

    [02] Απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου επικρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    04 Sep 2003, 00:58 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι απόρρητη έκθεση προς την ηγεσία του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρεί τον βεβιασμένο και ανεπαρκή σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κατάστασης στο μεταπολεμικό Ιράκ, υπεύθυνο για τις βιαιότητες των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόρρητη έκθεση αναφέρει ότι οι αμερικανοί διοικητές είχαν απορροφηθεί τόσο με τον σχεδιασμό της εισβολής στο Ιράκ, που δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την λεγόμενη «Τέταρτη Φάση», δηλαδή την περίοδο ανοικοδόμησης της χώρας. Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης ανεπαρκή τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων ανεύρεσης όπλων μαζικής καταστροφής, κυρίως γιατί οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν εκπαιδευτεί επαρκώς σε τέτοιες προσπάθειες. Πάντως σε δηλώσεις τους προς τη ΦτΑ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ανέφεραν ότι πρόκειται για προσχέδιο έκθεσης και ότι στόχος της δεν είναι να επιρρίψει ευθύνες, αλλά να κάνει συστάσεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε μελλοντικές επιχειρήσεις.

    [03] Ομιλία Αμπάς στην Παλαιστινιακή Βουλή.

    04 Sep 2003, 01:03 UTC

    Βαρυσήμαντη ομιλία για τα αποτελέσματα των πρώτων 100 ημερών του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, θα εκφωνήσει σήμερα στην Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο κ. Αμπάς εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αν δεν πάρει την πλήρη υποστήριξη της Παλαιστινιακής Βουλής και περισσότερες δικαιοδοσίες. Χθες ο υπουργός πληροφόρησης των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Αμρ, δήλωσε ότι ο κ. Αμπάς ζητά μεγαλύτερη αυτονομία στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της ασφάλειας, ενώ είναι γνωστή η αντιπαράθεση του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ, αναφορικά με τον έλεγχο των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας. Στο μεταξύ ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε τα σχόλια του κ. Αραφάτ ότι «πέθανε» ο οδικός χάρτης για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [04] Πάουελ: Η Πιονγιάνγκ απείλησε πως θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

    04 Sep 2003, 01:08 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχτηκε ότι στη διάρκεια των πολυμερών συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο, η Βόρεια Κορέα απείλησε ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή. Ο ανώτερος διαμεσολαβητής της Ρωσίας στις συνομιλίες του Πεκίνου είχε διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η Πιονγιάνγκ προέβη στην εν λόγω απειλή. Πάντως οι τριήμερες συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία. Η Πιονγιάνγκ επέρριψε την ευθύνη στην Ουάσιγκτον για την μη επίτευξη συμφωνίας.

    [05] Βελτιώνονται οι επιχειρηματικές συνθήκες στις ΗΠΑ

    03 Sep 2003, 22:50 UTC

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται οι επιχειρηματικές συνθήκες στη χώρα, καθώς παρατηρείται και αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

    Η Φέντ αναφέρει ότι 11 απ τα 12 υποκαταστήματα της ανά την χώρα, ανέφεραν συνεχή βελτίωση της οικονομίας στις περιοχές τους κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης 10 απ τα 12 υποκαταστήματα ανέφεραν βελτίωση του κατασκευαστικού τομέα, ενός απ τους ασθενέστερους τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης η νέα αυτή έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρει ότι παρόλο που η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, οι περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις περικοπές εργατικού δυναμικού τους.

    [06] Αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

    03 Sep 2003, 23:11 UTC

    (photo ArtToday)

    Nέα έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δημογραφικών Μελετών και Απογραφής Πληθυσμού δείχνει ότι αυξήθηκε πέρυσι κατά 1 κόμμα 3 εκατομμύρια άτομα ο αριθμός των αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο φτώχιας.

    Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα οικονομικά προβλήματα έπληξαν όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τους ηλικιωμένους μέχρι τις νεαρές οικογένειες και ότι σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα, το ένα τρίτο των οποίων είναι παιδιά, ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις ΗΠΑ.

    Μερικοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτά τα ποσοστά δεν αποτελούν έκπληξη αν λάβει κανείς υπόψην τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ το 2002. Αλλά μερικοί επιρρίπτουν την ευθύνη στη αύξηση της ανεργίας και την ανάγκη θέσπισης ενός καλύτερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

    Πάντως το μέσο οικογενειακό εισόδημα σημείωσε μικρή άνοδο πέρυσι εδώ στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις 43 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

    Η μελέτη επίσης εξέτασε τον αριθμό των αλλοδαπών που ζουν στις ΗΠΑ. Εμπειρογνώμονας της Υπηρεσίας Δημογραφικών Μελετών και Απογραφής Πληθυσμού λεει o ότι αριθμός ατόμων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και ζουν στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται, παρά την οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον το 2001.

    [07] Πέντε άτομα νεκρά απο εκρήξεις σε ρωσικό τραίνο

    03 Sep 2003, 16:50 UTC

    Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε επιβατηγό τραίνο στη νότια Ρωσία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 30. Οι ρωσικές αρχές είπαν οτι οι δύο βόμβες είχαν τοποθετηθεί στις γραμμές του τραίνου, που ενώνει δύο πόλεις στην περιοχή της Σταυρουπόλεως, βόρεια απο την εμπόλεμη δημοκρατία της Τσετσενίας. Οι υπεύθυνοι των σιδηροδρόμων είπαν οτι τουλάχιστον 50 άτομα επέβαιναν στο συρμό που επλήγη ευθέως απο τις εκρήξεις. Η αστυνομία συνέλαβε άνδρα, που θεάθηκε να φεύγει τρέχοντας απο το σημείο εκείνο. Καμμία οργάνωση δεν ανέλαβε μέχρι στιγμής την ευθύνη των εκρήξεων.

    [08] Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος του ελέγχου της ανοικοδόμησης του Ιράκ, δηλώνουν δωρήτριες χώρες.

    03 Sep 2003, 01:19 UTC

    Δωρήτριες χώρες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραχωρήσουν μέρος του ελέγχου της αναδόμησης της χώρας, για να πάρουν σημαντική διεθνή βοήθεια.

    Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, την Διεθνή Τράπεζα, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες δωρήτριες χώρες θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να προετοιμαστούν για το συνέδριο δωρητριών χωρών τον ερχόμενο μήνα στην Ισπανία.

    Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι σημαντικό μέρος των συνομιλιών θα αποτελέσει η σύσταση Ιρακινού ταμείου υπό τον έλεγχο των ΗΕ ή της Διεθνούς Τράπεζας, και όχι των ΗΠΑ ή των συμμαχικών δυνάμεων.

    [09] Λευκός Οίκος: Δεν αλλάζει η πολιτική ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα.

    03 Sep 2003, 01:40 UTC

    Σκότ Μακλήλαν

    Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική της προς τη Βόρεια Κορέα. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκόττ Μακλήλλαν, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Μπούς σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί πολυμερή διπλωματία για να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η Πιονγιάνγκ έχει επίσης δεχτεί να συμμετάσχει σε νέες συνομιλίες, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο. Επέρριψε όμως την ευθύνη στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν επετεύχθη συμφωνία κατά τις συνομιλίες αυτές. Η Βόρεια Κορέα επέκρινε την εμμονή της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει η Πιονγιάνγκ το πρόγραμμά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και απαίτησε οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν στην υπογραφή συνθήκης μη επιθετικότητας, κάτι που η κυβέρνηση Μπους έχει ήδη απορρίψει.

    [10] To NBC αναλαμβάνει το τμήμα ψυχαγωγίας της Vivendi.

    03 Sep 2003, 01:44 UTC

    Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είναι αυτό που θα συγχωνευτεί με το αμερικανικό τμήμα ψυχαγωγίας του Γαλλικού γίγαντα των μήντια, της εταιρείας Vivendi, έναντι 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μητρική εταιρεία του NBC, η GE, θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με την Vivendi για τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης, που αν ολοκληρωθεί θα δίνει στον γαλλικό κολοσσό μερίδιο 20% επί των μετοχών της νέας εταιρείας. Το Μάρτιο η Vivendi είχε ανακοινώσει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό έλλειμμα στην ιστορία της Γαλλίας και τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνταν έντονες διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο Universal που είναι ιδιοκτησία της Vivendi, καθώς και τρία καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα και αντίστοιχα θεματικά πάρκα.

    [11] Να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας ζητούν οι ΗΠΑ από ανταρτικές και κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβερίας.

    03 Sep 2003, 02:04 UTC

    Πρέσβης Τζόν Μπλέινυ.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβερία, Τζόν Μπλέινυ, ζήτησε από τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν και να σταματήσουν τις βιαιότητες. Σε συνέντευξη τύπου στη Μονροβία, ο κ. Μπλέινυ δήλωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο πόλεμος τελείωσε» και ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για μια ασφαλέστερη και πλουσιότερη Λιβερία.

    [12] Ανησυχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για επανεμφάνιση της άτυπης πνευμονίας.

    03 Sep 2003, 02:07 UTC

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί ξανά μέσα στους ερχόμενους μήνες, καθώς έρχεται ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα του ιού της άτυπης πνευμονίας, έχει διαταραχθεί, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε εποχιακή ασθένεια. Στην ανακοίνωση του ο οργανισμός συστήνει εμβολιασμούς κατά της γρίπης, ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να εντοπίσουν εύκολα μια νέα επιδημία άτυπης πνευμονίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 5 September 2003 - 1:18:13 UTC