Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός Διάλογος
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Φορολογική επιβάρυνση μισθωτών-συνταξιούχων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο κοινωνικός διάλογος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και ήταν μόνο 13 ετών. "Χτύπησε" ένεση μπροστά στα μάτια των φίλων της.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φιάσκο η μεταρρύθμιση. Παίρνουν πίσω τις αλλαγές στα Λύκεια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θεέ μου: η ηρωίνη σκότωσε 13χρονη με γονείς αλά Βεντούρη.

    Η ΑΥΓΗ: Σενάρια σύγχυσης για τις συντάξεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καυτή λίστα με τις μίζες επίορκων αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 9 μέτρα για την ανεργία. Οι προτάσεις της κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με "μωσαϊκό" στρώνουν την εθνική μας ταυτότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στέφανος Μάνος προς πρωθυπουργό: Στείλε διακοπές Αρσένη- Ανθόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μιλάει ο Κωνσταντίνος. Ετσι κερδίσαμε την Ολυμπιάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμεινε στην 1η Λυκείου η αξιολόγηση. Προαιρετική τώρα με νέα εγκύκλιο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξεσηκώνεται η Κρήτη κατά των μαφιόζων.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εναυάγησαν αι συνομιλίαι Πάγκαλου-Τζέμ είς την Νεάν Υόρκην.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε συγκρουσιακό κλίμα η συνομιλία Πάγκαλου-Τζέμ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι 7 αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δημεύσεις ΙΧ τέλος, με αλλαγή του ΚΟΚ. Συνέντευξη Γ. Ρωμαίου.

    ΝΙΚΗ: Τελεσίγραφο προς το δημόσιο για τα χρέη στο ΙΚΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πάρτε πίσω το σχέδιο "Καποδίστριας".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιέργησε η Αγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες επικράτησε και στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να αποβεί άκαρπη η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας κ. Θ. Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζέμ, στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ραντεβού" για την Κρήτη έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Θ. Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζέμ που συναντήθηκαν αργά χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διαφορά απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα και ήταν χρήσιμες όσον αφορά τις προσπάθειες προσέγγισης των δύο χωρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "τα στιβαρά χέρια της υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ θα περιλάβουν σήμερα στη Ν. Υόρκη τους ομολόγους της της Ελλάδος και της Τουρκίας (κατά πάσα πιθανότητα κατά μόνας και όχι σε 'τριμερή' συνάντηση) και ταυτόχρονα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "σε 'επιτόπου βήματα' εξελίσσεται η υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία περίοδο και την ευθύνη γι αυτό φέρει η Αγκυρα. Μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, οι προοπτικές βελτίωσης του κλίματος έντασης υπήρξαν πολλές, ωστόσο, η στάση της Τουρκίας δεν δικαίωσε την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε στο μεταξύ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "είς την συνάντησιν κορυφής μεταξύ Γιλμάζ και Σημίτη που θα πραγματοποιηθή τον προσεχή Νοέμβριον είς την Κρήτην, παραπέμπεται η περαιτέρω συζήτησις των ελληνοτουρκικών, μετά το ναυάγιον που εσημειώθη είς τας χθεσινάς συνομιλίας των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας κ.κ. Πάγκαλου και Τζέμ είς την Νέαν Υόρκην".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "εντείνονται οι πιέσεις της αμερικανικής πλευράς προς Αθήνα και Αγκυρα για μια συνολική διευθέτηση των διαφορών τους, ώστε να προωθηθούν το ταχύτερο τα ευρήματα στρατιωτικά και πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον σ'αυτόν τον ευαίσθητο γεωπολιτικό χώρο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, η χθεσινή συνάντηση Πάγκαλου - Τζέμ στη Νέα Υόρκη παρά τις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα για να υπάρξει λύση στο θέμα των Ιμίων".

    [3] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "επιτείνουν την αβεβαιότητα και σε ένα βαθμό και τη σύγχυση οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων-παλαιότερες και νέες - για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος καθώς οι όποιες προτάσεις έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "τη διαβόητη ελαστικοποίηση της εργασίας φέρνει και επίσημα τώρα στο προσκήνιο η κυβέρνηση. Δεκάωρη ή εξάωρη ημερήσια απασχόληση, τετραήμερα, θεσμοθέτηση ποσοστού μερικώς απασχολούμενων, πρότεινε χτες μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "εφτά θα είναι οι μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αλλάξουν την μορφή του και θα το καταστήσουν υγιές. Τις σχετικές αλλαγές έχει περιγράψει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και θα ισχύσουν μετά τον κοινωνικό διάλογο που θα εξετάσει το "μικρό και το μεγάλο πακέτο".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "σχέδιο για την αναχαίτιση της ανεργίας έχει καταστρώσει η Κυβέρνηση. Το καταθέτει στο τραπέζι του Κοινωνικού Διαλόγου, που σήμερα εισέρχεται σε νέα φάση. Εννέα απο τις προτάσεις που η επεξεργασία τους έχει ολοκληρωθεί, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "19 σημεία περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του κοινωνικού διαλόγου για το θέμα της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που θα παρουσιαστεί σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της συνεδρίασης της γραμματείας κοινωνικού διαλόγου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο προσθέτει οτι "απαράδεκτο κρίνουμε το νέο φόρο που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη με τη μορφή του λεγόμενου 'κοινωνικού πόρου' για να καλύψει, υποτίθεται το ασφαλιστικό έλλειμμα. Θα πρέπει να καταβάλουν οι κ.κ. Σημίτης, Παπαϊωάννου Σπράος και όλοι οι συνυπεύθυνοι πως δεν μπορούν να στέλνουν συνεχώς το λογαριασμό της δικής τους αποτυχίας στην ελληνική κοινωνία".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σε μπούμερανγκ μπορεί πλέον να εξελιχθεί ο ψυχολογικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Αγκυρα κατά της Κύπρου με σκοπό τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών πυραύλων S-300. Η Ουάσιγκτον υποχρεώθηκε ήδη να δείξει τουλάχιστον οτι ενδιαφέρεται κάπως και συζητεί ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης - παρ'όλο που φαίνονται ελάχιστες πιθανότητες να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Και πάλι στο ...τραπέζι" αναφέρει οτι "ο 'σαλαμοποιημένος διάλογος' του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς ξαναζεσταίνεται την Παρασκευή το απόγευμα στην οικία του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ πλησίον του αιχμαλώτου αεροδρομίου Λευκωσίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "νέο διπλωματικό παιχνίδι, με επίκεντρο τους πυραύλους S-300 έρχεται στο προσκήνιο, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη οτι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αρχίσει συνομιλίες για την πώληση στην Αγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, η αγορά των οποίων απο την Κυπριακή Δημοκρατία έχει οδηγήσει στο κατακόρυφο την ένταση στη Μεγαλόνησο, κατά τους τελευταίους μήνες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "απαράδεκτη θεωρεί η Μόσχα την απειλή της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ελληνικών και κυπριακών υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ στην εφημερίδα "Μιλιέτ". Στο Μεταξύ το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο (σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα) άρχισε να εγκαθιστά βάσεις εκτόξευσης πυραύλων T-122 Sakarya με στόχο την εξουδετέρωση των ρωσικών πυραύλων S-300 που σχεδιάζει να τοποθετήσει η κυπριακή κυβέρνηση στην Κύπρο".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών-συνταξιούχων, τα μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής, η πορεία των επιτοκίων των τίτλων του Δημοσίου και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο υπ. Οικονομικών.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Διστακτική η ΤτΕ στη μείωση των επιτοκίων - 600 δισ. δρχ. οι δανειακές ανάγκες στο τέλος του μήνα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εκστρατεία κατά εισφοροδιαφυγής με τη σύσταση ειδικού σώματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι αλλάζει σε φόρους μισθούς, επενδύσεις - Οι προτάσεις της κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "'Φορολογικός παράδεισος' στο Τριεθνές του Εβρου - Ιδρύεται ελεύθερη ζώνη εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "83% των φόρων από εμπόριο, βιομηχανία και μισθωτούς - Λιγότερα βάρη για τους επαγγελματίες που προσάρμοσαν τη φορολογία τους στα κριτήρια".

    [6] Φορολογική επιβάρυνση μισθωτών-συνταξιούχων

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασε η μέση φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων το 1997, ενώ στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες ήταν οριακή. Αυτό προκύπτει από την εκκαθάριση των 3.589.598 φορολογικών δηλώσεων από το ΚΕΠΥΟ, δηλαδή του 87,5% του συνόλου αυτών που υποβλήθηκαν φέτος, καθώς απομένει η εκκαθάριση περίπου 500.000 δηλώσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 24 September 1997 - 14:24:16 UTC