Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Νέο παραλήρημα Νεμπιόλο
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εξωτερικός δανεισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η πορεία του Κυπριακού, το κύκλωμα τοκογλυφίας και οι ευχές Σάμαρανκ για "Αθήνα '97" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εφαγαν" και το σπίτι του Δομάζου αδίστακτοι τοκογλύφοι της νύχτας!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λίστα με 1000 ονόματα. Επώνυμοι καίνε τον αρχιτοκογλύφο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξηλώνουν τους Γούκους της νύχτας. Αλλες δυο παρατράπεζες στα χέρια της εφορίας.

    Η ΑΥΓΗ: Διαρκείς συνομιλίες για το Κυπριακό, προτείνει νέο έγγραφο του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μοίρασαν την Αθήνα σε τιμάρια Ρώσοι και Αλβανοί μαφιόζοι.

    ΕΘΝΟΣ: Τα νέα τεστ στο Λύκειο. Πως θα δίνουν εξετάσεις οι μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η βόρεια Ελλάδα υπό αλβανικήν... αρμοστείαν. Αναρίθμητοι οπλισμένοι Αλβανοί συρρέουν καθημερινά στη χώρα μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στρατιές συμβούλων στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηπατίτιδα θερίζει την ΕΛ.ΑΣ. Εστίες μόλυνσης τμήματα σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κρυφτούλι με τον Σάϊλοκ. Σκαστή η τοκογλυφία, αμηχανία για τον τοκογλύφο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γκάφα ολκής του ΣΔΟΕ. Ανθρακες το... κολοσσιαίο κύκλωμα τοκογλυφίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταστροφή ΟΗΕ στο Κυπριακό. Υπέρ της αδιαίρετης κυριαρχίας ο ειδικός συντονιστής. Εντονη αντίδραση Ντενκτάς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισβολή Ράμπο στα "άδυτα" της τοκογλυφίας. Ιδρύεται ειδική υπηρεσία στο ΣΔΟΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θάλασσα τα'καναν με τους ελέγχους. Βρήκαν ονόματα, ψάχνουν αποδείξεις τοκογλυφίας.

    ΝΙΚΗ: Χορεύουν οι τοκογλύφοι στην παραλία. Παρατράπεζες τα νυχτερινά κέντρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απανθρωπιά στις σύγχρονες γαλέρες.

    [2] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Σημαντική μεταστροφή στην προσέγγιση του ΟΗΕ ως προς τη μορφή της ομόσπονδης Κύπρου κατεγράφη χθες με τον έγγραφο των κατευθυντήριων γραμμών για τη λύση του Κυπριακού, που παρουσίασε ο ειδικός συντονιστής Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Στο έγγραφο τονίζει ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου θα έχει "μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τινάζει στον 'αέρα' τις συνομιλίες για το ΚΥπριακό ο Ραούφ Ντενκτάς, καθώς χθες απέρριψε όλες τις νέες τροποποιημένες προτάσεις του ΟΗΕ που αποσκοπούσαν στη συνέχιση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Γκλιόν της Ελβετίας."

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "στη συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Μοντρέ διεπιστώθη η αναμενόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος έχει οριστεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ως μεσολαβητής, κατέθεσε χθες νέο έγγραφο, επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στη δέσμευση των δύο πλευρών ότι θα συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς χρονικό περιορισμό."

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "αλλαγή "τοπίου", προκαλείται στις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ με την κατάθεση νέου εγγράφου από τον Κόρντοβες. Παρά τις απειλές του για αποχώρηση από το δεύτερο γύρο των συνομιλιών, ο Ντενκτάς παραμένει στην Κλιόν και συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ετοιμάζεται να δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "με την 'ανακύκλωση' του κυπριακού προβλήματος συνεχίζουν να ασχολούνται στις υπό τον ΟΗΕ απευθείας συνομιλίες που διεξάγουν από τη Δευτέρα στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Αυτό που αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μια συμφωνία συνέχισης των συνομιλιών."

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "τουρκική προβοκάτσια στην Κύπρο ανατρέπει το πνεύμα ύφεσης της Συμφωνίας της Μαδρίτης, υπονομεύει τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς και δημιουργεί εστία επικίνδυνης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης Αθήνας-Αγκυρας προκαλείται από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποστείλει σύντομα το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρεϊς" μέσα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το πρόσχημα της μελέτης του θαλασσίου περιβάλλοντος."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με τη γνωστή τακτική του 'πόλεμου νεύρων' μέσω εμπρηστικών δηλώσεων, αλλά θέλοντας να αποφύγει τις ευθύνες για ενδεχόμενο ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ, συνέχισε χθες την ουσιαστική διακωμώδηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ο Τουρκοκύπριος πολιτευτής, Ραούφ Ντενκτάς."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "με την άρνηση του Ρ. Ντενκτάς να δεχθεί τα νέα τροποποιημένα έγγραφα που παρουσίασε χθες ο ΟΗΕ, αλλά χωρίς να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, θα συνεχισθούν μέχρι το Σάββατο οι διακοινοτικές συνομιλίες στο Μοντρέ της Ελβετίας."

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "έπεσαν οι μάσκες στο Μοντρέ της Ελβετίας. Εγινε σαφές για μία ακόμη φορά ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού "σκοντάφτει" στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος και πάλι μπλοκάρει με τη στάση του τις διακοινοτικές συνομιλίες."

    [3] Νέο παραλήρημα Νεμπιόλο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "Με προκλητικούς χαρακτηρισμούς και χτυπήματα "κάτω από τη μέση" διάλεξε να απαντήσει στην επίθεση του Ελληνα υπ. Εξ. ο κ. Νεμπιόλο. Πυρά κατά Αγγελοπούλου και ευφυολογήματα περί... "Τρωικού Πολέμου" ολοκλήρωσαν τις προκλήσεις του "νονού".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "έχασε κάθε ίχνος ψυχραιμίας ο "δικτάτορας" του παγκόσμιου αθλητισμού. Μετά την απομόνωση στο εσωτερικό της χώρας του και την κατακραυγή του διεθνούς Τύπου, άρχισε πλέον να... παραληρεί. Ενοχλημένος από τις καυστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και τις εις βάρος του αποκαλύψεις απο το μέλος της ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου, ο Πρίμο Νεμπιόλο επιτέθηκε χθες στον Θ. Πάγκαλο, αλλά και στους επικεφαλής της ελληνικής διεκδίκησης Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου και Δ. Αβραμόπουλο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "ένας αμείλικτος πόλεμος προσωπικών συμφερόντων αλλά και πολιτικών προεκτάσεων μαίνεται στο παρασκήνιο της πολιτικής μας ζωής με αφορμή την απόφαση στις 5 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε μια από τις υποψήφιες πόλεις με επικρατέστερες την Αθήνα και τη Ρώμη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δικαίωση για την Ελλάδα και μέγας κόλαφος για τον Πρίμο Νεμπιόλο αποτελούν τα θερμά συγχαρητήρια που εγγράφως εξέφρασε στους ιθύνοντες της χώρας μας ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "χείρα βοηθείας" τείνει προς τις ξένες αγορές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου, οι οποίες ξεπερνούν τα 2 τρισ. δραχμές. ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προσφύγει σε νέο δανεισμό ύψους 2 δισ. δολαρίων προκειμένου να ενισχυθούν τα διαθέσιμα του δημοσίου και σε συνδυασμό με τον εσωτερικό δανεισμό να καταφέρει να καλύψει το ανώτερο ποσό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "αύξηση που ξεπερνά τις 20 δρχ. στο λίτρο έχει σημειωθεί από τις αρχές του έτους στις τιμές των βενζινών, λόγω της συνεχούς ανατίμησης του δολαρίου έναντι της δραχμής και των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Μπορεί η κυβέρνηση να αναγγέλλει μειώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, στον τομέα όμως των καυσίμων οι τιμές έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά το πρώτο εξάμηνο του 1997 και τρέχουν με ρυθμούς διπλάσιους του τιμαρίθμου".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μετά την υπογραφή της συνθήκης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην διάσκεψι κορυφής της Μαδρίτης αξιόπιστες πηγές στην Αγκυρα, αλλά και την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά σκέφτεται σοβαρά την ανανέωσι της παραγγελίας των 10 επιθετικών ελικοπτέρων Super Cobra κατόπιν αλλαγής της αμερικανικής στάσεως. Σημειώνεται ότι η εξέλιξις αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη και είχε καταγραφεί στις αρνητικές για την Ελλάδα συνέπειες, από την προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως - που με αμερικανική διαμεσολάβησι - εξελίχθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, η εφαρμογή του προϋπολογισμού και το κύκλωμα της τοκογλυφίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Δεν αντέχει η πολιτική της σκληρής δραχμής"

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Πέφτει έξω ο προϋπολογισμός. Δραματική η κατάσταση στον τομέα των εσόδων - Αλχημείες για τον εξωραϊσμό της"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "63 δισ. η μαύρη τρύπα των ταμείων. Νέο σήμα κινδύνου εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δάνειο δύο δισ. δολάρια από το εξωτερικό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "22 εφορίες έχουν συνδεθεί με το σύστημα TAXIS"

    [7] Εξωτερικός δανεισμός

    Το ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "στον εξωτερικό δανεισμό αναμένεται να προσφύγει και πάλι το ελληνικό δημόσιο τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των υψηλών δανειακών αναγκών του μήνα, που φθάνουν στα 2,1 τρισεκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να καλύψει ανάγκες περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, για να αποφευχθεί η αφαίμαξη της ρευστότητας από την αγορά, η οποία ήδη παρουσιάζεται μειωμένη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 14 August 1997 - 14:28:35 UTC