Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Βομβιστική επίθεση
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Μείωση δαπανών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Στέλιου Παπαθεμελή, η πορεία του προϋπολογισμού, η συζήτηση στη Βουλή για τις προσλήψεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα με νόημα. Ο πρώην υπουργός είχε δώσει κατάλογο για συλλήψεις τρομοκρατών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το νέο πρόσωπο της ΝΔ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπάτσος τοκογλύφος.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΔΕΚΟ σημειωτόν... Η κυβέρνηση παραδέχεται την καθυστέρηση και δίνει διετή παράταση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παράθυρα στο νόμο για τις προσλήψεις. Οργιο ρουσφετολογίας στη Βουλή.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις: παγώνουν σ'όλο το δημόσιο τομέα. Μισθοί: αυξήσεις μέχρι 2,5%

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... μουγκαφόν συμβούλεψε τον Κωστάκη ο "Εθνάρχης" ενόψει της επισκέψεώς του στην Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πλάτες στους κομπιναδόρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόλπο με το πετρέλαιο θέρμανσης και επείγουσα σύσκεψη για επιβολή νέων φόρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μεγάλο χτύπημα απο "μικρούς". Ξάφνιασμα στην ΕΛ.ΑΣ.: νέα γενιά τρομοκρατών;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Υπόμνημα-καταπέλτης κατά της ηγεσίας του υπ. Οικονομικών.

    Η ΕΣΤΙΑ: Συνθλίβεται μεταξύ δύο προϋπολογισμών η κυβέρνησις Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαύρη τρύπα" 700 δις δραχμές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκρηξη εκφοβισμού κατά Στέλιου Παπαθεμελή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκάνδαλο 17 ετών οι χωματερές.

    ΝΙΚΗ: Νέος πυρήνας τρομοκρατίας. Τίναξαν στον αέρα το γραφείο του Παπαθεμελή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην παιδεία.

    [2] Προϋπολογισμός

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "δέσμη μέτρων για το δραστικό περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου θέτει σε εφαρμογή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Το θέμα συζητείται αύριο στην ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί και που αντικείμενο συζήτησης θα έχει την πορεία του Προϋπολογισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "με συσκέψεις επί συσκέψεων το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κακή πορεία των δημοσιονομικών, καθώς προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό περίπου 700 δισεκατομμυρίων δραχμών".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τριβές προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο εντοπισμός όλο και περισσότερων αποκλίσεων απο τους επιδιωκόμενους στόχους του προϋπολογισμού και άλλων δεικτών που συνάδουν με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "σειρά μέτρων 'μαγειρεύει' το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπούν οι μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται το 'πάγωμα' των προσλήψεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 1998, αν και η 'μαύρη τρύπα' του προϋπολογισμού είναι πολύ πιο... απαιτητική".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "σοβαρόν πρόβλημα, το οποίον δημιουργεί και εσωκομματικάς αναταράξεις, αντιμετωπίζει η Κυβέρνησις λόγω του Προϋπολογισμού, ο οποίος εμφανίζει μεγάλας αποκλίσεις είς τα έσοδα, έναντι των προβλέψεων αλλά και του νέου που καταρτίζεται και τον οποίον οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται οτι δεν θα δυνηθούν να εκτελέσουν".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Κλείνουν όλα τα παράθυρα" ισχυρίζονται οτι "προσπαθούν να σφίξουν τα λουριά απο το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν την υστέρηση των εσόδων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα πρέπει να εφεύρουν άμεσα οι οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθούν, έστω και φαινομενικά λύσεις στο αδιέξοδο της οικονομίας. Οι υπεραισιόδοξοι έως τώρα αρμόδιοι για τα οικονομικά της χώρας έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί στη δίνη της ανεξέλεγκτης πορείας των οικονομικών δεικτών καθώς πληθωρισμός και έσοδα απειλούν να τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα".

    Σύμφωνα με το σχόλιο της ΕΞΟΥΣΙΑΣ "η αγορά βοά: οι αλλαγές που έγιναν στον τρόπο οργάνωσης των οργάνων δίωξη του οικονομικού εγκλήματος δεν έφεραν στην ουσία κανένα αποτέλεσμα. Η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή οργιάζουν. Οι όποιες 'επιτυχίες' είναι σταγόνα στον ωκεανό της παρανομίας. Ο 'χορός' του μόνιμου εχθρού της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης καλά κρατεί..".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "έντονες διπλωματικές επαφές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είχαν χθες η Ελλάδα και η Κύπρος, εν όψει της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετζεβίτ συνεχίζοντας την πολιτική της πρόκλησης και των απειλών υποστήριξε οτι η ελεύθερη Κύπρος οδηγείται σε ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα και οτι ανάλογα βήματα θα κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ο εμπνευστής της εισβολής του "Αττίλα" στην Κύπρο, κατά το 1974, και αντιπρόεδρος της σημερινής τουρκικής κυβερνήσεως κ. Μπ. Ετσεβίτ με δηλώσεις ενδεικτικές του αναχρονιστικού πνεύματος απο το οποίο εμφορείται κλιμακώνει τις προκλήσεις του εναντίον της Ελλάδος και ουσιαστικά τορπιλίζει την προσπάθεια εκτονώσεως της κρίσεως στο Αιγαίο, που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση αναμένει απο τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσουν αντικειμενική εικόνα για τους δύο γύρους των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και να εξετάσουν όλους τους τρόπους που προσφέρονται ,για εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων τους. Θεωρεί επίσης άτυπα και μη δεσμευτικά, τα έγγραφα που κατέθεσε στο Μοντρέ ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ αλλά επισημαίνει οτι αποτελούν βελτίωση και πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα του Τράουτμπεκ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "το στίγμα της πολιτικής που η νέα τουρκική κυβέρνησις θα ασκήση έναντι στα δύο 'θερμά μέτωπα' του Αιγαίου και της Κύπρου δίνει ο Μπουλέντ Ετζεβίτ συνδέοντας τις σημερινές επιδιώξεις της Αγκυρας με τα πάγια συμφέροντά της και τα 'τετελεσμένα' σε ένα ιστορικό εύρος που ξεκινά απο τον Κεμάλ Ατατούρκ και βεβαίως συμπεριλαμβάνει τον Αττίλα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα προκαλεί εντύπωση, αλλά και προβληματισμό. Τα ίδια τα γεγονότα εξέθεσαν τους ιθύνοντες της εξωτερικής μας πολιτικής για τις βεβιασμένες εκτιμήσεις, τις εσφαλμένες προβλέψεις και τις αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις της".

    [4] Βομβιστική επίθεση

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "το Σύνταγμα θεωρείται η καλύτερα φρουρούμενη περιοχή της Αθήνας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε μια απο τις ελάσσονες τρομοκρατικές ομάδες σαν τους 'Επαναστατικούς Πυρήνες' να 'χτυπήσουν' το γραφείο του Στ. Παπαθεμελή στη συμβολή της Φιλελλήνων με τη Νικοδήμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "αν τη χθεσινή βόμβα στο γραφείο του Στέλιου Παπαθεμελή στο κέντρο της Αθήνας, την είχε βάλει κάποια απο τις γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, οι αστυνομικές υπηρεσίες θ'ανησυχούσαν πολύ λιγότερο. Τώρα όμως είναι διαφορετικά. Γιατί το χτύπημα στο γραφείο του πρώην υπουργού έγινε απο μια οργάνωση που έρχεται σχεδόν απο το πουθενά και έκανε κάτι που μόνο η "17Νοέμβρη" είχε τολμήσει να κάνει μέχρι χθές. Να χτυπήσει δηλαδή μέρα μεσημέρι στο Σύνταγμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων οτι "είναι ευτύχημα, σχεδόν θαύμα, το οτι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα κατά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση των τρομοκρατών, που είναι προφανές οτι ανήκουν σε μια απο τις οργανώσεις εκείνες που λειτουργούν ως πρόναος ως νάρθηκας κατηχουμένων της "17Νοέμβρη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "όλα τα στοιχεία... προειδοποιητικού 'μηνύματος' προς τον κ. Στ. Παπαθεμελή είχε η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας. Μείζον θέμα δημιουργείται, στο μεταξύ, απο την αποκάλυψη οτι ο βουλευτής και πρώην υπουργός φρουρείται ουσιαστικά απο έναν μόνο αστυνομικό, μολονότι το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των πιθανών στόχων τρομοκρατικών οργανώσεων".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πορεία του προϋπολογισμού, η άνοδος του δολαρίου και τα μέτρα για την περικοπή δαπανών.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επίθεση ΝΔ κατά της κυβέρνησης για την οικονομία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αντιθέσεις για τα δημοσιονομικά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκληρά μέτρα για περικοπή δαπανών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε μείωση δαπανών ελπίζει ο προϋπολογισμός".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αιφνίδια εισαγωγή στη Βουλή εισπρακτικών τροπολογιών".

    [6] Μείωση δαπανών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου θέτει σε άμεση εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο τη συγκράτηση των ελλειμμάτων, στο 4,2% του ΑΕΠ, όριο που θέτει ο προϋπολογισμός του 1997. Το 'πακέτο' των μέτρων το οποίο θα συζητηθεί αύριο σε ευρεία σύσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 20 August 1997 - 13:52:29 UTC