Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] Προϋπολογισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Χίο, η υποψηφιότητα της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004 και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χρήμα και σεξ. Ιταλική τορπίλη στους Ολυμπιακούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νοίκια πόσο αυξάνονται. Στα ύψη ένα μήνα μετά την απελευθέρωση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τον έπνιξε ο ρόλος του. Ηθοποιός κρεμάστηκε στη σκηνή.

    Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση ΗΠΑ για τα ευρωτουρκικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απόστρατοι στο κύκλωμα του παράνομου τζόγου.

    ΕΘΝΟΣ: Εκπληξη απο τον ΟΤΕ. Δωρεάν τηλεφωνήματα με διαφημίσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δια την Νταϊάνα εκόπρισεν η φορβάς εις το αλώνιον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπακτικά στην ακίνητη περιουσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση πλαστός προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολυμπιάδα: εδώ άσματα εκεί απειλές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξέφυγε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Αγγιξε το 5,7%.

    Η ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις... "Τράνζιτ" χειρίζεται εξ αποστάσεως τα προβλήματα της χώρας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετός στις διεθνείς αγορές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιθετική πολιτική για οικονομία-ασφαλιστικό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πάνω 25% οι φόροι με τα αντικειμενικά. Σχεδιάζονται αλλαγές για το 1998.

    ΝΙΚΗ: Μεγαλώνει η "μαύρη τρύπα". Απόκλιση 300 δις στον προϋπολογισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναγκαιότητα η πλατιά λαϊκή συσπείρωση.

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση πετούν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον, συναρτώντας πλέον την ευόδωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με την αναβάθμιση των σχέσεων Βρυξελλών-Αγκυρας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "εκστρατεία" ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας με σκοπό να γίνει αντιληπτό οτι μοναδική υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι η τουρκική αδιαλλαξία, ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "την έναρξη "εκστρατείας ενημέρωσης" διεθνών οργανισμών, ξένων κυβερνήσεων και Μέσων Ενημέρωσης ώστε να γίνει αντιληπτό οτι μοναδική υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι η τουρκική αδιαλλαξία ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς και θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, τονίζοντας δια του εκπροσώπου της κ. Γιοχάο Βάλι ντε Αλμέδα, οτι εναπόκειται στους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν ή όχι στη διαδικασία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "το Κυπριακό κινείται πλέον στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στο Μοντρέ, ενώ αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για την ταχύτητα με την οποία ο Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει την αμερικανοΝΑΤΟϊκή "απόβαση" στο νησί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Λευκωσία η κυβέρνηση και ξεκινάει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για να καταγγείλει την τουρκική αδιαλλαξία, που οδήγησε σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις του Μοντρέ".

    Σύμφωνα με το σχόλιο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, "σε κυπριακή παγίδα έπεσε η ελληνική εξωτερική πολιτική. Πρόσφερε στην Τουρκία την εγκατάλειψη του 'βέτο' για να πάρει μια ακάλυπτη επιταγή. Τώρα καλείται να τα δώσει όλα για να συντηρήσει την ενταξιακή διαδικασίας της Κύπρου που μπορεί να προωθηθεί μόνο με τους όρους που ικανοποιούν την Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "με στόχο τη διεθνή ενημέρωση για την τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, αλλά και την πρόκληση σχετικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, η κυβέρνηση προβαίνει σε διπλωματικές ενέργειες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "στην υιοθέτηση θέσεων της διεθνούς κοινότητος, που θα κάμψουν την αδιάλλακτη τουρκική στάση που θα επιτρέψουν τη συνεχή παρέμβαση του ΓΓ των Ην. Εθνών στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση μετά την αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντρέ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Σκυτάλη με... έκθεση απο το Λουξεμβούργο" εκτιμά οτι "πλήρη έκθεση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσεχείς πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος και σύνδεσης της Μεγαλονήσου με τους "Δεκαπέντε", προετοιμάζει η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στην ΕΕ".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τρέχει και δεν φτάνει" η κυβέρνηση για τα έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας οτι η πορεία των εσόδων πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο καθώς πλησιάζουμε στο τελευταίο κρίσιμο τετράμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο στόχος του 15,6% που έχει θέσει η κυβέρνηση φαίνεται ανέφικτος αναγκάζεται να υιοθετήσει σχέδιο αμέσου ετοιμότητας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "με ρεφενέ (και μάλιστα, μ' ο,τι έχει ο καθένας την καλοσύνη) απο τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου σκοπεύει να γεμίση τα κρατικά ταμεία η κυβέρνηση, προκειμένου να μην κλείσει ο φετεινός προϋπολογισμός με υστέρηση εσόδων άνω της προβλεπόμενης, που "αγγίζει" το ποσό των 250-300 δις δρχ.".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο ΟΙκονομικών, καθώς η πορεία των εσόδων του Δημοσίου δεν είναι καθόλου καλή, με αποτέλεσμα η μαύρη τρύπα να διευρύνεται περισσότερο και ο προϋπολογισμός να έχει βγει απο την τροχιά των αρχικών προβλέψεων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει κλίμα σκεπτικισμού στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να παρέμβει, προκειμένου να τονωθούν οι εισπράξεις και να αποτραπούν αισθητές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "με σχέδιον 'εκτάκτου ανάγκης' φιλοδοξεί το υπουργείον των Οικονομικών και ο υφυπουργός κ. Γ. Δρύς να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. Το σχέδιον αυτό προβλέπει την τροποποίησιν επί το αυστηρότερον των ποινών δια τους παραβάτας της φορολογικής νομοθεσίας, την αύξησιν των τελών που καταβάλλουν 16.000 ιδιοκτήται τυχηρών και τεχνικών παιγνιδιών, την αναπροσαρμογήν των τεκμηρίων διαβιώσεως δι αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, την αύξησιν των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την φορολογικήν εκστρατείαν κατά των οφειλετών-μεγάλων και μικρών- του δημοσίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η φράση του Λένιν 'ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω' θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις στις οποίες οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να αναστρέψει την αρνητική πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της μεγάλης υστέρησης που σημειώνεται στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και της υπέρβασης των δαπανών".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "στο 'μικροσκόπιο' του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μπαίνει σήμερα ο προϋπολογισμός του 1997, ενώ χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου 'τάραξε τα νερά' του υπ. Οικονομικών, ανακοινώνοντας την απόφασή του για την απομάκρυνση του ειδικού γραμματέα επί θεμάτων προϋπολογισμού κ. Δημήτρη Δρίτσα".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "αυξημένοι 25% κατά μέσο όρο, θα είναι οι φόροι που θα πληρώσουν το 1998 έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με τα αντικειμενικά κριτήρια. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου ΟΙκονομικών, το οποίο μελετάει τις αλλαγές που θα ισχύσουν την ερχόμενη χρονιά".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/08/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:η απόκλιση του προϋπολογισμού, τα μέτρα για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και η πορεία του δολαρίου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ελλειμμα 500 δις δραχμές στον προϋπολογισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "4 "όπλα" για τα δημόσια έσοδα με στόχο να κλείσει η 'τρύπα' του προϋπολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ζητούν λύσεις για τον προϋπολογισμό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Θερμό φθινόπωρο για την είσπραξη φόρων...".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προμήθειες 450 δις απο ΔΕΚΟ με προγραμματικές συμφωνίες".

    [5] Προϋπολογισμός

    Η ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών γράφει οτι "εκτός ελέγχου κινείται πλέον ο προϋπολογισμός του 1997, γεγονός που προμηνύει τη λήψη νέων μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και το έλλειμμά του υπολογίζεται οτι προσεγγίζει τα 500 δις δραχμές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 19 August 1997 - 14:40:17 UTC