Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] TΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προσλήψεις στο δημόσιο και η βλάβη σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκλημα χωρίς θύματα. Διαλυμένα τα αεροδρόμια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διαφθορά στο δημόσιο. Απόρρητη έκθεση του υπουργείου Προεδρίας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 48 ώρες στο κρησφύγετο του Τροχανά.

    Η ΑΥΓΗ: Η Νέα Υόρκη σκοτείνιασε τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανταρσία βουλευτών για τις προσλήψεις. Στα δύο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Ο ήρωας και οι ανεύθυνοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φυλλομετρούν τις δυνάμεις τους "νύν", "τέως" και "τάσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον αέρα το κράτος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόβονται και άλλες φοροαπαλλαγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δεν συζητώ με ληστές, φονιάδες και βιαστές. Λάβρος ο Πάγκαλος κατά γερακιών της Αγκυρας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οργιο διαφθοράς στα δημόσια έργα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Παραπομπήν είς Χάγην του συνόλου των διαφορών προωθούν αι ΗΠΑ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πόντιος Πιλάτος οι ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λουκέτο σε φαρμακεία που πωλούν με εκπτώσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δύο έγγραφα για τα χάλια του αεροδρομίου.

    ΝΙΚΗ: Κομματική πειθαρχία απαιτεί ο Σημίτης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταγγέλλεται το σόου του "τηλε-οίκτου".

    [2] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τακτική ... 'Πόντιου Πιλάτου' ακολούθησαν χθες οι ΗΠΑ για το Αιγαίο. Μόλις βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τουρκική αδιαλλαξία για την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στη Χάγη, επιχείρησαν να πιέσουν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το τουρκικό πακέτο για εφ'όλης της ύλης διάλογο. Αργότερα όταν είχε πια διαπιστωθεί το αδιέξοδο, προσπάθησαν να ισορροπήσουν τα πράγματα, με ανακοίνωσή τους στην οποία υιοθετούν ουσιαστικά την ελληνική θέση και τονίζουν οτι το θέμα των Ιμίων μπορεί να λυθεί με την παραπομπή στη Χάγη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "στη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ, στα πλαίσια της Βαλκανικής Διάσκεψης που θα διεξαχθεί στην Κρήτη, επαφίονται πλέον ,οι ελπίδες για κάποια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η άκαρπη συνάντηση Πάγκαλου-Τζέμ στη Ν. Υόρκη δεν άφησε περιθώριο για οποιαδήποτε εξέλιξη ενώ αποτέλεσε και πλήγμα για τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, της οποίας στις αρχές δεν δείχνει διατεθειμένη να σεβαστεί η Τουρκία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αι Ηνωμέναι Πολιτείαι επιδίδονται είς απεγνωσμένας προσπαθείας δια την συντήρησιν της Συμφωνίας της Μαδρίτης δια τα Ελληνοτουρκικά, μετά την άκαρπον συνάντησιν των υπουργών Ελλάδος και Τουρκίας. Είς το πλαίσιον των προσπαθειών της αυτών η Ουάσιγκτων αναζητεί την 'φόρμουλα' δια να διασώση τας πρωτοβουλίας της, συμφώνως δε προς ωρισμένας πληροφορίας, οι αμερικανοί πρόκειται να ασκήσουν πίεσιν είς την Ελλάδα προκειμένου να αποδεχθή την παραπομπήν είς την Χάγην όλων των Ελληνοτουρκικών διαφορών ("πακέττο") όπως είναι η τουρκική απαίτησις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "το ένα μήνυμα που στέλνει η Ν. Υόρκη κατόπιν των πολλαπλών και κατά μονάς επαφών της Μαντλιν Ολμπράϊτ με τους κ.κ. Πάγκαλο, Τζέμ και Κασουλίδη είναι το αδιέξοδο. Το έτερο, ολωσδιόλου αντιφατικό προέρχεται απο μια περίεργη δήλωση του Ρ. Χόλμπρουκ (που επίσης συναντήθηκε με τον κ. Θ. Πάγκαλο): "Περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "αν το συγκρουσιακό κλίμα της Τρίτης ανάμεσα σε Πάγκαλο και Τζέμ οδήγησε σε ναυάγιο τις ελπίδες για έναν καρποφόρο και γόνιμο διάλογο, οι χθεσινές συναντήσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου τόσο με τη σιδηρά κυρία της αμερικανικής πολιτικής κ. Ολμπράϊτ όσο και με τον κ. Χόλμπρουκ επιβεβαιώνουν όσους επιμένουν οτι η όποια λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές ακόμη και κάτω απο την όποια έντονη παρέμβαση των ΗΠΑ είναι δύσκολο να επιτευχθεί".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "στην καταγραφή των διιστάμενων απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατέληξαν οι συνομιλίες της Ν. Υόρκης παρά τις έντονες πιέσεις της αμερικανικής πλευράς για να αναβιώσει το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "επαμφοτερίζουσα στάση τηρούν έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην πρόσφατη όξυνση της διμερούς διενέξεως. Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον άσκησε έντονες πιέσεις στον κ. Θ. Πάγκαλο να αποδεχθεί "φόρμουλα" που υιοθετούσε τις τουρκικές προτάσεις για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει οξύτατη αντίδραση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "κλιμακώνει τις ήδη έντονες πιέσεις της προς την Ελλάδα η αμερικανική διπλωματία, προκειμένου να εξασφαλίσει την προώθηση της συζήτησης για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι "ελληνοτουρκικός διάλογος θα αρχίσει για μια ακόμα φορά στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για ΜΟΕ στο Αιγαίο. Το θέμα συζητήθηκε και στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Θ. Πάγκαλου και της Μ. Ολμπράϊτ, αλλά είχε ήδη συμφωνήσει ότι ο νέος γύρος συζητήσεων για ΜΟΕ θα αρχίσει στην έδρα του ΝΑΤΟ στις 10 Οκτωβρίου.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιο του σημειώνει ότι "δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλυτικές ικανότητες για να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει πέσει βαθιά μέσα στην παγίδα της διαδικασίας της Μαδρίτης. Αφού συνέβαλε στην αποενοχοποίσηση της Τουρκίας στην αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης και αφού διευκόλυνε τη νομιμοποίηση των εις βάρος μας διεκδικήσεων τώρα ανακαλύπτει ότι όσα περισσότερα δίνει τόσα περισσότερα της ζητάνε!".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο διάλογος για θέματα ασφαλείας, στην αυριανή συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, καθώς και οι τουρκικές απειλές, με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 είναι τα σημαντικότερα θέματα στα οποία περιεστράφησαν οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανική ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράϊτ και με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Κλίντον, για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Οι ΗΠΑ θέλουν μια δεύτερη Μαδρίτη στη Λευκωσία" αναφέρει ότι "μπαράζ παρεμβολών" από την αμερικάνικη πλευρά αναμένει η Λευκωσία, ενώ, συγχρόνως, κύκλοι του προεδρικού περιβάλλοντος εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "με διαφωνίες και λογομαχίες επανήλθαν ξανά στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς, αφού για μια ακόμη φορά δεν συμφώνησαν. Πρόκειται για την πρώτη επαφή που είχαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των εργαζομένων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "σκληρά δοκιμάζεται η πορεία και η αξιοπιστία του διαλόγου λόγω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, σκληρά και το... πορτοφόλι των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα από τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και την προοπτική κατάργησης όσων φοροαπαλλαγών "τη γλίτωσαν" πέρσι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "οι προχθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού για επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και για ελαστικοποίηση του ωραρίου, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, χωρίς να μεταβάλλεται ο συνολικός χρόνος εργασίας, επισκίασαν χθες τη συνάντηση της συντονιστικής γραμματείας του Κοινωνικού Διαλόγου για την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "νέο οργανισμό διαχείρισης των πόρων του Λογαριασμού Ανεργίας - Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) απειλούν να δημιουργήσουν εργοδότες (ΣΕΒ) και εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ), αν η κυβέρνηση εμμείνει στην άντληση χρημάτων από αυτό το Λογαριασμό, για την άσκηση της κοινωνικής της πολιτικής. Το θέμα του ΛΑΕΚ αποτελεί για τη ΓΣΕΕ βασική προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου. Σημαντικές διαφορές υπάρχουν λίγο πριν την εκπνοή του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των απόψεων των κοινωνικών συνομιλητών και για επίμαχα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συνέχιση των ελλονοσκοπιανών συνομιλιών για το θέμα του ονόματος στη Νέα Υόρκη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά σε άλλο -προφανώς ανώτερο- επίπεδο φέρεται να πρότεινε ο Σκοπιανός πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ στο διαμεσολαβητή Σάιρους Βάνς, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών".

    [6] TΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού τύπου είναι:

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημαντικές επαφές Παπαντωνίου στο Χονγκ Κονγκ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δημοπρασίες ομολόγων για 500 δισ. σήμερα και αύριο απο το υπουργείο Οικονομικών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αντικειμενικές τιμές και στα ενοίκια. 6,5% ετήσια απόδοση θα δέχεται η Εφορία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανησυχία απο τη λειτουργία δυο δευτερογενών αγορών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οικονομική πολιτική με κρυφές εφεδρείες για το '98".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 25 September 1997 - 14:42:46 UTC