Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ
  • [02] Αμερικανικό περιοδικό προβάλει το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου
  • [03] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβερία
  • [04] Το Ισραήλ ακυρώνει τελετή για την ολοκλήρωση επίμαχου φράκτη
  • [05] Αιματηρή συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία
  • [06] Ανασύρονται σοροί από τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο της Βοσνίας
  • [07] Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Μπομπ Χοουπ
  • [08] Αποχαιρετιστήρια τελετή στη Νέα Υόρκη για την Πρέσβη της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

  • [01] Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ

    28 Jul 2003, 18:42 UTC

    &nbsp

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη, από εκρηκτικό μηχανισμό που ρίχτηκε στη στρατιωτική φάλαγγά τους τη στιγμή που περνούσε από ανισόπεδη διάβαση. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ λεει ότι η επίθεση έγινε το σήμερα το μεσημέρι στη περιφέρεια αλ Ρασίντ της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, βιντεοκασέτα που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια, που εδρεύει στο Ντουμπάι, φέρεται να δείχνει Ιρακινούς εξτρεμιστές να ορκίζονται ότι θα εξαπολύσουν ιερό πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο βίντεο ένας μασκοφόρος λεει πως η οργάνωση «Σαλαφίστ Τζιχάντ» θα πάρουν επίσης εκδίκηση για τις συλλήψεις Μουσουλμάνων ιερέων και ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [02] Αμερικανικό περιοδικό προβάλει το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ

    28 Jul 2003, 18:51 UTC

    Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κύριος Αναστάσιος

    Με τίτλο «Έδωσε Ελπίδα Στη Χώρα Του» το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Parade, που κυκλοφορεί ως ένθετο στην Κυριακάτικη έκδοση της έγκυρης εφημερίδας Washington Post και δεκάδων άλλων εφημερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσιεύει πολυσέλιδο άρθρο για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρίου Αναστασίου.

    Το άρθρο, γραμμένο από τον διακεκριμένο Ελληνο-Αμερικανό δημοσιογράφο και λογοτέχνη Νικόλαο Γκατζογιάννη (Nicholas Gage), γνωστό στην Ελλάδα από το βιβλίο και την ταινία «Ελένη», εξιστορεί το πως ο Σεβασμιότατος Αλβανίας κατάφερε μέσα σε δώδεκα χρόνια να ξεπεράσει φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες και να επιτύχει κάτι που δεν απέχει πολύ από θαύμα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Στην περίοδο από το 1945 μέχρι το 1990, κατά την οποία η Αλβανία βρίσκονταν υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση, είχε απαγορευθεί η άσκηση οποιουδήποτε θρησκεύματος στη χώρα και είχαν καταστραφεί όλες οι Χριστιανικές εκκλησίες, τα Μουσουλμανικά τεμένη και οι Εβραϊκές συναγωγές που λειτουργούσαν παλαιότερα εκεί. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, επισημαίνει ο Γκατζογιάννης, όχι μόνο ανάστησε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία αλλά και πέτυχε να εμπνεύσει ένα λαό ταλαιπωρημένο από δεκαετίες τυραννίας και απόγνωσης.

    Στη συνέχεια του άρθρου, ο συγγραφέας παραθέτει εκτιμήσεις που έχουν κάνει διάφορες πολιτικές φυσιογνωμίες στην Αλβανία για το έργο του Σεβασμιότατου, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Φάτος Νάνο που είπε ότι δεν μπορεί να σκεφθεί κανέναν άλλον εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ο οποίος να έχει συμβάλει περισσότερο στην αναγέννηση της Αλβανίας σαν ελεύθερης Ευρωπαϊκής χώρας. Ακόμα και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Αλβανίας, ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος το 1994 είχε επιχειρήσει να ανατρέψει τον Αναστάσιο, θέτοντας σε δημοψήφισμα το απορριφθέν αργότερα από τον λαό σχέδιο συντάγματος που απέβλεπε στο να επιβάλει ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας να είναι γεννημένος στην Αλβανία, σήμερα λεει ότι εκτιμά τα όσα επέτυχε στα τελευταία χρόνια ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, όπως είναι το πλήρες όνομα του γεννημένου στον Πειραιά Σεβασμιότατου Αλβανίας.

    Κατά τον Γκατζογιάννη, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κέρδισε την εκτίμηση του Αλβανικού λαού γιατί το έργο του δεν ωφελεί μόνον τους Ορθοδόξους Χριστιανούς αλλά και τους Μουσουλμάνους της Αλβανίας. Ως παράδειγμα φέρνει μια κλινική στα Τίρανα, που χτίστηκε με πόρους που συγκέντρωσε ο Σεβασμιότατος, και από την οποία περνούν για θεραπεία τρεις με τέσσαρες χιλιάδες Αλβανοί τον μήνα, οι περισσότεροι των οποίων είναι Μουσουλμάνοι.

    Το άρθρο του Νίκου Γκατζογιάννη είναι το κύριο θέμα του περιοδικού Parade την εβδομάδα αυτή. Ολόκληρο το εξώφυλλο του δημοφιλούς αυτού περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί σε 72 εκατομμύρια αντίτυπα κάθε επταήμερο, καλύπτεται από μια μεγάλη φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που κρατά στην αγκαλιά ένα κοριτσάκι και είναι περιστοιχισμένος από πολλά άλλα παιδάκια, μαθητές του Αλβανο-Αμερικανικού Δημοτικού Σχολείου των Τιράνων.

    [03] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβερία

    28 Jul 2003, 19:21 UTC

    &nbsp

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Λιβερίας , καθώς αξιωματούχοι της Δυτικήw Αφρικής συναντώνται στη Γκάνα για να οριστικοποιήσουν τα σχέδια τους για την προτεινόμενη ειρηνευτική δύναμη. Αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι είπαν ότι οι αντάρτες της οργάνωση MODEL, που είναι δεύτερη σε μέγεθος επαναστατική οργάνωση στη χώρα, επετέθησαν στο λιμάνι Μπουκάναν, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μονροβίας.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Λιβεριανοί Ενωμένοι για Συμφιλίωση και Δημοκρατία, που είναι η κύρια επαναστατική οργάνωση, προσπαθεί να προελάσει στο κέντρο της Μονροβίας.

    Δυτικοαφρικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα στην Άκρα της Γκάνα, για να οριστικοποιήσουν τα σχέδια τους για την αποστολή πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία. Αξιωματούχοι λένε ότι η ειρηνευτική δύναμη κάτω από την ηγεσία της Νιγηρίας θα αναπτυχθεί αυτή τη εβδομάδα , αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

    [04] Το Ισραήλ ακυρώνει τελετή για την ολοκλήρωση επίμαχου φράκτη

    28 Jul 2003, 19:26 UTC

    &nbsp

    Το Ισραήλ ακύρωσε επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος ενός επίμαχου φράχτη που θα το χωρίζει από τη Δυτική Όχθη. Δεν δόθηκε επίσημη εξήγηση για την ακύρωση, που έγινε λίγες ώρες πριν από την άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον, για συνομιλίες αύριο με τον πρόεδρο Μπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε το έργο, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι η τελετή ακυρώθηκε για να μην συγχυστεί η κυβέρνηση Μπους.

    Στο μεταξύ, ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν σήμερα λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το φράχτη κοντά στο χωριό Ανίν της Δυτικής Όχθης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν πέντε φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανόμενου και ενός αμερικανού. Εξάλλου, η Ισραηλινή αστυνομία λεει ότι υποπτεύεται πως ένας στρατιώτης, του οποίου το πτώμα βρέθηκε την Δευτέρα, σκοτώθηκε από παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    [05] Αιματηρή συμπλοκή στη Σαουδική Αραβία

    28 Jul 2003, 19:28 UTC

    Η Σαουδική Αραβία λεει πως έξη ύποπτοι εξτρεμιστές και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών βόρεια της πρωτεύουσας Ριγιάντ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας λεει ότι η αστυνομία περικύκλωσε ένα αγρόκτημα στο οποίο, όπως είπε, κρύβονταν καταζητούμενοι και όταν τους διέταξε να παραδοθούν, αρνήθηκαν, οπότε σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Οι αρχές λένε ότι ένας άλλος εξτρεμιστής και 8 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ότι 4 άτομα συνελήφθησαν επειδή προσέφεραν καταφύγιο στους ύποπτους.

    Το επεισόδιο συνέβη εν μέσω της συνεχιζόμενης πάταξης, στη Σαουδική Αραβία, ύποπτων εξτρεμιστών, που άρχισε μετά από βομβιστικές επιθέσεις το Μάϊο στη Ριγιάντ, για τις οποίες Σαουδάραβες αξιωματούχοι θεωρούν υπεύθυνη την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

    Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα ότι συνέλαβε 16 εξτρεμιστές , οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες σχεδίαζαν και άλλες επιθέσεις.

    [06] Ανασύρονται σοροί από τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο της Βοσνίας

    28 Jul 2003, 19:38 UTC

    &nbsp

    Στη Βοσνία, ειδικά συνεργεία ανασύρουν σορούς από το μεγαλύτερο, όπως πιστεύουν οι ιατροδικαστές, ομαδικό τάφο, που έχει εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, στη χώρα.

    Αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύεται ότι ο τάφος που βρίσκεται στη πόλη Ζβορνικ, στην ανατολική Βοσνία, περιέχει τις σορούς εκατοντάδων ατόμων που σκοτώθηκαν στο Ζβόρνικ το 1992, ή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Οι Αρχές λένε ότι πληροφοριοδότες τους είπαν για την συγκεκριμένη τοποθεσία, που βρίσκεται σχεδόν 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σεράγεβο. Περίπου 8 χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι άντρες και αγόρια σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα όταν Σερβικές δυνάμεις εισέβαλλαν στη περιοχή, που προστατεύονταν από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1995.

    [07] Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Μπομπ Χοουπ

    28 Jul 2003, 19:45 UTC

    Ο θρυλικός κωμικός Μπομπ Χόουπ, που ψυχαγώγησε γενιές αμερικανών, πέθανε από πνευμονία στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Ο πασίγνωστος καλλιτέχνης είχε πρόσφατα συμπληρώσει ένα αιώνα ζωής.

    O Μπομπ Χόουπ με τη γυναίκα του Ντολόρες

    Όταν άκουσε την είδηση του θανάτου του ο πρόεδρος Μπους εξήρε το δημοφιλή κωμικό λέγοντας: «μας έκανε να γελάμε. Μας ανέβαζε το ηθικό.» Ο Μπόμπ Χόουπ διακρίθηκε στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ έπαιξε σε σχεδόν 70 κινηματογραφικές ταινίες. Όμως αυτό για το οποίο θα μείνει γνωστός είναι για το ότι ψυχαγωγούσε τα αμερικανικά στρατεύματα στο εξωτερικό από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, μέχρι και τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

    &nbsp

    Την ημέρα των εκατοστών του γενεθλίων του το Χόλλυγουντ τον κήρυξε πολίτη του αιώνα. Απαντώντας πρόσφατα στην ερώτηση του «Ποιος θα ήθελε να ζήσει εκατό χρόνια « ο Χόουπ απάντησε με το χιούμορ που τον διέκρινε «Μα φυσικά οποιοσδήποτε είναι ήδη 99 χρονών.»

    [08] Αποχαιρετιστήρια τελετή στη Νέα Υόρκη για την Πρέσβη της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    28 Jul 2003, 19:59 UTC

    Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

    Την περασμένη Παρασκευή σε ελληνικής ιδιοκτησίας αίθουσα δεξιώσεων στην Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για την Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Αμερικής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. H κυρία Μαρκουλλή μετά από υπηρεσία 5 ετών στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, πρόκειται να αναλάβει το αρμόδιο γραφείο Διεύθυνσης Κυπριακού με έδρα την Λευκωσία.

    Στην αποχαιρετιστήρια τελετή σύντομες ομιλίες έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Δ. Πλατή, την Γενική Πρόξενο της Κύπρου, Μάρθα Μαυρομμάτη, τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκο Παπανικολάου, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλλιπ Κρίστοφερ, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κ. Α. Τομόπουλο.

    Με ιδιαίτερη μνεία στο έργο το ήθος της Πρέσβης της Κύπρου αλλά και τις προσπάθειες της για την προώθηση του Κυπριακού προβλήματος στην Αμερικανική πρωτεύουσα της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

    Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη κ. Πλατή, στον ζήλο της κ. Μαρκουλλή, όπου κατά την διάρκεια της θητείας της πραγματοποίησε περισσότερες από 300 συναντήσεις με αμερικανούς βουλευτές και 75 γερουσιαστές στην προσπάθεια της να προβάλλει τις θέσεις της Κύπρου.

    Η Πρέσβης της Κύπρου τέλος, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε την ομογένεια και ιδιαίτερα την Εκκλησία για την βοήθεια και στήριξη που παρείχε τόσο στην ίδια, όσο και στην Κυπριακή κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 29 July 2003 - 1:18:18 UTC