Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tέλος του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία
  • [02] Ικανοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αλλαγή προέδρου στη Λιβερία.
  • [03] Αυτοσυγκράτηση ζητούν οι ΗΠΑ από Ισραήλ, Λίβανο και Συρία
  • [04] Ελλείψεις καυσίμων και διακοπές ρεύματος στο Ιράκ
  • [05] Άρχισε στη Βρετανία η έρευνα για την υπόθεση Κέλυ
  • [06] Συμπλοκές στην Αφγανο-Πακιστανική μεθόριο.
  • [07] Δύσκολες αλλά ενθαρρυντικές οι συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα
  • [08] Την απομάκρυνση του κυβερνήτη της πολιτείας τους ζητούν οι καλιφορνέζοι
  • [09] Στο Ιράν μπορεί να δικαστούν ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα
  • [10] Συνεχίζεται ο καύσωνας στη Ευρώπη
  • [11] Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Λιβερίας
  • [12] Μία ακόμη απώλεια και τεταμένη ατμόσφαιρα στο Ιράκ

  • [01] Tέλος του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία

    11 Aug 2003, 22:58 UTC

    Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσάρλς Τέιλορ, βρίσκεται πλέον στη Νιγηρία, όπου αναμένεται πως θα ζήσει εξόριστος μετά την χθεσινή παραίτηση του και την παράδοση του προεδρικού αξιώματος στον αντιπρόεδρο, Μόζες Μπλά. Αμέσως μετά την παραίτηση του κ. Τέιλορ, η κύρια ανταρτική οργάνωση της Λιβερίας εξέδωσε ανακοινωθέν που διακήρυττε το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για τις χθεσινές εξελίξεις στη Λιβερία, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση του Τσάρλς Τέιλορ, σημαντικό βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τη Λιβερία. Επίσης ο υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι αμερικανός στρατιωτικός διοικητής ενδέχεται να μεταβεί σήμερα στη Λιβερία για να διαπραγματευτεί το άνοιγμα του λιμανιού της Μονροβίας, που αυτή τη στιγμή ελέγχουν οι ανταρτικές δυνάμεις.

    [02] Ικανοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αλλαγή προέδρου στη Λιβερία.

    12 Aug 2003, 00:59 UTC

    Μόζες Μπλά

    Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Τσάρλς Τέιλορ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει το τέλος του μακροχρόνιου εφιάλτη του Λιβεριανού λαού. Και ζήτησε απ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία και να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν βοήθεια στο λαό. Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, δήλωσε ότι η παραίτηση και αποχώρηση του Τσάρλς Τέιλορ είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα, μιας και ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας δρούσε σαν καταλύτης βίας στη περιοχή. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του κ. Τέιλορ αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον τερματισμό της βίας. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η Λιβερία.

    [03] Αυτοσυγκράτηση ζητούν οι ΗΠΑ από Ισραήλ, Λίβανο και Συρία

    11 Aug 2003, 22:39 UTC

    Νεαρή τραυματίας από πυρά της Χεζμπολά

    Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ, το Λίβανο και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τα Ισραηλινά αντίποινα στις διασυνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολά. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμνετ Φίλιπ Ρήκερ δήλωσε ότι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν έρθει σε επαφή με τη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουέλ, ζήτησε επίσης από το Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, να αποφύγει την κλιμάκωση της βίας.

    Η έντονη διπλωματική κίνηση έπεται της επίθεσης της Χεζμπολά την Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός έφηβος και τραυματίστηκαν 4 άλλοι. Σε αντίποινα , πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ βομβάρδισαν θέσεις της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο και Ισραηλινά αεροπλάνα πέταξαν νωρίς χθες το πρωί σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Βηρυτό.

    [04] Ελλείψεις καυσίμων και διακοπές ρεύματος στο Ιράκ

    11 Aug 2003, 22:26 UTC

    Tα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ λένε ότι επικρατεί σχετική ηρεμία, μετά από 2 μέρες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις καυσίμων και τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως, ο υπεύθυνος για το κεντρικό διυλιστήριο πετρελαίου της περιοχής λεει ότι αναγκάστηκε να κλείσει λόγω διακοπής ρεύματος.

    Οι Βρετανικές δυνάμεις διένειμαν χθες καύσιμα σε βενζινάδικα στη Βασόρα και εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων είπε ότι μηχανικοί συνεργάζονται με Ιρακινούς για την αποκατάσταση του ρεύματος στη πόλη.

    [05] Άρχισε στη Βρετανία η έρευνα για την υπόθεση Κέλυ

    11 Aug 2003, 16:27 UTC

    Ντέηβιντ Κέλυ

    Άρχισε χθες στη Βρετανία η έρευνα για το θάνατο του εμπειρογνώμονα σε θέματα όπλων, Ντέιβιντ Κέλυ, ο οποίος προφανώς αυτοκτόνησε, όταν το όνομά του συνεδέθει με ρεπορτάζ που ανέφερε ότι η Βρετανική κυβέρνηση εσκεμμένα μεγαλοποίησε τις πληροφορίες για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ.

    Ο πρώτος μάρτυρας, ο Τέρενς Τέηλορ, χαρακτήρισε το Κέλλυ εξαιρετικό, και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα , του οποίου η δουλειά συνέτεινε στο να αποκαλυφθεί το μυστικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αργότερα όμως ο διευθυντής Προσωπικού του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, Richard Hatfield, κατέθεσε ότι ο Ντέιβιντ Κέλλυ παραβίασε τους κανονισμούς μυστικότητας σε δηλώσεις προς δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο εμπειρογνώμονας αναφέρθηκε σε θέματα πέραν της παροχής τεχνικών πληροφοριών.

    [06] Συμπλοκές στην Αφγανο-Πακιστανική μεθόριο.

    12 Aug 2003, 01:05 UTC

    Η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση δήλωσε ότι συμμαχικές δυνάμεις συνεπλάκησαν κατά λάθος χθες με Πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Πακιστανοί μεθοριακοί φρουροί και να τραυματιστεί ένας τρίτος. Οι Αμερικανικές δυνάμεις δηλώνουν ότι το επεισόδιο προκλήθηκε όταν συμμαχική περίπολος δέχτηκε πυρά στην Πακιστανο-Αφγανική μεθόριο. Εξάλλου, χθες το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση της συμμαχίας εκτός Ευρώπης.

    [07] Δύσκολες αλλά ενθαρρυντικές οι συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα

    11 Aug 2003, 22:41 UTC

    Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας θα είναι δύσκολες, αλλά η Πιονγιάνγκ, έχει επιδείξει ελαστικότητα που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, όπως είπαν χαρακτηριστικά. Τα Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων φέρουν τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξαντερ Λοσιούκοβ να δηλώνει ότι η επίλυση της κρίσης δεν θα επιτευχθεί με ένα μόνο γύρο συνομιλιών. Οι συνομιλίες αναμένεται να γίνουν στο τέλος του μήνα στο Πεκίνο και θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τη Βόρειο και Νότιο Κορέα, την Κίνα και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία.

    Στο μεταξύ, ομάδα από τη Βόρειο Κορέα μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

    [08] Την απομάκρυνση του κυβερνήτη της πολιτείας τους ζητούν οι καλιφορνέζοι

    11 Aug 2003, 22:49 UTC

    Γκρέη Ντέηβιντς

    Νέα σφυγμομέτρηση έδειξε ότι οι δυο στους τρεις καλιφορνέζους ψηφοφόρους θέλουν να απομακρυνθεί από το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας ο Γκρέη Ντέηβιντς. Επίσης, σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών που ρωτήθηκαν είπαν πως πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά η υποψηφιότητα του σταρ του Χολλυγουντ Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ.

    Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε καθώς αξιωματούχοι της Καλιφόρνιας άρχισαν να ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια για τις κυβερνητικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, τα οποία περιλαμβάνουν τα ονόματα σχεδόν 193υποψηφίων. Μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο N-B-C, ο Γκρέη Ντέηβιντς, που είναι δημοκρατικός, είπε πως οι ενέργειες για επανάληψη της ψηφοφορίας είναι προσβλητικές για τα 8 εκατομμύρια καλιφορνέζων που τον ψήφισαν πέρσι.

    [09] Στο Ιράν μπορεί να δικαστούν ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα

    11 Aug 2003, 16:38 UTC

    Επίθεση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κένυα το 2002

    Η Τεχεράνη λεει πως ορισμένα ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα ίσως δικαστούν στο Ιράν, εάν δεν μπορέσουν να εκδοθούν στις πατρίδες τους. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως από μερικούς από τους ύποπτους τους έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα ενώ δεν είναι σαφής η ιθαγένεια ορισμένων άλλων. Το Ιράν δεν έχει γνωστοποιήσει την ταυτότητα των ύποπτων μελών του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάϊντα, που λεει ότι έχει θέσει υπό κράτηση. Αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως ανάμεσα τους πιθανόν να είναι ο Σαίφ Αλ Αντέλ, υπ αριθμόν τρία στην ιεραρχία της οργάνωσης που καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική.

    Την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη δήλωσε πως δεν θα εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες κανένα από τους ύποπτους.

    [10] Συνεχίζεται ο καύσωνας στη Ευρώπη

    11 Aug 2003, 22:46 UTC

    Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και στην Ιταλία χθες, όπου ο υδράργυρος στο Μιλάνο και το Τορίνο ξεπέρασε τους 41 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια. Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναγκάστηκαν να αθετήσουν αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος σε ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος, ενώ αξιωματούχοι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν για την πιθανότητα μπλακ-αουτ λόγω του συνεχιζόμενου πρωτοφανούς καύσωνα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο που έχει μέχρι τώρα κοστίσει τη ζωή σε 100 άτομα περίπου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας θα συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα.

    [11] Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Λιβερίας

    11 Aug 2003, 16:23 UTC

    Τσαρλς Τέηλορ

    O πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέηλορ, παραιτήθηκε και παρέδωσε στην εξουσία στον αντιπρόεδρο Μόουζες Βλά, ο οποίος ορκίστηκε λίγα λεπτά μετά από την παραίτηση του Τέηλορ σε ειδική τελετή στην πρωτεύουσα Μονροβία. Σε πύρινη ομιλία του ο πρώην πρόεδρος είπε ότι αποδέχτηκε το ρόλο του ως «εξιλαστήριου θύματος». Επίσης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην καταστήσει την υπόθεση της Λιβερίας «τροφή για τα μέσα ενημέρωσης.» Ο κ. Τέηλορ δέχτηκε το άσυλο που του πρόσφερε η Νιγηρία, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα αναχωρήσει από τη Λιβερία.

    Αναμένεται πως ο πρόεδρος Μπλα θα διοικήσει τη Λιβερία μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε την εξουσία θα την αναλάβει μια μεταβατική κυβέρνηση. Λίγο μετά θα διενεργηθούν νέες εκλογές.

    [12] Μία ακόμη απώλεια και τεταμένη ατμόσφαιρα στο Ιράκ

    11 Aug 2003, 16:34 UTC

    Διαδηλώσεις στη Βασόρα

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε κωμόπολη βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Οι λεπτομέρειες της επίθεσης δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στη Μπακούμπα, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τεταμένη ηρεμία επικρατεί σήμερα στη Μπάσρα, στο νότιο Ιράκ, μετά από διήμερες διαδηλώσεις λόγω της έλλειψης καυσίμων και των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 August 2003 - 1:18:15 UTC