Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πληροφορίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [02] Μπους και Σαρόν συμφωνούν στην αναγκαιότητα τερματισμού της τρομοκρατίας
  • [03] Νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [04] Απορρίπτεται αίτημα για αποχαρακτηρισμό έκθεσης των τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [05] Εντείνονται οι συγκρούσεις στη Λιβερία
  • [06] Το Πεντάγωνο ακυρώνει την δημιουργία ιστοσελίδας στοιχημάτων
  • [07] Πληροφορίες για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα εναντίον των ΗΠΑ
  • [08] Πτώση σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ
  • [09] Νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν.
  • [10] Συνάντηση Μπούς-Σαρόν στον Λευκό Οίκο
  • [11] Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον πρόεδρο Μπούς
  • [12] Συνελήφθη σωματοφύλακας του Σαντάμ Χουσείν
  • [13] Αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβερία
  • [14] Συνομιλίες Σαρόν-Μπούς για τον "οδικό χάρτη".
  • [15] Και δεύτερη πόλη κατέλαβαν οι Λιβεριανοί αντάρτες.
  • [16] Στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
  • [17] Νέα αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Σαουδική Αραβία.

  • [01] Πληροφορίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

    30 Jul 2003, 00:50 UTC

    Οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό λόγω πληροφοριών πως τρομοκράτες ενδέχεται να σχεδιάζουν νέες αεροπειρατείες αυτοκτονίας μέσα στους επόμενους μήνες, παρόμοιες μ αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η σχετική οδηγία του Στέιτ Ντηπάρτμεντ προειδοποιεί πως τρομοκράτες ενδέχεται να εξαπολύσουν επιχειρήσεις αυτοκτονίας, αεροπειρατείες, βομβισμούς και απαγωγές. Επίσης χθες το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για ημερομηνίες ή πιθανούς στόχους και ότι οι αόριστες πληροφορίες για τέτοιες επιθέσεις προέκυψαν στη διάρκεια πρόσφατων ανακρίσεων τουλάχιστον ενός κρατουμένου της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια επαληθεύτηκαν με άλλους τρόπους.

    [02] Μπους και Σαρόν συμφωνούν στην αναγκαιότητα τερματισμού της τρομοκρατίας

    29 Jul 2003, 18:58 UTC

    &nbsp

    Ο πρόεδρος Μπους και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν συμφώνησαν ότι το να σταματήσει η τρομοκρατία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο κύριος Μπους είπε ότι η ύπαρξη ενός ειρηνικού Παλαιστινιακού κράτους και η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτώνται και τα δύο από την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και από τον τερματισμό της υποκίνησης μίσους. Από την πλευρά του, ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι είναι προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά μόνο αφού σταματήσει πλήρως η τρομοκρατία και η βία κατά των ισραηλινών. Ο κύριος Σαρόν είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την ανέγερση του επίμαχου τείχους ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης.

    [03] Νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν

    29 Jul 2003, 19:10 UTC

    Ο Σανταμ Χουσεΐν σε παλαιότερη βινετοκασέτα

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα, που αποδίδει στο Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο, ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, αναγνωρίζει τον θάνατο των δύο γιων του, Κουσάι και Ουντάι. Ο ομιλητής στη νέα κασέτα λεει ότι ο Κουσάϊ και ο Ουντάϊ πέθαναν σαν «μάρτυρες» για το Ιράκ. Οι δυο γιοι του Χουσεΐν σκοτώθηκαν στις 22 Ιουλίου, κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Μοσούλη. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν η φωνή στην κασέτα είναι αυτή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο σωματοφύλακας του Χουσεΐν Αμπαν Αμπντουλάχ Αμπιντ ακ Μουσλίτ

    Νωρίτερα, ο Αμερικανικός στρατός είπε ότι στρατιώτες του συνέλαβαν τον Αμπνάν Αμπντουλάχ Αμπιντ αλ Μουσλίτ, έναν από τους στενότερους προσωπικούς σωματοφύλακες του Χουσεΐν κατά την διάρκεια επιδρομών στη Τικρίτ, γενέτειρα του πρώην δικτάτορα.

    [04] Απορρίπτεται αίτημα για αποχαρακτηρισμό έκθεσης των τρομοκρατικών επιθέσεων

    29 Jul 2003, 19:18 UTC

    Σαούτν Αλ Φαισάλ

    O Πρόεδρος Μπους απέρριψε αιτήματα για αποχαρακτηρισμό τμημάτων της έκθεσης που συνέταξε το κογκρέσο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ. Ο αμερικανός Πρόεδρος λεει ότι «δεν έχει νόημα να γίνει κάτι τέτοιο,» δεδομένου ότι η αποκάλυψη πληροφοριών από το επίμαχο μέρος της έκθεσης θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες έρευνες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ένα απόρρητο τμήμα της έκθεσης υπονοεί την ύπαρξη διασυνδέσεων μεταξύ στελεχών της σαουδαραβικής κυβέρνησης και ορισμένων από τους αεροπειρατές που διενήργησαν τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου. Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν να αποχαρακτηριστούν οι σχετικές σελίδες. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούτν Αλ Φαισάλ συναντάται με τον πρόεδρο Μπους σήμερα. Η κυβέρνησης της χώρας του διαψεύδει ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση με τους αεροπειρατές.

    [05] Εντείνονται οι συγκρούσεις στη Λιβερία

    29 Jul 2003, 19:31 UTC

    &nbsp

    Στη Λιβερία οι αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις μάχες σε αρκετά μέτωπα, καθώς η κύρια επαναστατική οργάνωση κήρυξε για τρίτη φορά κατάπαυση του πυρός.

    Καθώς συνεχίζονται οι μάχες στην Μονροβία κυβερνητικές δυνάμεις και μία δεύτερη μικρότερη επαναστατική οργάνωση , η ΜΟΝΤΕΛ, συγκρούστηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβερίας, το λιμάνι Μπιουκάναν, το οποίο κατελήφθη χθες από τους αντάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες μάχες ξέσπασαν επίσης και στην κωμόπολη Gbargna, στη κεντρική Λιβερία.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνιο λεει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Δυτικής Αφρικής θα αναπτυχθούν στη Λιβερία σε μερικές μέρες.

    [06] Το Πεντάγωνο ακυρώνει την δημιουργία ιστοσελίδας στοιχημάτων

    29 Jul 2003, 19:35 UTC

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Το Πεντάγωνο εγκαταλείπει τα σχέδιά του για δημιουργία ιστοσελίδας στο Ιντερνέτ, στην οποία επενδυτές θα μπορούσαν να στοιχηματίζουν για μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες. Το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε χθες από Γερουσιαστές που το επέκριναν, πρόβλεπε τη δημιουργία στο διαδίκτυο μιας μελλοντικής αγοράς παραγώγων, προσαρμοσμένων σε προβλέψεις, που θα επέτρεπε σε ενδιαφερόμενους να βάζουν στοιχήματα για γεγονότα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον, όπως, για παράδειγμα, για την ανατροπή της μοναρχίας στην Ιορδανία. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το εν λόγω σχέδιο λέγοντας ότι θα παρείχε « ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» για μελλοντικές επιθέσεις.

    Ο Υφυπουργός Άμυνας Πωλ Γούλφοβιτς δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο «ίσως διαπνέονταν από υπερβολικά μεγάλη φαντασία», ενώ οι επικριτές του σχεδίου το χαρακτήρισαν «αλλόκοτο και ακαλαίσθητο»

    [07] Πληροφορίες για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα εναντίον των ΗΠΑ

    29 Jul 2003, 15:57 UTC

    Απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι πληροφορήθηκαν πως τρομοκράτες ενδέχεται να σχεδιάζουν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας μέσω αεροπειρατείας κατά τους επόμενους μήνες, σάν εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ λέει οτι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά τις ημερομηνίες ή τους στόχους των επιθέσεων αυτών, αλλά πιστεύει οτι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν εντός των ΗΠΑ, ή ακόμα και στο εξωτερικό. Το υπουργείο λέει οτι οι αόριστες πληροφορίες προέρχονται απο πρόσφατες ανακρίσεις με τουλάχιστον ένα κρατούμενο μέλος της Αλ Καίντα, και έχουν εξακριβωθεί μέ άλλα μέσα. Οι αρμόδιοι εξακολουθούν να διερευνούν τις πληροφορίες, αλλά ήδη έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται η προειδοποίηση των αστυνομικών αρχών και των αεροπορικών εταιριών της χώρας.

    [08] Πτώση σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ

    29 Jul 2003, 20:07 UTC

    Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή σημείωσε πτώση τον Ιούλιο εν μέσω ανησυχιών για τη βραδυκίνητη αγορά εργασίας. Ο ιδιωτικός οργανισμός Κονφερενς Μπόαρντ, λείε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή υπεχώρησε σχεδόν 7 μονάδες στα χαμηλότερα σημεία από τον Μάρτιο πέφτοντας στις 76 κόμμα 6 μονάδες. Οικονομολόγοι λένε ότι περίμεναν άνοδο του δέκτη και η σχετική είδηση επηρέασε πτωτικά τις αμερικανικές χρηματαγορές. Ο Κονφερενς Μποαρντ λείε ότι οι προβλέψεις θα παραμείνουν ασταθείς μέχρι να καλυτερεύσει η αγορά εργασίας.

    Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εργασίας είπε οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν σημαντικά στα μέσα Ιουλίου, που αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται. Αλλά η αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί το μελανό σημείο της Αμερικανική οικονομίας.

    [09] Νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν.

    29 Jul 2003, 02:04 UTC

    &nbsp

    Η κυβέρνηση Μπους δηλώνει ότι ετοιμάζει πακέτο βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Αφγανιστάν. Αλλά αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία αυτή. Λένε επίσης ότι είναι κατά βάση σωστές προγενέστερες πληροφορίες που ανέφεραν πως το πακέτο θα περιέχει ποσά που έχουν ήδη εγκριθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο. Το πακέτο βοήθειας, που στοχεύει σε έργα υποδομής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσφέρεται καθώς εκφράζονται επικρίσεις εναντίον της Ουάσιγκτον ότι εστίασε τις προσπάθειες της στο Ιράκ και έχασε το ενδιαφέρον της για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Όμως, ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντηπαρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στο Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους σε άλλα μέρη του κόσμου.

    [10] Συνάντηση Μπούς-Σαρόν στον Λευκό Οίκο

    29 Jul 2003, 15:50 UTC

    Οι κ.κ. Σαρόν και Μπούς, σε παλαιότερη συνάντησή τους

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, για να συζητήσουν τρόπους προώθησης του ειρηνευτικού σχεδίου στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αναμένεται οτι ο κ. Σαρόν θα εκθέσει τα μέτρα που πήρε το Ισραήλ για την προώθηση του οδικού χάρτη. Το Ισραήλ΄προτίθεται να απελευθερώσει 500 Παλαιστίνιους κρατούμενους, κίνηση για την οποία ο Λευκός Οίκος λέει ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι δύο ηγέτες αναμένεται οτι θα συζητήσουν επίσης την κατασκευή απο το Ισραήλ προστατευτικού τείχους μεταξύ Ισραήλ και Δυτικής Οχθης. Ο πρόεδρος Μπούς και η παλαιστινιακή ηγεσία έχουν επικρίνει το σχέδιο κατασκευής του τείχους.

    [11] Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον πρόεδρο Μπούς

    29 Jul 2003, 16:02 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε σήμερα στο Λευκό Οίκο και με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της έκθεσης του κογκρέσου, που αναφέρει πως πιθανόν στελέχη της σαουδαραβικής κυβέρνησης να συνδέονταν με ορισμένους από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η βιαστικά διευθετημένη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπους και του σαουδάραβα υπουργού εξωτερικών, έπεται έκθεσης του αμερικανικού κογκρέσου σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στοιχεία αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία.

    Από την 900 σελίδων έκθεση, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, κατακρατήθηκαν 28 σελίδες με απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα ανάμειξης της Ριγιάντ στις επιθέσεις εναντίον του Παγκοσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτων. Οι 15 από τους 19 αεροπειρατές που διενήργησαν της επιθέσεις ήταν Σαουδάραβες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συνάντηση στο Λευκό Οίκο έγινε κατόπιν αιτήματος του σαουδάραβα υπουργού εξωτερικών, ο οποίος θα ζητούσε από τον πρόεδρο Μπους να αποχαρακτηρίσει τμήματα της έκθεσης για να καταδειχτεί ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν συνδέονταν με τους τρομοκράτες. Ο πρέσβης της Ριγιάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρίγκηπας Μαντάρ Μπιν Σουλτάν, δηλώνει πως η χώρα του δεν έχει τίποτα να κρύψει, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει στην έκθεση εάν αυτή δε δημοσιοποιηθεί στην ολότητά της.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κογκρέσο στην έκθεσή του δεν καταγγέλει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει την τρομοκρατία, εγείρει όμως ερωτήματα σε σχέση με στελέχη της σαουδαραβικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανόμενου και του επικεφαλής του γραφείου της πολιτικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στην Καλιφόρνια, ο οποίος υποστήριξε δύο από τους αεροπειρατές.

    [12] Συνελήφθη σωματοφύλακας του Σαντάμ Χουσείν

    29 Jul 2003, 15:55 UTC

    Ο κ. Αρμιταζ

    O αμερικανικός στρατός δήλωσε οτι συνέλαβε έναν απο τους στενότερους και πιστότερους προσωπικους φρουρούς του Σαντάμ Χουσείν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι ο Αντνάν Αμπντουλλάχ Αμπίντ αλ-Μουσλίτ, συνελήφθη σήμερα πριν από τα χαράματα κατά την διάρκεια επιδρομής στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης οτι οι στρατιώτες κατάσχεσαν έγγραφα που θα βοηθήσουν στις επιτεινόμενες έρευνες για τον εντοπισμό του Σαντάμ. Χθές Δευτέρα, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ είπε οτι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται «μόλις λίγες ώρες» πίσω απο τον τέως πρόεδρο του Ιράκ. Ο κ. Αρμιτάζ πρόσθεσε οτι θα είναι προτιμότερο να συλληφθεί ζωντανός, αλλά όπως είπε άν η επιχείρηση σύλληψής του αποτελέσει απειλή για την ζωή αμερικανών στρατιωτών, τότε θα σκοτωθεί.

    [13] Αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβερία

    29 Jul 2003, 16:08 UTC

    &nbsp

    Η κυβέρνηση της Λιβερίας λέει οτι οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν αντεπίθεση εναντίον των ανταρτών που κατέλαβαν την Δευτέρα την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, Μπουκάναν. Η πόλη, που κατελήφθη απο την μικρότερη επαναστατική οργάνωση της Λιβερίας, τη Model, ήταν το τελευταίο επίνειο που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Εξ άλλου οι μάχες συνεχίζονται και σήμερα στην πρωτεύουσα Μονροβία, μεταξύ των δυνάμεων της κύριας ανταρτικής οργάνωσης, της Lurd και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Τσάρλς Ταίηλορ. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μονροβία και την Μπουκάναν επιδεινώνεται, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά, ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διαβιούν κάτω απο άθλιες συνθήκες. Περίπου 1,300 ειρηνοφρουροι απο τη Δυτική Αφρική περιμένουν να σταλούν στην Λιβερία, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία ανάπτυξής τους.

    [14] Συνομιλίες Σαρόν-Μπούς για τον "οδικό χάρτη".

    29 Jul 2003, 01:50 UTC

    &nbsp

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντάται σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, για συνομιλίες με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Αναμένεται πως ο κ. Σαρόν θα περιγράψει στον αμερικανό πρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ισραήλ για την προώθηση του «οδικού χάρτη», συμπεριλαμβανομένης και τις προγραμματισμένης απελευθέρωσης περίπου 500 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Αναμένεται επίσης πως οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο σχέδιο του Ισραήλ να κατασκευάσει φράχτη ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης, σχέδιο που ο πρόεδρος Μπούς έχει επικρίνει.

    [15] Και δεύτερη πόλη κατέλαβαν οι Λιβεριανοί αντάρτες.

    29 Jul 2003, 01:53 UTC

    &nbsp

    Στη Λιβερία, αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι αντάρτες κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το λιμάνι Μπουκάναν, καθώς συνεχίζονται οι μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας Μονροβίας.

    Οι κάτοικοι του Μπουκάναν λένε ότι ανταρτική οργάνωση κατέλαβε το λιμάνι, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μονροβίας, μετά από επίθεση που εξαπέλυσε χθες κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, η κύρια ανταρτική οργάνωση της χώρας συνέχισε την επίθεση της εναντίον της Μονροβίας παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και των ΗΕ για εκεχειρία. Η Ουάσιγκτον έστειλε στη Δυτική Αφρική τον υφυπουργό εξωτερικών, Γουώλτερ Κάνσταϊνερ, για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    [16] Στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

    29 Jul 2003, 01:57 UTC

    Σαούντ Αλ-Φαϊζάλ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Μπούς για συνομιλίες με θέμα τις ανησυχίες της Ριάντ αναφορικά με έκθεση του Κογκρέσου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο πρίγκιπας Φαϊζάλ θα ζητήσει απ τον πρόεδρο Μπούς να αποχαρακτηρίσει τμήμα της έκθεσης που πιστεύεται πως αναφέρεται σε ξένη χώρα που είχε ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις και που δημοσιογραφικές πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για την Σαουδική Αραβία. Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει τίποτα να κρύψει, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει επίσημα έως ότου δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σημεία της έκθεσης.

    [17] Νέα αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Σαουδική Αραβία.

    29 Jul 2003, 02:00 UTC

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι 6 ύποπτοι εξτρεμιστές και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μάχη βόρεια της Ριάντ. Το υπουργείο εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η αστυνομία περικύκλωσε αγρόκτημα «καταζητούμενων» όπως τους χαρακτήρισε, και όταν οι ύποπτοι αρνήθηκαν να παραδοθούν, άνοιξε πυρ. Οι αρχές δηλώνουν ότι άλλος ένας εξτρεμιστής και 8 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 4 άλλα άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της προσφοράς καταφυγίου στους υπόπτους. Επίσης και την περασμένη εβδομάδα η Σαουδαραβική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι συνέλαβε 16 εξτρεμιστές που σχεδίαζαν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 July 2003 - 1:18:19 UTC